exitus exitus komentáře u knih

☰ menu

Narozený mimo zákon Narozený mimo zákon Trevor Noah

Knihu jsem četla kdysi v angličtině a dost mě překvapilo, že je přeložena do češtiny...Kniha je vtipná a děsivá zároveň, dětství v JAR rozhodně nebylo lehké a občas jsem si říkala, že je zázrak, že z něj nevyrostl psychopat, ale (alespoň se zdá) nesmírně inteligentní a slušný muž. Spoustu historek jsem znala z jeho Stand-up vystoupení, ale dohromady jako celek je to velmi silný čtenářský zážitek.
Akorát nerozumím změně obálky, originál a slovenská verze je mnohem hezčí.

22.06.2023 5 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

(SPOILER) Čtivá, depkoidní a doufám, že ne tak zcela reálná sonda do jedné české rodiny. Petra Soukupová je skvělá autorka a věřím, že je jejím záměrem psát tak hrozné postavy, ale vlastně je to hrozně frustrující. Tady exceluje Hana jako naprosto sobecká, nesamostatná bytost, která se asi snaží, ale všem okolo spíš přináší problémy, včetně svého syna. Synova proměna pod vlivem "čistého" prostředí vesnice byla vlastně očekávaná, ale i tak to bylo milé zpestření v jinak dost neveselém sledu bolístek, hádek a trápení.

18.10.2020 4 z 5


Tyll Tyll Daniel Kehlmann

Možná 4,5, nicméně rozhodně jedna z nejlepších knih, která se ke mě letos dostala. KNIHA v pravém slova smyslu, velká počtem stran, příběhem a zejména stylem psaní. U některých kapitol mi trvalo se začíst, ale žádná nebyla vyloženě slabá a ta provázanost mě fascinovala. Měla jsem pocit, že se po mě chce, abych dávala pozor, protože každý detail i postava mohly být důležité a to mě moc bavilo. Tématika dost originální, osobně jsem ještě historickou fikcí z tohoto období nečetla a to, že se to silně dotýkalo našich dějin, byl bonus.

18.10.2020 5 z 5


Noční cirkus Noční cirkus Erin Morgenstern

Celou dobu čtení této knížky jsem si říkala, že by to byl pěkný film. Všechny ty černobílé vzory, jednotlivé stany, popisy oblečení hlavní hrdinky. Krásné vizuálno, vítězství formy nad obsahem. Příběh tam nějaký je, ale celková hlavní premisa pro mě vlastně byla zklamáním. Těšila jsem se na souboj, ale on vlastně nikdy nepřišel. Stejně tak mě rušila nepřehlednost
knihy, ať už zvláštně pojaté přeskakování času, tak i náznaky a prapodivná pravidla. Půlku času nevíte, co se děje, o čem postavy mluví a ani s vývojem děje na to úplně nepřijdete. Takže hezké na "pohled", vcelku čtivé, ale dost tomu chybělo.

20.04.2020 3 z 5


Růženky Růženky Stephen King

Četla jsem to hrozně dlouho, ale hlavně proto, že je kniha (alespoň v anglickém vydání) děsná bichle a tak se na ni dostalo jen doma. Po přečtení komentářů jsem čekala zklamání, ale vlastně se mi dost líbila. Závěr (boj o věznici) mě ukrutně nebavil, ale jinak se kniha velmi dobře četla, mezi charaktery (a že jich bylo) jsem se orientovala a myšlenka života bez jednoho či druhého pohlaví mi rozhodně přišla zajímavá. Stephen s Owenem dost nadržují ženám, ale i to je celkem osvěžující. Taky chválím, že jsem nerozeznávala, kdo napsal co, což vždy tak není a většinou mě to u knih napsaných více autory dost ruší. Dobrý průměr.

11.04.2019 3 z 5


Colorado Kid Colorado Kid Stephen King

Výborná novela, kde nejde o cíl, ale o cestu. Chtěla bych mít záhadu rozřešenou? Asi ano. Užívala jsem si "pouhý" popis událostí? Rozhodně.

09.01.2019 4 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Severská literatura mi nesedí, ať už se jedná o krimi nebo o jejich humoristické romány. O této knize jsem slyšela samé dobré věci, řekla jsem si, že tomu dám šanci. Zpočátku kniha i postavy působili lehce otravně a styl psaní až moc jednoduše, ale zejména díky Oveho vzpomínkám jsem si hlavní postavu (a i všechny bizarní postavičky kolem) opravdu oblíbila a kniha mě chytla za srdce a i lehce zamlžila oči. Za mě rozhodně nejlepší severský počin

09.03.2018 4 z 5


Chrám divů Chrám divů Leslie Parry

Jedna z těch hodně vjemových knih. Kniha mě v knihovně zaujala vlastně jen tím, že je v edici Odeonu a posléze popisem. Autorčin styl se mi líbil, totálně jsem se přenesla v místě a čase. Příběhy postav jsou na první pohled naprosto rozdílné, ale podle očekávání se protnou. A musím říct, že zejména jedna část zápletky mne skutečně překvapila. Souhlasím, že je kniha plná beznaděje, špíny a hnusu, ale styl popisu těchto "lidských" věcí mi prostě sedl a považuji knihu za velmi vydařenou.

09.03.2018 4 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Lepší než Erotikon, ale stejně úplně nerozumím humbuku kolem. Začala jsem Jáchymem, který odhalil všechny důležité události v knize, ale příběh jeho pohledem mě moc neuchvátil, většina jeho zážitků byly jen nahodilé, ne příliš uvěřitelné příhody. Přemýšlela jsem, že Veroniku už číst ani nebudu, ale líbila se mi víc, byla dospělejší a se skutečnými problémy, které jsem dokázala chápat a soucítit s ní.

Autorovo psaní nepovažuji za příliš dobré, má poměrně jasný rukopis, takže při čtení Jáchyma jsem měla pocit, že čtu znovu příběh některého z mužů z Erotikonu. A na jeho: Byl/ byla šťastná a dala mu/jí pusu už jsem byla alergická.

04.09.2017 3 z 5


Postav hlídku Postav hlídku Harper Lee

Knihu jsem četla jen ze zvědavosti a bohužel mě nezaujala. Je důležité si uvědomit, že to není pokračování, ani předchůdce Ptáčka, je to prakticky původní draft. Na knize je nejzajímavější fakt, nakolik může vydavatel ovlivnit výslednou podobu díla, protože Harper byla vyzvána, aby Postav hlídku přepracovala a tak vzniklo Jako zabít ptáčka a musím říct, že to byl zásah skoro shůry. Zejména to, že se rozhodla Ptáčka vyprávět z pohledu dítěte byl skvělý tah, protože momenty, kdy se Čipera v Hlídce vrací do dětství, jsou jednoznačně nejlepší. Jinak je knížka celkem nudná a co se týče rasové historie v Americe pro ne zcela informovaného čtenáře (přiznávám se) náročná. Kniha navíc často popírá fakta z Ptáčka, což je pochopitelné vzhledem k chronologii psaní a k přepracování, nicméně to z ní činí prostě zbytečné dílo, které mělo zůstat v šuplíku.

26.04.2017 2 z 5


Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Kukačka se mi líbila víc, ačkoliv bych čekala, že mě bude víc bavit literární prostředí. V prvním díle jsem si užila Strikovy rozhovory s podezřelými a se svědky, tady tolik ne. Nikdo z okolních postav mi nepřišel jako vrah se správným motivem a úplně jsem nepochopila postup, jakým Strike k rozluštění případu došel. Strike je ovšem velmi dobrá postava a baví mě, ať dělá cokoliv, ať má jakoukoliv ze svých nálad. Jeho chemie (ať už přátelská nebo něco víc) s Robin je výborná, to je to, co Rowling umí. Popis místa činu a oběti skvělý a perfektně nechutný, obsah díla zavražděného autora mne taktéž moc bavil. Těším se na třetí díl.

19.01.2017 3 z 5


Konec hlídky Konec hlídky Stephen King

Opravdu hrozně moc jsem se na tuhle knížku těšila a to možná trochu uškodilo zážitku ze čtení, ach ta zatrpacená očekávání.

Výborně, čtivě napsané, bohužel jsem v tom ale nenašla to napětí z prvního a zejména druhého dílu. I v prvním dílu jsme sledovali zároveň i počínání Bradyho, ale tady mi přišlo, že vše bylo zbytečně odhaleno a prozrazeno a závěrečné setkání bylo moc krátké na to, aby opravdu poškádlilo nervy. Rovněž celá zápletka na mě byla lehce přetechnizovaná.

Co oceňuji je skvělá chemie mezi Billem a Holly, kteří se mi rozhodně líbili nejvíc v tomto díle a taktéž perfektní a velmi citlivě napsaný konec.

04.01.2017 3 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců (ilustrované vydání) Harry Potter a Kámen mudrců (ilustrované vydání) J. K. Rowling (p)

Nekomentuji příběh - komentuji zpracování a to je opravdu nádherné. Možná je to jen pěkný trik jak prodat více knih s HP, ale kvalita tohoto vydání je nepopiratelná. Krása!

07.12.2016 5 z 5


Ty Ty Caroline Kepnes

Moc se mi to líbilo - psát ve 2. osobě je rozhodně zajímavé a neotřelé, téma je aktuální, hlavní hrdina je č...k, kterého si ale vlastně oblíbíte, nebo vás alespoň zajímá. Většinou nejsem zastánce vulgarit v knížkách, ale tady to fakt páslo. Jinak co se týče postav, jeden charakter horší než druhý.

07.12.2016 4 z 5


Bridget Jonesová: Láskou šílená Bridget Jonesová: Láskou šílená Helen Fielding

Moc jsem se nezasmála, zápetka mi přišla trochu absurdní a Bridget mi lezla na nervy. Pár světlých momentů to mělo, ale spíš emotivních, spojených s vyrovnáváním se se ztrátou blízké osoby, než třeskutě vtipných. Od prvního dílu jde kvalita dolů a říkám si, že Bridget není natolik zajímavý charakter, aby utáhla tolik knih. Asi se vždycky raději kouknu na film (což je něco naprosto neobvyklého).

07.12.2016 2 z 5


Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Asi nejslabší Potterovka (spolu s dvojkou), jako celek to občas drhne a je to opravdu zbytečně dlouhé, nicméně při opakovaném čtení je to mnohem lepší než poprvé - hlavně díky tomu, že spoustu informací už známe a je skvělé sledovat, jak to Rowlingové pěkně zapadá. Pořád je to ale nadprůměr, Dolores je báječně hnusná a McGonaggalová dokazuje, že nejen Brumbál má styl.

Navíc tento díl obsahuje jedny z nejsilnějších momentů z celé ságy, ať už emotivní (návštěva u Munga, Snapeova vzpomínka, Sirius) nebo nesmírně vtipné (anarchie ve škole, Brumbálův fuck off ministerstvu). Sečteno a podtrženo - občas to dá práci se tím prokousat, nicméně pro celou ságu velmi důležitý díl.

30.11.2016 4 z 5


Deník Bridget Jonesové Deník Bridget Jonesové Helen Fielding

Výborná, dost se liší od filmu, takže si knihu užije i člověk, který zná film nazpaměť (já). Už dlouho jsem se u knížky nesmála nahlas i v tramvaji a už dlouho jsem knihu nepřečetla za jediný den. Je to hooodně oddechové čtení, ale pokud se k němu tak přistoupí, nevidím problém. Bridget je příšerná osoba a to je právě to zábavné. Její mindráky, ve velké míře jen vnucené (tlustá 58 kilová žena???), ironie a úžasný smysl pro trapasy prostě baví. Ke konci kniha trochu ztrácí dech a zápletka s Juliem je už úplně k ničemu (ve filmu mnohem lépe).

31.10.2016 4 z 5


Bridget Jonesová – S rozumem v koncích Bridget Jonesová – S rozumem v koncích Helen Fielding

Četla jsem hned po prvním díle, u něhož jsem se výborně bavila. Druhý díl už není tak silný jako první, tak jako v jedničce jsem se smála asi jen u rozhovoru s Colinem Firthem - je půvabné, že do filmu obsadili herce, o němž v knize hrdinka sní (a co si budem povídat, Colin filmům přináší spoustu plusových bodů).

31.10.2016 3 z 5


Světlo mezi oceány Světlo mezi oceány M. L. Stedman

3,5 - na jednu stranu je to opravdu krásný a silný příběh, na druhou stranu ne příliš dobře napsaný - ne že by autorčin styl byl špatný, ale něco, co bohužel nedokáži vysvětlit, mi na něm vadilo - byla to snad zvláštní starosvětskost nebo jednoduchost, s kterou byl příběh podán? Bylo to snad střídání přítomného a minulého času vyprávění v jedné větě? Ani české vydání úplně nepomohlo, jelikož je v knize docela dost překlepů.

Co se týče příběhu, musí asi dostat každého čtenáře a je to jeden z těch příběhů, který vás donutí přemýšlet, co byste dělali vy v situaci vlastně jakékoliv z hlavních postav. Rovněž tu rezonuje otázka, jestli skutečně krev není voda, nebo jestli jsou pro pouto mezi rodiči a dětmi mnohem důležitější společné prožitky a investovaná láska než cokoliv jiného. Sama vlastně nevím, jak jsem chtěla, aby příběh skončil, protože každé východisko mělo svá pro a proti, ale s koncem autorčiným jsem byla spokojená a mírně dojatá.

23.10.2016 3 z 5


Všechno je definitivní Všechno je definitivní Stephen King

Od Stephena mám raději obsáhlejší díla, ale musím uznat, že v této sbírce je několik skutečně povedených povídek, kde autor i na malém prostoru ukázal svoje přednosti - umí perfektně vykreslit charaktery, umí vybudovat napětí, píše tak, že máte zároveň husí kůži a zároveň se chcete smát a rozhodně své postavy nešetří.

Většinou mám od Kinga ráda povídky, které nejsou až tak strašidelné, ale v této sbírce se mi právě ty děsivé líbily nejvíc (Silniční virus míří na sever, Jízda na střele). Dobrý výběr, i když asi jen na jedno přečtení.

21.10.2016 4 z 5