Panny

Panny https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490580/bmid_panny-y6M-490580.png 3 147 46

Posedlost nezná hranice. Psychologický thriller od autora bestselleru Mlčící pacientka. Edward Fosca je vrah. Mariana je o tom přesvědčená. Jenže pohledný a charismatický profesor řecké tragédie je na Cambridgeské univerzitě nedotknutelný. Studenti ho zbožňují, zejména členky tajného studentského spolku nazvaného Panny. A právě z jejich řad vzešla první oběť. Je vážně možné, že by se profesor zaměřil na jednu ze svých studentek? Když se objeví další tělo, Mariana se rozhodne Foscu zastavit – i kdyby ji to mělo stát její vlastní život. „Bestsellerový autor Mlčící pacientky přichází s napínavým příběhem spojujícím řeckou mytologii, vraždu a posedlost, kterým znovu stvrzuje, že Michaelides je předním hráčem na poli psychologických thrillerů.“ – Publishers Weekly „Chytré a sofistikované vyprávění plné opravdového napětí – vynikající román podle všech měřítek.“ – Lee Child, britský autor thrillerů... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Motto
Originální název:

The Maidens , 2021


více info...

Přidat komentář

Madi
16.04.2024 1 z 5

Souhlasím s většinou, Mlčící pacientka byla kvalitou někde úplně jinde. Dej mě vůbec nechytil, nemělo to spád, ani zajímavý děj - twist na konci neznamená kvalit i čtení.
Proč tam vůbec byly ty Panny? Stejně jsme se o nich vůbec nic nedozvěděli. Hlavní hrdinka byla nudná, plocha a jako terapeutka mi přišla naprosto neschopná.
A ze srdce nesnáším ty bláboly o tom, že : v očích se mu zablýskla panika, strach avšak s nádechem lásky a porozumění a blablabla. A tady toho bylo hojně.

katynka78
16.04.2024 3 z 5

Dlouho jsem kolem toho chodila, protože Mlčící pacientka mne bavila a závěr se mi moc líbil. A jak to tak bývá, tak prvotina super a ta druhá kniha nic moc. NO a tady se mi to trošku potvrdilo.
Námět parádní - to neříkám - skupinová terapeutka Mariana, která prožila za svůj život dost těžkých chvil - mimo jiné brzkou ztrátu manžela, se dostává do další životní krize a opět ne vlastní vinnou. V dobrém úmyslu ochránit svou neteř, ujímá se vyšetřování na vlastní pěst, aby zjistila, kdo zabíjí neteřiny spolužačky z vysoké školy.
Během toho se dozvídáme o Mariině dětství, vztahu s otcem, o jejím manželství a jeho ztrátě a to vše je vklíněno do onoho pátrání.
Podezřelých je několik, ale hlavně jde po zvláštním profesoru Foscovi, který má spolek Pannen. A tak bychom mohli předpokládat, co a jak.
Ale samozřejmě je to jinak a musím říct, že vyřešení oněch vražd bylo vskutku originální a fakt s wau efektem. Jenomže mně to kazilo zdlouhavé a táhlé popisování všeho okolo, zapojování vedlejších postav, které pak tam dál nebyly ukončeny a ještě ke všemu ten závěr - s ním nesouhlasím ani omylem, nelíbil se mi a ještě byl otevřen tak, abychom si domysleli sami, jak bude pokračovat.
Prostě - být to napsáno trošku jinak, bylo by to parádní. Jenže to bylo napsáno unylým, nudným stylem a to celý příběh kazilo. Obrovská škoda.


Bustedka
11.01.2024 3 z 5

Vždycky jsem v hodnocení shovívavější, když je v knize Anglie, psychologové a psychiatři i symbolika. Sériové vraždy jsou třešničkou na dortu. Tady bylo všechno, ale nějak to nefungovalo. Velmi pomalý začátek, žádné napětí. Hlavní hrdinka navíc porušuje pravidla při pátrání na vlastní pěst a tomuhle chování já nikdy nefandím. Na druhou stranu u thrilleru očekáváte zlom na závěr a tady ho dostanete.

tereziehl
26.11.2023 4 z 5

Je pravda, že Pacientka byla oproti tomuto 100 a 1. První půlka se mi přelouskávala těžce, zato od druhé jsem se nemohla odtrhnout. Asi nejvíc se mi líbila vsuvka s Theem, knihy jsem přečetla se vzájemným odstupem, a tak mi to až do zmínky Alicie vůbec nedošlo, a přišel pro mě tak zajímavý vstup, asi se tomu nedá úplně říkat plottwist, ale i tahle drobnost pro mě předčila závěr. S pachatelem jsem moc spokojená nebyla, narozdíl od Mlčící pacientky. I tak mám ke knize jistý sentiment 3,5*

micha-ella
26.11.2023 2 z 5

Divím se sama sobě, že jsem tuhle knížku dočetla. Začátek mě totiž bavil a nevarovalo mě, že i u Mlčící pacientky byl konec leda k naštvání. V Pannách se z té prapodivné historie servírované na mýtech změnil závěr v hotovou magórii a naprostou pitomost, takže ze tří hvězdiček musím ještě jednu ubrat.

DK197
13.11.2023 3 z 5

E-KNIHA: Autorovu Mlčící pacientku jsem nemohla přestat chválit. S tímhle dílem je to trochu horší. Propojení s řeckou mytologií mám ráda, závěr mi přijde šílený, nicméně ne neuvěřitelný. (SPOILER: Lidé ve jménu lásky dělají naprosto neočekávatelné věci. KONEC SPOILERU) Hlavní hrdinka je atypická, komplikovaná a určitě by sama potřebovala pomoct, ale ani to není ve službách, kde má člověk pomáhat lidem nic zvláštního. S lidmi pracují zase jenom lidé, kteří můžou mít své problémy a démony. Ale SPOILER ta práce policie je tady opravdu naprosto mimo mísu. Nad jejich počínáním jsem párkrát dost kroutila hlavou. Zachraňuje to jenom úvaha, že i policajti jsou jenom lidé a i v reálu můžou být naprosto neschopní. Jen je škoda, že pokud je to tak, autor to nedal najevo třeba tím, že by je na konci vyrazili. A taky se přikláním k tomu, že stálo za to věnovat trochu více času později zmiňované pedofilii a Pannám, coby kruhu jako takovému, protože ve výsledku se o nich nic moc nedozvídáme.

Emma27
10.11.2023 2 z 5

Ze začátku mě kniha bavila,ale pak to nějak upadalo.Čekala jsem něco více.

cleopatra11
08.10.2023 2 z 5

Nedočteno.......

Dela111
23.08.2023 2 z 5

Tento thriller si z mého pohledu víc jak 1* nezaslouží, přesto ale hodnotím 2*. Jednak je třeba uznat, že i přes ubohý děj jsem to dokázala dočíst a hlavně musím ocenit jistou originalitu rozuzlení a to v tom smyslu, že tak pitomé vymyslí skutečně málokdo :-o.
Jediné, co si z knihy odnáším, je rozladění ze ztráty času četbou takové hlouposti.

Hvězdinka
14.08.2023 4 z 5

Shoda s těmi, kterým se Mlčící pacientka líbila více, i s těmi, že závěr je poněkud zvláštní, přehnaný. Ale celkově spokojenost, byl to příběh něčím originální, četl se dobře, pachatele jsem neodhadla ani náhodou.

Květ
10.08.2023 2 z 5

Říkají jim Panny. Spolek výjimečných studentek v čele s mladým profesorem, kterého zbožňují. Když je zavražděna jedna z nich, přijíždí její nejlepší kamarádku Zoe utěšit nejbližší člen rodiny, teta Mariana, ač je sama zdrcená žalem po tragické nehodě jejího manžela. Mariana, která je zároveň i terapeutkou, se na popud Zoe pouští do pátrání po vrahovi... Děj je protkaný linkou řecké mytologie. Bohužel, na mě to bylo moc překombinované, bez hloubky, bez napětí, dlouhé popisy, zbytečné úvahy... Slabý průměr.

Pavčule
05.06.2023 3 z 5

Průměr , který nenadchne , ale ani neurazí .

krevetka79
10.05.2023 5 z 5

Jsem ráda, že jsem se nedala odradit celkem nízkým hodnocením.
Za mě skvěle vymyšlený a napsaný příběh.
Rozjezd byl poklidnější , ale potom mi chvílemi naskakovala husí kůže.
Rozuzlení mě dostalo. Podezření jsem měla na spoustu postav :-)
Musím si půjčit Mlčící pacientku, která je ve srovnání s touto knihou více chválena.

Kalima206
01.05.2023 4 z 5

Priznam se, ze v polovine pribehu sem chtela uz knihu odlozit. Bylo to nemastne, neslane, ale potom se to tak neskutecne rozjelo!
Kniha je trosku slabsi, oproti ,,Mlcici pacientce,, ale i tak sem rada, ze sem nakonec pribeh docetla do konce :-)

Čmeláček
29.03.2023 4 z 5

Protože se mi autorova první kniha fakt moc líbila, hned jsem se vrhnul na tuhle. A i když je o trochu slabší, stále ještě je skvělá a dobře se čte. Takže dávám čtyři stars a je vymalováno! :)))

konicekbily
23.03.2023 3 z 5

Autor se snažil "vylepšit" vlastním vstupem mnohokrát použitou zápletku v knihách slavnějších autorů, možná by se mu to i podařilo, ale provedení mne nenadchlo - je amatérské, nepravděpodobné a nedokonalé.

85098211
18.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Mám to podobně jako moje oblíbená Lexie321 v komentáři níže. První autorova kniha se mi líbila hodně, ale ani tato nebyla úplně marná ;-). Poslouchala jsem ji jako audio a načtená je opravdu výborně. Mariana je sympatická žena, která pracuje jako terapeutka se specializací na traumata, před časem tragicky přišla o svého manžela Sebastiana a zbyla jí jen neteř. Ta studuje na stejné vysoké škole jako Mariana, která má o ni velký strach. Byla zde totiž zavražděna jedna ze studentek. Mariana se tam tedy vydá a brzy poté dochází k druhé vraždě. Hlavním podezřelým se poměrně rychle stává profesor Edward Fosca a autor čtenáře hodně dlouho nechává na vážkách, zda je opravdu tím správným pachatelem nebo ne. Samozřejmě se všechno nakonec ukáže v úplně jiném světle, než jak tomu Mariana a spolu s ní i čtenáři věřili ;-). Závěr knihy mne tedy překvapil, přestože už k němu po určité době všechno směřovalo. Ve finále tedy strhávám jednu hvězdičku, ale jinak mi autorův styl psaní vyhovuje, proto pokud zase něco napíše, já u toho určitě chybět nebudu ;-).

natashka
10.02.2023 2 z 5

Asi bych od psychologického thrilleru čekala, že bude více psychologický. Atmosféra byla nulová a prostředí bohužel nevyužité, opravdu hodně rychlé tempo téhle knize nedělalo dobrotu. Dávám to za vinu stylu řešení zápletky hrdinkou, která je „na vlastní pěst“, což já osobně moc nemusím, hlavně jelikož je příběh pak většinou špatně uvěřitelný. Neuvěřitelnost byl základní problém celé knihy i závěrečného vyřešení zápletky.
Mariana byla věčně paranoidní a my jsem vlastně nikdy nedostali objasnění proč tomu tak je. !!!SPOILER***Nejvíce mě ale mrzelo, že nebyla více rozebrána Sebastianova pedofilie a psychopatie a konec se Zoe byl ukončený otevřeně. Taky Fosca, kterému se věnovala celá kniha, a jak to s ním ve skutečnosti bylo jsme se dozvěděli jednou větou holou.
Podprůměrné, ale rychle přečtené

Mergirus
04.02.2023 2 z 5

Řeckou mytologii mám moc ráda, ale tady v knize mi přišlo vše uměle našroubované na Řecko. Příběh je neukončený, takže předpokládám, že si autor připravoval půdu na další knihu. Ale žádný velký bestseller to pro mě nebyl.

JHoralka
16.01.2023 4 z 5

Za mě skvělá kniha, sice řeckou mytologii nemusím, ale při čtení mi to nevadilo (bylo to vlastně i zajímavé) :)

Od autora jsem četla i jeho prvotinu, Mlčící pacientku, která podle mě byla opravdu úžasná, ale i tohle je skvělé a napínavé čtení :) těším se na další knihu od tohoto autora :)