cubeice cubeice komentáře u knih

☰ menu

Poslední odysea Poslední odysea James Rollins (p)

Taková standardní Rollinsovka. V první půlce mi to dokonce přišlo nějaké "pomalé", pokud se to o autorových knihách dá vůbec říci, ale finále celého příběhu bylo strhující. Za mě to tedy patří k lepším knihám o Sigmě, nikoliv nejlepším.

05.05.2024 4 z 5


Bílý tesák Bílý tesák Jack London

Krásný a silný příběh, který vnímán nejen jako dobrodružství, ale i jako podobenství. O vůli k životu, o síle lásky, která někdy zvítězí i nad potřebou svobody nahrazena oddaností a věrností. I když někde v hloubi srdce bude stále plát jiskra touhy. Nikdy úplně nevyhasne, snad svým způsobem živena právě ohněm nejčistšího citu, kterého jsou schopny zvířata stejně jako lidé (kteří, také z evolučního pohledu byli, jsou a budou zvířaty - nikoliv bohy - často horšími než ti nejdivočejší zástupci přírody - z pohledu duchovního).

21.04.2024 5 z 5


Mistrovství Mistrovství Robert Greene

Skvělá kniha. Nazval bych jí spíše motivační, než rozvojová. Nicméně na mnoha velmi čtivě zpracovaných příbězích těch nejlepších ve svých oborech, autor vypráví o cestě, vedoucí k mistrovství v jakémkoliv oboru, který vnímáme jako své poslání. Je to o trpělivosti, všímavosti, pozorování, kreativitě, soustavné práci na sobě, empatii a v neposlední řadě i soucitu. Vlastně i postupy, které autor na cestě k vrcholům navrhuje, vůbec nejsou mimo. Za mě tedy jednoznačně ano, nejspíš si ji za čas dám ještě jednou.

02.04.2024 5 z 5


Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě Cormac McCarthy

Hypnoticky temná a krutá poezie v próze. McCarthy je mistr v tom, jak zasněným poetickým jazykem dokáže popisovat bezútěšnost krajin, temnoty lidských duší a jaksi nevzrušivě až snad lhostejně ty nejhorší činy, kterých jsou jeho antihrdinové schopni.

16.03.2024 4 z 5


Řeka pod hladinou: Vědomím proti času Řeka pod hladinou: Vědomím proti času Pavel Kolář

Pro mě velké překvapení. Neuchopitelný, těžko vysvětlitelný příběh, stejně jako řeka pod hladinou. A přesto fascinující a hlubší než většina jiných dnešních knih. Jako nevidíme dna řek (částečně kvůli čistotě vody, ale někdy i kvůli jejich hloubce nebo síle proudu na hladině) nelze ani u těchto příběhů napoprvé rozeznat všechna zákoutí a kameny minulosti, které tuto řeku (vědomí) formují. I tak vás to nutí číst dál a hledat v příbězích lásku, která je (pro mne) synonymem onoho vědomí, jež teče proti času. Vlastně i názor na tuto knihu se obtížně interpretuje. Je to takový český "Tulák po hvězdách Jacka Londona", nebo možná i jeho nepřímé pokračování. Jen neputujeme noční oblohou, ale řekou času a vědomí Pavla Koláře. Každopádně právě ve zdejším popisu Tuláka po hvězdách (https://www.databazeknih.cz/knihy/tulak-po-hvezdach-436166) jsem našel slova, která pro mě osobně i nejsrozumitelněji vystihují Řeku pod hladinou: "Naši dřinu, hru idejí a fantazie, bitvy, pohled na hvězdnou oblohu a jakékoliv tajemství – všechno to převyšuje žena." A musím říct, že mě příjemně překvapilo i to, jak citlivě dokáže pan Kolář pracovat se slovy a větami, možná stejně skvěle, jako se svaly, kostmi, vazy atd. Je jen škoda, že si tuto knihu asi nikdy nenajde tolik čtenářů, jako "bulvární romány" Hartla a spol. Díky pane Koláři!

23.10.2023 5 z 5


Jak na to, aby se nám děly samé dobré věci Jak na to, aby se nám děly samé dobré věci Marian Rojas Estapé

Z mého pohledu jedna z nejzbytečnějších motivačních knih. Když jsem do ní nahlédl, přišlo mi, že sice nepřináší nic nového, ale tak nějak je v ní tématika osobního rozvoje zpracovaná přehledně a výstižně a také v poměrně širokém záběru. Proto jsem do ní šel. Když jsem se ale do ní (ne)začetl, nestačil jsem se divit, jak fádní, nudná a naprosto bezduchá je. Dozvědět se perly typu: "lékař by si měl s pacientem nejdříve povídat, než mu začne předepisovat léky, pokud se chcete zbavit traumatu z minulosti, nesmíte v minulosti žít, pokud chcete překonat současné trauma, věnujte se příjemným vzpomínkám, lidem se žije lépe, když najdou smysl života, pak mají více důvodu být šťastní, bolest má lidskou i duchovní hodnotu, jediným všelékem je láska, člověk potřebuje milovat, láska je velká věc, abyste se cítili dobře vyhýbejte se lidem, kteří na vás působí negativně, pokud chcete mít dobré vztahy s ostatními, chovejte se k nim pozorně a vřele, potlačovat emoce je špatné, atd., atd., atd., kdy kniha nenabizí nic jiného, než
obdobné fráze a snad ještě sem tam nějaký výzkum, ze kterého vyplývá, že abychom byli šťastní, nemusíme být bohatí, ale musíme mít dobré vztahy, k tomu opravdu poměrně drahou knihu nepotřebuji. Příběhy z ordinace autorky jsou rovněž velmi obyčejné, nezajímavé, zvláště pro psychiatra celkem běžné a přesto je z nich paní doktorka Estapé as. Lady Bonbon často šokovaná až zablokovaná. Na to, aby obměkčila kambodžské pasáky, když chtěla jejich ovečkám (rozuměj prostitutkám) nabízet terapie a přesvědčit je, že prostituce jim nepřinese štěstí, stačilo pasákovi nabídnout bonbon a hned byli laskaví jako malá dečka a ochotně jí ke svým ovečkám pouštěli? To jako fakt?
Až do 62 strany, kam jsem dočetl, nic jiného než tyto z mého pohledu zbytečné fráze bez hodnoty nejsou. Když jsem ještě namátkově zalistoval v knize dál, nic opravdu smysluplnějšího jsem nenašel. Ale pokud jí někdo přečte celou, objeví v ní něco více než jen fráze a podělí se o to, třeba mě to namotivuje za čas zkusit číst i dál. Za mě tedy final hodnocení: možná dobré jako slovník, ale jako návod, aby se mi v životě děly samé dobré věci naprosto zbytečné, nepotřebuji se dozvědět, že k uvaření vody je potřeba nalít jí do nádoby a nějakým způsobem přivést k varu. Možná jsem ale divný já, když milionům lidí změnila život k lepšímu a je to všude naprostý bestseller.

21.09.2023 odpad!


Řeka bohů II Řeka bohů II Wilbur Smith

(SPOILER) Ač je kniha plná akce, přesto mi přijde, že postrádá to správné tempo a napětí. Vše, co se děje, je tak nějak očekávátelné. I rádoby úderné scény jsou příliš popisné. Nečetl jsem originál, ale pravděpodobně se tempo neztratilo až v překladu. A vůbec to na mě působí celé až příliš vykonstruovaně a nevěrohodně. Ano, je to jen příběh, fantazie autora, takže se něco odpustit dá. Ale přece jen tolikrát přežít smrtelně nebezpečné situace, vyloupit největší archeologický objev historie barbarským způsobem s omluvou, že jde o archeologii a raději ho nechat zaplavit a částečně zničit navždy. Nejvíce nechápu, proč se to odkrývání dělo, tak jak se dělo, když tak došlo k nenávratným škodám a pak na poslední straně se z toho stane mezinárodní projekt zaštítěný finančně i bezpečnostně vládami??? Kdyby to tak bylo od začátku, nemuselo to stát tolik životů a bolesti, financí a škod. Taky by teda nebylo o čem psát, ale i tak je to takovým podivným konstruktem. No, prostě nic moc. Zlatý a krásný příběh z jedničky v tomto nemá důstojné pokračování.

15.09.2023 2 z 5


Zkouška ohněm Zkouška ohněm James Rollins (p)

Pro mě osobně snad vůbec nejlepší "Rollinsovka". Ano, příběh jako vždy u Rollinse a příběhů Sigmy vystavěný podle stejného schématu, takže i když jde o akční a napínavý příběh, o nějaká opravdu zásadní překvapení tu "JE" tak trochu nouze. Tedy pokud už jste od Rollinse něco četli. Přesto v rámci žánru skvěle napsané, zápletka mi přijde opravdu povedená, dokonce aktuální, pasáže, v nichž se "umělá Eva" učí o životě, jsou dle mě až úžasné a krásné (děkuji za to i výbornému překladu). Jen Kowalského hlášky mi tentokrát přišly nějaké slabší. Celkově velká spokojenost (90%).

28.08.2023 5 z 5


Plyšový Buddha Plyšový Buddha Michal Čagánek

Michalova kniha, je jednou z těch, které mají kouzlo zcela nenápadně měnit svět. Tedy aspoň těm, kteří chtějí a umí naslouchat - těm, kteří dokáží slyšet i to ticho mezi slovy. Může přinést útěchu, uvědomění, lehké pousmání, zamyšlení, povzbuzení - může být i ranou holí, pokud zrovna nemyslíme správně. Ano, jak sám Michal píše, ne všechno se to skutečně stalo, ale odpřísáhne, že vše, o čem píše, je pravda. A já mu to věřím.

10.07.2023 4 z 5


Sebeovládání Sebeovládání Karel Nešpor

Dle mého názoru jedna z nejlepších knih, které Karel Nešpor napsal. Komplexní příručka, o tom, co je bažení a stres, jak je lépe zvládat a jak, vlastně celkem jednoduše, zlepšit svůj život. Srozumitelně a vyváženě sestavený přehled poznatků vědy, "nevědy" i laskavého humoru (anatomie, fyziologie, psychologie atd. vs. jóga, čchi kung, pozitivní přístup k životu atd.) pochopitelný i nezasvěcenému. Pro mě osobně základní učebnice toho, jak zvládat zátěž našich běžných životů. Děkuji Karle Nešpore!

06.07.2023 5 z 5


Jóga pro hubnutí a očistu Jóga pro hubnutí a očistu Zuzana Klingrová

Opět krásně připravená kniha, měl bych jen lehkou výhradu k názvu (tedy třetímu slovu v něm), i když jej zároveň i chápu, vzhledem k tomu, že díky němu možná o něco více lidí najde cestu k vyrovnanému životu.

06.07.2023 4 z 5


Jóga po celý rok Jóga po celý rok Zuzana Klingrová

Krásná a poctivě sestavená kniha o józe a ajurvédě, která poskytuje skvělý úvod do praxe každodenního života v "rytmu plného jógového dechu". Děkuji autorce za její přístup a práci.

06.07.2023 5 z 5


Jóga proti úzkosti a strachu Jóga proti úzkosti a strachu Zuzana Klingrová

K novým knihám o józe od českých autorů bývám poměrně dost kritický. Jako praktikující vyhledávám spíše starší tituly, ve kterých mi vše přišlo čistší, upřímnější. Tato od Zuzany Klingrové se mi ale opravdu líbí. Vlastně bych řekl, že patří k tomu nejlepšímu (nejen od českých autorů), co za poslední roky vyšlo.

05.07.2023 5 z 5


Ho’oponopono - Havajský rituál odpuštění Ho’oponopono - Havajský rituál odpuštění Ulrich Emil Dupreé

Skvost (malý rozsahem, velký významem), který si mě našel přesně v okamžiku, kdy jsem potřeboval. Knížečka plná prostých pravd s "kouzelným" účinkem, která může být svítícím majáčkem na cestě k rajskému ostrovu , třeba i Havaji, uvnitř vlastní duše.

02.07.2023 5 z 5


Encyklopedie jógy Encyklopedie jógy Jan Knaisl

Pro úplné začátečníky nebo samouky vzhledem k formě encyklopedie ( i když jsou zde i velmi pěkně stručně, ale komplexně, zpracované kapitoly o technikách apod.) opravdu vhodná není. Jako učebnice k aktivním kurzům je ale skvělá.

11.04.2022 5 z 5


S jógou na cestě životem - Malá encyklopedie jógy S jógou na cestě životem - Malá encyklopedie jógy Jan Knaisl

Malý (velký) skvost české literatury o józe.

11.04.2022 5 z 5


Unijóga Unijóga Jan Knaisl

Nejlepší kniha o józe, která u nás byla napsána a oficiálně vydána. Těžko bude někdy překonána. Pro úplně nové zájemce, začátečníky, či samouky, ale příliš není. Ocení ji spíše (již informovaní) adepti nějaký čas kráčející po cestě jógy.

11.04.2022 5 z 5


Podstata řádu: O stavitelském umění a podstatě univerza. Kniha první: Fenomén života Podstata řádu: O stavitelském umění a podstatě univerza. Kniha první: Fenomén života Christopher W. Alexander

V této překrásné knize jsem našel asi nejkrásnější definici toho, co je život a jak jej vnímat. Je to sice kniha primárně zaměřená na architekturu (o té mám jen minimální povědomí), ale už z názvu lze vyčíst, že se zabývá něčím mnohem více a jde až k základům podstaty člověka. A to formou srozumitelnou a poetickou. Velmi doporučuji těm, kteří chtějí “meditovat četbou" nebo najít prostou útěchu z čehokoliv tíživého.
Malá ukázka z mnoha takových zdánlivě obyčejných a přesto z mého pohledu naprosto výstižných vět: "Ale vlastnost života není vůbec vzácná nebo "vysoká" v tomto smyslu. Docela dobře se s ní lze setkat také v těch nejskromnějších a nejobyčejnějších situacích našeho každodenního života. V tomto ohledu je "velký život" jaký cítíme v Matissových a van Goghových dílech, poněkud zavádějící, protože stejný pocit života se může objevit také ve špinavé chatrči nebo nějakém slumu - vlastně je nezřídka pravděpodobnější, že se vyskytne spíše na takovém místě než v nějakém "díle architektury". (str. 62)

30.03.2022 5 z 5


Chlap kousl psa: Lidé v roce 2021 Chlap kousl psa: Lidé v roce 2021 František Koukolík

Esej mene tekel a k tomu (náhodně) poslouchaná skladba Mind-killer od Hanse Zimmera z soundtracku The Dune (oceněno Oscarem) ve mně vyvolala nejděsivější "audio - vizuální" hororový zážitek. Pana Koukolíka čtu už asi 20 let, v jistém smyslu se dost opakuje a přesto to stále má z mého pohledu vysokou hodnotu a sílu sdělení.

29.03.2022 4 z 5


Kraniosakrální jóga Kraniosakrální jóga Lucie Uhlířová

Na první pohled velmi pěkně zpracovaná kniha o józe, na druhý pohled (prolistovaní a přečtení úryvků) opět pěkně zpracovaná kniha, která snad i ví něco o józe, na třetí pohled a začtení se do úvodních kapitol zatím poměrně zklamání. Už u prvního cvičení jsem ani po opakovaném přečtení nepochopil, jak správně je mám provádět, o co v něm vlastně jde, nějaké pumpování rukama v jakékoliv pozici, kde jsou ruce volné? Ani z přiložených fotek jsem nepochopil jakou částí rukou a jakým způsobem mám pumpovat, ač to přináší naprosto zázračné účinky. Škoda no, možná jsem ale jen nechápavý. Vždyť je tu odkaz na to, že autorka navazuje na učení Eduarda Tomáše, tak to je přece záruka kvality (mírná skepse a ironie v mém hlase). Ani pojem kraniosakrální jóga mi nebyl na počátku nějak pochopitelně vysvětlen, obsahuje sice pár informací, ale velmi kusých, které nám nechápavým, snad jógově pomalejším, o tomto směru opravdu příliš nenapovídá. Ale třeba je to někde dál a já jen nebyl od počátku dost trpělivý, nebo je kniha určena zkušenějším kraniosakralním jogínům. Ještě jí tedy úplně nezavrhuji a hodlám jí prozkoumávat dál, nemohu se ale pod vlivem výše popsaného zbavit jisté nedůvěry a obavy, že slovo jóga v názvu i přes jistý přehled autorky, je použit (jako ostatně u většiny takto zaměřené literatury už nějaký čas vydávané a to ve značném množství) pouze jako obchodní značka a podpora prezentace vlastního směru autorky.

20.07.2021 1 z 5