Pýthie

Pýthie https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475877/bmid_pythie-ZIA-475877.png 3 134 48

Lis měla plán. Ne! Pořád ho má. Cíle nebylo dosaženo, chybí však jen nepatrný krůček. Splnila přání rodičů a teď je řada na nich, aby oni splnili svou část dohody. Tak proč jí na dveře buší nějaký chlápek, který tvrdí, že jí přišel pomoct, a přitom se chystá zničit vše, o čem kdy snila? Ani Romain není nadšený svým posláním. Nechce ztrácet čas s nevděčnou princezničkou, která má všechno, co on kdy chtěl, a přitom od toho utíká. Vědí, že se nedohodnou a neexistuje kompromis. Řešení je jednoduché: válka. Nebo radši sázka? Příběh o vzteku a frustraci, ale i touze a odhodlání, kde karty nemíchá osud, protože zúčastnění mohou předvídat budoucnost.... celý text

Přidat komentář

Wajny
12.04.2024 4 z 5

Kniha Pýthie mě na první pohled zaujala svou obálkou, která je opravdu skvělá! A když jsem zjistila, o čem je, hned jsem se do ní pustila. Protože co já opravdu můžu, je romantika s fantasy prvky.
Příběh je vyprávěn z pohledu obou hlavních postav Lis a Romaina. Oba dva si nesou z minulosti trauma a každý z nich vyrostl v jiném prostředí. Proto mají odlišné pohledy na svět a každý z nich vidí svou budoucnost jinak a jinde.
Lis jsem si ihned oblíbila - jde si za svým, je paličatá a je to takový vztahový "mrzák". Takže některé její pokusy o sblížení byli neuvěřitelně vtipné.
Romain je sympatický, i s tím svým nabručeným chováním. Občas mi některé jeho urážky přišli trochu přes čáru, ale ve výsledku se vysvětlili, takže nemáte proč, neoblíbit si ho.
Hate to love v kombinaci se sázkou mě zaujala a hrozně jsem se bavila tím, s čím zase Lis přijde. Její pokusy byli nápadité a neuvěřitelně vtipné. Autorka skvěle popsala chemii mezi Lis a Romainem, neuvěřitelně to mezi nimi jiskřilo. Celé to čekání a natahování mělo lechtivý podtón.
Malinko mě mrzelo, že tam nebylo více informací o nadpřirozeném světě (kdo ji vede, jak fungují školy...). Je zde zmíněno hodně nadpřirozených postav (upíři, vlkodlaci, čarodéjové...), ale nikdy se o nich nedozvíme víc a jak spolu všichni fungují. Občas zde byli zmínky o rase Phýtie, ale jen minimální. Kniha se fantasy dotýká opravdu jen z lehka.
Chvilku mi trvalo zvyknout si na autorčin styl psaní - něco bylo hodně krkolomné a některé výrazy, hlavně přirovnání, zvláštní. Taky začátek mi přišel zdlouhavý a trvalo mi asi 150 stran se pořádně začíst, pak jsem ale nemohla knihu odložit.
Ještě bych se ráda vyjádřila k jménům, protože většina jmen zněla cize a pak najednou Blanka. Trochu si myslím, jestli to neměla být nějaká "pocta" osobě s tímto jménem.
Suma sumárum příběh je skvělý a kdyby v něm bylo více fantasy prvků, byla bych ještě více spokojená. Určitě se těším na další autorčina díla, třeba o Kalovi

cteni_se_mnou
25.03.2024 5 z 5

Je možné vidět svoji budoucnost nebo budoucnost někoho jiného? Zeptejte se Pýthie.

Setkáváme se s dívkou, Fylis, zkrácené Lis Parnasovou, která už nechce žít v nadpřirozeném světě a chce odejít do světa lidí. Jednoho dne po ukončení studia ji na dveře v pořádné kocovině zabuší chlápek Romain Kami, který ji má v odchodu zabránit. Lis v tuhle chvíli ještě netuší, že jí to obrátí život naruby.. Sázka. Kam jsou schopni zajít, aby vyhráli?

Příběh se odehrává v nadpřirozeném světě upírů, vlkodlaků a dalších nadpřirozených bytostí. Nesmíme zapomenout již zmíněné Pýthie, které byly a možná stále jsou považovány hlavně v lidském světě v minulosti za věštkyně.
Hrdinka Lis a hrdina Romain mi byli od začátku oba sympatičtí. Knížka mě velmi bavila a příjemné plus je i to, že se jedná o lehké romantické fantasy z české dílny, což mě velmi mile překvapilo.
Četla jsem v očekávání, kam je Lis ochotná zajít a jak vlastně celý příběh dopadne.

Hodnotím 5


Bookworm345
24.03.2024 odpad!

Já to nedočetla. Fakt nechápu proč tahle kniha má nálepku fantasy, protože ten "svět nadpřirozených" je stejnej jak ten normální. A autorka to nijak nevysvětlila. Veronika Černá by se asi měla naučit rozlišovat žánry, než aby tomuhle bulshitu dala nálepku "fantasy". Ale ať zase nejsem tak moc toxická, styl psaní má vážně skvělý. Chápu, že někomu to sedlo a baví ho tyhle typy příběhů, ale mě ne. Já radši fantasy, jako normální fantasy, klidně s romantikou, ale tohle pro mě bylo naprosto ujetý. Z popisu na obálce(která je naprosto nádherná) "fantastická romance v nezapomenutelném fantasy světě" je pravda jenom jedno slovo, romance. Ale, notak lidi kdo sakra vymýšlel tenhle popis.
Buď to vymýšleli podle obálky, že se jenom koukli na obálku a hnedka jeli:"Jo, to bude určitě nějaká fantasy romance kniha s rozsáhle a dobře vysvětleným originálním světem!"
Hmmmmmmmm
Nebo to tam prostě napsali, aby to zaujalo.....což se povedlo, ještě s kombinací tý obálky. Lituju každého stromu, který pokáceli, aby tenhle literární "skvost" mohl vzniknout.
Kdybych neočekávala fantasy, tak bych tomu dala víc, než ten odpad.

kubakubikula
10.03.2024 4 z 5

Klasická červená knihovna ve fantasy světě. Splnila očekávání.

knihomolka_jaja
11.02.2024 3 z 5

Od této knihy jsem čekala fantasy a těšila jsem se na práci dalšího českého autora. Tak hned ze začátku vám prozradím, že to žádné pořádné fantasy není a v tomhle jsem se cítila dost zklamaná. Pocit zrady automaticky následoval můj vnitřní hnidopich, který začal hledat chyby s drobnohledem, ale nebojte, knížka u mě nakonec nedopadla tak špatně. Potom, co jsem se přenesla přes fakt, že mi byla namísto fantastického dobrodružství naservirovaná romantika/erotika lehce podkreslená fantastickým prostředím, jsem se příjemně začetla.

Autorka píše čtivě, i když mi přijde, že se daly některé části, většinou ty pomalejší, vynechat. Poměrně sáhodlouze tam propracovává pýthiánství, jako studijní obor. Je vidět, že si načetla spousty legend a do pozadí příběhu se skutečně ponořila. Myslím ale, že ne vše bylo pro příběh důležité a zbytečně se tím zpomalila dějová linka, v níž je nejdůležitější dostat se jednomu polovičnímu pythianovi do kalhot.

Ze začátku mi byly obě postavy děsně nesympatické. Chovaly se hnusně. Hlavně k sobě navzájem a já se nestačila divit, že zrovna tihle dva spolu něco mají mít. Kdyby se mnou chlap mluvil stylem jakým Romain mluvil s Lis, tak bych s ním nechtěla mít nic společného a naopak to není o nic lepší. Ale postupem času se ukázalo, že oba mají pro své chování důvody a my můžeme sledovat, jak k sobě přes veškeré rozpory nacházejí cestu.

Fantasy svět nebyl o moc jiný, jak ten náš lidský. Byl téměř totožný. Představte si svět, kde máte za souseda vlkodlaka nebo nymfu, každý má své schopnosti a na chudáky pýthiany se kouká svrchu. Předpovědi budoucnosti přece nejsou žádné pořádné schopnosti. A na téhle bázi se to celé odehrává.

Příběh se mi ve finále líbil. Jde o romantickou oddechovku, místy lehce pikantnější. Kniha má nádhernou obálku a celkově se vším všudy hodnotím 3,5 z 5

Ála1968
10.12.2023 4 z 5

Na to, že to psala česká autorka,si myslím, že to bylo moc dobré. A na to,jaká je to tlustá kniha,se to četlo dost dobře

Áža707
10.12.2023 3 z 5

Upřímně nevěděla jsem, co si o knize mám myslet po dočtení a nevím to ani teď při psaní recenze.

Autorka nám nastínila velmi zajímavý nadpřirozený svět s různými bytostmi, který rozhodně dokáže nalákat fanoušky fantasy. Bohužel jako milovník fantasy musím přiznat, že mi zde chybělo nějaké hlubší vysvětlení. Chápu, že nemusí být vysvětleno vše, ale tady byly položené jen základy.

Příběh je vyprávěný z pohledu Lis a Romaina. Lis je naprosto rozhodnutá že se světem nadpřirozených úplně končí. Splnila podmínku, co chtěli rodiče a za chvíli se má odstěhovat do lidského světa a magii nechat úplně za sebou. Jenže v tom se jí přimíchá do života Romain, který má naopak za úkol udržet ji v magickém světě a přesvědčit ji k dalšímu studiu na univerzitě. Uzavřou spolu neobvyklou sázku a začnou se dít věci.

Rozbíhá se krásná enemy to lovers story a musím přiznat, že jsem se osobně hodně bavila nad konverzacemi, kteří ty dva vedli. Příběh se doopravdy čte velice dobře a hodně dobře ubíhá. Dochází k upřednostnění romantické až erotické stránky příběhu před světem fantasy. Některé chvilky a momenty byly úsměvné, některé byly až moc přehnané. Celkově mě to ale doopravdy bavilo a čekala jsem, jak to dopadne.

Bohužel nějaké pořádně vyvrcholení, nebo gradace se úplně nekonaly. Doopravdy jsem čekala něco víc, ale takhle to trochu působilo, že příběh skončil uprostřed a nakonec přidáme sluníčkový epilog.

Doporučuji všem milovníkům romantiky, který hledají "špetku magie" navíc. Pokud chcete fantasy, tak si vemte jinou knihu. Celkově bych hodnotila jako příjemnou oddechovku, která neurazí, ale přitom ani nenadchne.

3/5

vercatko20
30.11.2023 2 z 5

Tak já pořád čekala na nějakou zápletku, která celým příběhem (aspoň na chvíli) zamíchá a ona prostě nepřišla.. škoda, děj se odehrával opravdu v jedné jediné rovině a nikam se neposouval.

atarkaknel
10.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Lis už je unavená životem ve světě nadpřirozených. Studium věštění jí nebaví a po dokončení bakaláře je skálopevně přesvědčená se odstěhovat do světa lidí. Bohužel Lisiny rodiče mají na věc jiný názor. Jejich přičiněním se jí do života zamotá pohledný, tajemný a trochu arogantní Romain. "Shodou náhod" vyučuje na fakultě, na které Lis už nechce studovat.

Pýthie mě velmi mile překvapila. Čekala jsem fantasy román s nádechem romantiky. Dostala jsem romantický hate to love příběh zasazený v nadpřirozeném světě se špetkou erotiky. A vůbec mi to nevadilo!

Prostředí mi přišlo velmi originální. Hlavní postavy jsou pýthiané (věštci). Ještě jsem nenarazila na fantasy, které se celé točí kolem věšteb, vizí a proroctví. Zdá se to jako nudné téma, ale opak je pravdou.

Veronika Černá má velmi osobitý, čtivý a milý styl psaní. Knihu jsem zhltla jedním dechem. Líbilo se mi střídaní kapitol z pohledu Lis a Romaina, které příběhu dodává jistou hloubku a nový rozměr.

Doporučuji všem beznadějným romantikům i cynikům

Ív688
28.08.2023 1 z 5

Tak tady jsem čekala opravdu víc, nedalo se to číst, romantika okořeněná fantasy, nebo se omílá jen vzrušené dýchání a ztopořené údy, nuda nuda ..jedna z těch na polici Už nikdy, a pardon... hvězda za obálku...

Lučina7
12.07.2023 2 z 5

Čekala jsem, že tahle kniha bude spíše fantasy než romantika, takže jsem trochu zklamaná. Myslím, že by se měla autorka spíše soustředit více na romantiku a nemusela by ani vymýšlet fantasy svět anebo se pořádně pustit do fantasy světa a přidat jen trochu romantiky. Přišlo mi, že fantasy svět nebyl moc propracovaný a asi jsem od knihy čekala víc. Mrzí mě to.
P.S. Ale ta obálka je úžasná:)

M.C.SMITH
03.07.2023 4 z 5

Tahle fantasy mne bavila. Sice bych to označila spíše za milostný román s kapkou fantasy, ale jo, bavilo mne to.
Byla to příjemná oddechovka, která se četla dobře. Obě hlavní postavy mne bavily a já nemám co vytknout.
Sice jsem od knihy očekávala něco jiného, ale tohle bylo milé překvapení.

Adele02
17.06.2023 3 z 5

Váhám mezi 3* a 4*. Čekala jsem fantasy okořeněné erotikou, a ona je to spíš erotika okořeněná fantasy (které spočívá v tom, že postavy mají nadpřirozené schopnosti, jejich svět takřka není popsán a funguje velmi podobně tomu lidskému"). Což o to, začátek byl velmi slibný a celkově je to neskutečně čtivé, příběh mě bavil, ostatně jsem to přečetla v rámci 24 hodin. Přestřelky mezi hlavními postavami byly vtipné, jen posledních sto stran najelo na neskutečné tempo, kdy mezi událostmi chyběla větší návaznost i důsledky a trochu mě to ztratilo. Rušily mě faktické chyby (nad tím, že Lis při brigádničení v univerzitní knihovně obsáhne práci minimálně tří oddělení, přimhouřím oko, ale když Lis v knihovně listuje Romainovou dizertačkou dokonce vydanou v knižní podobě, zatímco je Romain doktorand pracující na několikrát zmíněné doktorandské" práci...) a jak říkám, koncem už to bylo spíš hrr. Ale jako celek mě to bavilo, četlo se to dobře, jen škoda, že se ten fantasy svět tolik upozadil. A nevadilo by mi si přečíst něco o Romainových přátelích.

hanpari
06.05.2023 3 z 5

Četl jsem lepší fantasy a četl jsem lepší romantiku. Problém je, že autorka by mohla psát, ale v zásadě nemá o čem. Nejzajímavější byl začátek, pak se všechno ztratilo v ničem. Škoda, sliboval jsem si víc.
V každém případě byla by škoda nepsat dál.

katallinka
16.04.2023 3 z 5

Povedená romantická kniha, která bohužel nemá moc z fantasy. Často jsem si pro čtení říkala, že to autorka mohla zkrátit a napsat prostě jen romantiku, která za mě rozhodně fungovala. Hlavní hrdinové si uměli pořádně komplikovat život. Moc jsem jim fandila. 3,5*

Annkag
03.04.2023 4 z 5

V prvním radě ,,Veroniko gratuluju.Dokázala si to.,,
A dál.Já dávám čtyři hvězdičky jen proto že mi tam chybělo trochu víc toho fantasy světa (jinak nápad skvělý).
A taky proto že už nejsem cílená věková kategorie a pro mě byl ten vztah mezi hrdinami trochu jako nuttela na palačince.
Ale myslím že je to skvělý start a z pera autorky se máme jěště na co těšit.

jitka_dankova
31.03.2023 5 z 5

Příběh sázky doktorandského studenta a dívky, která nechce nastoupit na magisterské studium k nelibosti jejích rodičů. Příběh je to půvabný a vtipný a veselý, plný ztřeštěného boje o výhru, ale taky o svoje city. Pro mladé dívky jako cílovou skupinu je jako stvořený. Jen musíte bezpodmínečně vědět, co že to budete číst. Tohle totiž NENÍ žádná fantasy. Ne, ani omylem, fakt ne... prostě ne. Pro mne ne. Zařazení do šuplíčku s názvem "fantasy" knížce zbytečně ubere hodnocení a přitom je to takový hezký příběh dvou lidí na univerzitě... nějaké rádoby nadpřirozeno je tam jen tak na okraj, jen pro zajímavost. Prakticky jde ale o typickou romanci vysokoškoláků, kteří chodí do barů, píšou si SMSky či chatují a řeší studium, dizertaci, kamarády, potíže s rodiči... a já se do toho světa od české autorky ráda ponořila a skvěle jsem si nad hadrkováním hlavních hrdinů odpočinula. Žádné zvraty, žádné složitosti, jen milá oddechovka s naprosto jasným happyendem. Doporučuji mladým milovnicím prostých románků z vysokoškolského prostředí.

Lucík118
14.02.2023 4 z 5

Jelikož jsem si přečetla nejdřív recenze, tak jsem začala tuto knihu číst, aniž bych od ní očekávala něco velkého. Tím pádem jsem nebyla zklamaná. Jedná se o romantiku, která tak trochu zasahuje do fantazy světa.
Taková hate to love romantika.
Musím, ale dát za pravdu, že občas vyprávění z pohledu kluka mi připadalo trochu přitažené za vlasy.
Jinak se mi kniha moc líbila, brala jsem ji jako oddechovku a nakonec jsem ji zhltla během pár dní.

Miraciel
24.01.2023 2 z 5

Tuto knížku jsem dočetla teprve včera, ale zanechala ve mně takový dojem, že jsem si prostě nemohla odpustit založit profil na této stránce pouze proto, abych ji mohla zhodnotit.
Já osobně miluji fantasy a obzvláště fantasy romantiku, takže pro nikoho, kdo toto dílo přečetl, nebude překvapením, že knížka byla vcelku velké zklamání.

Nechci být pouze škarohlíd, a tak bych svou recenzi rozdělila na klady a zápory.

Nejdříve se bohužel musím zaměřit právě na nedostatky, jelikož ty byly hlavním iniciátorem mého rozhořčení. Knížka se drží obvyklého fantasy motivu cizího světa plného různých nadpřirozených ras, ale to je vskutku vše, co se v tomto ohledu dozvíte. Rasy ani lidé nejsou nijak hlouběji rozebráni, občas se zde sice mihne nějaký náznak charakteristiky druhu, ale ten je hned umlčen nějakým náhodným komentářem anebo utnutím tokem myšlenek postavy. Hlavní charaktery jsou vskutku nelíbivé. Autorka se zde nejspíše pokoušela o typický enemies to lovers motiv, ale ten zde byl (lidově řečeno) vyloženě „tlačen na sílu“. Zápletka mezi charaktery byla opravdu primitivní, pořádně nepromyšlená a takovým zvláštním způsobem úplně nahodile vhozená do příběhu. Hl. mužský hrdina by se dal shrnout několika přívlastky, rádoby nepochopený, cynický, ambiciózní… mezitímco hl. hrdinka byla stejně tak rádoby nepochopená, její projevy se plně nedržely jejího charakteru a autorka z ní spíše udělala prostředek, kterým děj popoháněla a upravovala, jak se jí v danou chvíli hodilo. Její postava se snažila tvářit jako uvědomělá mladá slečna, ale hned v dalších momentech bezmyšlenkovitě utrácí bez mrknutí oka a její vyspělý charakter je ten tam. Nemluvě o tom, že hl. hrdina, Romain, se sice měl dle nastavení příběhu chovat, jako nepříjemný zatvrzelý muž, pod jehož nedostupnou skořápku se právě hl. hrdinka, Lis, měla probojovat, ale, a to se omlouvám, nechápu proč. Kromě svůdně působícího chytrého muže neměla Lis jediný důvod snažit se s Romainem navázat pořádný vztah. Rozhovory z jeho strany byly chladné, úsečné a jednoduše řečeno urážlivé. Opravdu, Romain kromě pár vtipných hlášek nebyl vůbec sympatický. A samotná zápletka, jak jsem již zmínila, absolutně ničemu nepomohla. Celý děj probíhal, co se týče, délky scén naprosto nahodile. Některé scény autorka probírala dlouho, i když to třeba vůbec nebylo podstatné a jiné, které by nám čtenářům mohly připadat zajímavé a pro děj důležité – např. nějaké větší sbližování charakterů, byly jen málokdy pořádně zobrazené. Spíše se většina sbližování děla za zataženou oponou.

Klady zastanou bohužel mnohem kratší odstavec. Oceňuji styl psaní, autorka má pěknou slovní zásobu, a taktéž střídání kapitol z mužského a ženského pohledu bylo plusem (i přestože smýšlení charakterů mnohokrát neodpovídalo jejich jednání – a tím nemyslím hranou přetvářku atd.). Autorka se také pokoušela o náznaky motýlího efektu (drobné maličkosti dokáží ovlivnit celý děj nebo nějakou scénu), ku příkladu představila pouze na okraji příběhu jednu postavu, která se v budoucnu stane důležitou pro pokračování děje. Ale ani to mi nepřišlo plně funkční, jelikož autorka s problémy hl. charakterů nakládala značně ledabyle, jelikož každou komplikaci vyřešila právě takovýmto způsobem – nahodile do děje vložila nějaký artefakt, člověka, či nějakou magickou rasu, jejichž schopnosti nebyly úplně rozebrány a zázrakem vždy vše vyřešily.

Celkově mi kniha přijde spíše jako nějaká skica/náčrt, který měl velký potenciál, mohl zaujmout a člověka stáhnout do mile a chytlavě napsaného příběhu, bohužel nedostatků zde bylo tolik, že knížka spíše působí jako ne úplně kvalitní lechtivý román, který se odehrává v nedobře popsaném fantaskním světě. Doporučovala bych čtenářům sáhnout po jiném díle, když budou mít chuť přečíst si něco z tohoto žánru. Ale na druhou stranu si myslím, že autorka s praxí dosáhne stejné, ne-li vyšší úrovně v této oblasti, předpoklady na to má. Bohužel v tomto díle tuto úroveň nečekejte.

Annyshga
30.11.2022 3 z 5

(SPOILER) Fanoušci fantasy budou nejspíš zklamání. I já očekávala trochu víc, a to tento žánr moc nečtu. Nápad na svět nadpřirozena není sice nejoriginálnější námětem ale v pojetí, v jakém ho autorka uchopila se mi moc líbil. Bohužel vysvětlení a celkově pochopení života a světa magických bytostí se příběh moc nevěnuje. A to je kámen úrazu. Neustále si kladete otázky V čem se jejich země liší? Kde se nachází?... Nejsou popsány ani jednotlivé rasy lidí. Za mě je to velká škoda. Kniha mohla být skvělým fantasy příběhem. Takto šlo pouze jen o romantiku s prvky jasnovidectví.

Z hlavních hrdinů mi byl sympatičtějši Romain. Kromě neotřelého smyslu pro humor, kterým mě hodně krát pobavil jsem obdivovala i jeho odvahu postavit se navzdory předpokladu své rodiny na vlastní nohy a jít si za svým snem.
Na Lise mě iritovalo její bezmyšlenkové rozhazovaní otcových peněz ale to k příběhu nejspíš patřit muselo aby byl zachován pocit nadřazenosti. Samotná sazka, o kterou v ději šlo mi přišla primitivní vezmu-li v potaz co Romainovi hrozilo kdyby prohrál.

Nemůžu ale říct, že by se mi kniha nelíbila. Strávila jsem s ní dva večery a příběh si užila