Egeris Egeris komentáře u knih

☰ menu

Pravidla hry Pravidla hry Neal Shusterman

Knihy od tohoto autora mám hodně rád, proto mě i celkem mrzí, že tahle konkrétní mě nezaujala. Nápad byl zajímavý, ale celý děj je až příliš křečovitě našroubován na různé sociální problémy (rasismus, homofobie, sexismus atd.). Je to tak okaté a nucené, že to pokazí jakýkoliv zážitek z ostatního děje.

22.04.2024 2 z 5


Blog/out: Vybrané blogové texty (2010-2021) Blog/out: Vybrané blogové texty (2010-2021) Jana Zwyrtek Hamplová

Snůška neskutečných blábolů od autorky, která o sobě nabubřele prohlašuje, že má IQ 150 a je prý nejchytřejší ze všech. Přitom kniha je naprostý odpad, jak obsahem, tak stylem psaní. Můj pocit je ten, že se svými názory akorát snaží rozdmýchávat nenávist ke skupinám obyvatel, které se jí osobně nelíbí. Na Aktuálně.cz asi dobře věděli, proč jí tyhle hnusy zablokovali. Fuj.

18.10.2023 odpad!


Ready Player Two: Nová hra začíná Ready Player Two: Nová hra začíná Ernest Cline

Začátek a konec jsou super. No a ten zbytek mezi tím? Meh. Spíš je to jen dlouhý, předlouhý seznam jmen různých herců, filmových postav, zpěváků... Docela nuda.

24.05.2023 3 z 5


Bez citu Bez citu Neal Shusterman

Je to velmi dobře napsané. Děj je poměrně svižný a obsahuje zajímavé zvraty (občas až trochu přitažené za hlavu, ale co). Smutné je, že na překlad druhého dílu jsme čekali 6 let, přičemž série má celkem 4 knihy - už dávno vydané, ale cz překlad nejspíš stále v nedohlednu.

15.11.2022 5 z 5


Chemie pro každého - Rychlokurz chemie Chemie pro každého - Rychlokurz chemie Svatava Dvořáčková

Pod titulem "chemie pro každého" bych si představoval knihu, která začátečníkovi vše polopaticky vysvětlí, ideálně na nějakých hezkých ilustracích. Tato kniha nic z toho nemá. Jedná se o (velmi!) stručný, heslovitý výpis pouček z chemie, který neznalému člověku naprosto nic nepřinese. Neobsahuje žádné ilustrace, pouze černobílý text.

04.10.2022 2 z 5


Broučci Broučci Jan Karafiát

(SPOILER) Tahle knížka rozhodně není pro děti, i když se tak na první pohled tváří. Není to žádná pohádka, ale horor s desítkami mrtvých, který je protkaný náboženským fanatismem toho nejhnusnějšího rázu.

Pamatuju si dodnes, jak mi to mamka v dětství četla. A pamatuju si též, jak jsem z toho byl smutný, dokonce jsem i obrečel to, jak všichni umírají (a nakonec umřou fakt všichni) - jako dítě jsem nechápal proč Bůh, který je prý hodný a laskavý, dopouští taková zvěrstva na roztomilých broučcích. Ale dnes už to chápu. Přesně to sedí do "náboženského učení".

V knize je hlavní doménou vyvolávání strachu. Klade se velký důraz na fanatickou poslušnost dětí. Musíte poslouchat Boha a rodiče, naprosto bezmyšlenkovitě a fanaticky, jinak vás dostihne trest (v knize obvykle smrt).

Neposloucháš rodiče? Budeš potrestán (i smrtí).

Neposloucháš Boha? Budeš potrestán (i smrtí).

Líbí se ti někdo, kdo pro tebe dle rodičů není vhodný? Budeš potrestán (i smrtí).

Broučci se v knize pravidelně modlí. V modlitbě žádají Boha o to, aby se ho báli. Wtf, to jako fakt? Který milosrdný a hodný Bůh by chtěl, aby se věřící museli modlit o to, aby se ho báli? Rozum zůstává stát.

Jakmile brouček začne o něčem přemýšlet samostatně, či neplní naprosto přesně pokyny rodiče/Boha, bude potrestán. V knize je též rodič vylíčen jako udavač, kterému není hodno věřit. Máš problém, provedl jsi nějakou blbost nebo tě jen něco trápí? Hlavně to neříkej rodičům, protože jinak budeš potrestán (nakonec i smrtí). Jako pardon, ale opravdu přijde někomu v pořádku, takto vzdělávat děti?

A to není vše. Autor byl prý farář, což je nejspíš pravda - kdo jiný by mohl s nostalgickou slzou v oku tak barvitě líčit, jak uhořela koťátka jen proto, že byla trochu neposlušná? Ten člověk co to psal musel mít fakt velký problém. Očividně mu dost chybí upalování kacířů. Přitom smrt ohněm je snad ta nejhorší, ale v knize je to vylíčeno tak, že byla vlastně spravedlivá.

V knize dále narazíme na témata jako jsou panenství, sexuální zhřešení a podobně. Nechápu, ty vole.

Bliju ještě teď, omlouvám se.

Jakou má tahle kniha morální hodnotu? Já tam žádnou nevidím. Jaký citlivý přírodní lyrismus? Jaký ušlechtilý humanismus? Četl to vůbec ten, kdo psal popisek knihy? Nic z toho tam není - jen fanatické náboženství a nenávist ke komukoliv, kdo bezmyšlenkovitě neposlouchá.

Ale ten konec je stejně nejlepší! Broučci jsou poslušní, pomodlí se k Bohu o ochranu v zimě, ale nakonec umrznou (všichni)! Ale hlavní sdělení konce je, že umrzli "poslušně". Ano! Opravdu to tam tak je přímo napsáno - umrzli poslušně!

Takže, milé děti, pokud se nebudete modlit a doprošovat Boha o ochranu, tak umřete. No a pokud to dělat budete, tak umřete taky. Toť celé sdělení tohoto braku pro naše děti.

01.09.2022 odpad!


Rozchod s Bohem Rozchod s Bohem Richard Dawkins

Je to velmi dobře napsáno. Kniha je cílena spíš na začátečníky - věřící - kteří na jedné straně neznají jak svoje náboženství (asi většina křesťanů u nás) a na straně druhé ani teorii evoluce. A proč píšu, že "věřící, kteří neznají svoje náboženství"? No protože ono to tak je. Já sám pocházím ze silně křesťanské rodiny, kde v Boha věří naprosto všichni, kromě mě. Pravidelné návštěvy kostela, nucená účast na náboženství, to vše doprovázelo mé dětství (a je teď důvodem, proč jsem ateista).

No ale vtipné je, že nikdo z mé rodiny nečetl Bibli, vůbec netuší kolik násilí a zloby se v ní skrývá - vyzobali si jen pár "hezkých" příběhů a ty papouškují a argumentují jimi, jak že není náboženství skvělé a Bůh úžasný.

A právě takovým lidem je kniha určena - Dawkins v ní rozebírá vybrané části Bible, ukazuje na nich, proč je Bůh zákeřný, mstivý a žárlivý. V další části popisuje, proč vlastně nepotřebujeme náboženství k tomu, abychom byli "dobří" - což je bohužel také častý omyl.

Nakonec čtenáře čeká opravdu stručný a rychlý náhled do evoluční biologie, vysvětlení základů evoluce a toho, jak příroda funguje. Pro zvědavé je to myslím slušná startovní pozice k tomu, aby mohli (v případě zájmu) navázat četbou dalších knih o evoluci či biologii.

Kdosi tu psal, že je to psáno jak pro děti. No ale ono to má svůj důvod. Osobně vím, že křesťané na jedné straně přijímají dogma "Bůh je dobrotivý" naprosto bez diskuse. Na straně druhé odmítají evoluci jako nesmysl, aniž by vůbec měli alespoň základní znalosti o tom, co evoluce vůbec je. Prostě jim to nadiktovali kdesi v kostele, tak to opakují. Takže ano, takovým lidem se to musí vysvětlovat jako dítěti.

No a co říct nakonec? Účel knihy je sice hezký, ale myslím, že pro nás zbytečný. Zatvrzelí věřící knihu odmítnou číst, protože je "nezajímají lži vědců" no a my zbytek, kteří se nebojí nových informací, už stejně věci řečené v knize známe.

Ale kniha jako taková je super, Dawkins opravdu zaslouží obdiv za to, že se snaží lidem trochu doplnit vzdělání i z té druhé strany.

30.08.2022 5 z 5


Zvon Zvon Neal Shusterman

(SPOILER) Je to velmi dobré zakončení série. Předchozí díly se mi líbily malinko víc, ale i tak super. Osobně bych ale uvítal více stran o Rowanovi/Citře - hlavně v době, kdy už byli na nové planetě. Též by nebyla špatná kapitola, která by popsala jejich cestu tam, spolu s následným "ubytováním" a trošku rozvedla jejich další budoucnost. Klidně by tohle všechno mohlo být namísto neustálého připomínání toho, že je jedna postava chvíli muž, chvíli žena, v závislosti na počasí. To mi v té knížce vážně nesedělo, bylo to tam narvané na sílu a omílané stále dokola.

18.05.2022


On On Elle Kennedy

Tohle je fakt skvěle napsané. Postavy obou kluků jsou uvěřitelné a velmi sympatické. Člověk jim prostě nemůže nefandit.

05.04.2022 5 z 5


Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost David Attenborough

Skvěle napsaná kniha o životě Sira Davida, o tom, jak svým chováním ničíme přírodu, ale také o tom, že je zde stále naděje na dobrý konec. Autorovy filmové dokumenty miluju, má skvělý dar přiblížit přírodu i běžnému člověku, kterého to k ní třeba ani tak netáhne. A u knihy tomu není jinak. Popravdě dost mu i závidím to, jaký život prožil, na jaká místa se dostal a co vše mohl vidět - a být toho součástí. A jeho neštěstí z toho, kam naše civilizace směřuje, je v knize dobře hmatatelné - stejně tak jako ve filmu, který ke knize vydal (a též ho doporučuji shlédnout). Opravdu si nemyslím, že tohle vše je pro něj jen "byznys", jak tu kdosi psal...
V jednom komentáři zde zaznělo, že tohle je od autora jen jakási póza, že sám nám káže co nesmíme dělat a přitom on to celý život dělal. Nevím, zda autor komentáře opravdu knihu četl (či viděl film), ale nikde se (ani v jednom případě) neobjevuje nějaké kázání, či zákazy. Fakt jsem neslyšel/nečetl, že by Attenborough komukoliv zakazoval třeba cestovat. Ani nikde nepíše co NESMÍME dělat - jen nám nastiňuje, co bychom NEMĚLI dělat, resp. co bychom měli dělat jinak. Nikde tam fakt nezaznělo "létaní je špatné, lapte doma a žerte kořínky". Autor se pouze snaží lidi motivovat k tomu, aby se nažili přijít na to, jak dělat to co děláme - cestování, zemědělství, technologie - ale udržitelně. Za mě palec nahoru, film i kniha jsou skvělé, akorát je dle mého názoru někteří nepochopili správně (v současné době "zelené hysterie", kdy se jistí politikové vezou na vlně nadávek ekologům a vědcům). Až příště uvidíte názor nějakého politika na "ekoteroristy", doporučuji vychladit hlavu a začít dohledávat související informace...

18.03.2022 5 z 5


Rebuilt Rebuilt Alex Scarrow

Po trochu slabším druhém dílu, který mě celkem nudil i přes docela velkou dávku akce, je zde třetí pokračování. Podle mě se jedná o nejlepší část série, o fous lepší, než první díl. Konečně se dozvíme více o viru a jeho záměrech. Byť bych uvítal trochu detailnější popis toho, jak ten vir funguje, jakým způsobem přežívá na naší planetě a co se vlastně s naší planetou stalo - je to tam sice naznačené, ale ne nějak vysvětlené. Jinak prezident Trent mi vystupováním hrozně připomínal prezidenta Trumpa. Je to k zamyšlení, zda je to autorův záměr, někdy mi to tak přišlo.

08.12.2021 5 z 5


Fotografujeme ptáky Fotografujeme ptáky Milan Zygmunt

Při čtení knihy mi celou dobu vrtalo hlavou, pro koho je vlastně určena? Ti, kteří s focením (obecně) začínají, by se měli porozhlédnout jinde, protože zde základy focení nejsou prakticky popsány vůbec. Pokročilejší fotografové, kteří by chtěli začít s focením ptáků, ale dle mého též nejsou cílovou skupinou této knihy.
Proč si to myslím? Kniha jako taková je nádherná. To je bez debat. Spousty a spousty překrásných fotografií, z naprosté většiny exotických ptáků, prostě nadchnou každého. Autor je skvělý fotograf a jeho snímky jsou fakt něco, takže pokud chcete jen knihu plnou nádherných fotografií z ptačí říše, pak si ji rozhodně kupte.
Co když ale chcete začít fotit a nevíte jak na to? No tak to fakt nevím. 90% knihy tvoří fotografie pořízené špičkovou technikou na místech, kam se začátečník bez tučného bankovního účtu prostě nemá šanci dostat. Osobně mi tohle nepřijde jako kniha o focení ptáků pro začátečníky, vlastně ani pokročilé. Začátečníci se v ní o základních věcech prakticky nic nedozví (ano, je zde pár dobrých tipů) a pokročilí už to znají. Rady ve stylu, že na zimu většina ptáků odletí a na jaře se zase vrátí, opravdu nepovažuji jako návod pro začátečníka. Spíše než nějaký průvodcem či návodem pro začínající fotografy je kniha dle mého názoru jen "výstavní skříní" autora samotného, aby nám ukázal, jak skvěle umí fotit ptáky, za kterými musel cestovat přes půl planety. Já jako začátečník bych spíše čekal, že vezme objektiv v cenové relaci 20-30k kč, tělo v podobné relaci a půjde někam na českou louku fotit ptáky, aby těm, kteří fakt začínají ukázal, jak na to i se skromným vybavením. Takovou fotku a návod v knize ale nenajdete, což je škoda. I tak se mi ale kniha moc líbí, zvláště díky krásným fotografiím.

16.11.2021 4 z 5


Pád titánů Pád titánů Ken Follett

Výborná kniha, která se velmi dobře čte. Měl jsem strach z toho, že je zde hodně historie a politiky - ale je to tak dobře napsáno, že mi to nakonec ani nevadí. A co víc, dozvídám se hodně zajímavých věcí, které se v té době opravdu staly. Muselo dát neskutečnou práci vše zasadit do reálného historického rámce, ale autor to zvládl bravurně.

24.09.2021 5 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Dobře napsané, má to celkem rychlý spád a zajímavý děj. Kapitola s rozpojováním je vážně nechutná, dokonce jsem si musel dát i pauzu ve čtení (a to fakt nejsem nějaká citlivka - přečetl jsem už dost hororů, ale tady je to napsáno tak "obyčejně", až mi z toho bylo šoufl). Konec mi přišel takový neuzavřený, jako by si autor nechával dvířka pro pokračování...

02.09.2021 4 z 5


Sdílejte, než to zakážou! Sdílejte, než to zakážou! Andrej Babiš

Ať už to psal kdokoliv (pochybuju, že to byl uvedený autor), tak musel být nejspíš na fetu. Těm blábolům snad nemůže nikdo věřit, ne? Zoufalá snaha o oblbnutí čtenáře a získání volebních hlasů křičí z každé strany.

Edit: Tak už jsem tu hrůzu trochu strávil. Pro každého, kdo by tohle veledílo chtěl číst - nedělejte to. Je to zbytečné.

Pozor, SPOILER (krátké shrnutí děje):
Kdyby nebylo zákeřné opozice a Kalouska, tak máme díky Babišovi (dále jen "zachránce") rychlovlaky, hyperloopy, dokonce možná i výtahy do vesmíru. Ale zlostná opozice překazila našemu zachránci jeho plány na záchranu snad celého lidstva. Dále se dozvídáme, že našeho zachránce chápou jen rozumní důchodci, kteří jsou ta nejdůležitější skupina na světě (mladé potěší slyšet, že jsou vlastně pro naši zemi k ničemu). Dopadlo to naštěstí dobře - paní Růženka dostala litr, ví koho volit, no a nám ostatním zbývá tak maximálně vybrečet se zde v recenzi.

22.08.2021 odpad!


Jádro Jádro Peter V. Brett

(SPOILER) Tohle bylo bohužel trochu zklamání. Předchozí díly byly super, ale u tohoto jsem měl pocit, že už autora nebavilo vymýšlet děj, tak ho ukončil na pár stránkách. 80% knihy je celkem o ničem. Pořád jen Leesha kojí, Leesha plete, Leesha mává hůlkou. Cestě do jádra je podle mě věnováno žalostně málo času. Žádné zvraty, žádná překvapení - vše přímočaré a očekávatelné. Kniha se sice jmenuje "jádro", ale namísto cesty do jádra (která by šla vymyslet mnohem lépe) sledujeme vše ostatní - samé pletichy všech okolo, nudné pasáže o tom co dělá Leesha a její harant. To mě fakt nebavilo. Oddělat úhlavního nepřítele (což bylo cíl 5 knih) na 3 stranách, no nevím. Připomíná mi to 8. sérii Hry o trůny, kde hlavní záporák byl taky sundán během jedné scény :-). A k čemu byla celá příběhová linka Abbana a Hasika? Inevera poslední 2 díly pořád opakovala, že chaffit má zásadní roli v tom, zda se jim podaří zvítězit - a proto ho musí zachránit. Jenže ho zachránili a chaffit nic neudělal. Nechápu.

17.06.2021 3 z 5


Boží blud Boží blud Richard Dawkins

Předpokládám, že moje hodnocení knihy vyvolá v očích některých věřících značné odsouzení, ale prostě si nemohu pomoci - já se v této knize fakt našel.

Už od malička jsem vyrůstal v křesťanské rodině. Pravidelné návštěvy kostela, ke kterým se na základní škole přidaly "povinné" hodiny náboženství s vesnickým farářem. Od útlého věku mě fascinovala příroda. Zajímalo mě třeba, proč se rostliny otáčí za světlem, jak mravenci poznají to svoje mraveniště, jak včela trefí z louky domů... Avšak jedinou odpovědí, kterou jsem se od rodiny dozvěděl, bylo, že "to tak zařídil Bůh". No jako dítěti mi to i stačilo, myslel jsem, že rodiče prostě vědí, jak to je - a fakt jsem tomu i věřil.

Jenže na základní škole, s tím jak jsem vyrůstal, mi tento typ odpovědi přestával stačit. Divil jsem se, že si moje okolí neklade stejné otázky - a že nad tím ani nepřemýšlí! V hodinách náboženství to bylo podobné - poslouchali jsme výklady o Ježiši, Bohu, o skvělých činech apoštolů. A zatímco ostatní jen poslouchali a vše ihned považovali za prověřený fakt (a nebo je to nezajímalo a jen seděli a čekali na konec hodiny?), tak mě to prostě nedalo a na různé věci jsem se našeho faráře ptal. Ale ouha - dost jsem narazil. Na cokoliv jsem se zeptal, bylo jeho odpovědí něco ve stylu "Bůh to ve své nekonečné moudrosti takto zařídil a nám nepřísluší to zpochybňovat". Proč, když Bůh miluje živé tvory, je stvořil tak aby se zabíjeli a požírali? Proč, existuje na světě utrpení, války a podobně? Samozřejmě, farář se z toho snažil vymluvit tak, že prý "svobodná vůle, kterou nám Bůh nadělil" - jenže pak mluvil o tom, jak se máme modlit, aby Bůh vyslyšel naše prosby a "něco udělal", co nám prý pomůže. Když jsem pak prohlásil, že pokud "něco udělá", popře tím svobodnou vůli, tak jsem byl před celou třídou dehonestován a vylíčen skoro jako nevěrec. Prý že se rouhám a Bůh těmito otázkami v mé hlavě testuje, zda opravdu věřím božímu zázraku. Dokážete si představit, jak se na mě pak zbytek "věřících dětí" asi koukal. No a když už byl farář z mých dotazů a komentářů v koncích, tak prostě přijel k nám domů a stěžoval si na moje nevhodné otázky rodičům. Čím víc mě zajímalo, jak příroda funguje, tím více jsem měl problémů, protože kladu nevhodné otázky. Takže zatímco ostatní děti, které "věřily" a neptaly se, dostaly na konci roku jako dárek drahé čokolády ze zahraničí, já nedostal nic. Samozřejmě moje nechuť mít s náboženstvím cokoliv společného stále rostla a rostla, ale bylo mi to (alespoň na ZŠ) málo platné. Byl jsem v podstatě donucen chodit ke zpovědi, kde jsem měl cizímu člověku vysypat svoje tajemství. Byl jsem donucen jít ke svatému přijímání, protože to přece správný křesťan dělá ne? A pokud nebudu správný křesťan, tak se naše rodina neshledá po smrti v ráji, a to bych přece nechtěl. Brr, až mě mrazí, když si na tyhle kecy vzpomenu.

Někteří mohou namítnout, proč jsem se nezajímal ve škole, jak příroda funguje. Ano, měli jsme přírodopis, jenže spojení zastaralých učebnic a komunistických učitelů udělalo svoje. Jejich znalost nějaké biologie a přírody končila tím, že nám slovo od slova diktovali pasáže ze staré knížky a my je museli zapisovat do sešitu a pak se je učit nazpaměť. Takže ano, uměl jsem zpaměti napsat vzorec pro fotosyntézu - protože se to přece chtělo - ale vůbec jsem nerozuměl tomu, co znamená.

Nakonec ale i k nám na vesničku dorazil internet a já si konečně mohl přečíst spoustu věcí o přírodě. A dokonce i objednat knihy, které se tématem zabývaly do hloubky. Namísto "Bůh to tak chtěl" jsem najednou mohl číst o reálných experimentech, o tom proč se příroda chová zrovna takto, jaký má jednání zvířat často smysl. A když náhodou věda odpověď neznala, prostě to tam bylo napsané. Nikdo neví vše, spousta věcí je stále záhada. Není ostuda si to přiznat, podle mě je ale ostudou zakazovat někomu, aby se na tyto věci ptal. Následovala ostrá výměna názorů mezi mnou a rodinou, prohlášení že do kostela už v životě nepáchnu (což jsem porušil, protože kostely jsou často nádherné stavby a byla by škoda je nevidět i zevnitř). Po mém ujištění rodičů, že pokud mě donutí jít na biřmování (které měli naplánované a můj názor je samozřejmě nezajímal), udělám tam takový tyjátr, že na to naše vesnice do smrti nezapomene, mi nakonec naštěstí dali pokoj. Akorát mamka se za mě stále modlí, prý abych časem "prozřel" - že už se to stalo před mnoha lety, jí ještě nedošlo.

No a proč to tu vlastně celé píšu? Protože knihy od Dawkinse - a nejlépe je to cítit tady z této - vyjadřují jakousi trpkost nad tím, jak jsou někteří věřící schopni nejen bezmyšlenkovitě přijímat dogmata náboženství, věřit jim, ale ještě do toho nutit své okolí. Já to v té knize cítím, protože jsem to prožil a znám ten pocit, kdy po vás okolí chce, abyste nemysleli a jen věřili. A přístup, který zvolilo mé okolí, který ke mně měl náš farář, cítím i z některých zdejších komentářů - které ač kritizují Dawkinsovu "agresivitu", samy jsou napsané značně agresivně a jejich autoři dle mě doslova zuří kvůli tomu, že někdo projevil myšlenky, kterých se oni sami bojí.

Podle mě není pravda, že by Dawkins nesnášel náboženství a víru. On jen nesnáší, když se lidé ani nezamyslí nad tím, co jim jiní předkládají. A jen vše přijímají jako nezpochybnitelný fakt, protože je to pro ně pohodlné. Toť můj názor.

23.02.2021 5 z 5


Remade Remade Alex Scarrow

Špatné to nebylo, ale celkově bych řekl, že spíš průměr. Ze začátku to má skvělý rozjezd, kdy fakt člověk hltá každou stránku a s obavami čeká, co se bude dít. Bohužel postupem času děj jakoby zvolní, události se začnou opakovat a konec je pak už celkem nezajímavý. Taky mi to nepřišlo zas tak strašidelné, jak tu některé recenze tvrdí. Třeba u některých hororů od Kinga jsem cítil mnohem větší "úzkost". Poslední věc, co bych vytknul, je k překladu. Pominu-li pár hrubek (shoda podmětu s přísudkem:)), tak mě zarazila jedna věc - "silikonové čipy". Překladatel asi není moc technicky zdatný, protože jinak by tento patvar nikdy nemohl použít. Anglické slovo "silicon" totiž neznamená "silikon", ale "křemík". Správný překlad tedy zní "křemíkové čipy", protože žádné silikonové čipy neexistují...

15.10.2020 4 z 5


Kájovy děti Kájovy děti Felix Háj (p)

Bohužel, toto už nemá s původním příběhem nic společného. Celé je to jen o tom, jak jsou lidi na sebe zlí, jak si závidí a jak se pomlouvají. Polovina knihy je věnována jen kovářce a tomu, jak škodí ostatním. Stále dokola to samé. Číst v každé kapitole o tom, kdo koho jak pomlouvá, to je fakt únavné.

24.07.2020 odpad!


Školák Kája Mařík 1. díl Školák Kája Mařík 1. díl Felix Háj (p)

Káju jsem poprvé četl ještě jako kluk na ZŠ a docela se mi to líbilo. Postupem času jsem celou sérii přečetl ještě několikrát, ale pokaždé už to bylo trochu jiné - s tím, jak jsem dospíval, už mi některé věci v knize přišly jako přehnaně přitažené za vlasy. Neustálé kázání v knize, jak by se člověk měl modlit, dodržovat Boží přikázání apod., to se ještě dá překousnout, i když místy je to už otravné. Ale ta neuvěřitelná naivita příběhu, to je fakt do očí bijící. Hlavní postavy jsou zde až přehnaně idealizované - všichni bohabojní, všichni poctiví a slušní - těm se daří v příběhu vždy dobře. Pokud se ukáže někdo nepoctivý, tak je samozřejmě ihned po zásluze potrestán (kéž by to tak bylo i v reálném životě). Postavy Káji a Zdeni jsou (hlavně v posledních dílech) ale vyhnány až k extrému. Oba přehnaně slušní, přehnaně věrní, oba příkladem ideálního partnera, který "nezhřeší" ani pohledem na kohokoliv jiného. Trochu mám pocit, že si autorka po rozvodu vymyslela tyto postavy jako nějaký ideál (toho co chtěla prožít ona sama). A ostatním ženám to v knize dala pěkně sežrat - neustálé narážky na "moderní ženy", kdy tyto byly samozřejmě vykresleny pokaždé jako záporné postavy, které závidí zcela přirozené, krásné a ideální Zdeně. Ty antipatie k ostatním ženám jsou zvlášť v 6. a 7. díle velmi cítit. Je to škoda, první 3 díly jsou naprostá pecka, pak kvalita značně upadá. 7. díl je už ale naprostým utrpením.

22.07.2020 3 z 5