Světlo mezi oceány

Světlo mezi oceány https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177545/bmid_svetlo-mezi-oceany-M6x-177545.jpg 5 743 235

Světlo mezi oceány je uhrančivý příběh o lidské touze po štěstí a rozporech, které s sebou přináší, ale také o lásce a lidskosti, jež hlavním hrdinům dodávají sílu překonat i ty nejtěžší životní zkoušky. Válečný hrdina Tom Sherbourne po běsnění, jímž prošel na západní frontě, touží především po místě, kde by znovu našel vnitřní klid. Stane se strážcem majáku na Janusově ostrově u západního pobřeží Austrálie. Po čase najde i milující ženu, jež je ochotná snášet s ním drsné podmínky, které s sebou život na majáku přináší. Ke štěstí jim chybí jen požehnání v podobě dítěte. Až jednou moře na břeh vyplaví člun s mrtvým mužem a miminkem na palubě... Tom je nucen volit mezi láskou a povinností a rozhodnutí, které učiní, bude mít nedozírné následky nejen pro ně dva.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Plus
Originální název:

The Light Between Oceans , 2012


více info...

Sixtínka
Sixtínka
02.01.2024 5 z 5

Krásny, neuveriteľne dojemný príbeh s množstvom pekných myšlienok, ale aj podnetov na zamyslenie. A to prostredie, do ktorého autorka príbeh zasadila, je fakt originálne a zaujímavé.

Anavi8912
Anavi8912
16.12.2023 5 z 5

Krásná kniha s dojemným, neotřelým námětem, která čtenáře chytí za srdíčko.


Mišmiš
Mišmiš
21.11.2023 5 z 5

Tak tohle byla jízda.Knihu jsem objevila zcela náhodně v knihobudce a protože se mi líbila obálka šla kniha se mnou domů. a po přečtení a nechápu, že ji někdo odložil.

Tak uvěřitelný příběh, co je dobře? a co je šptně? na čí stranu se postavit? kdo je tady ten hodný a kdo je tady padouch? co v životě určuje co je dobře a co špatně? je to láska, morální zásady nebo svědomí? jde napravit co jsme pokazili i když to bylo s nejlepším svědomím?

Tato kniha ve mě myslím bude ještě dlouho rezonovat. rozhodně jsem nečekala tak silný příběh a knihu vřele doporučuji :-)

AlexandraBane
AlexandraBane
03.11.2023 5 z 5

Rozhodně zajímavá kniha. Co je dobře a co je špatně? Chápete obě strany a cítíte s nimi. Co byste dělali vy, na místě, některé z postav? Jen ten konec se mi moc nepozdával. Ale to nic nemění na tom, že to byla naprosto úchvatná kniha

SumýšIrena
SumýšIrena
23.08.2023 4 z 5

Kniha se mi hodně líbila. Má neotřelý námět i prostředí, ve kterém se odehrává. Všechny postavy jsou opravdu snadno uvěřitelné. Jen to konečné řešení mi přišlo moc romantické. Připadá mi, že ani autorka sama pořádně nevěděla, jak z toho ven.

GrasselováL
GrasselováL
02.07.2023 5 z 5

Miluji knihy, které mi něco dají. Tahle mi toho dala strašně moc.
Co je vlastně v životě správné rozhodnutí? Rozhodujeme se dle mravních zásad? Jaká je v životě spravedlnost?

Jedním slovem BOŽÍ kniha! Takové chci číst pořád a pořád!

Janulica
Janulica
25.05.2023 5 z 5

Neuvěřitelně silný a dojemný příběh, ve kterém nevíte, kde jsou hranice dobra a zla, koho milovat a koho nenávidět, komu přát vítězství a komu prohru. Tak zajímavou knihu jsem dlouho nečetla. A posledních dvacet stránek? Slzy tekly proudem. Po dočtení poslední kapitoly jsem ještě půl dne byla myšlenkami u Toma.

Teraesa
Teraesa
09.01.2023 5 z 5

Keď som knižku začínala čítať, netušila som, ako silno sa ma dotkne. Napohľad jednoduchý príbeh je pretkaný hlbokou bolesťou, ľuďmi, ktorí chcú robiť správne rozhodnutia, a nevyhnutnými následkami. Napriek tomu si myslím, že keby dostali druhú šancu, nedokázali by sa rozhodnúť inak... lebo niektoré veci sú jednoducho silnejšie ako my sami.

Calinda
Calinda
16.12.2022 5 z 5

Krásná kniha, určitě bych si někdy chtěla přečíst znovu.

AnickaGr
AnickaGr
11.11.2022 5 z 5

Knihu jsem měla vypůjčenou z knihovny už před několika lety, ale tehdy jsem ji nepřečetla. Nyní jsem se rozhodla dát knize znovu šanci. A nemohla jsem si pro její čtení vybrat lepší období, než jen několik málo týdnů před porodem, kdy ve mě otázky spojené s rodičovstvím, mateřstvím a ztrátou dítěte vyvolávají mnohem silnější emoce, než by kdy dříve mohly.

Příběh knihy je neuvěřitelně silně vykreslený, stejně tak postavy, které vás můžou místy štvát, ale současně budete všem v jejich pohnutkách a v jejich jednání rozumět, a po celou dobu čtení knihy si budete klást otázky, jak byste se v danou chvíli zachovali vy.

Je škoda, že autorka má na svém kontě jedinou knihu. Tak to však u kvalitních příběhů někdy bývá.

Knížku jsem měla opět vypůjčenou z knihovny, po jejím přečtení nicméně vím, že ji potřebuju mít v i ve své knihovně.

Dámaskloboukem
Dámaskloboukem
02.11.2022 4 z 5

Tohle bylo pro mne takové pietní čtení. Knihu jsem přečetla na základě komentáře jednoho svého kamaráda tady z DK, který už bohužel není mezi námi.
Ne, ze by zemřel, to doufám ze ne.
Proste ho to tu přestalo bavit a zrušil si profil. Což je škoda, protože jeho komentáře byly dost neotřelé a svým způsobem chytré.
V tomto případě, ale šlápl vedle. Pointu příběhu viděl jednoznačně: příčinou všeho zla v životě je žena (Iz), která chudákovi Tomovi zkazila komplet život.
To se mi úplně nezdálo.
Už jenom proto, ze autorkou knihy je žena. Taková kritika do vlastních řad mi přišla nepravděpodobná.
V jiném - podle mě rozumnějším komentáři - jiný autor píše, ze nenašel správné řešení…

Asi 100 let starý příběh se odehrává v Austrálii. Jeho základem je konflikt etiky a práva v dost specifické životní situaci. Jednoznačný návod na to, co je dobře, asi neexistuje a ať se v životě držíme psaných zákonů nebo spíš morálně čistých zásad, můžeme ublížit sobě nebo svým blízkým.
V tomto konkrétním případě bych viděla jako nejlepší nápad starého pana Roennfeldta, který své vnucce začal říkat Lucy-Grace a dal tak dohromady její minuly i nový život. Toto řešení by nebylo pro nikoho az tak bolestivé.

Příběh postupně zalézá čtenáři do morku kostí, jako všudypritomna listopadová mlha. I když v názvu je “světlo”, tak pro mě to bylo takové ponuré dusickove čtení.
Působivé.

Belanna
Belanna
31.08.2022 5 z 5

"Život přišel a odešel a příroda se kvůli tomu nezastavila ani na vteřinu. Mechanismus času a prostoru jde dál a semele lidi tak jako mlýn obilí."

Vlny emocí stejné jako ty, které obklopovaly Janus za bouře a jasné světlo naděje jako maják chránící lodě.
Nádherná kniha.

Hakate
Hakate
09.08.2022 5 z 5

Krásný dojemný příběh, plný nastrahů života, rozhodnutí, morálního dilema a následků z činů pro které se se rozhodneme a daň, kterou musíme zaplatit při těchto rozhodnutí. Příběh plný emocí, lásky, radosti, trápení zrady, štěstí, bolestivých ztrátách, nenávisti, odpuštění a naději. Svědomí, povinnosti a otázce, co je vlastně správné rozhodnutí
Krásný příběh nejen o následných války, zasazený do klidného místa v Austrálii s krásným majákem, ale i s velkým posláním, kdy i v té nejhlubší temnotě je to světélko majáku na konci cesty, za kterým se musíme vydat.
Nádherný příběh.

Micha-Él
Micha-Él
06.06.2022 5 z 5

Světlo mezi oceány patří mezi ty nádherné příběhy, které v člověku zanechají nesmazatelnou stopu. I když je světlem bezpochyby míněn maják na ostrově Janus, jako by název odkazoval na poselství vidět světýlko naděje v nejčernějších temnotách. Příběh, který ukazuje, jak není svět černobílý, jak je těžké žít s vlastní minulostí, jaká je síla (nejen) mateřské lásky. Autorka si mě svým poeticky a citlivě napsaným dílem získala od první stránky. Trápení a radosti života postav mi pronikly do srdce stejně jako krásně popsané prostředí ostrova Janus - ta osamělost připodobňující život ke snu, vznešeně se tyčící maják, vlny narážející na útesy, zářící hvězdy na obloze, foukající vítr... a k tomu všemu dva oceány, mírumilovné a kruté zároveň. Je to vyprávění o naději i beznaději, o pravdě i lžích, o lásce i zradě... Těchto pár řádků ale nedokáže výstižně popsat celou knížku, tu si prostě musíte přečíst a prožít!

"Dobro a zlo můžou být jako dva hadi zapletení do sebe tak, že je od sebe nerozeznáš, dokud je oba nezastřelíš, a pak už je pozdě."

Finita
Finita
28.09.2021 3 z 5

Námět byl dobrý, ale pojetí bylo hodně v duchu červené knihovny.

Evaho73
Evaho73
12.09.2021 5 z 5

Svetlo medzi oceánmi je román, ktorý ma úplne emočne vyčerpal.
Ústredným motívom je morálna diléma, kde aj ta nesprávna voľba sa javí ako dobrá, ale...
Jednoduchý príbeh o hľadaní zmyslu života po prežitej traume počas vojny, o šťastí v manželstve, o bolestných stratách, o nádeji a nesprávnom rozhodnutí, o výčitkách svedomia, o zrade, o láske, o odpustení, či nádeji.
Ako čitateľka musím vyzdvihnúť opísané prostredie ostrova Janus, ktoré dodávalo príbehu dokonalú búrlivú atmosféru. Ďalej boli hlavné postavy vykreslené tak, že s každou som sympatizovala, každú som chápala, s každou som prežívala bolesť, bolo i pre mňa ťažké rozhodnúť sa, ktorá je tá dobrá a zlá.
Po prečítaní môžem iba konštatovať, že túto knihu tak skoro znovu čítať nebudem, lebo prežité emócie budú vo mne rezonovať ešte veľmi dlho.
Je to dobre alebo zle ???

sweeney
sweeney
31.08.2021 4 z 5

Zajímavý příběh (pro mě určitě i zasazením děje do prostředí opuštěného majáku na australském pobřeží), který čtenáře donutí zamyslet se nad hodnotami lidského života, nad mateřskou láskou a sílou svědomí. Ukazuje nám, že ne vždy to, co sami považujeme za správné, je správné i z pohledu ostatních.
Pohodové čtení, navíc rozdělené do kratších přehledných kapitol, co víc dodat :)

Vojslava
Vojslava
29.07.2021 4 z 5

Ano, příběh má potenciál bestselleru a asi se jím (aspoň podle poznámky na přebalu) opravdu stal. Na dovolenou příjemné čtení, ale asi se nijak hluboce nezaryje. Vlastně jediné, co mne fascinovalo, bylo přesvědčení, že touha a potřeba ospravedlní lež? nebo jenom přesvědčení, že tak a ne jinak věci musí být? Sledovala jsem s údivem, kolik potlačované reality hrdinové vydrželi a jak obtížné bylo tenhle bludný kruh aspoň nakopnout, když ne rozlomit. Nad tím se stojí zamyslet, to je pro mne osobně hodnota tohoto vyprávění.

slaska77
slaska77
20.05.2021 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četla. Autorka vybudovala tak silný příběh o svědomí, povinnosti a hlavně lásce, kde každá z postav byla svým způsobem tak lidská a pochopitelná, až jsem poslední strany obrečela! Chybí mi hvězdičky, dala bych i sedm! Doporučuji!

bruntal
bruntal
18.05.2021 3 z 5

Tak trochu červená knihovna, ale místy to své kouzlo má.