Noční cirkus

Noční cirkus https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128683/bmid_nocni-cirkus-3EB-128683.jpg 4 572 164

Navštivte spolu s námi tajemný cirkus, jenž přijíždí bez ohlášení, aby na svá noční představení roztáhl černobílá šapitó a poskytl svým návštěvníkům opravdu nezapomenutelné zážitky, které nevypadají jako pouhé triky a iluze, ale spíše jako opravdová a mocná kouzla. Nebývale úspěšný románový debut Erin Morgensternové s podmanivou magickou atmosférou sleduje v několika dějových liniích a časových rovinách nebezpečnou hru dvou kouzelníků, v níž jsou v sázce životy jejich učedníků. Co když ale cirkus, jenž má být jevištěm nemilosrdného souboje, k sobě Celii a Marca připoutal mnohem víc, než by si jejich mistři vůbec dokázali představit?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Night Circus , 2011


více info...

Přidat komentář

Carol1122
11.03.2024 3 z 5

Čekala jsem od příběhu asi daleko více. Bylo tam napětí, láska, tajemno i dobrodružství, ale i tak to postrádalo jistou jiskru v příběhu. Nevyhovovalo mi, že se příběh prolínal časově i místy a postav bylo příliš mnoho pro hlavní dějovou linku.

Ellis03
24.02.2024 4 z 5

Nejsem si úplně jistá, jak knihu ohodnotit. Rozhodne to bylo zajimave čtení a určitě ne prave jednoduché. Některé části mě skoro nebavily a připadaly mi zbytecne. Většina knihy byl takový - rekneme - chaos. A na konci se to cele tak nějak začalo propojovat a dávat dokonalý smysl.
Klobouk dolu před obrovskou fantazii a pospojovanim celého pribehu autorky. Třeba to všechno opravdu kolem nás funguje. Stačí se odprostit od hmotného. :) hodnotim něco mezi 4-5 hvezd. 4 proto, ze pro me nezazivnych pasáži tam bylo hodně, 5 za příběh jako celek.


Ivka14
01.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Noční cirkus vypráví příběh dvou kouzelníků, z nichž každého vycvičil vlastní instruktor jiným způsobem. Jako děti je vychovával její otec a druhý cizí člověk vycvičený jiným způsobem. Není to poprvé, co se tito dva instruktoři utkali, ale může to být naposledy. Tentokrát je na muži v šedém obleku, aby udělal první krok, a když jsou děti v pubertě uvedou do pohybu cirkus. S pomocí muže v šedém obleku se spojí ti správní lidé, aby vytvořili úžasný cestovatelský cirkus, jaký svět dosud neviděl. Přijímají jen ty nejlepší z nejlepších a dokonce najmou iluzionistu, který je skutečným řešením Celie, jejímž jediným cílem je vyhrát souboj, na který trénovala celý život. Zatímco ona i její konkurent manipulují s cirkusem, vytvářejí svá vlastní díla a část z nich vkládají do cirkusu. Když zjistí, s kým bojují, všechno se změní, protože se snaží bojovat se spojením mezi nimi a vyhrát souboj, protože dokud to neskončí, nemohou být spolu. Jediný způsob, jak ukončit souboj, je, že jeden z nich zemře, což nepřipadá v úvahu.

Opravdu se mi líbili Marco i Celia, každý měl velmi odlišné dětství a rozvíjel své vlastní síly, ale skončili na stejném místě. Nebyl jsem nadšený z toho, jak Marco zacházel s Isobel, poslal ji špehovat a tahal ji za nos. Měli jsme také několik vedlejších postav, jako je Bailey a dvojčata Poppet a Widget, jejichž příběh se mi opravdu líbil. Také se mi líbí, že jsme získali vhled do několika dalších postav, které jsou zapojeny do cirkusu.

Noční cirkus je strhující příběh, který čtenáře vtáhne hned od začátku, až na poslední stránce. Kniha má vše od akce, tajemna, napětí a dokonce i romantiky, dokonalý mix vytvářející výjimečný příběh. Opravdu jsem si užila každý aspekt knihy. Noční cirkus je krásně napsaný, takový nápaditý příběh a díky tomu, jak je napsán, jsem si opravdu dokázala představit, že jsem tam byla.

Taky se mi líbilo, že jsme nakonec zjistili, že příběh vypráví Widget.

Magda39
22.08.2023 2 z 5

Úžasné téma, bohužel mi chyběly popisy, které by blíže vysvětlily jak kouzelníci fungují. Děj byl psán na mne poněkud komplikovaněji než by bylo nutné, a tak jsem měla co dělat abych knihu vůbec dočetla.

Denisa153
20.06.2023 4 z 5

Děj byl slabí a takový roztahaný a nijaký, romantika taky nic moc, ocenila bych trošku rozvést tu Výzvu mezi kouzelníky. Ale co bylo boží tak to prostředí. Normálně mě popisy prostředí atd. Moc nebaví, ale tady jsem si to užívala a těšila se na další stany.

M122
18.05.2023 5 z 5

Absolutně dokonalé.

E.T.007
14.04.2023 3 z 5

Čakala som od tejto knihy niečo úplne iné, než som napokon dostala, takže som tak trochu sklamaná. Námet je fakt zaujímavý, ale príbeh je taký rozťahaný, že ma to miestami ubíjalo.

Bustedka
09.04.2023 4 z 5

Je to jedna z těch knih, která asi nesedne každému. Není to ani tak o příběhu, jako spíš o atmosféře záhadného nočního cirkusu, který se zjevuje znenadání a jak název napovídá, otvírá své brány až se setměním.

Hlavní spojující linkou je souboj dvou kouzelníků. Ani jeden však zprvu neví, s kým bojuje, jakým způsobem a jak se rozhodne o vítězi.

To vykreslení nočního cirkusu bylo ale famózní. Záhadná, tajemná atmosféra z těch stran úplně čišela. Jediné co mi vadilo bylo časté přeskakování v časech, graficky slabě odděleno. Občas jsem se tak musela vracet a kontrolovat o jaké roky se vůbec jednalo.

timelady
06.03.2023

Bohužel nedočteno. Knihu jsem měla v plánu přečíst si od svých šestnácti, každopádně jsem se k ní dostala až teď - a možná právě to byla ta chyba. Odloženo po prvních sto stránkách, nedokázala jsem se ponořit do děje, nedokázala jsem naskočit na autorčin styl.

Máří91
28.02.2023 3 z 5

Příběh o tajemném cirkusu beru jako příjemné čtení, ale nechytil mě tak, abych ho nedokázala odložit. Skvělý popis lokací, samotné zpracování knihy (obálka, prosvítající hvězdy v oddělovačích...), ocenila bych víc informací o tajemné výzvě, romantická zápletka nic moc.

Verunka926
25.02.2023 3 z 5

Do knihy jsem se pouštěla s určitými očekáváními, která jsem ale musela rychle přehodnotit, když jsem po zdlouhavějším začátku zjistila, že v této knize nejde ani tak o příběh, jako spíše o vykreslení prostředí a atmosféru. Věřte mi, že pokud do toho půjdete s tím, že chcete akcí nabitý děj, tak budete velmi zklamaní. Já osobně jsem se třeba pořádně začetla až v poslední třetině. Zajímavá zkušenost s autorkou, ale do jejích dalších knih se určitě pouštět nebudu.

Zuzulet15
20.12.2022 4 z 5

Festival fantázie. Páčiť sa bude len tým, ktorým nevadí nechať sa viac unášať atmosférou ako príbehom.

Fazulajda
05.11.2022 5 z 5

Překrásná kniha. Pomalá, plná popisů a pasáží, které na příběh nemají přílišný vliv, ale ta atmosféra na člověka z knihy přímo dýchá. Ono se to s tím příběhem obecně má tak, že tam jakože je, ale víceméně se chodí okolo a vše je odhalováno polehoučku. Ideální kniha na lenivé podzimní večery.

katallinka
31.10.2022 3 z 5

Zařadila bych do žánru ,,divnoknížek,,. Rozhodně se to četlo dobře, ale v podstatě nechápu o čem jsem četla. Neustálé skákání v časových linkách a postavách. Celý děj byl, jak z rychlíku (i když skoro 500 stran). Doufala jsem, že ten konec nějak zapadne do sebe, ale ne. Bohužel nebudu fanoušek této knihy.

Alma-Nacida
28.09.2022 3 z 5

Po velmi slibném začátku následuje opravdu hodně stran popisu v podstatě všeho. Nic proti, pokud to máte rádi, nebo na to máte náladu. Já ji neměla. A konec mě taky neuspokojil. Nejradši bych dala dvě a půl hvězdy.

NaturalKiller_c
13.08.2022 3 z 5

Noční cirkus nejspíš nebude knihou pro každého, hodně záleží na tom, co od něj čekáte. Pokud hledáte napínavý souboj, promyšlený systém magie a děj nabitý akcí, nejspíš během čtení usnete. Naopak, jestli dáváte přednost dlouhým popisům, kouzelné tajemné atmosféře, pozvolnému tempu a vzletnému stylu psaní, a pokud vám nevadí, že to vše je tak trochu na úkor děje, myslím, že si Noční cirkus zamilujete.

Mně se kniha docela líbila. Nápad se záhadným černobílým cirkusem, který se otevírá jen v noci, mě zaujal, a jak jsem řekla, autorka umí skvěle pracovat s popisy a atmosférou, takže jsem při čtení opravdu měla pocit, jako bych se procházela mezi cirkusovými stany. Na druhou stranu, místy mi to přeci jen přišlo trochu moc, když jsem narazila na třístránkový popis různých lahviček, přiznám se, že jsem začala přeskakovat.

K postavám asi řeknu jen to, že jsem je měla celkem ráda (vyjma obou instruktorů, ty jsem nesnášela), ale žádná z nich mi k srdci nepřirostla, možná jenom trochu dvojčata. Musím však dodat, že se mi líbily části se zakladateli cirkusu. Chválím myšlenku, že celý ten „souboj“ měl dopad i na lidi kolem, a že ti lidé to nenechali jen tak plavat, ale sami přemýšleli nad tím, co se to kolem nich vlastně děje. Nebyly to jen nemyslící figurky do počtu a za to jsem ráda.

U romantické linky platí něco podobného jako u postav – nijak vedle jsem z ní nebyla, ale neměla jsem s ní žádný zásadní problém. Každopádně by mě zajímalo, jak by příběh vypadal, kdyby tam chyběla a souboj byl založen na něčem jiném (respektive kdyby se jinak vyvíjel).

Na skoky v čase a střídání dějových linek se dá v pohodě zvyknout, jen si musíte na začátku kapitol dávat pozor na ty nápisy, které vám říkají, kde zrovna jste.

Za mě je Noční cirkus docela dobrá kniha s kouzelnou atmosférou, ale už teď vím, že podruhé se k ní nevrátím.

engelbert
29.07.2022 3 z 5

Dráždí mě vykonstruované svévole organizátorů, kteří pro svou kratochvíli zničí, nebo zamotají osudy tolika lidí. Právě tak se mi nikdy nelíbila pohádka Nesmrtelná teta, kdy se Štěstí a Rozum vsadí, kdo je důležitější. Nelíbila se mi nekonzistence autorky, která vrhla na šachovnici postavy ovládající čáry, tvrdíce že se jedná o manipulaci. Zásadní rozpor této knihy je, že nedodržuje vlastní pravidla. Nelze manipulovat někým jiným bez jeho souhlasu. Přesto celá kniha je složitou cestou jak se vymanit z manipulace, ke které nikdy souhlas nedali. Přesto fantastické prostředí nočního cirkusu mě bavilo. Místo důležitého setkání, které proběhlo v Praze, působilo cize, nepražsky. Spíše jsem si představil Pijáky absintu od Edouarda Maneta. Další drobná nepřesnost, kterou bych připsal spíše překladateli, je terminologická. Taroky jsou karetní hra, kterou mastí karbaníci o peníze, . K vykládání slouží tarotové karty. V tarokách nikdy nenajdete karty, které byly v románu vyloženy.

Nikidree
20.07.2022 2 z 5

Z Nočního cirkusu mám velmi rozporuplné dojmy. Vnímám ho jako naprosto úžasný nápad, který však totálně kazí způsob, jakým je napsán.
První kapitola s druhou jsou odlišné jako den s nocí. A to jak způsobem psaní tak i časovým údajem. Ostatně časový údaj je v celé knize pojat velmi divně. Ačkoliv většinou jsou kapitoly chronologicky, občas se mezi nimi objeví nějaká, která je z jiného období.
Taky některé pohledy na vlastně vedlejší postavy jsou mnohdy zbytečné. Obsahově občas zajímavé, ale je to jako kdybyste četli deník se zápisky vzpomínek, kdy si autorka vzpomněla, že by bylo dobré zmínit ještě to či ono.
Postavy jsou kapitola sama o sobě. O většině z nich nic moc nevíte a ani se moc nedozvíte. Romantická linka je velmi divná, když vezmu v potaz že se objevila tak nějak zčistajasna - je velmi těžce uvěřitelná.
Abych však jen nekritizovala, musím říct, že nápad je to opravdu skvělý. Když se popisují jednotlivé stany (ledová zahrada, strom přání...) či kouzelné prvky (zapálení vatry) tak mě čtení bavilo.
Asi bych to zakončila tak, že pokud se dokážete přenést přes opravdu divný způsob psaní, čeká vás poměrně zajímavý, neobvyklý a trošičku zvláštní příběh.

barbb8k
11.07.2022 3 z 5

Do knihy jsem se pustila s velkým očekáváním, protože v zahraničí měla úžasné ohlasy. Varuji vás předem, než budete zklamaní.
Styl, jakým byla kniha napsána mi vůbec, ale vůbec nesedl. Všimla jsem si toho už na první stránce, když se mi to začalo špatně číst. Nevím proč... Prostě to nebylo ono.
Na začátku jsem se nemohla v ději úplně zorientovat, což se ale později zlepšilo a já si čtení začala užívat.
Nápad cirkusu byl geniální nápad. Všechny stany, záhady, vystupující... Dokonalost. Toto byla jedna z věcí, díky kterým jsem knihu dočetla.
Nápad na tu výzvu, která skončí tak jak končí... A hlavně ten konec... Vážně?!

Postavy... Aaaa...
Celii jsem si na začátku nedokázala vůbec oblíbit. Později se to zlepšilo, ale pořád jsem to úplně nedávala.
A teď Marco... Tato postava mohla být úplně geniální, ale nebylo to na něm vůbec vidět. Byl mi celou dobu hrozně nesympatický a docela i namyšlený.

Romantická linka byla podle mě asi ta nejhorší věc na této knize. Celou dobu byli proti sobě, pak se potkají na ulici a další den se líbají, jako by byli jediní na světě... Jakože toto ne prosím.


Celkově, kromě postav a romantické linky, by tyto kniha byla úžasná, ale...
Ale jo, tuto knížku bych řekla, že i doporučuji, ale nečekejte od toho něco úžasného.
3/5⭐

Tess.96
03.07.2022 2 z 5

Námět je naprosto skvělý, má obrovský potenciál. Líbil se mi nápad s nočním cirkusem, kde najdete nespočet stanů s různými kouzelnými věcmi, které přesahují vaší představivost - no nezní to skvěle?! Bohužel ale velkým kamenem úrazu je styl psaní. Bylo to velmi zvláštní, celkově se hodně i přeskakuje v čase a to mě místy dost mátlo. Ze začátku se tam objevuje hodně postav a tím se příběh opět stává matoucí. Než se pořádně rozjede dějová linka tak to taky trvá a konec mě taky moc neuspokojil. Námět to byl skvělý, ale za mě špatně zpracovaný a to je velká škoda.