Bookslover Bookslover komentáře u knih

☰ menu

Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Zábavná a hezky vypadající knížka, která se bude skvěle vyjímat na každém nočním stolku. Pokud jste se někdy zajímali o herecký svět, Maruška vás bude bavit. Dobrá nálada při čtení zaručena!

21.03.2016 4 z 5


Z jako Zelda Z jako Zelda Therese Anne Fowler

Obdivuji, jak skvěle se autorce povedlo vcítit do role Zeldy. Místy jsem měla pocit, jako bych četla Zeldin deník, nikoliv román. Myslím, že autorka vystihuje Zeldin charakter velmi věrohodně. Pokud máte Fitzgeralda rádi a přikládáte se k verzi Ernesta Hemingwaye, nejspíše se vám "Zeldin" pohled na jejich společný život líbit nebude, jelikož kniha vykresluje Hemingwaye v hodně špatném světle a z Fitzgeralda vytváří místy tyranského manžela, který Zeldu jen dusí, zatímco ona ho oddaně miluje. Jak to tenkrát doopravdy bylo už asi nikdo nikdy nezjistí a autorka tak překládá čtenáři další verzi. Musím říct, že se mi velmi líbila jedna z posledních kapitol, kde Zelda vzpomíná na celý ten bláznivý večírek, který se Scottem žili. Myslím, že touto kapitolou autorka celý jejich život a Zeldinu osobu dokonale vystihla.

29.03.2014 4 z 5


Šťastný Jim Šťastný Jim Kingsley Amis

Skvělá ukázka pravého anglického humoru. Hlavní hrdina, který mi po prvních stránkách přišel jako arogantní alkoholik, který má problém hlavně sám se sebou, mi byl svým chováním ke konci sympatický. Musím říct, že mně tato kniha nakonec okouzlila a někdy si ji ráda přečtu znova.

02.01.2014 5 z 5


Pěna dní Pěna dní Boris Vian

Pěnu dní jsem si přečetla poté, co jsem v létě s nadšením zhlédla stejnojmenný film. Musím říct, že ani kniha mě nezklamala. Celý svět je tak strašně divný, že jsem si místy říkala, jak to mohl někdo vymyslet. Nicméně jsem byla z Pěny dní nadšená a také jsem si uvědomila, jak strašně povedený byl již zmíněný film. Moc doporučuji.

05.11.2013 5 z 5


Paní Bovaryová Paní Bovaryová Gustave Flaubert

Měla jsem pocit, že tuhle knihu nikdy nedočtu. Flaubertův styl psaní mi vyhovoval, ale Ema byla tak strašně nesnesitelná, že jsem měla několikrát chuť knihu roztrhat, či alespoň zastrčit hluboko do knihovny. Už dlouho jsem nečetla o tak příšerně nesnesitelné hrdince, jejíž způsob myšlení by mi byl tak strašně protivný. Ema má zkrátka vlastnosti, kterými, podle mě, každý normální člověk hluboce opovrhuje. Navíc způsob, jakým to všechno nakonec \"vyřešila\", se mi opravdu příčil, protože \"co si člověk nadrobí, má si také sníst.\" Flaubert hezky vypráví a popisuje, ale i přesto se mi Paní Bovaryová nelíbila. Nenašla jsem totiž pro Emino jednání nejmenší pochopení. Jasně, možná Bovary nebyl zrovna princ na bílém koni, o kterém snila, ale stejně moc nechápu, co jí přivedlo k jejímu způsobu života. Milenci by se snad ještě pochopit dali, ale její neskutečná povrchnost a neustálé rozhazování peněz už ne.

22.09.2013 2 z 5


Deník Sprosté matky Deník Sprosté matky Ian Frazier

Oddechová kniha, která ale není tak vtipná, jak tvrdí obálka. Četla se mi dobře, ale občas mě otravovaly dost předvídatelné pasáže, kdy se hrdince něco vysypalo/připálilo/rozbilo/nepovedlo/...Řada nadávek, která poté následovala a které se běžně ani moc nepoužívají, mě ke konci knihy celkem otravovala. Jinak se mi ale kniha četla celkem dobře i přesto, že jsem chování hlavní hrdinky moc nechápala. Přišlo mi, že jako žena v domácnosti, která tráví svůj čas vařením, nakupováním, vozením syna k terapeutovi a přípravou pohoštění na schůzky čtenářského spolku prostě moc velký důvod k nadávkám nemá. Je to průměrná kniha, která vás asi nenadchne, ale problém s jejím dočtením nejspíše mít nebudete.

15.09.2013 3 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Nejroztomilejší a nejromantičtější román, který se s dnešní červenou knihovnou absolutně nedá srovnávat. A právě tím si mě Jane Austen získala.

17.06.2013 5 z 5


Dracula Dracula Bram Stoker

Zajmavý a tajuplný horor, který je napsán velmi čtivě - formou deníku různých postav. Kniha, kterou jsem dlouho odkládala, ale nakonec jsem byla smutná, že byla tak krátká. Jen jsem zatím nenašla žádné filmové zpracování, které bych chtěla vidět. Buď to podle mě nemá absolutně nic společného s knihou (1992, aneb jak udělat z Miny drákulovu milenku), či jde o film ve stylu "co nejbrutálnější." Ani o jednom ale kniha není.

14.06.2013 5 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Mně se tahle kniha líbila. Už jenom proto, že nejde o nějaký romantický příběh, ale spíše o příběh pomsty. Velmi atraktivní mi přišla forma příběhu, tedy vyprávění staré hospodyně. Kniha se mi četla jedním dechem a byla jsem z celého příběhu nadšená.

13.06.2013 5 z 5


Něžná je noc Něžná je noc Francis Scott Fitzgerald

Úžasná kniha, která se rázem zařadila na seznam mých nejoblíbenější. Něžná je noc je ještě mnohem lepší, než známější Velký Gatsby. Líbí se mi popisy pocitů postav, které jsou ve všech Fitzgeraldových knihách velmi rozvinuté a zajímavé.

02.06.2013 5 z 5


Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Moc nechápu, proč má tahle kniha pouhých 76%, mně přišla skvělá. Dobrý příběh, skvělý popis vlastností postav. Někomu možná může vadit, že se v knize celou dobu "nic neděje." Já ale nejsem člověk, který potřebuje příběh s neustálými dramatickými historkami a byla jsem nadšená.

27.05.2013 4 z 5


Fiesta / Stařec a moře Fiesta / Stařec a moře Ernest Hemingway

Z Fiesty jsem byla absolutně nadšená. Začíst se do Starce a moře mi chvíli trvalo, ale ke konci jsem konečně našla ten hlubší význam, o kterém jsem všude četla. Novela v sobě má něco kouzelného a strašně zajímavého, což se strašně strašně popisuje. Abyste pochopili, budete si muset knihu přečíst sami.

24.05.2013 5 z 5


Láska nebeská Láska nebeská Mariusz Szczygieł

Podle mě autorova absolutně nejlepší kniha. Je to velmi zábavné a inteligentní čtení, které jde "jako po másle." Jakmile jsem se začetla, měla jsem problém přestat. Kniha nabízí zajímavý pohled na naše dějiny a chování očima člověka, který má Čechy moc rád, ale zároveň umí kriticky posoudit věci, které mi Češi nejsme schopni objektivně posoudit. Knihu moc doporučuji.

21.05.2013 5 z 5


Jedenáct – Neobyčejný deník obyčejné holky Jedenáct – Neobyčejný deník obyčejné holky Lauren Myracle

Knížku jsem dostala ke svým jedenáctým narozeninám a moc se mi líbila. Ještě lepší snad bylo její pokračování. Teď už čtu jiné knihy, ale musím říct, že jde o opravdu pěknou knížku pro mladší čtenářky, která se moc hezky čte.

12.05.2013 4 z 5


Šprndy a košťata Šprndy a košťata Sarah Mlynowski

Zpětně nechápu, že jsem mohla knížky z této série číst. V jedenácti se mi tahle kniha líbila, ale když jsem o pár let později četla její pokračování, byla jsem strašně zklamaná. Kniha by nebyla tak špatná, kdyby nebyla napsána tím příšerným "jazykem teenagerům", kterým prostě žádný normální člověk nemluví. Pokud vám je mezi jedenácti a dvanácti, asi se vám bude kniha líbit, pokud vám ale bylo alespoň třináct, přečtěte si nějakou jinou knížku, ze které si alespoň něco odnesete.

12.05.2013 2 z 5


Prázdné místo Prázdné místo J. K. Rowling (p)

Z Prázdného místa mám trošku rozporuplné pocity. Měla jsem od této knihy velké očekávání, a tak jsem svým způsobem zklamaná. Věděla jsem, že nepůjde o druhého Harryho Pottera, ale asi jsem si představovala něco jiného. Přijde mi, že je strašně těžké se v této knize zorientovat, jelikož je zde spousta postav a zápletka, která vlastně ani pořádnou zápletkou není. Přijde mi, že se v knize něco pořádného děje jen na začátku a na konci. Mezitím je zde spousta kapitol, které popisují absolutně běžné dny obyvatel Pagfordu. Kdyby neměla J.K. Rowling tak svělý psaný projev, asi bych knihu znuděně odložila. Takhle jsem ji přečetla a celkem mě i bavila. Rozhodně z ní ale nejsem nadšená. Pokud ale máte rádi realistické knihy, které mluví o běžném životě, asi se vám bude líbit. Souhlasím s komentářem pod mým hodnocením. Díky autorčiných schopnostem se čte kniha dobře, ale jinak nic moc.

12.05.2013 3 z 5


Radleyovi – Upíři odvedle Radleyovi – Upíři odvedle Matt Haig

Skvělá oddechová knížka pro lidi, kteří mají po krk Stmívání, Vampírské akademie atd. Upíři z trochu jiného pohledu. Líbí se mi, že je kniha členěna pouze do pár dní, takže zde mají postavy dostatek prostoru a jejich povahy jsou pěkně vykresleny. Přečetla jsem ji za dva dny a ani na chvíli mě nenudila. Ideální na prázdninové víkendy a odpoledne s ošklivým počasím :)

09.05.2013 5 z 5


Bídníci I. Bídníci I. Victor Hugo

Absolutně fenomenální dílo s úžasnou zápletkou. Asi nejtěžší kniha, kterou jsem kdy četla. Kniha, na jejíž přečtení jsem opravdu pyšná. Pokud máte rádi velkolepé příběhy na pozadí historických událostí, rozhodně doporučuji. Občas mi dělaly problém popisné pasáže, ale chce to "zatnout" zuby a rozhodně nepřeskakovat. Je v nich řečeno spoustu věcí, které se vám při čtení dalších kapitol budou hodit.

17.04.2013 5 z 5


Emma Emma Jane Austen

Četla jsem všechny romány Jane Austen a tahle se mi líbila snad úplně nejvíce. Přispěl k tomu i fakt, že na rozdíl od jejích ostatních knížek nevíte, jak to vlastně všechno dopadne. Emma je opravdu skvělá a četla se mi lépe, než mnohem známější Pýcha a předsudek, či Rozum a cit. Zaujala mě na tolik, že si ji v nejbližší době hodlám přečíst i v angličtině a už se na to moc těším.

10.04.2013 5 z 5