Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě

Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15914/bmid_krvavy-polednik-aneb-vecerni-cervan-gf2-15914.jpg 4 405 85

Když v roce 1985 vydal Cormac McCarthy svůj pátý román Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě, dočkal se pouze vlažného a rozpačitého přijetí. Postupem času však zájem čtenářstva i kritické obce narůstal a v dnešní době se kniha těší takřka kultovnímu statusu – je označována za McCarthyho vrcholné dílo a zároveň za jeden z nejdůležitějších amerických románů 20. století. Autor v tomto historickém románu popisuje řádění Glantonova gangu na texasko-mexických hranicích v letech 1849–1850. Valná většina dobových událostí a postav je skutečná, do děje jsou pak vpleteny také smyšlené osudy hlavního hrdiny, bezejmenného „kluka“. Co však Krvavý poledník od jiných historických próz zásadně odlišuje, je autorův osobitý styl a hloubka filozofické vize. Autor k popisům brutálního násilí a nelítostné pustiny používá archaizující biblicko-barokní jazyk, jenž slouží současně také jako kryptické médium odkazující na nejrůznější myšlenkové směry: mystické křesťanství Jakoba Boehma, vůli k moci Friedricha Nietzscheho, stará gnostická učení i tarotové arkány. Z uměleckých paralel pak nelze nezmínit Homérovu Ilias, Danteho Peklo, či Melvillovu Bílou velrybu, malby Hieronyma Bosche či westerny Sama Peckinpaha. Krvavý poledník přináší zážitek nejen pronikavý, zneklidňující a drásavý, ale svým způsobem také zvráceně krásný. Chyťte se hrušky sedla – vyrážíme!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Blood Meridian or the Evening Redness in the West , 1985


více info...

Přidat komentář

Adam84
04.04.2024 5 z 5

Netradiční western, historické svědectví či prostě jen román o genocidě, který využívá širokou škálu mýtů a symbolů z kultur
spojených s kolonizací multietnického prostředí Divokého západu, v němž žádná z postav není nositel pozitivních hodnot a ve kterém lze jen těžko hledat nějaké mravní ponaučení či etické východisko... no není divu, že se tahle kniha zprvu v Americe neuchytila.

Ale spíš než cokoli jiného, je pro mne Krvavý poledník román, který připomíná víc literární hru, na níž čtenáře nejvíce baví spojování všemožných narážek, parafrází a odkazů na Bibli, Shakespeara a mnoho jiných, doplněno McCarthyho uměním příběh místy okořenit hořkou satirou či černým humorem. Tahle hra nabádá čtenáře poskládat nějaký ten správný celek, jenže to je v tomto autorově mišmaši opravdu těžký úkol, takže nezbyde, než přijmout buďto jeden a to jen čtenářův vlastní, na druhého nepřenositelný celek, který si uchová jen pro sebe a nebo dílo jednoduše uzná za celku nedosažitelným... za mne může být obojí správně.

cubeice
16.03.2024 4 z 5

Hypnoticky temná a krutá poezie v próze. McCarthy je mistr v tom, jak zasněným poetickým jazykem dokáže popisovat bezútěšnost krajin, temnoty lidských duší a jaksi nevzrušivě až snad lhostejně ty nejhorší činy, kterých jsou jeho antihrdinové schopni.


Pistolník
12.02.2024 5 z 5

"Neměli bychom se domnívati, že život temnoty jest pohroužen v útrapách a ztracen jakoby v zármutku. Žádného rmoucení není, neboť zármutek jest pohlcen smrtí, a smrt a umírání jsou pravým životem temnoty." "Krvavý poledník" mi připomíná stav, kdy vás rozpálené Slunce přivádí k šílenství. Autor v tomto historickém románu popisuje řádění Glantonova gangu na texasko-mexických hranicích v letech 1849–1850. Je to ale především o násilí v člověku, o tom, jak mělko je ukryto pod vnější fasádou a jak snadno se dostává na povrch. McCarthy tomu dává doslova biblické rozměry, jeho výjevy jsou apokalypsou. Syrové a živé, bez debaty násilím nejvíce prošpikovaná kniha, jakou jsem kdy četl. U stromu ozdobeného nemluvňaty a u prvního velkého vraždění, kdy se obcuje s mrtvolami a z kůže se vyrábí opasky jsem některé věty četl i třikrát, abych si dostatečně vychutnal tu sílu. Co by ostatním zabralo několik stránek, McCarthy zvládne v jednoduchých větách, a i tak je to relativně dlouhá kniha. Soudce Holden je definitivně jedna z nejvíce fascinujících postav literatury, na kterou jsem narazil, ale trochu mě mrzí, že v jejím stínu stojí vůdce gangu, Glanton, který mi místy připadal snad ještě šílenější (a na rozdíl od soudce skutečně existoval a má reálný předobraz). Banda vraždících mašin a nespoutané zabíjení, čekejte spousty krve, násilí, skalpování, vraždění, mučení... Pro mě totální bomba, která mi ve všech ohledech naprosto sedla. Měl jsem pocit, že jsem pochopil každý detail knihy, každou větu a že i v nic neříkajících dialozích se skrývají velká moudra o životě, zlu a nás lidech samotných

Květ
21.01.2024 3 z 5

V tomto historickém románu se dostaneme na pomezí Texasu a Mexika v letech 1849-1850. Román je příběhem fiktivního bezejmenného kluka, ale autor vychází z dobových událostí. Určité ideály, které možná máte o divokém západu vezmou za své. Děj je v podstatě přehlídkou násilí Gantonova gangu, krev teče proudem, skalpy se vrší jeden na druhý, prach a špína cest se vám dostanou pod kůži. Netradiční, temný western, není to rozhodně lehké čtení. Dalo mi to zabrat a nečetlo dobře, jak stylově tak obsahově.

milanříský
29.12.2023 5 z 5

Kolonizace divokého Západu je často až romanticky idealizovaná, pokud si tyhle představy chcete nechat vyvrátit, sáhněte po Krvavém poledníku Cormaca McCarthyho. Kromě toho, že píše naprosto fantasticky, vám westernovou idylku solidně rozmetá nekončícím násilím páchaným prakticky na všem co se hýbe. Ne, dobro tady fakt nečekejte, nejsou tu hodní kovbojové a zlí indiáni, zmrdi jsou tu všichni. A ještě ke všemu má kniha víc vrstev jak cibule, pokud prahnete po přímočarém příběhu, rovnou ruce pryč a zůstaňte u Vinnetoua.

McCarthy vytáhl z amerických dějin dost krvavou část o řádění Glantonova gangu (čerpal např. ze vzpomínek jednoho z členů), nechvalně proslulých lovců skalpů, kteří masakrovali Apače a jejich skalpy prodávali. Jejich byznys model se později rozrostl na všechny, kdo měli tmavší vlasy a pleť - nikdo nepoznal, že nejsou apačské a tak masakrovali na mexické hranici sedláky a další civilní obyvatelstvo. Neustálý koloběh vraždění, ožírání a násilností už je ke konci lehce úmornější, ale McCarthy zvládá mezi 100+1 způsoby smrti ještě filozofovat, hrát si se symboly a motat vám hlavu mnoha nejednoznačnostmi.

Krvavý poledník není úplně snadné čtení na cestu tramvají do práce, pokud s McCarthym chcete začít, volte spíš Cestu nebo Tahle země není pro starý, tady si fakt doporučuju vyhradit si čas a pořádně se začíst. Bude vás to bavit, ale bude to občas trochu bolet. Ale to tak u těch nejlepších věcí občas je.

Jo a soudce Holden je jedna z nejodpornějších postav, na kterou jsem kdy narazil. Howgh!

Marek82
16.12.2023 5 z 5

Nie je to ľahké čítanie. Pre mňa ani nie tak kvôli brutalite, ale miestami absencii nosnej dejovej línie a lyrickým pasážam. To však knihe neuberá na sile, skôr naopak. V mnohom mi to pripomínalo Bielu veľrybu, kde sú scény masakrovania veľrýb striedané náboženskými témami a filozofickými zamysleniami. Čítal som súbežne aj e-book verziu, čiže viem porovnať pridanú hodnotu audioknihy. Interpretácia výborná, posúva zážitok na ďalšiu úroveň, pretože kniha je písaná bez priamej reči, odosobnene a keď ju čitateľ číta rýchlo neprežije tak podrobne ten biblicko katastrofický rozmer, ktorý so sebou nesie. Výborné sú tiež hudobné predely, ktoré vytvárajú atmosféru. Drobnú výtku mám však ku absencii prekladov španielských fráz. Tam, kde je v knihe podrobný slovník pojmov, v audio verzii nie je nič. Obzvlášť pri dialógoch by preklad španielštiny v interpretácii určite nebol na škodu. V audioverzii tiež chýba doslov ku historickému pozadiu deja, ktorý si poslucháč môže nájsť niekde na Wikipédii, ale v tlačenej verzii je priamo súčasťou knihy a poskytuje dodatočné informácie. Určite však stojí za vypočutie.

deathmen
02.10.2023 2 z 5

tato kniha bola pre mna taky maly omyl ani neviem ako som sa k nej dostal ale citanie bolo rovnake utrpenie ako zazivali postavy v knihe :D dej absolutna nula. taketo knihy nazyvam atmosfericke. Autor chcel co najviac precitit krvavu vojnu s indianmi a mexicanmi, co sa mu do bodky podarilo, ale na mna to uz bolo prilis. Vrazdilo sa, skalpovalo a "jelo se dal". Cela kniha. Par casti bolo fakt dobrych ale bolo ich ako safranu.

Inozuka
06.08.2023 5 z 5

Tanec špíny, tanec krve, tanec zoufalství, tanec bolesti, tanec bohů, tanec beznaděje, tanec zapomnění, tanec v tichu, tanec smrti .... tanec bláznů.

Rihatama
06.08.2023 5 z 5

"Soudce nikdy nespí. Soudce nikdy nezemře."

Krvavý poledník je přehlídkou krvavé podívané krvavých amerických dějin z doby krvavé mexicko-americké války z poloviny 19. století, která překreslila hranice mezi USA a Mexikem. McCarthy nedovolí čtenáři vydechnout a nadechnout se čerstvého vzduchu prérie. Dostává se mu jen palčivého vzduchu naplněného horkým pískem tamní pouště a pachem krve, výkalů, strachu a bolesti. Kdeže jsou romantické mayovky z německé dílny. Zhluboka se nadechněte, obrňte svou mysl a ponořte se do šíleného pekla Cormeca McCarthyho, kam dobro dostalo stopku. Z plejády postav v románu vyčnívají bezejmenný kluk a soudce. Ne mládí, ne život, ne budoucnost, ne naděje. Jenom děs, hrůza, rigidní systém a jeho prokletí zástupci. Pouze postava soudce přežije všechny nástrahy od nemocí, bitev a nájezdů Komančů po zásah vojenských složek a vězení. Pouze to nejhorší z člověka přežije a raduje se ze smrti přátel i nepřátel, dětí i dospělých, bílých, rudých i černých... Když nezastřelíš, budeš zastřelen. Není to zbloudilý jedinec, kdo rozsévá smrt. Zlo je všude. Nechtěla bych vidět do hlavy McCarthyho, když tohle psal. Děsivá projekce minulosti.

Je to pár týdnů, co Cormac McCarthy umřel z přirozených příčin v požehnaném věku bezmála 90 let, a já mám naštěstí stále ještě co objevovat v jeho literární tvorbě.

"Pouze ten, kdo se cele a beze zbytku odevzdal krvelačenství války, kdo bojoval v aréně, zažil hrůzu hrůz a konečně pochopil, že promlouvá k hloubi jeho srdce, pouze takový člověk umí tancovat."

Haloon
31.07.2023 5 z 5

Můžete zapomenout na Vinnetoua a jiné romantické kovbojky, tohle je western bez příkras. Surový a naturalistický svět dobývání Ameriky, kde neexistuje postav a kultur kladných ani vítězných, jen nekonečný koloběh zmaru a krvavého boje o přežití.
Příběh se nečte snadno a to mluvím jak o formě textu, tak o obsahu. Strohé a jednoduché věty střídají obsáhlé lyrické části, či filozofické úvahy. Vše je přitom pečlivě zavěšeno na historický hřebík. K plnému pochopení významu knihy jedno přečtení nestačí, možná ani dvě.
Kniha je právem americkou i světovou klasikou, ale není pro každého čtenáře.

opic 12
14.06.2023 5 z 5

Večerní červánky na západě ... pohasínají.
Uhlíky ohniště též se ztrácí do noci.
Ranní slunce je nevykřeše zpět.
Poušt je chladná v noci.Ve dne spaluje a vysává těla.
Zbydou torza a kostry.Rodí se a zanikají.Vychází nad obzor a zapadají.
Jedno srdce zapadlo za obzor.Nadobro.
Přečtete,odložíte,uléháte.Něco si naplánovat aniž tušíte.Ráno však dalo všemu úplně jiný rozměr.Nevěřícný výraz.
Naklikat něco jako koment a hajdy dál.To prostě nešlo.
To je tak,když si uděláte,za nějaký čas s autorem jakýsi vztah.
Žijete a obýváte svět,který stvořil.Prožíváte,dýcháte za postavy.Prostředí do vás vstupuje.
To vše a zaslouženě představuje dílo,jako je Krvavý poledník.
Výjevy šokující,omamné.Je jen na čtenáři,jak se s tím popasuje.
Strohé typické líčení až na dřen.Někdy,něco na způsob sureálného snu.
Krajiny zmaru,smrti,šílenství a podobných strastí.Těžko představitelných soudných dní.Bez řádu a jakoby bez vyložených pravidel.Se smyslem k zvrácené morálce.V podstatě však ve víru dějin-nic nového.
Skalpujeme rádi.Proč ? Protože můžem.
U Mexikánů přenocujem.Takové pitky svět neviděl.Chlast tu dostává nový význam.Dámské pohlaví taky ví své.Orgie a zábava jak z kolosea.A to je pořád malá představa.Násilí přitahuje.
Tyhle věci člověk dokáže.Co člověk,monument v podobě lidstva.
Ještě někdy někoho uslyším říci : tato doba je v úpadku,svět se v zádel obrací.Jak si to ti lidé červánkově mýtusově malují,že jsou poslední slušná generace :)
Postava Soudce nemá obdoby.A to i tehdy,kdy máte jakoby hodně načteno.Jsou chvíle,kdy ho chápete,rozumíte,vše do sebe zapadá,ten chlap má něco v hlavě.V tu ránu se stane a pak zase něco ...
A další postavy a krajina tu nejsou jen ledajakou kulisou.
Mohlo by se toho napsat rozebrat vyspekulovat mnoho o tomto zásadním dílku z Cormacovy knihovny.
Mnohovrstevnatá,někdy i schválně matoucí,čerpající z historie.
Absolutní Cormac McCarthy,tak jak ho znáte,nebo alespon tušíte.
Vynášet do nebes není třeba,kniha to udělá sama.
Proč budoucího čtenáře ochudit o tolik.Nemůže se líbit každému i to je pochopitelné.
Leží kámen osamocený.Leží si věky na slunci.Někdy ve výhni,jindy zas ve stínu přilehlého keře (jistě má nějaké jméno,to lidé mu ho dali) nebo soudce ? Kdo je ?
Nebesa nahoře s oblaky.Všechny ty červánky a krvavé poledníky tu budou,dokud MY tu budem.Alespon zatím.Narození a mrtví.
Plují si.Někam.Tak to je.Tak to má být.Tak to bude.Nám jde z toho hlava kolem.
Proč to má a nebo řád by mělo mít.
Nad tím vším studený nepředstavitelný nepochopitelný prostor vesmíru.
Nelze ho nemít rád ani milovat.
Lhostejný temný chladný mrazivý,co se děje tady,je mu u prdele.
S hvězdami všemi. S jejich ohýnky v jejich nitru.
Dávají život i ho berou.

klempy2
09.05.2023 4 z 5

Umělecké dílo, které není pro každého. Kniha je plná krásných metafor, přirovnání a hlubokých symbolů.

Próza je silně stylizovaná a musí se číst pomalu, aby vám neunikl význam určitých vět.

Užil jsem si knihu? Nejsem si tím jistý. Zas tak mě to nebavilo a přesto na tu knihu musím pořád myslet a určité scény, nebo postavy jako soudce Holden mi v paměti utkvěly nejspíš do smrti.

VikyKleinik
28.04.2023 2 z 5

Tehdy to pro mě bylo velmi útrpné. Nikoli kvůli obsahu, nýbrž kvůli slohu, na nějž jsem se nedokázal naladit. Přišlo mi to takové stroze popisné, nenořící se do nitra postav. Kvůli tomu jsem se tou knihou pronudil a zaklapl jí s tím, že konec je stejně vyprázdněnej jako zbytek. Nebylo tam pro mě, čeho se chytit, ale uznávám, že to byla má chyba. Po letech jsem narazil na nějaké interpretace a musím říct, že tam je řada zajímavých témat mezi řádky, ale já to tehdy neobjevil, protože mě ta kniha prostě obtěžovala, čímž do mě její rozměr nikterak neprostupoval. I teď po letech si však stále myslím, že bych si Krvavý Poledník neužil, protože mi prostě nevyhovuje ten zvláštně odměřenej styl psaní. Hrozně rád bych to však chtěl vidět zfilmované...

Chidlink
06.03.2023 1 z 5

Vůbec mě to nebavilo. Kniha není ucelený román, ale každá kapitola je spíše povídka ve které tečou potoky krve. Občas zmatený děj, občas mi vůbec nebylo jasné, co se odehrává. V knize chybí přímá řeč. To k přehlednosti nikterak nepřispívá.
Sledujeme bandu pro mě neznámých hrdlořezů, co se potulují krajinou. Postavy nejsou nijak vykresleny, jen je prostě popisováno co se zrovna děje. V bandě je kolem asi 20 zabijáků a měl jsem zmatek kdo je kdo. Banda neznámých idiotů zabíjí jiné neznámé a tak je vám vlastně úplně jedno co se v knize děje. Pravděpodobně hlavní postava, takzvaný kluk není ani pojmenovaná. Možná někdo v Krvavém poledníku hledá nějaký hlubší přesah, pro mě to bylo jen nesmyslné násilí, které bylo každou kapitolu to samé. Tlupa někam přijela, pozabíjela vše co se dalo a odjela. Dobře beru kdyby se to stalo na ploše jedné kapitoly, ale tenhle scénář byl každou kapitolu a už mě to vůbec nebavilo. Dávám jednu hvězdu za opravdu krásné popisy krajiny, to se povedlo.

ArkAngel
15.11.2022 4 z 5

Pokud bych měl McCarthyho nějak charakterizovat jedním výrazem, tak to bude určitě syrovost. Svět je v autorově podání velmi drsný a neschovává se za pozlátka, jak jsou někteří zvyklí. Postavy se neustále zabíjejí, řežou si skalpy a vy jen čekáte, zda se něco podobného nepřivodí té nebo oné postavě, která je zrovna na scéně. A byť se to na první pohled může jevit jako klasický krvavý western, ve skutečnosti je v něm toho daleko více.

Hall3006
22.10.2022 4 z 5

Dílo, označované jako "drsná biblická škola", není jen záznam krutostí odehrávající se po americko - mexické válce na hranicích těchto států. Je to western, který boří mýty o westernu Oldieho a Viniho. Hluboké myšlenky o jedinečnosti života se mísí se scénami kdy život "nemá větší cenu než kámen" o něž banda rozčísla hlavičky novorozenců v jedné z mnoha vypleněných vesnic indiánů. Kniha má mnoho vrstev, které jsou odkryty až v doslovu překladatele. Poučná kniha, která však poznání nedává snadno.

faba
17.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Knihu je nutno číst pomalu. Několikrát se mi stalo, že jsem se musel několik stránek vracet.
Když pomineme všechny jinotaje, podobenství a pod., je to drsná kniha o drsné době, kterou jen tak něco nepřekoná. Zapomeňte na všechny westerny, které jste do dnešní doby viděli. Možná seriál „1883", ten se tomu z 25% blíží. Ale i to jsem asi přehnal...
Banda bývalých vojáků, hrdlořezů a vyvrhelů vydělavají peníze zabíjením. V knize je tolik šíleností, kolik se vešlo do Hraničářské trilogie, ale musíte si to umocnit na třetí. Postava kluka, který se v knize ze začátku moc nevyskytuje, má ve finále hlavní roli. Jeho protějšek, Holden mu skvěle sekunduje, i když se od začátku snaží upoutat naší přízeň, chvilkami, je nakonec úspěšný? Hrozná postava!

OdvaznyMladyMuz
20.07.2022 5 z 5

Nebe se barví do ruda, vyprahlou pustinou tečou potoky krve. Tvůj kůň se sotva belhá, nemůže dál. Nezbývá ti nic jiného, než z něj slézt a střelit ho do hlavy. V dáli už slyšíš dusot kopyt koní tvých pronásledovatelů. Díváš se do dálky, jestli je nezahlédneš, pak se otočíš a jdeš dál po svých. Klobouk na hlavě, náhrdelník z lidských uší kolem krku a v ruce skalp mrtvého indiána. Nebo Mexičana? A není to jedno? Mexická vláda si tě najala na ochranu obyvatel před indiány. Za každej skalp ti vysází prachy na dřevo. Ale jak rozeznají vlasy Mexičana od vlasů válečníka kmene Apačů? Nijak, a tak masakruješ obyvatelstvo, které tě najalo, abys jej chránil. Easy money.

"Kdo má moc, nemusí mít pravdu."

Cormac McCarthy ostrým nožem vyřezává malebné věty do kusů syrového masa, vyřezává do něj všechno zlo lidstva. Všechna zvěrstva, která může spáchat jeden člověk druhému. Každou stránku naplňuje krví. V každé kapitole schystá hrůzný masakr. A to všechno na pozadí americké historie. Galtonův gang byl její součástí, sám ji psal krví a smyčkami oprátek.

"Na pódiu je místo jen pro jednu jedinou šelmu. Všem ostatním jest souzena věčná a bezejmenná noc. Jeden po druhém sestoupí do temného hlediště pod lampami. Medvědi, kteří tančí, i medvědi, kteří netančí."

Krutost krajiny se vepsala do krutosti činů jednotlivých postav, do jejich kůže, do jejich masa hnijícího uprostřed pouště. Tenhle román je sám syrovým masem, pěkně krvavým kusem flákoty s téměř biblickými momenty. Dotýká se klasických děl, aby se sám klasickým dílem stal.

k009
05.07.2022 5 z 5

Soudce Holden je jednou z nejodpornějších literárních postav, personifikované zlo křižující světem od úsvitu dějin. Je prvním hybatelem, který tady byl vždy, je tady nyní a bude tady neustále. Třeba se právě teď potuluje pod vaším oknem.

včelařka
02.02.2022 4 z 5

Krutý, hrozný, krvavý... a za mě taky geniální.

Štítky knihy

vraždy 19. století americká literatura Indiáni westerny násilí dějiny USA teodicea

Autorovy další knížky

Cormac McCarthy
americká, 1933 - 2023
2008  87%Cesta
2007  86%Tahle země není pro starý
2009  87%Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě
2009  78%Dítě boží
1995  86%Všichni krásní koně

Kniha Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě je v

Právě čtených19x
Přečtených505x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených51x
Knihotéce233x
Chystám se číst251x
Chci si koupit70x
dalších seznamech6x