Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost

Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471418/bmid_zivot-na-nasi-planete-me-svedectvi--L3v-471418.jpg 5 297 74

Přírodopisný bestseller vědce Davida Attenborougha, podle kterého Netflix natočil stejnojmenný dokument. Alarmující svědectví o stavu planety od uznávaného přírodovědce a tváře populárních dokumentů BBC, které všichni známe z televizních obrazovek. David Attenborough je nejznámějším britským tvůrcem přírodovědných filmů. Ve své dosud nejosobnější a nejotevřenější zpovědi se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. S pomocí ohromujících statistik truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti. Kniha Život na naší planetě ale není jen zprávou o vymírání živočišných a rostlinných druhů, snaží se najít i způsoby, jak lidstvo může tento nepříznivý vývoj zvrátit. „O planetu Zemi se dělíme s živým světem. Je to ten nejpozoruhodnější systém na podporu života, jaký si dovedeme představit, vzniklý v průběhu miliard let. V poslední době se však planeta vychyluje z rovnováhy a její biodiverzita upadá, přičemž obojí spolu úzce souvisí. Chceme-li naší planetě navrátit rovnováhu, musíme proto obnovit její biodiverzitu – vrátit jí přesně to, co jsme jí sebrali. Jedině tak překonáme krizi, kterou jsme sami rozpoutali. Je nutné, abychom na světě obnovili divočinu.“ – David Attenborough... celý text

Literatura světová Literatura naučná Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Práh
Originální název:

A Life on Our Planet – My Witness Statement and a Vision for the Future , 2020


více info...

Přidat komentář

Camelot
13.04.2024 5 z 5

Během covidu jsem si koupil tehdy čerstvě vydanou knihu Davida Attenborougha "Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost". Byla to první jeho kniha po 25 letech, která u nás vyšla.
A tak jsem si řekl, že si znova pročtu přechozí tři a novou knihou to završím. Chvilku to trvalo, ale moje cesta světem tohoto úžasného člověka je u konce. Dočetl jsem "Život na naší planetě...".
První tři knihy přivádějí v úžas nad bohatstvím a formami života na Zemi. Ukazují, jak je Země krásná a život rozmanitý. Na místě by ale bylo použít slovo "bývávala" namísto "je". Ne že by neexistovala místa, jež lze označit jako ráj na zemi, ale systém jako celek to má nahnuté a je otázkou, kdy se dostaneme do bodu zlomu.
A právě těmto úvahám je věnována kniha čtvrtá. Její první polovina je bezútěšná, protože ukazuje, co vše jsme na Zemi zvládli pokazit. Není toho málo a Zemi jsme v podstatě dostali na samé limity udržitelnosti systému, jak jsme ho byli zvyklí vnímat.
Druhá část je o poznání radostnější, protože dává naději. Konkrétní naději. Četl jsem x textů, slyšel x podcastů s enviromentální problematikou a ve zprávách viděl tisíce aktivistů přikovaných ke kdečemu, aniž bych se dozvěděl komplexní pohled na to, co je třeba udělat pro zvrácení nepříznivého osudu. Musel přijít – tehdy třiadevadesátiletý – Sir David Attenborough, aby to seskládal do smysluplného souboru. Tím neříkám, že to nikdo před ním neudělal, ale on je první, od koho jsem se to ve strukturalizované a komplexní podobě dozvěděl.
Kromě klimatické změny je ústředním problémem ztráta biodiverzity. Na osobní úrovní se s tím prvním problémem vypořádává dost těžko, ale i tak lze něco málo udělat. Pro nápravu toho druhého problému můžeme každý udělat spoustu věcí, které lze shrnout do jedné věty:
Pusťme k sobě přírodu. Nesnažme se za každou mít svoji zahradu pod kontrolou a vše, co na ni podle nás nepatří, neúprosně zamordovat a vyhnat. A když už to musíme udělat, vyhněme se plošným zásahům a soustřeďme se jen na jedno konkrétní místo a jeden konkrétní problém.
Přeji všem krásný jarní víkend.
A když už dnes vynecháte sekání trávy na pažit, udělejte si kávu a čtěte si v knihách Sira Davida Attenborougha.

iam.sokol
12.11.2023 4 z 5

David Attenborough bez skrupulí popisuje své svědectví o postupně vymírajícím světě a na již zavedených příkladech ve světě ukazuje, jak by bylo možné tento proces zvrátit. Ano, některé jeho návrhy možná zní utopicky, nicméně v jednom má pravdu. Náš svět je v současné době neskutečně bohatý, aby si takovou transformaci mohl dovolit. A velké státy s ní již začínají, bohužel však často na úkor chudších států. Po přečtení knihy jsem se podíval i na doprovodný film, který - přes nádherné záběry a komentáře samotného Sira - vynechal spoustu detailů z knihy, nicméně hlavní poselství zůstává. P.S. Život na naší planetě je jedna z těch knih, kterou by si měl přečíst každý, kdo má ambice vstoupit do politiky.


drakamena
16.09.2023 3 z 5

Zajímavé vyprávění, postřehy i podložené informace, David Attenborough je velmi vzdělaný člověk s dlouholetými zkušenostmi, o tom není nejmenších pochyb. Jenže!

Jenže valná většina jeho navrhovaných řešení mi zněla jako základ všech dystopických světů z knih, filmů a seriálů, které jsem viděla. Zdražit maso, zdražit energie z fosilních paliv, zdražit leteckou dopravu atd. atd. Navzdory všem jeho vzletným idejím o tom, že by všem lidem měl být zajištěn stejný blahobyt - přesně to je podstata komunistické ideologie a všichni víme, jak tento experiment dopadl: ztroskotal na jedné prosté věci, kterou je lidská povaha, a pokaždé, POKAŽDÉ se proměnil v diktaturu - by jeho návrhy vedly k tomu, že obyčejní lidé (chudina i střední třída) by se živili sójou a bílkovinovými náhražkami z laboratoře (zdražení masa), měli omezený přístup k energiím (zdražení všech kromě čistých zdrojů), byli omezeni v pohybu (zdražení všech kromě čistých paliv) a žili v přelidněných slumech (návrat co největšího prostoru divočině), zatímco bohatí by jedli pravé maso, měli by volný přístup ke všem druhům energie, kterými by rozhodně nešetřili, protože by neměli důvod, létali by po světě dál ve svých tryskáčích bez ohledu na svoji uhlíkovou stopu a žili v superdrahých sídlech na obrovských pozemcích v zelené divočině. Tohle je prostě "dystopia in the making".

A pak je tu jeho pokrytectví. Máme se omezovat, máme šetřit, máme (doplňte si) - ale přitom je nadšený z představ konferencí za záchranu planety o DESÍTKÁCH TISÍC účastnících, jejichž uhlíková stopa ho vůbec nezajímá. Takže běžný člověk si nemá dát hamburger, ale kecalovi za pultíkem popřeje hezký let přes půlku planety. No.

Nápady hezké a možná postupně i proveditelné, ale jak řekl (prý) profesor Větvička, dokud se budou lidi množit jako vačice, je tohle všechno takovým plácnutím do vody.

katerina3633
29.08.2023 5 z 5

Moc doporučuju. Většina knih s tématem životního prostředí je tak negativní a člověk má pocit, že je vše ztraceno. Pan Attenborough píše tak pozitivně, že ačkoliv mě pasti do kterých jsme se jako lidstvo dostali zasáhly, zůstala jsem po přečtení optimistická. Kniha je unikátní v tom, že je autorem právě pan Attenborough, který sledoval změny z bezprostřední blízkosti a celý svůj dlouhý a rozhodně zajímavý život, obdivuhodný člověk.

michaela.97
09.08.2023 3 z 5

* audioknížka *

Poslech to byl příjemný a text zajímavý, místy opravdu k zamyšlení a dost jsem si během toho uvědomila, jak všechno souvisí se vším.
Zároveň jsem poslouchala asi v blbé době - nebo mě až tolik nenadchla, protože jsem ji už vážně chtěla doposlechnout. Velmi často jsem ztrácela pozornost. Doporučila bych ji číst spíš v tištěné podobě. Text bych - osobně - nejspíš díky tomu dostávala víc pod kůži.

bravefox
05.08.2023 5 z 5

Kniha je zdrojem zkušeností a vědomostí Davida Attenborougha nastřádaných během let práce, které jsou naprosto nezaměnitelné. Ale také zdrojem příkladů alibismu a naivity, která se okolo záchrany planety a našich životů včetně odvíjí v nynější době. Naleznete zde spoustu užitečných faktů o minulosti i současnosti našeho bytí na Zemi, ale také různé návrhy, jak pracovat tak, abychom přírodě odlechčili a sami si zachovali život, jaký chceme žít. Nejdůležitější je však to uvědomění, že pokud nezachráníme planetu, nezachráníme ani sami sebe.

bee88maja
24.07.2023 5 z 5

Davida Attenborougha si většina z nás pamatuje z dokumentárních seriálů o přírodě z dílny BBC, které často vysílala ČT. Mne jeho přístup fascinoval a i díky jeho dokumentární práci jsem se nadchla do biologie a přírody obecně.

Pokud nejste fanoušci filmové dokumentaristiky, ale zajímá Vás, jak to s tou planetou vlastně je, tak tohle je kniha, která by se Vám mohla líbit. Knihou Vás doprovází fotografie, kresby i grafy. Oproti filmovému zpracování můžete tu nálož děsivých fakt vstřebávat pomalejším tempem. To ovšem neznamená, že i přes pomalejší tempo nebudete šokovaní a "vyděšeni". Jak ve filmu, tak v knize nám přináší David možná řešení, která z hlediska mamonu naučené lidské "přirozenosti" nebude tak snadno zrealizovatelná. Ale kdo ví, třeba bych neměla ztrácet důvěru v lidské pokolení? :)

Politický boj, média, lidé, čemu chtějí a nechtějí věřit. Rozpětí nůžek mezi chudým a bohatým. Neomarxistické myšlenky? Ekolog je dnes nazýván novodobým komunistou či fašistou. Zákazy příkazy, omezení... Bubáci o konci a ten výsměch konspiračních teoretiků. Boj o to, kdo má a nemá pravdu.

Jsem relativně klidná. Příroda si poradí, i když my tady nebudeme, a z toho co jsem mohla vidět, mám pocit, že přírodě bez nás bude líp.... Otázkou je, zda se s přírodou chceme sžít nebo s ní budeme bojovat do posledního dechu, a asi všichni tušíme, kdo tenhle boj vyhraje...

Vivetkav
28.02.2023 4 z 5

Fascinující kniha a svědectví muže, který bych se nebála nazvat, že toho spoustu dokázal a Smékám, že v 94 letech se rozhodl napsat knihu.. je vidět, že má co nabídnout a pokud si vezmeme jeho slova k srdci a do hlavy, máme šanci život na naší planetě zachránit..vřele doporučuji přečíst a změnit v sobě aspoň kousek myšlení nebo předat dál

LePetitPrince8
09.02.2023 5 z 5

“Často mluvíme o záchraně planety, ale pravda je taková, že všechno tohle musíme udělat pro záchranu nás samotných.“

Výstižná kniha sira Davida Attenborougha, během které jsem stále musela sahat po lepítkách a zvýrazňovat si, tak trefně napsané pasáže. Člověk se musí při čtení až zastydět za to, co všechno lidstvo bylo schopné napáchat.
Sir David Attenborough však nad ničím neláme hůl a představuje spousty řešení, kterými by lidstvo mohlo své bezohledné chování napravit. Však jak bylo zmíněno, nejde pouze o záchranu planety ale i o záchranu nás samotných.
Sir David Attenborough zasvětil svůj život přírodě a já jsem moc ráda, že si jeho vzpomínky, myšlenky a názory můžeme přečíst. Doufám, že se tato kniha dostane k co největšímu počtu lidí a stane se pro ně inspirací a ponaučením, jakým je i pro mě.
Kniha je stejně tak skvělá jako film a obojí mohu jen doporučit.

HollyUndead
04.02.2023 5 z 5

Jsem strašně rád, že tuhle knihu vlastním ve své knihovně. Bude tam zaujímat nanejvýš čestné místo, stejně jako samotný autor, kterého za jeho přičinlivost ve světě přírody všeho druhu velice oceňuji. Kromě toho, že je kniha psána ze srdce, je psána také velice poutavě a čtivě.

Taktéž velice cením to, že sir Attenborough udával pro své názory a myšlenky zdroje ze skutečných článků, výzkumů, pojednání, zákonů či jiných zdrojů. Přidává to nejen na věrohodnosti, ale také to vypovídá o tom, jak moc si dal záležet nad svým možná nejzásadnějším dílem ve světě literatury (ve světě dokumentární filmografie toho dokázal již opravdu mnoho).

To, že siru Davidovi záleží na každém kousku naší planety, je znát na každé stránce této knihy. Využívá pro podložení svých myšlenek nepřeberné množství důkazů, výzkumů a zdrojů, kromě toho také svůj bohatý život plný praxe a zkušeností (včetně pozorovacích schopností) ze života v přírodě i lidské civilizaci. Co ale hodnotím snad nejkladněji, tak je samotný fakt, že kniha není jen "brečení" a stěžování si na to, jak je všechno špatně, ale že autor nabízí hned několik cest, jak zabránit zkáze, o které píše v prvních dvou částech své knihy.

Věřím, že kdyby se kniha dostala k těm nejvlivnějším a nejbohatším lidem na této planetě (stejně jako se dostala k mé osobě), a kdyby si tuto knihu vrylo do srdce alespoň část z nich, svět by začal být ještě hezčím místem, než tomu tak v současnosti je.

Manifest blech
10.01.2023 5 z 5

Neskutečné. Sir Attenborough je mistr a navíc ta skutečnost, kterou vypráví. V polovině knihy mi bylo až úzko. Poslechněme ho. Není to těžké, stačí postupně.

FoxFox
06.01.2023 5 z 5

Jsem tak ráda, že se mi kniha pana Attenborougha dostala do ruky!
Velmi poutavě a srozumitelně vysvětluje téma týkající se stavu naší planety Země, který jí člověk svojí činností způsobil. Zvlášť při čtení první části mi bylo dost smutno, ale už delší dobu si o lidech a jejich chování k přírodě nedělám žádné iluze, spíš naopak.
Návrhy na zlepšení celkové situace nám dávají naději, obávám se však, že se tyto záležitosti nestanou prioritou řešení světových vlád a organizací.

Marhulka14
12.12.2022 5 z 5

Velmi zajímavé a působivé čtení, při kterém se mísí pocity zoufalství s nadějí a strach s vírou, že tu naši krásnou planetu nedovedeme k záhubě.
Doporučuji k přečtení!

Bublinka78
25.11.2022 4 z 5

První půlka nesmírně zajímavá a také bohužel znepokojivá. Dozvěděla jsem mnoho věcí, které jsem nevěděla. Rovnováha na Zemi je opravdu velmi křehká a člověk je jediný projekt, který se Zemi moc nepovedl.

Druhá půlka je naivní až utopistická. Mnohé se obrací k lepšímu. Je jasný, že někde se musí začít, ale takhle fantazírovali naposledy Marx s Engelsem. Bylo by fajn, kdybych se mýlila v tom, že tohle nedopadne dobře

Jelitovna
18.11.2022 2 z 5

Příliš naivní.

mirka0586
13.11.2022 5 z 5

Krásná kniha...

pepa4081
16.10.2022 4 z 5

Tohle je velké varování. Sir David Attenborough, kterému důvěřuji, ale přidává i možná řešení, takže spolu s ním nepřestávám doufat.
Nanejvýš uspokojivé.

jan7940
26.09.2022 5 z 5

Krásná a informativní kniha, po které bohužel běžný konzument nejspíš nesáhne.

iveta3689
18.08.2022 4 z 5

Zajímavé, plné podrobných faktů, ale ne zahlcující. Inspirativní, vede k zamyšlení prakticky na každé stránce.

Annapans
14.08.2022 5 z 5

Výborná kniha, kterou by si měl přečíst každý, bohužel jen málokdo to udělá. Pan Attenborough mi náhodou přišel velmi pozitivní a plný nápadů, co se s tímhle pr**erem dá ještě udělat. Na to, co všechno viděl, jakému svědectví čelil, dává lidem naději, že ještě pořád můžeme bojovat.

Štítky knihy

paměti, memoáry ochrana životního prostředí dokumentární film záchrana planety ekosystémy vymírání druhů

Autorovy další knížky

David Attenborough
anglická, 1926
2021  94%Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost
1986  98%Život na Zemi
2022  93%Výpravy do divočiny: Dobrodružství mladého přírodovědce
1990  96%Planeta žije
1996  99%Soukromý život rostlin

Kniha Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost je v

Právě čtených21x
Přečtených400x
Čtenářské výzvě85x
Doporučených47x
Knihotéce189x
Chystám se číst205x
Chci si koupit97x
dalších seznamech9x