Bookworm345 Bookworm345 komentáře u knih

☰ menu

Zlatá Zlatá Marissa Meyer

(SPOILER) No....mám z toho dost smíšené pocity. Na jednu stranu se autorce dost povedlo navést úžasnou atmosféru, kterou tahle kniha vyzařuje a taky se mi líbí to téma a prostředí. Je to drsnější a jsou tam přidané hororové prvky, což mi přijde super. Ale osmiletýmu bratránkovi bych to číst nedala. Samotný děj je ale takový nijaký a plytký, možná bych řekla i nudný.
Dva hlavní hrdinové mi přišli fajn, ale ta romantika mezi nimi byla taková zvláštní, tolik mi to nesedlo. A hlavní záporák mě pak na konci hrozně naštval, doufám že v dalším díle dostane pořádně po papuli.
Samotný konec mě úplně pohltil, je tak pořádnej cliffhanger jak se patří. Ta věc s dětma na konci, ehm chudáci a fuj, sakra u Star Wars z podobné události aspoň udělali meme.
Dobře, autorka chtěla ukázat jakej je Král Duchů ve skutečnosti magor(by byli s Temnyjem/Alexandrem nejlepší kámoši), i když každý kdo má za sebou několik YA fantasy knih to předvídal už od začátku.
3*

21.04.2024 3 z 5


Králova klec Králova klec Victoria Aveyard

(SPOILER) Přijde mi, že mě to bavilo o trochu víc, než je normální, protože do poloviny to vypadá zhruba takhle:

Mare je nas*aná- rozbíjí nádobí (rip Mavenovy talíře :(
Mare je nas*aná- povídá si s Mavenem a snaží se ho naštvat
Mare je na*raná- dělá sedy lehy s pouty na rukách
Plus tam je pár kapitol z pohledu Cameron, která mě zas tolik nezajímá, ale jedna z jejích hlášek mě dostala:
"Už tak jsem se musela vyrovnat s ufňukaným chodícím hromosvodem. Nehodlala jsem se vypořádávat ještě s depresivním princem škrtni sirkou."
...
Asi bych stejně víc přivítala, kdyby to bylo z pohledu Farley, tu mám radši. Po polovině je Mare konečně na svobodě a chvíli se to rozjíždí a je tam tuna akce a chvilku nic.
Ke konci tam jsou kapitoly z pohledu Evangeliny, která je naprosto cool postava s cool schopnostma, doufám že se o ní v dalším díle dozvíme víc.
Celkově se mi na téhle sérii líbí ta organismu těch rodů a schopností. (Je to sice dost opotřebovaný téma, ale je to fajn)
Maven je docela dobrej záporák, ale stejně jsem tým Cal, říkejte si co chcete.
Doporučuju přečíst, vůbec to není špatná série.

20.04.2024 3 z 5


Magie havranů Magie havranů Margaret Rogerson

Jéžiš, tak tohle bylo utrpení. Začátek a konec byly takové průměrné. Ale jinak to bylo strašně nudný, nezáživný, nezajímavý, nic se tam nedělo. Worldbuilding takový nijaký, nedotažený. Dost věcí tam nedává smysl třeba, že Havrana a Isobel někam vedou a drží jim ruce za zády a oni se přitom zvládají držet za ruce a spřádat plány o tom jak utečou, nikoho ze záporáků to překvapivě vůbec nezajímá.Ta romantická linka tomu ještě přidává na trapnosti. Celkově měla docela potenciál, ale nevyužitý. Postavy taky žádná sláva, k nikomu z nich jsem si nevytvořila žádnej vztah.
Je to prostě plagiát acotaru.
Ale zase musim říct, že Margaret Rogerson má docela solidní smysl pro humor a některé situace jsou celkem úsměvné.
Miluju Kouzla rodu Thornů, Vespertina byla taky docela fajn, ale tohle byla hrůza. Fujky, musela jsem mezitím na střídačku číst jinou knihu, abych to přečetla.

20.04.2024 1 z 5


Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

A takhle, dámy a pánové chcípá dokonalý potenciál na epické zakončení dystopické trilogie.
Doslova první dvě třetiny se děje úplný kulový. Potom následujou celkem napínavé části, to uznávám. Ale tomuhle chybí pořádné vyvrcholení(a já miluju epický bitvy), takže mě to zklamalo.
Já nevím, já prostě nemám ráda žádnou z postav. Tady nikdo nemá pořádný charakter a osobnost.
A totálně zbytečných smrtí je tady hafoo.....už to budí dojem, že se jich autorka jenom prostě chtěla zbavit.
Chápu, že to má asi bejt myšleno tak, že ve válce umírají lidi a může natáhnout bačkory kdokoliv, kdykoliv a kdekoliv. Tak to chápu já. Ale teď už nejsme v aréně, jako v aréně, takže asi zbytečnost.
Jinak celý svět a systém je dobře napsaný a dost zaujímavý. I Katnissina doslova v prdeli psychika stojí za zmínku. Tady to působí reálně a uvěřitelně.
..............................
Celkově: Hunger Games stojí za přečtení. První dva díly jsou skvělé. Tenhle už tolik ne.

24.03.2024


Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

Co chci vyzdvihnout je naprosto dokonalý zpracování, ilustrace a obálka. Ale obsahově to tak super není. Jako jo, jsou to prostě pohádky, některé lepší, některé horší, ale já mám prostě radši normální knihy a styl vyprávění v jednom kuse.
Dvě hvězdičky za příběhy
Plus jedna za ilustrace a zpracování
Víc dát nedokážu.

24.03.2024 3 z 5


Vzhůru do divočiny Vzhůru do divočiny Erin Hunter

Říkejte si co chcete, ale Kočičí Válečníci budou už navždy moje srcovka. Celou první sérii jsem přečetla tak desetkrát za celej svůj život a plánuju se k ní vrátit a pak si dát i rereading druhé a třetí, kterou nemám tolik načtenou. Ale teď už zpátky ke knize. Je to nádhernej a drsnej příběh o životě v přírodě. Postavy jsou skvělé, hlavní trio si nejde neoblíbit. Nenechte se odradit seznamem jmen na začátku, do všeho toho se dostáváte postupně tak, aby se vám nic nepletlo.
Já to prostě žeru
5*

24.03.2024 5 z 5


Pýthie Pýthie Veronika Černá

Já to nedočetla. Fakt nechápu proč tahle kniha má nálepku fantasy, protože ten "svět nadpřirozených" je stejnej jak ten normální. A autorka to nijak nevysvětlila. Veronika Černá by se asi měla naučit rozlišovat žánry, než aby tomuhle bulshitu dala nálepku "fantasy". Ale ať zase nejsem tak moc toxická, styl psaní má vážně skvělý. Chápu, že někomu to sedlo a baví ho tyhle typy příběhů, ale mě ne. Já radši fantasy, jako normální fantasy, klidně s romantikou, ale tohle pro mě bylo naprosto ujetý. Z popisu na obálce(která je naprosto nádherná) "fantastická romance v nezapomenutelném fantasy světě" je pravda jenom jedno slovo, romance. Ale, notak lidi kdo sakra vymýšlel tenhle popis.
Buď to vymýšleli podle obálky, že se jenom koukli na obálku a hnedka jeli:"Jo, to bude určitě nějaká fantasy romance kniha s rozsáhle a dobře vysvětleným originálním světem!"
Hmmmmmmmm
Nebo to tam prostě napsali, aby to zaujalo.....což se povedlo, ještě s kombinací tý obálky. Lituju každého stromu, který pokáceli, aby tenhle literární "skvost" mohl vzniknout.
Kdybych neočekávala fantasy, tak bych tomu dala víc, než ten odpad.

24.03.2024 odpad!


Divergence Divergence Veronica Roth

Mě se to líbilo. Ale zase to tolik a nehajpuju. Je to fajn příběh co zabaví, ale má svoje mouchy. Třeba ten retardovaný systém. Doslova rozdělit společnost do pěti frakcí, aby se "zabránilo válce" když si frakce stejně navzájem lezou do zadku a nakonec se začnou i rafat, to je postižený nápad/plán hodný Aelin Galathynius a Brumbála. Na druhou stranu se mi líbila ta myšlenka toho, že v tomhle světě prostě chcete a musíte někam patřit, jinak skončíte na ulici jako chudí a frustrovaní odpadlíci. A to je věc, kterou si dokážeme převést i do našeho světa.

Romantická linka u mě tady vyhrává titul té nejvíc shitové romantické linky z knih co jsem četla tenhle tok. Ten vztah mezi Tobiasem(Čtyřkou) a Tris působí tak strašně divně. Ani nedokážu úplně přesně popsat proč.
Tobias se teda chová hrozně divně. Chvíli si ní chce být a chvíli je to necitlivej parchant.(Upřímně se omlouvám všem fanynkám, který na něj mají fiktivní crush.) A Tris...o té moc nevím co si mám myslet. Mě nijak neštvala, ani mě nějak extra nezaujala. Ke všem postavám tady jsem si prostě nic moc nevybudovala.

Bavil mě ten trénink u Odvážných, jak si Tris postupně začala vést dobře a jak se mezi nimi začala cítit dobře a že tam patří. Ta scéna s lanovkou obzvlášt.

Jinak má celkem dobře autorka celkem dobře rozehráno na další díl, závěrečný útěk/souboj mě bavil.
Ale stejně zatím 3*

23.03.2024 3 z 5


Pokrevní cejch Pokrevní cejch Tracy Deonn

Všichni fandové, i menší fandové prvního dílu povinně přečíst. Mýtonoši totiž netrpí syndromem druhých dílů, čímž chci říct, že jestli pro vás první kniha byla banger, tak druhá pro vás bude megabrutální banger. Za mě prostě lepší než jednička. Stačilo se jenom pročíst prvními stopadesáti stranami a pak už to jede.
Postavy? Skvěle napsané.
Magický systém? Propracovaný a zajímavý.
Děj? Jedna akce za druhou.
Romantická linka? Super.(Pro mě možná ve dvojce trochu lepší, já fandím Selovi)

Ale výtku mám. Může to někdy působit trochu klišé. Milostný trojúhelník mezi holkou, sluníčkem blonďákem a emo polodémonem.
(I když zrovna v tomhle případě mi to zase tolik nevadí) A taky, že hlavní hrdinka neumí a nemůže ovládat svoje schopnosti a pak najednou bum a je nejmocnější a neporazitelná.
A Bree a Sel jsou spolu jozťomilí.
Těším se na třetí díl a doporučuju.

22.02.2024 5 z 5


Zloděj blesku Zloděj blesku Rick Riordan

"Look, I didn't want to be a halfblood."

Já jsem nedávno dokoukala ten nový seriál na Disney+ a rozhodla si dát rereading celé téhle série, protože proč ne. (A teď mám zas čtecí krizi, bééé) A neskutečně mě to bavilo. Ten svět, ve kterém Rick propojuje řeckou mytologii s realitou prostě funguje úžasně. Postavy jsou sympatické, řekněte kdo by si neoblíbil Percyho a ty jeho vnitřní dialogy a hlášky. "Už jsem si představoval ten titulek v novinách: DVANÁCTILETÝ ZLOČINEC MLÁTÍ BEZBRANNÉHO MOTORKÁŘE.
Umíráám:)
Annabeth s Groverem jsou taky boží. Jediná věc, která mi vadí je ta, že oni vždycky vlezou do pasti jako blbouni. Vždyť je snad úplně jasný, že je to past. Ale stejně je to skvělý a nabouchaný akcí. Prostě super.

11.02.2024 5 z 5


V pasti V pasti Lenka Dostálová

(SPOILER) *hluboký povzdech*
Nevím, co si o tom mám myslet. Je na tom hrozně vidět, že to je prvotina. Styl psaní byl ze začátku hrozně divný(což se dalo čekat) ale pak jsem si na něj buď nějakým způsobem zvykla, nebo se autorka zlepšila. Teď něco málo k hlavní hrdince. Ta má hrozně divný rádoby smysl pro humor, až někdy působí hrozně otravně. I když, některé její hlášky jsou super, to musím uznat. Štvalo mě, že ona vlastně hned potom co zkolabuje a probere se v nemocnici, tak asi třikrát za sebou zdrhne speciálním jednotkám, které se ji snaží chytit. Podotýkám, že jí je 17. A prostě to nevypadalo uveřitelně. Dobře, má superschopnosti, ale zjistila to asi před deseti minutama, sakra. Po honičce jako prase má ta holka pak chvilku klídek a hned jde zase do akce. Konkrétně se úspěšně dostane do nějaký zabezpečený budovy a někoho tam pokosí, i když vůbec netrénovala. A ten závěrečný útěk v autě s poutama na rukách asi ani nebudu komentovat. (V té době už za sebou měla nějaký výcvik, takže to aspoň dávalo smysl trochu víc)
Celou dobu jsem měla pocit, že čtu nějakou fanfikci z Wattpadu. Vemte si ten nejvíc klišé akční film co vás napadne, zkombinujte to se Stranger Things, dejte tomu úroveň wattpadové fanfikce a voilà máte tady Projekt Alfa. A romantická linka byla taky divná. Prostě si něco řekli, pak že spolu zdrhnou z tý laborky a pak najednou že se milujou, no to jsem fakt moc nevěřila.(Prostě je to prvotina, njn) Nápad ale fajn a obálka taky. Další díly si asi přečtu, protože mě zajímá jak bude pokačovat příběh a jak se autorka zlepší ve psaní atd. Krásné dvě hvězdičky

11.02.2024


Zvon Zvon Neal Shusterman

Jako neříkám, že to bylo špatný. To vůbec ne. Ale má to dost věcí co mi vadily.
Moc dlouhý, moc natahovaný děj
Je tam dost nových postav a linek, což by nevadilo, kdyby některé z těch postav a dějových linek nebyly totálně zbytečné a nudné
Já jsem si fakt oblíbila hlavní duo, takže Citra a Rowan a ti tam dostali hrozně málo prostoru
Ten konec?! Jako co to sakra bylo?! Nečekala jsem to a bylo to na tuhle sérii, která je spíš utopická/dystopická moc scifi.
Celkově dost věcí co tam být nemusely

Co bylo fajn:
Dobře napsaný hlavní záporák a vedlejší záporáci
Greyson je fajn postava
Byly tam i napínavé části
Už výše zmínění Citra a Rowan, kteří byli dost upozadění
Rowan má skvělý hlášky:
G: "Tyhle naše rozhovory mi budou chybět."
R:" Myslíš ty, ve kterých ty se naparuješ a já jsem svázaný?"
Chci aby se potkal s Percym Jacksonem.

Njn, Neal by to zvládl líp.

21.01.2024 3 z 5


Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Tohle bylo boží. Jedním slovem boží. Z toho stylu vyprávění jsem měla předtím strach, ale ukázalo se, že úplně zbytečně. Na beton jedna z nejlepších scifi co jsem kdy četla. Napínavý, strhující drama(spíš od půlky), postavy super. Na druhou stranu chápu, že to nesedne každýmu, takže bacha. Ale mě se to líbilo neskutečně.

21.01.2024 5 z 5


Prastarý meč Prastarý meč Rick Riordan

Mě to strašně moc bavilo. Percyho Jacksona a Kroniky Cartera Kanea jsem četla a tohle bylo stejně boží. Postavy jsou vtipný, zajímavý takže Magnuse a spol. si prostě nejde nezamilovat. Několikrát mě to totálně rozsekalo, Rick má prostě smysl pro humor. I když to je v hodně ohledech dost podobný Zloději blesku, tak mi to nevadilo. Baví mě jak vtipně spisovatel dokáže propojovat mytologii s moderním světem. Tohle všechno ještě s pořádnou dávkou akce. Jestli jste četli Percyho Jacksona a líbilo se vám to, tak tohle si fakt nenechte ujít. 5* z 5.

26.11.2023 5 z 5


Let přes kameny Let přes kameny Natalja Ščerba

Druhý díl je za mě lepší než ten první. Je tady víc akce, dozvídáme se další informace o dvoutvářném světě atd. Postavy mi pořád přijdou fajn. To je asi jediná série Natalji Ščerby kde nejsou postavy okopírované z Časodějů. Prostě super.

03.11.2023 5 z 5


Skok nad hvězdami Skok nad hvězdami Natalja Ščerba

Je to super. Musím ale přiznat, že mě to napoprvé moc nebavilo,ale když jsem si Lunastery přečetla podruhé tak mě to bavilo moc. Možná proto, že jsem starší a už znám ten magický systém. Postavy mi přišly fajn. Svět je úžasnej, originální a po přečtení týhle série, když se podívám na noční nebe a tam je třeba úplněk a já si hned v hlavě říkám: " Jooo, Lunojasní mají dneska kalbu". A podle mě by si to zasloužilo víc akce, vždyť tady je milion možností jak tu jejich mystiku využít na maximum a ono prostě nic. Taky to mohlo být trošičku kratší. Ale jinak moc doporučuju.

03.11.2023 4 z 5


Rudá pyramida Rudá pyramida Rick Riordan

"Vezměte někdo otvírák na konzervy. Mám v hlavě boha."

Já myslím, že je to super kniha. Dva hlavní vypravěči jsou fajn. Děj taky. A samozřejmě vtípky.Vlastně všechny Rickovy knihy mají podobnou zápletku, děj atd., kupdivu mě to vážně baví. Jedna z věcí, která mi vadila je to, že to nemá tak dobře promyšlený systém a tak dobré postavy. Třeba to téma Domu života je takové nedomyšlené a spíš to připomíná Magisterium nebo tak něco. Ale je prostě slabší, než Percy Jackson a to ve všech směrech.

06.10.2023 4 z 5


Arazanini vlci Arazanini vlci John Flanagan

(SPOILER) Achjo. Tahle série už není co bývala. V téhle knize už se vyskytuje magie, vyvolávání démonů atd. což mě naštvalo(nechápejte mě špatně, ráda čtu fantasy nebo mystery, ale do téhle série mi to prostě nesedí), protože je na tom vidět, jak se Flanagan snaží zoufale vyšťourat něco co tu sérii oživí. A to se nepovedlo. Celkově tenhle díl byl totálně vytržený z kontextu. Já mám prostě u Hraničářova učně ráda to starý dobrý " luk, šíp, meč, hrad, les, bitva, loď". Vlastně obdivuju jak spisovatel už ze zmíněného "luk, šíp, meč, hrad, les, bitva, loď" dokázal ve starších knihách vytřískat úplný maximum a vytvořit naprosto boží svět a příběh. Ale tohle už prostě už to není ono.

18.09.2023 2 z 5


Hry o život Hry o život Suzanne Collins

Skvělá kniha se zajímavým nápadem. Svět, který nám Suzanne Collins představuje je prostě boží. Katniss je skvělá hlavní hrdinka. Peeta mi přišel jako hrozně nudná a nezajímavá postava. A jejich vztah mi taky úplně nesedl. Gale mi ze začátku série přišel jako sympaťák, ale v dalších dílech mě začal štvát. Je to fakt napínavá kniha. Doporučuju.

18.09.2023


Supernova Supernova Marissa Meyer

"Everyone has a nightmare, maybe I am yours."
"Everyone has a nightmare, maybe I want you to be mine."

Nedokážu moc slovy popsat moje brutální nadšení z týhle trilogie, takže můžu jenom a jenom doporučit. Je tam teda celkem dost superhrdinských klišé, ale to mi vlastně tak ani navadilo. A finální bitva je jednoduše epická. A postavy Novy, Adriana a spol. jsou to prostě boží. Jediná věc, která mi vadí, je že tady doslova všichni kromě Danny, Maxe a trochu i Calluma sdílejí jednu mozkovou buňku. Vždyť je úplně jasný, že ona je Nightmare. Kdyby všechny postavy logicky přemýšlely, tak by Nova skončila v Cragmoooru na začátku druhýho dílu.

18.09.2023 5 z 5