Emmadriel Emmadriel komentáře u knih

☰ menu

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Medvědín byla jednu dobu velice populární kniha na sociálních sítích a to mě od čtení trochu odrazovalo, ale před pár týdny jsem si knihu dala do čtečky a začala číst. Nebudu lhát prvních desítek stran, které byl jen o hokeji jsem si říkala, co to jako je? Proč to všichni vychvalují? Vždyť mě to vůbec nebaví, a tak jsem knihu na čas odložila a pak se k ní vrátila a jak to dopadlo? Medvědín se pro mě stal jednou z nejlepší knih, které jsem za poslední dobu četla a že jich není málo. Chvílemi jsem měla nutkaní zapisovat si některé pasáže knihy, ale došlo mi, že bych se upsala, protože, co pasáž knihy to skvost. Moc se mi libí, jak vám autor mezi řádky pokládá otázky, na které si máte odpovídat, jak moc kniha reflektuje stav dnešní společnosti a zkrátka je tam vše, co tam být má. Tato kniha je zkrátka skvost a je mi líto, že jsem byla paličatá a neobjevila ho dřív.

07.06.2020 5 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Heřmánkové údolí je první knihou, jež jsem od této spisovatelky přečetla a byla jsem velmi zvědavá. Kniha je velmi čtivá a neustále budete mít tendenci číst dál a dál, také styl psaní tomu nahrává. Tak do poloviny knihy budete naprosto fascinovaní hlavní hrdinkou a jejím silným příběhem. Při čtení knihy jsem z ní byla opravdu nadšená, ale bohužel koncovka knihy několik posledních desítek stran mě trochu zklamalo, dle mého názoru ten závěr mohl mít mnohem lepší potenciál, jak čtenáře překvapit. Mnozí čtenáři stojí o šťastný konec. Ale musím říci, že jsem ráda, že tato kniha patří mezi takové ty mezigenerační knihy, které si přečte matka, dcera i babička a to já mám velice ráda.

07.06.2020 4 z 5


Vzdelaná Vzdelaná Tara Westover

Velmi silná kniha, která obsahuje silný příběh ženy, která se chtěla vymanit z vlivu rodiny, která na ni během těch několika let jejího života měla fatální následky, ale vlastně zjistila, že z rodinného vlivu, toho co jste v ní prožili se už navždy stane vaší součástí a může to mít na vás jak vliv pozitivní tak také negativní. Na tuto knihu je možno nahlížet z mnoha pohledů, tedy jako na příběh ženy, která si šla za svým a bojovala proti své rodině a za věci, v které věří ona. Potom na příběh ženy, která ač je stíhaná rodinnou ideologií a tragédiemi ji i přesto miluje a ví, že oni nemohou za to, že ona má jiné názory a postoje než oni. Kniha vás donutí přemýšlet nad výchovou dětí, může vás inspirovat (protože vše jde, pokud si za tím jdeme), bezpochyby vás kniha také dojme. Mě osobně v knize chybělo trochu víc osobních pocitů autorky, ale zase chápu, že své pocity nechtěla sdělit celému světu. Autorka této knihy byla v loňském roce zařazena mezi 100 nejvlivnějších a inspirujících osobností, tato kniha je důkazem toho, že oprávněně.

07.06.2020 5 z 5


Můj příběh Můj příběh Michelle Obama

Na tuto knihu jsem se velmi těšila, protože Michelle Obama jsem obdivovala již po celou dobu, kdy byla první dámou USA. Knížka byla ještě mnohem lepší než jsem ji očekávala. Knížka je zaměřená na dětství a dospívání Michelle, cesty, kdy se stala advokátkou velice prestižní kanceláře, ale uvědomila si, že vlastně chce dělat něco mnohem prospěšnějšího, seznámení s Barackem a jeho následná politická cesta do Oválné pracovny a všechny roky jeho prezidentského mandátu. Tato kniha zaujme spíše ženy, protože je na ně více zaměřena, Michelle se snaží říci, že každá žena je silná a dokáže cokoliv, tedy snaží se ženy motivovat, aby byly silné. Samotnou by mě nikdy nenapadlo, že některé věci budu ve svém životě vnímat stejně jako ona a díky ní je mám tendenci změnit. Tato kniha Vás dokáže inspirovat a určitě nebudete litovat, že jste si vybrali zrovna tuto knihu. Michelle Obama je zkrátka a dobře pop právu idol mezi ženami a díky za ni!

08.05.2020 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Tuto knihu jsem četla již dvakrát a musím říct, že jsem pyšná, že takovouto knihu napsala česká autorka. Děj knížky Vás naprosto pohltí a nebudete chtít ve čtení přestat, když ji dočtete do konce, tak vás to možná trochu rozesmutní, že už jste knihu dočetli. Je velice možné, že si i popláčete. Na této knize mě velmi těší, že spojuje generace a je úžasným dárkem pro ženy ve vašem okolí, kterým se bude bezpochyby líbit. Je to skvěle napsaný silný příběh a klobouk dolů před paní spisovatelkou, za takto skvěle sepsaný příběh.

06.05.2020 5 z 5


Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě Jakub Szántó

Tato kniha právem získala všechna ta ocenění, kterých se jí dostalo. Práce zahraničního reportéra na Blízkém východě je jednoznačně ta nejnáročnější a to ve své knize reflektuje také Jakub Szántó, jehož práce si velice vážím a jeho reportáže jsou opravdu prvotřídní. Jestliže Vás zajímá, jak probíhá práce zahraničního reportéra, jaká to jsou úskalí, starosti, radosti atd., tak to tato kniha právě pro Vás. Určitě nebudete přečtení této knihy litovat a nejspíš Vás donutí zamyslet se nad některými tématy spojené s vojenskými konflikty na Blízkém východě.

06.05.2020 5 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Taková příjemná oddechová kniha s tématikou krásného Dánska a jeho hygge životního stylu, který vás možná inspiruje a nadchne natolik, že váš domov zařídíte podle tohoto stylu.

06.05.2020 5 z 5


Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Josef Klíma

Kniha mě bezpochyby velmi mile překvapila. Pan Šlachta byl policista s velkým P, který se nedal za nic koupit a je smutné, že takováto lidská vlastnost, tedy nezaprodání se politikům a vlivným lidem, vedla k jeho odchodu do civilu. Pro čtenáře, kteří se o politiku moc nezajímají a nejsou seznámeni s lobbistickými praktikami atd. viz právě kauza Nagyová, budou možná zděšení, co vše je v našem státě vlastně možné. Pan Šlachta se netají tím, že přemýšlí o politické kariéře, tudíž je možné, že tato kniha může sloužit jako prostředek k dosažení tohoto cíle, proto jsem k této knize a jeho zpovědi (samozřejmě s ohledem na jeho povinnost mlčenlivosti se nedozvíte každý detail) byla ze začátku skeptická, ale musím říci, že jsem ráda, že u policie, tedy konkrétně u ÚOOZ byl přesně ON! Kniha se dle mého názoru bude líbit všem, kteří se o tato témata zajímají. Jediné, co bych možná vytkla, tak je to, že mi tam možná chybí i nějaká další témata, kterých se pan Klíma jako novinář mohl dotknout, ale to už je spíše můj subjektivní pohled nebo takové přání, co bych se ráda od pana Šlachty dozvěděla.

06.05.2020 5 z 5


Stříbrná cesta Stříbrná cesta Stina Jackson

Od této detektivky jsem buď bohužel čekala příliš nebo už jsem si zvykla na mnohem kvalitnější detektivní autory. Knihu jsem víceméně dočetla jen z důvodu, abych se přesvědčila, že vím naprosto jistě, kdo je padouchem a vyluštila celou záhadu. Kniha se četla opravdu rychle, ale chvílemi mi přišla velmi prázdná, co se dějové linky týče. Pokud jste už nějaké detektivky četli například od Nesba nebo Lars Kepler, tak tato kniha vás dle mého názoru moc nenadchne. Ale to je jen můj subjektivní názor, bezpochyby se najdou tací, kteří během knihy budou cítit temno a strach jako já při čtení Nesba.

05.05.2020 1 z 5


Nebe nad Jemenem Nebe nad Jemenem Tomáš Šebek

V tomto případě se jedná o mojí čtecí prvotinu, jež napsal Tomáš Šebek, knihu jsem zařadila také do čtenářské výzvy. Nebe nad Jemenem jsem přečetla jedním dechem, občas mi slza ukápla nad nespravedlností tohoto světa a zároveň jsem pyšný na to, že ještě pořád existují takoví lidé a doktoři jako pan Šebek. Při koupi této knihy pomůžete i dobré věci, protože částečný výtěžek z knihy jde na konto Lékařů bez hranic a co je víc, než koupit skvělou knihu a ještě přitom pomoci.

05.05.2020 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Když jsem si objednávala novou várku knih, tak aniž bych si přečetla, o jakém příběhu tato kniha je, byla přidána do mého košíku a už při prvních stránkách knihy jsem věděla, že takhle kniha je Ta kniha. Budu upřímná, po Haně od Aleny Mornštajnové jsem si myslela, že už takto dobrou knihu, kterou budu chtít obdarovat blízké ženy v mém okolí číst nebudu, ale opak je pravdou. Šikmý kostel je úžasná prvotina autorky a pro mě jako člověka se zájmem o historii i přidanou hodnotu. Během čtení knihy vám nejspíš nezůstane ani jedno oko suché a budete mít potřebu číst neustále dál, protože vás pohltí příběhy všech postav a budete mít nutkání dozvědět se, jak to tedy vlastně dopadne. Už se moc těším na pokračování knihy. Tato kniha ač se vám na první pohled nemusí zdát ve vás něco zanechá. Šikmý kostel je i skvělý tip na dárek pro ženy ve vašem okolí a bezpochyby je to i kniha, která může spojovat generace.

05.05.2020 5 z 5


Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Martin Řezníček

Na tuto knihu jsem se již dlouho těšila, i z toho důvodu, jak skvělá byla kniha dalšího zpravodaje České televize a to Jakuba Szántó. Martin Řezníček je dle mého názoru jedním z nejzkušenějších a nejimpozantnějších moderátorů a zpravodajů České televize. Během čtení jsem si celou knihu, styl psaní pana Řezníčka (těžko se věří, že se jedná o prvotinu), silné lidské příběhy, postřehy a pohled na některé nejzásadnější a někdy i zapomenutá témata zpravodaje vychutnávala a byla vděčná, že se pan Řezníček rozhodl tyto příběhy sepsat do knižní podoby. Hlavně se mi moc líbí myšlenka knihy, že Spojené státy americké nerozdělilo zvolení Donalda Trumpa prezidentem, ale že jsou státy rozpojené již delší čas a to vše právě částečně vedlo k usednutí Donalda Trumpa v oválné pracovně. Tuto knížku rozhodně doporučuji všem, které nefascinuje jen práce zahraničních zpravodajů, ale také pohled na důležitá témata. Kniha se bezpochyby bude líbit mnoha lidem, kteří se chtějí o USA a například i české stopě v USA dozvědět mnohem více. Rozpojené státy jsou kniha, jež by si zasloužila mnohem více pozornosti a moc bych si přála, aby se dostala k obrovskému počtu čtenářů, protože jim může hodně věcí předat.

05.05.2020 5 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Taková typická oddychová kniha.

08.06.2017 3 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Jediné detektivky, které jsem schopna přečíst jsou od Jo Nesba a takhle mezi nimi vévodí. Nejlepší detektivka, co jsem kdy četla a né jednu noc jsem šla spát se strachem.

08.06.2017 5 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Tuto knihu jsem dokázala 100% ocenit, až když jsem si ji vytáhla u maturity a v té chvíli mi došlo, co je vlastně tato kniha zač a proč jsem se ji rozhodla přečíst a myslím, že si ji přečtu znovu.

08.06.2017 5 z 5


Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Knihu jsem četla až poté, co jsem shlédla film a to byla zásadní chyba, protože jsem nedokázala docenit knižní příběh na 100%.

08.06.2017 4 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Pro mě jedná z knih, kterou si přečtu ještě několikrát. Silný příběh, neočekávaný konec, nenechá ani jedno oko suché. Při čtení této knihy si budete připadat, že jste se ocitli přímo v té době a vaše nálada nebude zrovna veselá, možná se vám o tom bude i zdát.

08.06.2017 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Knihu jsem přečetla za dva dny, ale musím říci, že jsem četla již lepší knihy, nejspíše mi neseděl styl psaní, ale určitě je to kniha, která vás vezme za srdce!

08.06.2017 3 z 5


Sofiin svět Sofiin svět Jostein Gaarder

Tato kniha mi pomohla pochopit celou filozofii a pomohla mi také odmaturovat, ale není to jen příběh pro nadšence filozofie, ale i pro normálního smrtelníka, protože vás donutí poznání světa kolem vás a vy zjistíte, že vlastně o našem světě nic nevíte. Jen konec knihy je složitější na pochopení a v knize je mnoho částí, které určitě budete číst pořád dokola, protože si je budete chtít zarýt do paměti.

08.06.2017 5 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Kniha mého života! Četla jsem ji už 3x a ne naposledy. Tato kniha ani nejde popsat slovy, musí se přečíst...

08.06.2017 5 z 5