bh69 bh69 komentáře u knih

☰ menu

Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

film mně zklamal a kniha to jen potvrdila... Zkouším ji po čase číst podruhé, poprvé jsem ji odložil, a v polovině opět váhám, jestli stojí za čas. Je to sbírka nesourodých povídek, které samostatně jsou nezajímavé, plytké, nudné a vysledek je zmatený ..

10.12.2023 2 z 5


Setkání s Rámou Setkání s Rámou Arthur Charles Clarke

Klasika, které jsem se už několikrát vrátil a nikdy mně nenudila. Jedna z mála sci-fi , knížek, kde science nedostává zabrat .. Další díly už bohužel stejnou kvalitu a styl neudržely ..

03.12.2023


Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

je to svižné a dobře napsané (i přeložené), takže tomu člověk odpustí pro scifi obvyklou absenci logiky a svérázný výklad kvantové fyziky :-)

12.10.2023 4 z 5


Tichý Don Tichý Don Michail Alexandrovič Šolochov

Výborná kniha, který se nedá srovnat s dalšími autora. A vysvětlení je možná prozaické - podle informací, které mám z první ruky, tuto knihu nenapsal Šolochov, ale donský kozák, který padl v občanské válce. Šolochov jeho rukopis použil a vydal jako svůji knihu.

25.05.2022


Tajemný Etrusk Tajemný Etrusk Mika Waltari

Pěkné čtení - zajímavá směs dobrodružství, historie, psychologie, mystiky a duchovní cesty.

09.02.2022 5 z 5


Bretaňský příliv Bretaňský příliv Jean-Luc Bannalec (p)

Kniha pokračuje v sestupné tendenci. Přijd emi, že autor už nepíše, ale "vyrábí" pokračování - všechno pěkně pořád podle stejné šablony, postavy ploché, dialogy toporné ... Detektivní linka je tu hodně nedotažená, konec odfláknutý a nelogický (nechci spoilovat ale nehoda na konci je hodně nereálná).

12.01.2022 2 z 5


Humor zenu Humor zenu Henri Brunel

Trochu mne rušily zbytečné komentáře/vysvětlování. Vtipy a kóany se nevysvětlují. Navíc někdy ty komentáře moc nesedí.

04.09.2021 4 z 5


Vykolejený čas Vykolejený čas Philip K. Dick

Pointa, resp. vysvětlení všeho, bylo takové zklamání, že musím hodnotit takto nízko.

09.04.2021 2 z 5


Dobrý ročník Dobrý ročník Peter Mayle

Celkem příjemné letní čtení. Film, který byl podle knihy natočený je výrazně horší - z původní zápletky a atmosféry knihy nic nezbylo, film je příliš americky klišovitý a křečovitý ..

23.05.2020 3 z 5


Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Je to docela příjemné čtení a i když nejsem cílovou skupinou této knížky, přečetl jsem ji nakonec celou (ano, taky mne k tomu vedla zmínka v seriálu Přátelé :)). Je to taková mile naivní americká Babička, Broučči a Kája Mařík :)

02.05.2020 4 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Po zklamání z prvního dílu jsem další začal číst už jenom ze zvědavosti. Ale zatím, po cca 1/4 musím říct, že je ještě horší. Už nemá ani atmosféru a originalitu začátku prvního, je to obsahově i formálně podprůměrná kniha. A co je horší, autor už ani nezakrývá čínskou levičáckou ideologii. Nevím jestli z vlastního přesvědčení, oportunismu nebo to prostě do knihy "musel" přimíchat, aby mu prošla (jak to známe i z naší ještě pořád nedávné zkušenosti - i když se obávám, že mladší ročníky, kteří tady dávají vysoká hodnocení, už tuto zkušenost číst i mezi řádky postrádají ...)

15.04.2020 1 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Nadějný začátek, ale nakonec velké zklamání. Nechápu tak vysoké hodnocení ani ocenění knihy. Na mně působí nevyváženým, nedopracovaným dojmem. Všechno je to nějak povrchní, postavy nemají hloubku, je to spíš panoptikum figurek. O hardcore scifi bych už vůbec nemluvil, problém tří těles je zajímavý, nanovlákno už je dost přitažené za vlasy (ale dá se to akceptovat), na konci knihy ale autor spadne do laciných nesmyslů, které nemají s fyzikou ani s logikou nic společného (nechci spoilovat). Stejně jako hollywoodské filmy se tváří vědecky, ale je to povrchní pseudověda, tváří se filozoficky, ale nic doopravdy hlubšího nepřináší. Logika je pro autora často na vedlejší koleji, stejně tak absence nějakých normálních lidí. Svět - ve kterém je středem všeho Čína - je spíš nějakým roztříštěným stínem pomateného světa vnímaným několika pošahanými postavami. Stejně pošahaní jsou i mimozemšťané a jejich komunikace s pátou kolonou na Zemi. Je to škoda, protože zpočátku to je docela zajímavé a autor by měl potenciál na lepší knihu. Číst další díly by byla ztráta času ...

13.04.2020


Minulé a budoucí životy Minulé a budoucí životy Bruce Goldberg

Nevím co si o tom myslet - popisy minulých životů snad trochu smysl dávají, ale progrese do budoucnosti, to jsou dost jasné blbosti. Nevím kdy byla kniha napsána, ale současná technika je už teď mnohem dál, než to co je popsáno ve "výletech" do 200-300 le vzdálené budoucnosti. A ty různé popisy budoucnosti s mimozemšťany, jinými planetami a asteroidy jsou už vyložené bláboly na ůrovni podřadné sci-fi literatury.

09.03.2020 2 z 5


Mlčení Mlčení Šúsaku Endó

Není to uplně špatná kniha, ale přišlo mi to spíš jako delší povídka a hlavně i přes silné téma na mně působila spíš chladně a bez emocí. K žádné z postav jsem si nevytvořil vztah, ať kladný nebo záporný, a ani filozoficky nebo duchovně to zase tak moc do hloubky nešlo. Je to v podstatě "jenom" o tenké hranici mezi vírou a fanatismem a o tom, jestli je víc držet se za každou cenu svojí víry nebo dát přednost soucitu a záchraně jiných lidí. Autor ale nechává vše spíš naznačené a otevřené, takže prostor pro přemýšlení po přečtení je velký.

10.09.2019 3 z 5


Jak si postavit auto Jak si postavit auto Martin Sodomka

Pěkné ilustrace, ale hodně slabý text a dost zvláštní styl, který působí ne sice přímo vulgárně, ale dost často nějak zbytečně hrubě a úsečně. Chybí tomu humor a pohoda. A nemyslím, že by se ideálně povedlo přiblížit a vysvětlit použité technické výrazy dětem.

21.06.2019 3 z 5


Teror pochází z hlubin Teror pochází z hlubin Steve Alten

Velmi průměrné odpočinkové čtení a k tomu nijak kvalitní překlad (i když to může být i tím, že to překládala žena, takže hlavně u technických věcí asi netušila o čem je řeč ..). Dočetl jsem do půlky a s dalšími díly nebudu ztrácet čas vůbec.

16.05.2019 2 z 5


Světlo v okně Světlo v okně Jan Karon

Horší než první díl - celou dlouhou sekci dopisů jsem musel nakonec radší přeskočit, to se fakt nedalo ... Cynthia, která byla v prvním díle vylíčena jako celkem sympatická, se postupně stává čím dál otravnější postavou. Ale dočetl jsem to, špatně napsané to není.

13.03.2019 3 z 5


U nás v Mitfordu U nás v Mitfordu Jan Karon

Nemám vůbec nic proti pohodové literatuře - Herriot, Woodehouse, Jirotka atd jsou v mojí top-ten. Ale tohle je taková (pod-)průměrná literatura - je to dost unylé a nudné, předvídatelné, naivní, bez humoru (kromě toho nechtěného) a bez nadhledu, nemá to švih. Zápletky jsou klišovité. Styl dost těžkopádný a jednoduchý, podobný sérii o doktorovi od Patricka Taylora (tam jsem taky přečetl jednu knížku a stačilo mi to). Je to prostě ženské čtení, americká protestantská "červená knihovna".

04.03.2019 3 z 5


Jirka postrach rodiny Jirka postrach rodiny Richmal Crompton

Výborná knížka pro děti i dospělé. 100% klasika anglického humoru. Jenže háček je v tom, že tyto knihy nejsou v češtině dostupné. Nechápu, že v dnešní době, kdy vychází tuny škváru, se nenajde nakladatelství, které by tuto knihu a další ze série vydalo znovu. Tím spíš, že už jsou skvěle přeložené !

01.03.2019 5 z 5


Teorie času Teorie času Tomáš Košumberský

Stačí shlednout úvodní video nebo si přečíst kousek na autorově webu nebo diskuze na facebooku a je jasné, že je to pomatený člověk, kterému chybí špetka soudnosti a sebekritiky ... (a Voprsk je taky dobrej případ :-) )

27.10.2018 odpad!