Bílá komnata

Bílá komnata https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452542/bmid_bila-komnata-ArX-452542.jpg 4 382 101

Prašina série

< 3. díl

Je parné léto a napětí na hranicích Prašiny narůstá. Podnikatel Klement Hrouda se vrací do Prahy, aby se pomstil, a po úbočí Šibeničního vrchu se prochází Krchlebani vedeni záhadným Melicharem. Co nevidět Krchlebani vyrazí vzhůru temnými uličkami a budou hledat stroj dávného vynálezce Hanuše Nápravníka. Zatímco se v oprýskaných domech a na prázdných náměstích v tichosti schyluje k poslednímu střetu, rozhodne se En vzít osud čtvrti do svých rukou. Jirka se vydává v jejích stopách. Podaří se mu odvážnou dívku najít, než bude pozdě? Poslední díl úspěšné trilogie Prašina přináší konečné rozuzlení, na které jsme s velkým vypětím čekali.... celý text

Přidat komentář

šárofka
05.04.2024 2 z 5

Poslední díl mě nebavil, přišlo mi, že se ten příběh už jen opakuje.

marketa3815
25.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Četla naše devítiletá dcera, oproti předchozím dílům byla o dost méně nadšená, ale pořád to prý ještě stačí na 5*. Nerozuměla Nápravníkovým vynálezům a chtěla po mně vysvětlení, takže jsem některé pasáže musela číst taky. Též ji zklamal konec, přála si zachování Prašiny. Pobavili jsme se i o sektách a jejich nebezpečnosti, a jak je poznat.


Corso
27.11.2023 2 z 5

Neviem preco som uz mal pocit ze sa to taha ako sopel. Dost nelogicke spravanie postav, len aby daco robili a aby sa akoze vztah riesil, ak malo byt toto vyvrcholenie trilogie ktora spociatku ani trilogiou nemala byt, tak to aj dost citit :) Ak bude pokracovanie.. uz ma nezaujima. Uz ma daky BlackFrajdej neoblbne na dobru cenu :)

AmeQ
19.11.2023

dobrodružná, napínavá a dobrá kniha, stejně jako první i druhý díl!
radím vám: jestli jste četli první a druhý díl, přečtěte i tenhle:)

MaxíkD.
25.10.2023 5 z 5

Nový díl, nová dobrodružství, nová tajemství! Strhující poslední díl napínavé trilogie.

simca9342
08.10.2023 5 z 5

Hodnocení trilogie:
Život ve městě, kde od nepaměti není elektřina není jednoduchý. Proto tu žije jen pár dětí s rodinami. Staří lidé jí nepotřebují. Proč taky, když se tamní obyvatelé na televizi nedívají a ke štěstí k životu jim stačí přátelství s druhými lidmi nebo přátelský rozhovor se sousedem na pavlači?

Temné město je obestřeno tajemstvím strůjce Hanuše Nápravníka a jeho vynálezu a dni, kdy se v celém městě kvůli stroji vypla elektřina.
Patra dětí se záhadu, ve které hraje roli i zloduch podnikatel Klement Hrouda . En , Jirka a Enin bratranec Tonda zažívají dobrodružství v uličkách podobných v románech J. Foglara.

Podzim klepe na dveře ,
Přečtěte si příběhy o kamarádství a důvěře .

knidopel
29.07.2023 4 z 5

Ačkoliv mi u posledního dílu něco scházelo a přišel mi takový trochu uspěchaný a bez větších překvapení, celkově byla tato trilogie skvělá. Nejsem úplně cílovka, takže věřím, že ti, kterým je série určená, by byli nadšení o to více. Zakončení nebylo špatné a jsem ráda, že vyšly i doplňkové komiksy, které jsou také povedené.

martisek21
13.07.2023 4 z 5

Určitě stojí za to přečíst celou trilogii,ale třetí díl mi přišel takový no... nedomyšlený, pořád se opakují stejná schémata zajetí/únik a nová záhada vyjde po zničehonic utnutém konci do ztracena... Autorovi ale každopádně tleskám za celé dílo - velice originální myšlenka a napínavé zpracování, pro děti určitě super.

Akléda_
09.07.2023 4 z 5

Tak oficiálně můžu říct, že Prašina je s každým dílem lepší a lepší. Dokonce mě až mrzí, že jsem jí sfoukla za pár měsíců a teď mi zbývají jen doplňkové komiksy a nic víc. Opět jsem poslouchala jako audioknihu namluvenou Matoušem Rumlem a opět nemůžu být více spokojená. Baví mě prostě jak si s tím hraje, jak zvládá intonaci, jak se krásně poslouchá i to, jak nemá žádné ostré sykavky. Dokonce mi v tomhle díle už tolik nevadily hudební přechody. Mám ale dojem, že jsou stále stejné, takže jsem si na ně jen možná konečně zvykla, nevím. Příběh jako takový byl opět boží - záhady, dobrodružství, kamarádství, tajemná Prašina a tady už i trocha romantiky. Je to prostě skvěle namixované tak, aby to spolu všechno fungovalo. Navíc jsem teď mohla ocenit, jak to do sebe všechno zapadá a jak to má autor promyšlené už od začátku. Neříkám teda, že jsem nic nikdy neodhadla, ale vždy až když se to blížilo. Baví mě, jak tahle série funguje jako celek i jako jednotlivé díly, trojka se za mě stává tím nejlepším. Moc doporučuji, zvlášť pokud máte ve svém okolí někoho, kdo je cílovka, ale zároveň i pokud cílovka vůbec nejste. Já si to užila i tak.

Fidorr
01.05.2023 5 z 5

Poslední a pro mě nejnapínavější díl celé série. Nebylo v něm tolik akce, ale napětí se dalo krájet. Co bylo záhadou bylo vysvětleno a konec byl takový jaký být měl. Celá trilogie byla opravdu skvělá a bavila mne. Že je pár věcí přitažených za vlasy, situace se opakují, děti jednají jako dospělý atd. je přece úplně fuk. Příběh o Prašině je psán pro děti a ty rozhodně nebudou nic z toho řešit jako pár zdejších odborníků a pokud je to bude bavit, budou si to stejně užívat jako já. Prostě jsem jen četl, užíval si to, bavil se a žil Prašinou. Jednoznačných 5* ;)

sarka.farka
18.04.2023 5 z 5

Pěkné zakončení trilogie. Jsou tam ještě témata, která by mohla mít pokračování, tak uvidíme, jestli autor do budoucna přidá nějaký díl

Katka244
02.04.2023 5 z 5

Příjemné odpočinkové čtení. Nejlepší ale byl první díl.
Ráda se občas podívám v knihovně do dětského oddělení.

Loxias
28.03.2023 3 z 5

Asi nejslabsi dil, nejak uz nema cim prekvapit. Opet se parkrat zopakuje motiv zajeti-unik a potencial bile komnaty nakonec tak nejak vysumi do ztracena. Oproti minulym dilum mi prislo, ze je tu nejak vic vaty, hodne popisu, kdyz ma dej gradovat, premyslive abstraktni pasaze.. Porad stoji za to cist trilogii jako celek, jen uz je videt trochu unava.

puczmeloun
29.12.2022 2 z 5

Prašina: Ad absurdum
Pokud jsem první a druhý díl hodnotil třemi hvězdami, tak tady je to na maximálně 2,5. Tytam je nějaké tajemství, nová záhada je spíše MacGuffin ukrytý v pozadí a rozvíjený život Nápravníka už je doveden do absurdna. Zatímco v druhém pokračování série šla gradace brát jako nějaká moderní odpověď na pražské legendy, tohle už je moc. Stejně jako mrak nekonečného vršení náhod (a smůly) obklopující hlavní postavy. Navíc to nejzajímavější téma je v závěru odbyto dvěma zmínkami (a jednou další smůlou) a nejdůležitější zakončení celého dění je přeskočeno. Až jsem si musel půjčit fyzickou knihu a prolistovat ji, zda to není v audioverzi jen chyba. Není! Tolik potenciálních problémů naznačeno a pak najednou?!
Motivací k pokračování v sérii touto knihou pro mě byl dramatický cliffhanger předchozího dílu, místo prašinské atmosféry ale člověk dostal spíše shrnutí, vyvrcholení skrze vzpomínky, dumání nad přátelstvím, světem, budoucností, vztahy... Což asi může fungovat pro někoho, kdo si s Prašinou utvořil nějaký citový vztah. Ten můj je ale ambivalentní a tak mi to v Bílé komnatě nestačilo. Škoda.

Hanys_
29.12.2022 4 z 5

Završení skvělé trilogie. Ke konci možná mírné zklamání, jak to všechno dopadlo, ale suma sumárum je trojka minimálně na úrovni dvojky. 7.5/10

denib
08.10.2022 3 z 5

Třetí díl mě stejně jako druhý mírně zklamal. Zase neustále nebezpečné akce, ale ta děcka nejsou žádní supermani, aby to takhle zvládala. A ani nejsou dost staří na tak dospělé rozhodování. Už mě to nebavilo tolik jako výborný první díl, který hodně těžil z toho, že čtenáře taková tajemná čtvrť překvapí a zaujme. V dalších dílech už je překvapení pryč a samotný děj už knihy úplně neutáhne. Ale stálo za to dočíst to do konce a zjistit, jak to vlastně celé dopadne. Prašina jako celek je podle mě skvělý literární počin, který snad přiměje nějaké děti zase číst. A to je moc dobře. Sérii jako celek doporučuji.

@knihomolnice
24.09.2022 4 z 5

Poslední dil trilogie jsem stejně jako předešlé přečetla jedním dechem. Bílá komnata rozhodně nezklamala, přesto bych s odstupem řekla, že o malý chloupek zaostává za předchozými dvěma díly.

I Ipřesto jsem si čtení užila a rozhodně doporučuji k přečtení, nebo alespoň k poslechu ve formě audioknihy!

BrooksWasHere
17.09.2022 4 z 5

Slabý záver série, ale v konečnom dôsledku som spokojný, že som na všetky svoje otázky dostal odpoveď.
75 %

Miška74
03.09.2022 4 z 5

Celá série se mi moc líbila. Bílá komnata, ale podle mě byla nejslabší. Nějak mám po jejím přečtení víc nezodpovězených otázek než na začátku a přitom tohle byl poslední díl této dějové linky.

Jizi
31.08.2022 2 z 5

(SPOILER) Nejslabší díl celé trilogie plný nedovysvětlených situací a absurdních reakcí dětí i (ne)dospělých.

Začínáme tím, že si hlavní hrdinové na konci předchozího dílu zcela logicky slíbí, že už nebudou mít žádné tajnosti - a tak má En rovnou tak velkou tajnost, že se sebere a uteče z domova, kde nechá mladšímu bratranci papírek, aby ji nikdo nehledal. Tak určitě s něčím podobným půjdete za kamarádem a ne za rodiči nebo - panejo - na policii?

Menší odbočka: Prosím vás, milé děti, pokud se něco takového stane, poslední, co máte dělat, je jít za Jirkou nebo někým takovým! Máte jít za rodiči, učitelem, na policii, prostě to někomu hlavně říct!

Zpátky ke knize: Pak si velice dlouho říkáte, co se to jakože děje a máte minimálně hrstku nápadů, ale to celé najednou bez vysvětlení skončilo, hrdinové se nějak zachránili ze situace, z níž není záchrany, nedozvěděli jste asi ani zbla o hlavním tématu a většině postav, ale hurá do polí s řepkou!

Atmosféra stále stejně dobrá, hudební předěly v audioverzi stále stejně otřesné.

Mé děti tentokrát poněkud zmatené.

Štítky knihy

pro děti od 9 let

Autorovy další knížky

Vojtěch Matocha
česká, 1989
2018  84%Prašina
2019  85%Černý merkurit
2020  83%Bílá komnata
2022  84%Křídový panáček 1/7
2021  89%Prašina: Kompletní trilogie

Kniha Bílá komnata je v

Právě čtených4x
Přečtených520x
Čtenářské výzvě81x
Doporučených37x
Knihotéce159x
Chystám se číst69x
Chci si koupit22x
dalších seznamech5x