Jóga po celý rok

Jóga po celý rok https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421455/bmid_joga-po-cely-rok-c4r-421455.jpg 4 44 10

Kniha je souborem zkušeností, které autorka nasbírala na své cestě jogínským životem. Zuzka Klingrová se nezabývá jen cvičením samotným, jejím východiskem je tantra jóga, kde nejde jen o asánovou praxi, dechové techniky a jogínské tradice, ale i o astrologii, mystické učení a ajurvédu. Právě ajurvédě je zde věnována rozsáhlá kapitola, ve které jsou popsány základy tohoto tradičního systému léčby. Většina z těch, kteří s praktikováním jógy začnou, téměř okamžitě cítí její účinky na fyzickém těle. Víme však, že zde cesta nekončí, ale teprve začíná. Otevírají se nám dveře hlubšího poznání, porozumění sobě samým. Autorka v kapitole Jak žít jogínský život v moderní době popisuje, co se skutečně skrývá za jógovými pozicemi. Vychází ze starých jógových textů – například Pataňdžaliho Jóga sútry. Další část knihy je věnována domácí jógové praxi. Autorka zde radí, jak si najít pro sebe ten nejlepší způsob cvičení, jak poznat správného učitele jógy a jak a co cvičit doma. Jednotlivé pozice jsou zde detailně popsány a dokumentovány fotografiemi. Celá kapitolka je věnována využití jógy a ajurvédy při cestování – jak nám mohou pomoci, abychom si poznávání světa ještě více vychutnali. Jádro knížky pak tvoří kapitolky věnované jednotlivým ročním obdobím, kde autorka rozepisuje co cvičit a jíst a pít na jaře, v létě, na podzim či v zimě v souvislosti s tím, jak se mění fungování našeho těla během roku. Pozice vhodné pro jednotlivé roční období jsou doplněny popisy a fotografiemi. Nechybí zde ani lákavé recepty na harmonizující pokrmy.... celý text

Přidat komentář

cubeice
06.07.2023 5 z 5

Krásná a poctivě sestavená kniha o józe a ajurvédě, která poskytuje skvělý úvod do praxe každodenního života v "rytmu plného jógového dechu". Děkuji autorce za její přístup a práci.

PrinceznaM
18.01.2022 2 z 5

Kniha je krásně graficky zpracovaná. Pro někoho, kdo se s jógou setkává poprvé může být velmi hezkým průvodcem. Já jsem od ní čekala větší detail, proto mé hodnocení není vysoké. To ale neznamená, že se k ní ráda občas nevrátím. Navozuje velmi milou atmosféru a motivuje k praxi.
Výtku mám k popisu pozic - kde pro mě byly v některých případech nejasné přechody z jedné pozice do druhé, případně na sebe vůbec nenavazovaly.
U receptů mi chyběla informace o tom, na kolik je porcí.


vendy246
17.01.2022 4 z 5

Moc hezká knížka, kterou chce člověk mít. Krásné fotky a srozumitelný text. Zuzka je díky Svaté Kateřině dlouhá léta nejtřpytivějším objektem na mém jogínském nebi.

Sabulep
19.11.2021 4 z 5

Kniha je opravdu krásná, hezky zpracovaná. Moc se mi líbí propojení s ajurvedou a pojetí cvičení podle ročních období, to není úplně běžně k dostání. Ovšem určitě to není kniha pro začátečníky, popisy cvičení mi nepřijdou dostatečné, nejsou zde nijak znázorněny přechody mezi pozicemi, dechové techniky taky nedostatečně popsány, potřebuji k tomu ještě video. Nevím vlastně jak dlouho setrvat v pozicích a na kolik minut mají sestavy vycházet? Co se mi ale líbí je, popis k čemu je pozice dobrá na jaké orgány působí. Ocenila bych více variant pozic a jak se do nich dostat podle fotografií. Recepty jsou pro Čechy asi moc exotické, ale něco z toho určitě vyzkouším. Ráda bych se příště dozvěděla třeba něco o historii jógy a propojení s náboženstvím.

bzung
12.11.2021 3 z 5

Zuzku sleduji už nějaký ten pátek na YouTube kanálu a tak koupě její knihy byla jasná volba, jak ji za její výborná videa podpořit. Kniha je po grafické stránce pěkně zpracovaná a chápu, že se Zuzka v knize snažila o co největší záběr, aby si každý našel to své, nicméně v tom je i největší slabina knihy. Čtenář zde najde základy ajurvédy, recepty, dechové a meditační techniky, jógové pozice dle ročních období, nicméně vše pouze velice povrchně. Osobně jsem očekával více jógy. Klidně více teorie nebo jak se dopracovat ke složitějším pozicím. Popis s nádechem zvedněte levou dolní končetinu a položte si ji na levé rameno, zrovna moc nepomůže :)

hroneczek
01.03.2021 5 z 5

Vše krásně popsáno, vysvětleno, užitečné obrázky, rady a zkušenosti.
Knihu vřele doporučuji všem, co se chtějí jednoduchou formou dozvědět více o józe, její historii, souvislostech apod.
Jedinou výtku mám k nesprávným popisům u Pozdravu měsíci - popisky na sebe nenavazují, je vidět, že byly tvořeny stylem Ctrl+C, Ctrl+V, ale bez úpravy návaznosti na předchozí či následující pozice.

Pafi212
07.02.2021 5 z 5

Skvela kniha

SanyRose
25.01.2020 5 z 5

Moc se mi líbí, základy praxe jogy v životě doplněná o krásné fotky, obrázky a mandaly.

Cihalik
20.01.2020 5 z 5

Skvělá knížka shrnující základy jógového života, asány i sestavy vhodné pro jednotlivá období roku. Popisy asán včetně stupňů obtížnosti a upozornění na časté chyby.

JanaDor
13.11.2019 4 z 5

Celkově je kniha hezky graficky zpracováná na kvalitním papíře. Cviky jsou dobře a srozumitelně popsány. Hodně pomáhá foto k té dané pozici. Cvičitelka a zároveň autorka je mi sympatická. To vše je skvělé.
Méně mě zaujaly recepty, které jsou netypické pro naše prostředí. Nejsem si jistá, že mi budou chutnat a musela bych hodně ingrediencí dokoupit.
Většina knihy je věnována cvičení, dýchání a popisu, jak žít, aby nám bylo dobře.

Štítky knihy

jóga

Autorovy další knížky

2019  85%Jóga po celý rok
2020  98%Jóga proti úzkosti a strachu
2021  88%Jóga pro hubnutí a očistu
2023  87%Ájurvéda & jóga pro ženy

Kniha Jóga po celý rok je v

Právě čtených2x
Přečtených56x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených5x
Knihotéce29x
Chystám se číst30x
Chci si koupit15x