Supernova

Supernova https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438010/bmid_supernova-Xaf-438010.jpg 5 484 111

Renegáti série

< 3. díl

Nova a Adrian se ze všech sil snaží zabránit odhalení svých skrytých identit. Zatímco zuří bitva mezi jejich alter egy a odlišnými světy, v nichž se pohybují, nad Gatlon City se vznáší daleko nebezpečnější hrozba. Na světlo vyplouvají tajemství, lži i zrady… a dělení na padouchy a hrdiny už dávno není tak snadné. Nova s Adrianem musí sjednotit zdánlivě nesmiřitelné strany konfliktu – pokud se jim to nepovede, mohou přijít o všechno. I o sebe navzájem.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Supernova , 2019


více info...

Přidat komentář

kingdog8900
25.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Hezké zakončení série Renegati. Jo knížka byla dobrá a cetla se taky hezky, asi nejvíc akční. Ja sem už od začátku fandila anarchistum(asi to není úplně dobře ale aceova původní vize nebyla tak špatna) no a samozřejmě potom byli zlí (nebo aspoň Ace), moje oblíbený postavy umřeli takže taky super. Bylo tam hooodne zvratů a věci co jsem teda vůbec nečekala až na tu Magpie s tou jsem něco tušila. Jinak celou sérii hodnotím pozitivně.

Marthas
21.02.2024 2 z 5

(SPOILER) 2,4/5 Tahle série opravdu srší, ale zabitým potenciálem. Opravdu jsem se celkem těšila na tento díl, protože mě přeci jen zajímalo, jak to celé dopadne, ale...
Ze začátku jsem se opět nemohla začíst. V prostřed jsem knihu nelogicky odkládala i v nejnapínavějších momentech, protože mě to zdaleka nebavilo tolik, jak tvrdily PR hlášky ani jsem tam neviděla tu hloubku, co slibovaly. V tomto díle vůbec. A četla bych to asi ještě měsíc, nebýt nespavosti.
A co teprve ta spousta pravopisných chyb a tiskařských šotků.
Alespoň, že hlavní hrdinka konečně začala působit krapet lidsky, i když to autorka v tomto směru krapet přehnala. Hlavním produktem této snahy je devalvace inteligence naší hrdinky a to až na hranici uvěřitelnosti. Ano, byla, jak říkám, lidská, ale přesto jí mohla nechat alespoň krapet IQ. Ale co mě "dojalo" nejvíce, byla ta průhledná zápletka a nejen jedna. Vlastně všechna má podezření od prvního dílu se vyplnila. Ale co mě štve úplně nejvíc, je toto. **Zmiňuje se tam jakýsi zrádce ve vlastních renegátských řadách, díky němuž se "zlouni" o všem dozvěděli a podali si hrdinčinu "rodinu", pokud si myslíte, že se dozvíte jméno, tak to rozhodně, ne.** To byla vlastně jediná věc, kterou jsem neodhadla dopředu. A zůstane neobjasněna, ledaže by autorka plánovala další sérii z tohoto světa. Dle epilogu to tak bohužel vypadalo. GRRR. Ten epilog bylo krapet překvápko, ale vlastně jen proto, že jsem zapomněla na své vlastní "malé" podezření. A musím říct, že nemilé. Moje vtělená noční můra.
Nemluvě o tom, že z mých oblíbených postav se buď stali bezpáteřáci anebo umřeli, většinou.
Krapet mi to přišlo jako parodie na antiutopii, ne že by to tak autorka asi plánovala. Ale co můžu soudit, zase tolik jsem jich nečetla.
A zač vlastně ty dvě hvězdy. Zaprvé vtipy, bylo to sice zdlouhavé až nudné, ale sem tam jsem se fakt zasmála, sršelo to snahou o humor a ironii. A pořád tam alespoň bylo méně vaty než ve dvojce.
Koneckonců já vím, že autorka umí lépe. Nerada to říkám, ale četla jsem její Kroniky, sic nejsem jejich fanda. Přesto musím říct, že hravě strčily tuto sérii do kapsy. Jak konceptem světa, jeho promyšleností, jednotlivými postavami, jejich charaktery a osudy....
Krapet se obávám, že autorka až po uší zabředla do spisovatelské krize. Druhou hvězdu dávám právě za snahu sérii dopsat, ať to stojí, co to stojí.
Přesto si myslím, že kdyby autorka zůstala u původního nápadu na duologii, vyšlo by to lépe. Takhle to bylo natažené, div to "neprasklo". Koneckonců kniha chvílemi ilustruje i to, že ne vše, co je považováno za zlé, je nakonec zlé a i to, že dobro, přestože je konáno s dobrým úmyslem, může ublížit. Za pokus o vykreslení tohoto těch pár procent navrch.
Ale stejně některé scény byly dovedeny až na okraj ad absorudum. Vlastně jsem z celé série taková rozpačitá.


Book_lover469
17.02.2024 5 z 5

Úžasný závěr trilogie plný zvratů a odkrývání tajemství. Opět jsem z něj byla unesená jako z předchozích dvou dílů. Na začátku knihy jsem se ve čtení sice trochu sekla, upřímně ale nevím z jakého důvodu. Všechny postavy zůstali pořád skvělé a jde u nich vidět i jistý vývoj. A to finále? Nemohla jsem přestat číst. Vše pak už jen dovršuje epilog, který jsem opravdu nečekala. Ráda bych si z tohohle světa přečetla víc, třeba příbéh z jiné části světa mimo město, nebo například příběh navazují na epilog což se přímo nabízí, bohužel jsem ale nikde nevyčetla že by autorka měla něco takového v blízké budoucnosti v plánu. Můžu tedy jen doufat.

warca
02.01.2024 3 z 5

Za mě tedy nejslabší díl série, která byla jinak parádní.
Začetla jsem se sotva na začátku, pak vše bylo zdlouhavé, zbytečně prodlužované a ke konci jsem už přeskakovala.
Přestože jde o brilantní sérii a svět, na Měsíční kroniky to nemá :)

Bookworm345
18.09.2023 5 z 5

"Everyone has a nightmare, maybe I am yours."
"Everyone has a nightmare, maybe I want you to be mine."

Nedokážu moc slovy popsat moje brutální nadšení z týhle trilogie, takže můžu jenom a jenom doporučit. Je tam teda celkem dost superhrdinských klišé, ale to mi vlastně tak ani navadilo. A finální bitva je jednoduše epická. A postavy Novy, Adriana a spol. jsou to prostě boží. Jediná věc, která mi vadí, je že tady doslova všichni kromě Danny, Maxe a trochu i Calluma sdílejí jednu mozkovou buňku. Vždyť je úplně jasný, že ona je Nightmare. Kdyby všechny postavy logicky přemýšlely, tak by Nova skončila v Cragmoooru na začátku druhýho dílu.

Sirina
05.08.2023 5 z 5

Uff, to byla jízda. Za mě nejlepší díl série a zároveň jedna z nejlepších sérií, které jsem za poslední dobu četla. Všechny knihy měly nádherné obálky, jen je škoda těch všudypřítomných chyb, jako by to snad nikdo ani nekorigoval.

Zruza
05.06.2023 5 z 5

Hezké zakončení série. Jedna z mých oblíbených.

Iva095
09.04.2023 5 z 5

Závěrečný díl triologie Renegáti, krásně zakončil celou sérii. Za mě nejlepší díl celé seriie. Bylo to plné akce a odhalovaní lží a tajemství. Samozřejmě mě nejvíce zajímalo jak se provalí totožnost Nightmare a Sentinela.
Knížka se četla stejně dobře jako předchozí díly. Konec byl hodně pohádkový což se dalo očekávat, ale taky se na konci objevilo jedno velké překvapení. Pro fanoučky superhrdinů a fantasy určitě doporučuji.

"Každý má noční můru. Já jsem asi ta tvoje."

"Kdo nemá duši, nemůže vnímat zázraky."

"Kdo nemá strach, ten nemá co ztratit."

Barabora
15.02.2023 5 z 5

Já jsem úplně... ohromné a nadšená! Mrzí mě, že to už skončilo... Bylo to stejně čtivé jako předešlé dva díly. Prakticky se to četlo samo, protože když jsme se začetla, už jsem to nedokázala odložit. Od začátku až do samotného konce se děj zbytečně neprotahoval a netáhl.
A ten konec! Ten mě úplně dostal.
Prostě skvělé. A moc doporučuju :))

Laf
25.12.2022 5 z 5

Asi nejlepší díl z celé série. Hodně akční, plné zvratů a překvapení. Kniha se mi líbila a tak od půlky jsem pak už knihu nedala z ruky, to se toho dělo opravdu hodně a byla jsem hrozně napnutá, jak to celé dopadne. Za mne rozhodně skvělé zakončení této série. Jsem ráda, že jsem se k ní dostala a za přečtení to stojí :)

Ticiana
22.11.2022 4 z 5

Cela serie, i kdyz je ctiva, tak mi chvili trvalo ji precist. Stejne jako druhy dil, nez jsme se dostali do finale, ktere bylo neuveritelne, tak se to docela tahlo. Ale jsem rada, ze jsem si to precetla. Mne se ale vic libi Mesicni kroniky.

Percabethka
02.11.2022 3 z 5

Tenhle díl mi přišel nejslabší z celé trilogie.
Postavy se často chovaly naprosto nelogicky, hlavně pak v závěru, který byl navíc hrozně useknutý. I přesto mě ale kniha celkem bavila a líbí se mi slovní hříčka v názvu.

kačuleee29
12.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Wau. Jako- ani nevím, kde začít.

Kniha byla velmi napínavá a úplně k prasknutí naplněná akcí, až jsem četla do noci. Četla se naprosto sama. Musím přiznat, že jsem nečekala, že se začtu tak rychle. Od přečtení Protivníků uběhl už nějaký čas ale konečně jsem se k téhle knize dostala. Udělala jsem si čtecí víkend a… přečteno :D. Tak se zase vrátím k hodnocení- pecka! Fakt jsem si knihu užila a nemohla jsem se od ní vůbec ale vůbec odtrhnout. Při čtení jsem zadržovala dech, nevěřícně kroutila hlavou, brečela jsem a smála se :D. Stalo se tam toho opravdu hodně a můj mozek dlouho po dočtení zpracovával. Jen těžce bych vysvětlila, co všechno se tam stalo a co se mi poté honilo hlavou. Ještě pořád mám z toho v hlavě bordel :D. Hej a ten epilog?? Musím říct, že Phobiu jsem podezírala z vraždy Adrianovy mamky, ale že je Magpie Evie? TA Evie? uuff
Jak jsem již psala- ještě zpracovávám :). Trilogii mám za sebou i když mi to nějak ještě nedošlo. Každopádně si chci od autorky přečíst i sérii Měsíčních kronik a román Bez srdce. Těším se!

Anett525
02.08.2022 5 z 5

Wau, tak to byla teda jízda.

Od půlky jsem nechápala kolik se toho na pár stranách stalo a jak to celé dopadlo. Četla jsem se zatajeným dechem a kroutila hlavou. ( V dobrém slova smyslu.) Bylo to fenomenální zakončení série a musím říct, že poslední díl byl vymazlený.

Je pravda,že mi nějaké zvraty byly jasné už před odhalením, ale to nic neubralo na kouzlu, které série skrývá.

Doporučuji každému milovníkovi tohoto žánru. :)

Sixtinka144
23.06.2022 5 z 5

Nemůžu uvěřit, že už mám celou trilogii za sebou. To teda byla jízda. Knihy od paní Meyer zrají jako víno, a proto mohu říct, že tento díl je nejlepší ze všech. Je plný akce, napětí a smutku. Knihu jsem přečetla za jedno odpoledne, protože nešlo přestat číst. Celý Výjimečný svět jsem si zamilovala, stejně tak jako hlavní hrdinku, Anarchisty a některé Renegáty. Občas tam bylo pár zvratů, které byli poměrně předvídatelné, ale stejně to ve mně zanechalo moc pěkný dojem. Autorka umí skvěle psát, určitě se někdy vrhnu i na její druhou sérii Měsíční kroniky. Za mě mohu celou sérii jen doporučit, a pokud jste četli jen první díl a nebyli jste z něj vedle, určitě bych zkusila i ostatní díly, které jsou více akční.

laura
11.04.2022 5 z 5

Dočteno...

Ta divoká jízda plná adrenalinu, intrik, zvratů, bolesti, krutosti, lží, nečekaných odhalení i neustálého chaosu, kdy orientovat se v tom, kdo je superhrdina a kdo padouch dalo pořádně zabrat - je u konce.

Jako by člověk hrál šachy - nikdy nevíš, s čím soupeř přijde v příštím tahu, co může zvrátit možnost vítězství. Tady to autorka bravurně dokázala přivést k dokonalosti - pochybnosti, zklamání, nevíra, šok a všechny předpoklady se rozplynou jako mlha, když náhle zasvítí slunce...

Příběh zrady, lásky a pomsty, krutý, krvavý, bolavý a zároveň plný příslibu v lepší zítřky. Supernova byla zkrátka... SUPER :)

Epilog mě nepřekvapil - čekala jsem to zhruba od poloviny 1 dílu. Nicméně jinak mě toho v knize překvapilo dost. Každá stránka si žila vlastním životem a bořila všechny domněnky, ke kterým jsem spěla :)

Bude se mi po nich stýskat...

Canney
07.03.2022 4 z 5

Supernova je solidní zakončení série. Autorka i spoustu informací z přechozích dílů připomíná, což je fajn v případě, že tuhle knížku čtete z těch předchozích si toho zase moc nepamatujete.
V téhle knížce jsou docela flustrující momenty (což je většinou absolutní nevšímavost vůči Nově a narážkám na to, že je Nightmare). To ale není nic nového, tyhle momenty byly i v přechozích dílech, jen mi teď přišly výraznější. Ale kniha byla plná zvratů a akce - hlavně tedy druhá půlka. Užívala jsem si hlavně ty bitvy. Ty jsou moc dobře napsané (jen tu poslední bych možná malinko zkrátila). A ten epilog je boží!!

Nelly178
02.03.2022 5 z 5

Měla jsem v plánu knihu zařadit do podprůměrných knížek, ke kterým už se nikdy nevrátím, ALE ten konec!!! Poslední 1/4 knihy byla naprostá PECKA. A ten epilog. Ale bohužel musím říci, že první část knihy byla velice, velice pomalá a ani se tam toho moc nedělo a když už jo, tak to za moc nestálo. Jenomže ten konec byl doopravdy skvělý. Takže 5/5 :-)

Luigi1
01.03.2022 5 z 5

Náherná serie,která mě zaujala,že jsem se nemohl odtrhnout.Zajímavé bylo jak se postavy děje mohli měnit.Doporučuji

Sigurd_Lesandi
19.02.2022 odpad!

Renegáti byla první série, kterou jsme se sestrou četli spolu a nemohli jsme si vybrat hůř. Kompletní recenze by vydala za celou knihu, a tak tady shrnu jen to hlavní.
Nepropracovanost postav mě doháněla k pláči. Když chce autorka jednu postavu založit na tom, že nesnáší renegáty, měla by je opravdu nenávidět. Jenže to Nova ne. Celou sérii bylo vidět, že jí Renegáti vlastně vůbec nevadí, jen k nim cítí zášť, protože je obviňuje za smrt rodičů (což vůbec nebyla chyba renegátů). Kdyby její rodina žila, tak bude Nova s nadšením stát v čele Renegátů.
Zprvu se zdálo, že jediné postavy se špetkou charakteru budou anarchisti. Bohužel i z nich udělala autorka karikatury padouchů, které jsou zlé, protože jsou zlé a chovají se tak, jak se zlí lidé přece chovají…
O nelogičnosti světa bych mohl vydat druhou knihu. Nápad to nebyl špatný, ale autorka si vše vycucala na místě z pera a vůbec nehleděla na to, zda tu bude dohromady dávat smyl. Tím způsobila, že si napříč celou sérii sama vyvracela myšlenky, které na předešlých stranách uvedla. Například Adrianova schopnost mi bude záhadou až do smrti. Už v prvním díle se jeho schopnost sama vyvracela a s následujícími díly to bylo jen horší.
Ubíjející bylo také to, že Renegáti jsou superhrdinové, a mají tedy symbolizovat dobro, tu hodnou stranu, ale ne, za mě to tak rozhodně nebylo. Systém, který vytvořili nebyl nic jiného než ukázkové znázornění diktatury. Neměli problém popravit mladou dívku bez jakéhokoliv přímého důkazu o zločinu, a chtěli brát lidem jejich schopnosti nezávisle na tom, čím se ti lidé provinili. Nesouhlasíte s renegáty? SMRT!!! To je celá podstata jejich myšlení.
Konec všemu jen nasadil závěrečnou korunu. Jedna postava zradí všechno, za čím celý život stála a všechny ty, kteří jí od útlého věku byli rodinu, kvůli někomu, koho zná tak 3 měsíce. Ale popravdě, toto samo o sobě bych ještě nějak přežil. Nejvíce mě naštvalo, že autorka z této zrady udělala nejvíce správný a hrdinský čin, aby z toho postava nevyšla špatně.
Jak jsem již řekl, mohl bych o celé sérii psát opravdu dlouho, ale už toto je na Instagram moc. Pokud se se mnou chcete podělit o váš názor, budu rád.