Když teče krev

Když teče krev https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460199/bmid_kdyz-tece-krev-KT6-460199.png 4 412 94

Povídky a novely série

< 13. díl

Čtyři dosud nepublikované povídky v souborném vydání, které v angličtině vyšlo v dubnu 2020, dostávají v éře světové pandemie nový rozměr. Kromě očekávaných nadpřirozených hororových témat a nové pohledy na povahu zla jsou Kingovy příběhy podtrženy veskrze pozemskými strachy, jako jsou obavy z blížící se smrti. V jedné z povídek se Stephen King vrací ke svému oblíbenému hrdinovi – spisovateli, tentokrát neúspěšnému, a fanoušci předchozí „kingovky“ Outsider budou potěšeni návratem Holly Gibneyové v titulní povídce.... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

If It Bleeds , 2020


více info...

Přidat komentář

Finn69
01.04.2024 3 z 5

Do téhle mistrovy sbírky jsem se pustil z jednoho jediného důvodu, a ten důvod se jmenuje Chet Ondowsky. Na tohle jméno jsem totiž opakovaně narazil hned poté, co jsem otevřel Kingovu novinku Holly. No a když jsem zjistil, že jde o postavu z téhle knihy, udělal jsem si holt od Holly menší odbočku.
Bylo to docela fajn, nelituju. Titulní novela je další příběh Holly Gibneyové (Outsider a další), kterou má Stephen King zjevně docela rád a hlavně rád o ní píše. Novela jako taková navazuje ve více směrech na Outsidera a nic moc překvapivého tam nenajdete, možná dokonce budete mít občas pocit, že už jste něco takového od Kinga četli. Ale přesto se vám to bude číst hezky, on to svoje vyprávění prostě umí podat. A hlavně mi doplnila obzory kolem Cheta Ondowskyho :)
Zajímavý byl Chuckův život, pro mě asi nejlepší povídka téhle sbírky. Jde vlastně o tři propojené příběhy, vyprávěné zpětně od konce, příběhy člověka, který měl v sobě celý svět. Kdo ví, třeba máme všichni v sobě celý svět, který zemře spolu s námi...
Bez dvou dalších kratších povídek, Telefonu pana Harrigana a Krysy, bych se asi obešel, nemám moc, co bych k nim řekl.
Celkově to ale vůbec není špatná knížka, King prostě pořád ještě umí zatraceně dobře psát a zaujmout.

Rade
07.12.2023 4 z 5

Autorův častý motiv, vzpomínky na dětství, dospívání. Takže hned úvodní povídka TELEFON PANA HARRIGANA je moc povedená, další varianta vzpomínání na doby, kdy byl jen pevné linky, to jde Kingovi báječně, bodejť ne, když vzpomíná na vlastní mládí a já už taky nejsem úplně nejmladší, takže mě to hodně oslovuje. A pak ta pointa, která ale není nakonec jednoznačná, o to je to ale lepší! *****
Výborná je i druhá povídka CHUCKŮV ŽIVOT, nic moc jsem nečekala a ohromila mě moc, vyzněním, pointou, a hlavně tím propojením Chucka a jeho světa; ..."Každým rokem, který prožiješ, se ten svět uprostřed tvé hlavy bude zvětšovat a projasňovat, bude podrobnější a složitější"... Skvělé! *****
Třetí povídka KDYŽ TEČE KREV je pokračováním trilogie s Billem Hodgesem a pozdějšího Ousidera, trilogie byla opravdu dobrá, Outsider o něco míň, tohle opakování mě už nechytlo. Proč to samé znovu? Proč se zase vracíme do Texasu? Začátek s reportérem byl dobrý, škoda, že s akcí Holly se vše tak nějak zastavilo, na mě moc popisné, atmosféra se vytrácí. Trojka s dost odřenýma ouškama. ***
KRYSA - Začátek povídky klasický King - spisovatel na samotě, tvůrčí problémy, nemoc, bouře... A nakonec se z toho vyklube - autor to nazval - „zlomyslná pohádka", a mně se to označení moc líbí. Zase jiné, ale dost povedené, a na závěr se můžeme dohadovat, i podle vlastní nátury, jak to tedy vlastně bylo. Fantazie? Sen? Zhmotnělé přání? Skutečnost? ****

Kinga nehodnotím podle míry strachu, který při četbě prožívám, i když to je taky samozřejmě velký bonus, mám na jeho knihách ráda i to další, v čem vyniká. Pro mě je největší síla autora v lidskosti a opravdovosti jeho postav a uvěřitelnosti příběhů, a to i tehdy, když se tam vmotá nadpřirozeno, a to je už dost umění, aby to stále všechno vyznělo přirozeně. A pak samozřejmě, a to s tím souvisí, působivá atmosféra, to je něco, co se nenápadně vplíží do příběhu a někdy ani nevíme, jak toho autor dosáhl...


mirec88
27.11.2023 5 z 5

Tvárim sa, že poviedka Chuckov život nikdy nevznikla a tak som čítal výbornú Kingovu zbierku poviedok, ktorá má všetko to dobré, čo King vie preniesť zo svojej bohatej fantázie na čitateľa - výborné zápletky, skvelé závery a pocity strachu pri čítaní. Jednoznačne odporúčam. Komentáre k jednotlivým poviedkam pri jednotlivých poviedkach.

Ivan F
11.10.2023 4 z 5

Kuvičie hlasy budú všeličo vyčítať starému spisovateľskému pardálovi, ba niektoré z nich budú aj príkro kritické, no nutno uznať, že pán zaslúžilý dôchodca má stále svojím verným (aj neverným) čitateľom čo ponúknuť. Jednoducho po toľkých naklepaných stranách je Stephen pán spisovateľ. Takže kvarteto krátkych prác v tejto knihe nenudí, hoci niektoré nápady sú recyklované, no dobre sa čítajú. Osobne rozumiem Stephenovi prečo si spisovateľsky obľúbil slečnu, ktorej kariéra začala s pánom Mercedesom. Nemôžem si pomôcť, ale osobne mám s Holly Gibney problém - čitateľský. Skrátka a (ne)dobre, nezískala si moje sympatie. Nebude to samotnými príbehmi, ale tým, že je studená ako ryba a mdlá a nezáživná ako argentínska telenovela - než sa k niečomu rozkýva, tak prejde more strán, to je tiež ako telenovela. Tak máme na svete ďalšiu slovnú hnačku, ktorú pán King v minulosti kritizoval. No nič, kniha je to príjemná a mňa potešila.

Havrnka
09.08.2023 3 z 5

Četla jsem do výzvy. Tato kniha je první kterou jsem od S.Kinga četla. Povídkové knihy moc nevyhledávám a nejlepší se mi jevila povídka, která dala název celé knize.

zsykorova
17.07.2023 3 z 5

Knihu jsem přečetla v rámci výzvy. Je to první dílo autora, co se mi dostalo do rukou. Nechci říkat, že mě to vyloženě zklamalo, ale čekala jsem od toho víc. Nejvíc se mi líbila povídka Když teče krev.

Runinka
02.07.2023 4 z 5

Hezké povídky od mého oblíbeného autora. Za mě nejlepší byla hned ta první-Telefon pana Harrigana.

Helena378
16.06.2023 4 z 5

Tři ze čtyř povídek byly fajn, až skvělé (zejména Holly ve třetí povídce), ale Chuckův život nejsem schopna dočíst, přečetla jsem první část příběhu a do další kapitoly se nemůžu donutit. To se mi už dlouho nestalo, a u Kinga mě to překvapuje o to více, ale bojím se, že nedočtená ta povídka už zůstane. Dost mě překvapila zpráva, že právě Chuckův život bude nově zfilmován...

Luigi1
13.06.2023 4 z 5

Docela schopné povídky

whiolet
30.04.2023 3 z 5

Za mě nejlepší Telefon a Když teče krev,jinak už jsem od autora četla daleko lepší věci.
Povídky mě spíše zklamaly.

NelaMaty
14.02.2023 1 z 5

Jako průměr bych hodnotila akorát tak první (Telefon pana Harrigana ) a poslední (Krysa) povídku. Chvilkami jsem myslela, že knihu ani nedočtu. Za mě je nejvíc nápaditá ta obálka :-D

AlbionFoxyFox
07.02.2023 5 z 5

Všechny povídky se mi velmi líbily, byly napínavé, čtivé. Maximálně jsem si užila Telefon, pak Holly, Chucka a u Krysy jsem doufala v zajímavější vyvrcholení. Mistr mě opět dostal.

majc
04.02.2023 5 z 5

Všechny čtyři povídky měly něco do sebe. Je to asi poprvé, co se mi líbila a bavila kompletně celá sbírka.
Každá povídka měla své kouzlo a zaujala mě něčím jiným. Četlo se to svižně a dobře. Jak už u Kinga bývá zvykem :)
Akorát je dobrý si před povídkou s Holly- Když teče krev, přečíst prvně Outsidera a Mr Mercedes.

TinaBookBlog
03.02.2023 4 z 5

4 povídky, které spojuje jedno a to strach. Strach lidí z neznámého, ale hlavně ze smrti, která čtenáře provází po celou dobu čtení. S tím si King skvěle pohrává.
Při čtení první a druhé povídky jsem se ze začátku trochu nudila. U třetí a čtvrté jsem byla vtažena do děje okamžitě. Během čtení jsem měla velmi nepříjemný pocit a nedočkavě čekala, jak to tedy nakonec dopadne.
V knize je nějaké to nadpřirozeno, ale pokud máte zálusk na horor, tak tato kniha nebude to pravé ořechové. Za mě ale mohu doporučit.

Lady Dracula
08.01.2023

Kinga mám pořád ráda a pořád to bude moje srdcovka. ALE....s odstupem asi 3 měsíců, kdy jsem knihu dočetla, si tak nějak uvědomuji, že vlastně pořádně ani nevím, o čem jednotlivé povídky byly.
Krysu si nevybavuji vůbec, více si pamatuju Telefon a Chucka, protože mne bavily o trochu více.
Z povídky navazující na Právo nálezce mám rozporuplné pocity. Holly, je...prostě Holly a za sebe mám pocit, že ona sama ten příběh nikdy nemůže utáhnout. Vlastně mi strašně lezla krkem. Jak Holly, tak ta povídka.
Celkově mám z téhle knihy pocit, jako by byla šita horkou jehlou a vydána jenom proto, že King chtěl dodržet svůj stanový limit vydání dvou knih ročně.
Ale kdo ví, možná, s delším časovým odstupem a znovu-přečtení, změním názor. Nicméně zatím je to s bídou na tři hvězdy.
Sorry jako.

jadunka
04.01.2023 5 z 5

Mně to stále ještě baví. Možná proto, že už bych se těch vyloženě hororových taky bála, takže mi vyhovuje, že i mistr King "měkne". Jako spisovatel se pořád vyvíjí a posunuje, už víckrát nenapíše Řbitov zvířátek a Carrie, to je jasné, ale ve srovnání s tím ostatním, co teď vychází, to u mě pořád překonává laťku průměru s velkým náskokem. Povídky Telefon pana Harrigana, Krysa a Chuckův život se mi zdály parádní. Povídka Když teče krev mě tolik nebavila, ale to jen tím, že už mě prostě jen omrzelo číst detektivky. I tak to hodnotím všemi pěti hvězdičkami.

Margerite
28.12.2022 4 z 5

Pořád je to dobré, ale už to prostě není ono. K jednotlivým novelám: Telefon, ok, ten byl dobrý. Chuckův život, to nebyl můj šálek čaje. Když teče krev bylo fajn, klasický King, ale já prostě nemám ráda Holly, je mi strašně nesympatická. No a Krysa - ta byla dobrá, skvěle se to rozjíždělo, ale pak to King jaksi utnul. Dokázala bych si ji představit jako román, variaci na Opičí pracku, samozřejmě po Kingovsku. Škoda. Postavy spisovatelů mu vždycky (samozřejmě :)) šly. Četlo se to samo, ale u srdce je mi z toho trochu smutno, jak jde v posledních letech kvalita Kingovy tvorby dolů. Přesto jsem ráda za každý nový počin svého nejoblíbenějšího spisovatele, kdo ví, kolik jich ještě bude.

Mooneylan
09.12.2022 3 z 5

Povídky Kingovi vždycky šly. Těšila jsem se na každou další a říkala jsem si, jak je vůbec možné, že Král dokáže vměstnat tolik hororu, hrůzy a napětí do několika málo řádek. Jenže jako na každém umělci je hrozně moc znát, když se dostane do psychické pohody a celkového klidu. Jeho tvorba už postrádá surovou eleganci hororu. Postupně se z Kingových příběhů stávají skoro až netflixovské vyprávěnky před spaním. Snad nás ještě dokáže Mistr překvapit něčím novým. Nebo toto žezlo už dávno převzal jeho syn...?

C.Skilark
17.09.2022 3 z 5

Že King recykluje své staré nápady mi nevadí, ostatně je to přece to, co máme my čtenáři rádi, takže jsme za každý další příběh vděční. Nemůžu si pomoct, ale to, co mi vadí je, jak autor neskutečně vyměkl. Taková Krysa a Telefon pana Harrigana mají skvělý námět, ale jako by se snad King bál své postavy nechat zažít trochu toho hororu, a tak na ně jen lehce vybafne a nechá je na pokoji. Kdyby to napsal před 30 lety, provedení by bylo určitě o dost temnější a lepší.

cube6
16.09.2022 3 z 5

Obsah knihy není tak strašný jako ta odporná obálka, ale i tak...nic moc. Král stárne, bohužel. Už je to nějakej ten pátek, co napsal skutečnou pecku a jeho poslední knihy už nejsou nic extra.
I když jsou pokaždé napsané výborně.
První povídka, Telefon pana Harrigana, je ještě docela good, ale zbytek je těžkej průměr.

Hodnocení : 5/10