C.Skilark C.Skilark komentáře u knih

☰ menu

Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Dlouho jsem nečetla tak plytký román. Nápad je perfektní, ale autor neumí vůbec psát, postavy jsou ploché, zápletky šablonovité, pořád opakuje stejné informace a neumí pracovat s nedořečeností...

15.03.2024 2 z 5


Zvedá se vítr Zvedá se vítr Kateřina Surmanová

Opět skvělá! Úplně stejně jako autorčina prvotina ( a propojení s ní potěšilo). Autorka umí pracovat s hororovým žánrem na jedničku, bavila mě atmosféra z "To" (tyhle dětské party se nikdy neomrzí, jsou jako připomínání vlastního dětství, takže mě při čtení vždy potěší), propojení reálného řádění živlů s vymyšleným příběhem, spousta věcí na zamyšlení (atmosféra maloměsta, covid, dezinformace), ale i humor (např. Radek, který pořád jedl). A do toho nezaměnitelná a k dokonalosti vybroušená autorčina čeština. Má to všechno, co od tohoto žánru očekávám. A jsem moc ráda, že máme v Česku někoho takového, kdo dává život mysteriózním příběhům i v našich kulisách. (Bylo načase, už jsem toho Kariku Slovákům začínala závidět!)

08.01.2024 5 z 5


Vzpomínky na úhoře Vzpomínky na úhoře Anna Cima

Japonské reálie a mýty, motiv vody a úhořů, magický realismus, originální zápletka, kdy jsem se opravdu nechala jen vést příběhem a vůbec jsem netušila, kam mě autorka zavede, propojení různých žánrů, tři hlavní postavy, které jsou dokonale propracované, úžasné vyjadřovací prostředky, každý dialog mi zněl v uších, jakoby se postavy bavily přímo přede mnou, a každý detail románu mě bavil a to normálně nejsem fanda toho, když autor popisuje, jakou barvu má nábytek (původně jsem se lekla toho, jaká je to bichle a nakonec mě mrzelo, že není ještě delší). Pomalu se nezdráhám označit Vzpomínky na úhoře za nejlepší českou knihu, jakou jsem kdy četla. A marně přemýšlím nad tím, jak to jen Anna Cima dělá, že tak mladá píše jako Murakami. A těším se na další počin:)

19.12.2023 5 z 5


Josefíně všichni lžou Josefíně všichni lžou Kateřina Pantovič

Autorka má svůj originální styl, což je skvělé. V knize je spousta myšlenek, na kterými se člověk pozastaví, a vtipných slovních obratů. Jen škoda, že kniha není delší. P.S. Potěšila zmínka o Nesnesitelné lehkosti bytí.

09.09.2023 4 z 5


Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

Většinou více či méně odhadnu, o co v příběhu jde. Minimálně ke konci knihy už mám zpravidla jasno. Tentokrát jsem byla vedle jak ta jedle i těsně před rozuzlením. Neměla jsem ani potuchy. Geniální!

09.09.2023 5 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Takové nemastné neslané, Mornštajnová umí určitě lépe. Chybělo tomu nějaké wow.

25.05.2023 3 z 5


Historie včel Historie včel Maja Lunde

Zatím tři díly z klimatického kvarteta hodnotím pěti hvězdami (Historie včel, Modrá, Kůň Převalského), protože i když to má své mouchy (postavy stále podle stejné šablony ve všech dílech, někdy děj úplně neodsýpá), donutilo mě to k zamyšlení nad tím, jak se k přírodě chováme, a uvědomila jsem si díky tomu spoustu důležitých věcí. A za to patří spisovatelce poklona.

25.05.2023 5 z 5


Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Takový ideální mix Trhliny a Blair Witch. Sice to tedy nepřináší nic nového na poli hororu, ale to vůbec nevadí, protože knižních hororů, a už vůbec českých, moc není, takže já to jedině kvituji, čtení jsem si užila. Hvězdu strhávám za postavy Karin a Laury, protože tohle "high school" rozdělení na královnu krásy a její ošklivou kamarádku po sto padesáté už mi leze krkem.

25.05.2023 4 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Slováci mají Kariku a i my máme konečně svého českého Stephena Kinga. Jsem nadšená a těším se na další knihy autorky.

25.05.2023 5 z 5


Panny Panny Alex Michaelides

Po skvělé Mlčící pacientce jsem se na Panny těšila a přišlo zklamání. Přišlo mi, že autor si své první dílo detailně promyslel, ale u druhé knihy prostě potřeboval rychle napsat "další bestseller" a tak to nějak rychle splácal dohromady. Na psychothriller postavy ploché, a to včetně té hlavní - Mariany, některé vyloženě výplňkové (Henry, Clarissa...), spojení s řeckou mytologií chabé. Policie je v mnoha thrillerech zobrazována jako neschopná, ale tady to byl teda extrém. Potěšila mě ale zmínka o Theo Faberovi, za tu dávám třetí hvězdu, jinak by to bylo na dvě.

11.10.2022 3 z 5


Když teče krev Když teče krev Stephen King

Že King recykluje své staré nápady mi nevadí, ostatně je to přece to, co máme my čtenáři rádi, takže jsme za každý další příběh vděční. Nemůžu si pomoct, ale to, co mi vadí je, jak autor neskutečně vyměkl. Taková Krysa a Telefon pana Harrigana mají skvělý námět, ale jako by se snad King bál své postavy nechat zažít trochu toho hororu, a tak na ně jen lehce vybafne a nechá je na pokoji. Kdyby to napsal před 30 lety, provedení by bylo určitě o dost temnější a lepší.

17.09.2022 3 z 5


Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Moc krásně a čtivě napsáno, navíc poučilo o historii. Pestrá mozaika postav a charakterů. Za mě na úrovni Mornštajnové úplně s přehledem.

11.07.2021 5 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Skvělá kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem a poučila mě o událostech, o kterých jsem měla jen matné nebo žádné povědomí. Netušila jsem, jak nelidsky se Češi po konci války chovali.
Gerty a ostatních mi bylo líto, ale přesto si nemohu pomoci a nesouhlasím s jednostranným zaměřením a poselstvím knihy. Gerta pořád uvažovala jen stylem - já já já já - chyběla mi jakákoli zmínka, její zamyšlení nad tím, co za zvěrstva páchali Němci za Protektorátu na Češích a hlavně na Židech. Když se teda cítila tak moc jako Češka, proč se za Čechy nějak nepostavila? Kniha mě nutila přemýšlet, jak by se Gerta chovala, kdyby Němci válku vyhráli. Odmítala by s tím související privilegia a soucítila s nespravedlností páchanou na jiných? Nebo by byla opět jen pasivní a přijímala svůj "nadřazený osud s výhodami beze zbytku?" Hlásila by se i tak k Čechům? To, ať si každý promyslí sám.

23.06.2021 4 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Nechápu vysoké hodnocení tohoto "hororu". Co mi vadilo jako první tak ta hrozná nereálnost, že by 20ti letá holka neměla mobil, žádné přátele ? No vadilo mi vlastně hodně věcí, ale tou druhou hlavní je zřejmě neschopnost autorky chápat, co je podstatné pro příběh a co ne. Jako číst pořád dokola, jak nakrmila kočku.. no to fakt ne

19.07.2020 2 z 5


Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

McMahon a její duchařiny jsem si velmi oblíbila. Má svůj originální literární styl, který mi sedl. Mohu jen doporučit.

19.07.2020 5 z 5


Zlomené duše Zlomené duše Simone St. James

Zajímavá zápletka a čtivost taky nelze upřít. Víc mě bavily příběhy dívek z internátu v 50. letech než pátrání Fiony. Co mi ale vadilo, že autorka zakomponovala tolik různých prvků.. o holocaustu toho bylo napsáno spoustu a mnohem lépe, sem se mi to ale úplně nehodilo:/ Duchařská část mě zaujala, ale byla zase v podstatě zbytečná, protože na závěrečné rozuzlení neměla žádný efekt, takže se nemůžu zbavit dojmu, že byla v knize jen tak na efekt. I tak ale stojí za přečtení.

19.07.2020 3 z 5


Strach Strach Jozef Karika

Stejně skvělý horor jako Trhlina. Někteří si u Kariky stěžují na nesympatické hrdiny a vulgarismy, ale myslím, že i to je jedna z věcí, které jeho knihám dodávají autenticitu:) A konec zvládl lépe jak King.

19.07.2020 5 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Je vlastně jedno, jestli je to podle skutečné události nebo ne. Důležité je, že každý se nad tím alespoň na chvíli zamyslí. První kniha, u které jsem se doopravdy bála.

19.07.2020 5 z 5


Spřízněné duše Spřízněné duše John Marrs

Už jen ten nápad, že by mohlo fungovat spojení na základě DNA mi přišel podivný, ale oukej, řekla jsem si, že nepotřebuji podrobná vědecká vysvětlení, že jde o příběh. Ten je ale tak příšerně vykonstruovaný, připadá mi jakoby autor dostal zadání "šupni tam nějaké těhotenství a nějaké umírání a bude to", postavy ploché, vlastně se o nich ani nic nedozvíme krom jejich problémů se vztahy. Zaujal mě jen příběh bohaté podnikatelky. Ale kniha alespoň díky členění kapitol rychle utekla.

19.07.2020 2 z 5


Spánek Spánek C. L. Taylor

Bohužel jsem už v půlce odhadla, kdo je zodpovědný za události na ostrově, což u mě sráží hodnocení. Taková klasika, co nenadchne ani neurazí. Taylor má rozhodně na kontě lepší thrillery.

19.07.2020 3 z 5