Temná hmota

Temná hmota https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332128/bmid_temna-hmota-qrM-332128.jpg 4 1252 370

„Temná hmota je jedna z nejlepších knih jakéhokoli roku… a jakékoli reality.“ – Book Reporter „Jsi v životě šťastný?“ To byla jedna z posledních slov, která Jason Dessen slyšel, než po útoku maskovaného muže upadl do bezvědomí. Než se probudil připoutaný na lůžku a obklopený cizími lidmi v ochranných oblecích. Než se na něj člověk, jehož nikdy neviděl, usmál a řekl: „Vítej zpátky.“ Ve světě, kde se probral, není Jasonův život ten, který zná. Jeho žena není jeho žena. Jeho syn se nikdy nenarodil. A Jason není průměrný profesor fyziky, ale proslulý génius, jenž dokázal něco pozoruhodného. Něco nemožného. Který svět je skutečný a o kterém se mu jen zdá? A pokud je skutečný ten z jeho vzpomínek, jak se do něj lze vrátit? Cesta zpět však bude úžasnější a zároveň děsivější, než si kdy dokázal představit…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Sci-fi

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Dark Matter , 2016


více info...

Šimpy
Šimpy
16.03.2024 3 z 5

Po Mestečku Pines je to druhá kniha od Croucha čo sa mi dostala do papŕč. A bohužiaľ aj táto si odo mňa odnáša priemernú známku. Autor má talent na vymyslenie zaujímavej zápletky a celkom originálneho námetu , horšie je to už však s prevedením. Keby dokázal autor napísať nejakú zaujímavejšiu hlavnú postavu , Jason mi prisiel dosť nezaujímavý a nato aký je vzdelaný a akože inteligentný veľakrát moc nepremýšľa a možno aj človek z robotníckej triedy by sa niekedy zachoval rozumnejšie. Taktiež fungovanie zariadenia na presuny mi prišiel celkom stroho a okrajovo popísané. Zážitok u mňa zachránilo cca posledných 100-120 strán kedy to malo aspoň napätie, spád a bol som zvedavý ako to nakoniec skončí. Vo výsledku hodnotím knihu ako nenáročný rodinný thriller so zaujimavou ale nie úplne dobre podanou scifi zápletkou a nie veľmi zaujímavým hlavným hrdinom.

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Smekám před Blakem Crouchem. Neměl jsem příliš velká očekávání, ale Temná hmota byla naprostá pecka.
Jasně, z fyzikálního hlediska je kniha postavená na naprostém nesmyslu. Naštěstí se ani nesnaží tvářit nějak vědecky a brát fyzikální aspekt vážně. Stejně tak bude zklamán ten, kdo by hledal nějaká hlubší a do detailu zpracovaná témata. Ne, tady jde o skoro "béčkovou" zábavu, ale to zpracování je prostě skvělé.
Ze všeho nejvíc tahle kniha připomíná akční televizní seriál, kde hrdina zažívá různá dobrodružství při hledání domovského světa a na konci každé epizody nastává status quo. Akcí a napětím prošpikovaný závěr by vydal na dvě epizody.
Pokud Temnou hmotu čtenář nebude brát příliš vážně, tak jde o skvěle napsané čtení, při kterém jsem měl problémy knihu odložit. Dobrodružství se střídá s napětím a akcí. O žádný průlom žánru tady rozhodně nejde, ale bavil jsem se skvěle a dávám (ač možná trochu s výčitkami) 5*.


elcapitano
elcapitano
29.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Poutavé, napínavé, místy vedoucí k zamyšlení.
Asi nejvíc mne zaujala vlastně úvaha o tom, co tvoří naší osobnost, co je její definicí, kdy jsme to ještě my a kdy už ne.

Úvaha o paralelních vesmírech má trhlinu (souhlas s risha03), ale nemyslÍm, že to vadí. Prostě si autor nadefinuje svůj svět a v něm rozehraje příběh. To je legitimní autorova volba.

Kniha super graduje, od okamžiku, kdy se objeví více Jasonů je to fakt mazec.
Měl jsem trochu potíž s tím, že člověk tak nějak automaticky drží palce hlavnímu hrdinovi, jenže tady právoplatných hlavních hrdinů byly desítky :)

Jedna hvězda dolů za jasnou literární nedokonalost: To jako Amandu necháme jen tak zmizet, really?

Slyšeno jako audiokniha. Lukáš Hlavica jako interpret je prostě dokonalý.

sgjoli
sgjoli
04.02.2024 4 z 5

Od Blakea Crouche jsem kdysi četla knihu Městečko Pines, kterou mne autor příliš neoslovil - měla jsem několik výhrad. Ale tento román měl dost zajímavou anotaci, tak jsem se rozhodla dát autorovi ještě jednu šanci a udělala jsem dobře.
Cestování alternativními realitami je téma, které jsem už viděla dříve (hlavně ve filmech a seriálech) - není to tak pro mne nové téma. Nicméně to zpracování, s nímž přišel Blake Crouch, je pro mne velmi solidní a umělo mne to vtáhnout do děje. Základní zápletka není zas tak komplikovaná, ale autorův styl to hodně vyvažuje. Je to dost svižné, napínavé, akční a autor svého hlavního hrdinu rozhodně nešetří. To všechno téhle knize dává určitý náboj, který čtenáře dokáže udržet.
Postavy jsou vcelku sympatické - a vlastně u nikoho jsem neměla vysloveně pocit, že je jen záporák nebo že je někdo jen vyslovený klaďas. Ty postavy tu působí docela přesvědčivě a realisticky, plasticky a celistvě. Každá postava má svoji motivaci, proč dělá to, co dělá. A i když s těmi rozhodnutími třeba nesouhlasíte, máte vlastně svým způsobem pochopení pro ty činy.
Jo, našemu hlavnímu hrdinovi jde o kejhák ,najdete tu i násilí a smrt si určitě nevybírá. Ale pořád tam je u těch postav jasná ta motivace, podle čeho se rozhodují, takže v tomhle mi ten autor sedl do noty - že ty postavy nejednají úplně bezmyšlenkovitě.
Jednu hvězdu ubírám za to, že v některých pasážích to bylo trošku průhledné a předvídatelné. Ale celkově to je za ze mne velmi zdařilý počin na poli sci-fi. Temnou hmotu jsem poslouchala jako audioknihu v podání Lukáše Hlavici, který se narace zhostil na výbornou. Za sebe mohu doporučit.

risha03
risha03
30.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Dočteno. Namísto “recenze bych zde rád nadnesl pár postřehů. Byla to excelentní a poutavá kniha. Téma je složité, tak, že má kniha v sobě ohromnou logickou trhlinu.

Nekonečno je nekonečné. Polovina nekonečna je stále nekonečno. Paklíže existují paralelní vesmíry, jsou nekonečné. Každá volba vytváří nový vesmír. OK. Po dobu čtení jsem souhlasil s auterem, avšak po nějaké době jsem si řekl, že sice mluví o nekonečnu, ale neumí si ho vůbec představit. A poté jsme se dostali do “domova “Jasona 1, ve kterém jsou desítky Jasonů. Na chvíli jsem byl spokojen, říkal jsem si, že přece jen má představu o nekonečnosti. Abych si záhy uvědomil, že opak je pravdou.

“Ta pravá Daniel měla být jen jedna. Najít ji, mělo být jako zrnko písku na pláži. A chyba autora počíná právě zde. Není “jedna pravá Daniel. Je nekonečně mnoho pravých Daniel. V momentě, kdy se “Jason 1 dostává do reality “Jasona 2, vytvořilo se dle knihy “velké množství Jasonů, ale jen jedna “pravá Daniel. Blbost. Autor vnímá perspektivu pouze Jasonů. Ale přitom Jason vidí, že restaurace má jiný název v určité realitě. Tedy v určité realitě “pravé Daniel mohl restauratér učinit volbu jiného názvu restaurace, a tím vytvořit nový paralelní vesmír s novou “pravou Daniel. Daniel by byla zcela stejná. Stejná ve světě s restauraci s názvem “A a stejná ve světě s restaurací “B. Pozorovatel, kterýkoli Jason, by nemohl rozeznat “tu jedinou pravou Daniel od druhé “jediné pravé Daniek. A ejhle, máme dvě zrnka písku na pláži.

Na světě je (kolik?) sedm miliard lidí? Jeden z nich si uvědomí, že se mu chce prdnout ve výtahu. A udělá to. Ale vytvoří se realita, kde si neprdne. A ejhle, je tu “třetí ta pravá Daniel.

Nekonečno, je nekonečno. Pokud si Jason v krychli přeje dostat “k té pravé Daniel, existuje nekonečný počet “pravých Daniel.

Když v knize putuje chodbou v krychli, potká sám sebe. Jaká je pravděpodobnost, že v nekonečné chodbě narazí na sebe sama? Nu, řekl bych že tento jediný Jason asi naplní “pravděpodobnost potkání sebe sama v nekonečnu. A zde je ta chyba, když se ve světě “té pravé Daniel a “Jasona 1 potkají desítky Jasonů. Proč se jeden nedostal domů a druhý do reality, kde si někde v Evropě jeden borec upšoukl ve výtahu. Daniel by byla pořád stejná, ale realita jiná, Jasonové se tak nepotkají.

Jsem zvědav, zdali mé myšlenky zde budou pochopeny, snažil jsem je napsat jednoduše, pokud je zde příliš mnoho prdů, omlouvám se.

Jak jsem napsal na začátku, neskutečně čtivé, náročné téma, s kterým se auto popasoval bravůrně. Natolik, že se již poohlížím po jeho dalších knihách. Ale knihy od Andy Weira se mi líbí asi více. V této knize bych jen vytkl realitu se smrtící chorobou - Jason se zde choval zcela hloupě a iracionálně.

Didi15
Didi15
29.01.2024 5 z 5

Zajímavé zpracování a téma . Přečteno na jeden zátah.

namornice
namornice
24.01.2024 5 z 5

Tohle mě bavilo opravdu moc. Neuvěřitelně zajímavý námět, děj je postaven na myšlence existence alternativních světů a nabízí správnou míru jak vědy tak i filozofie.
Velice poutavé a nesmírně čtivé a každou kapitolou nutí k přemýšlení. Asi každý v životě někdy uvažoval, jaké by to bylo, kdybych se na křižovatce života vydal/a jinou cestou.

"Jsme víc, než jen součet našich rozhodnutí, i cesty, jimiž jsme se mohli vydat, se do rovnice našich rozhodnutí nějak započítávají".

"Nakonec každý asi chce to, co nemá, to co myslí, že by byl mohl mít, kdyby se rozhodl jinak".

Audioverze velice povedená a interpretace Lukáše Hlavici byla nadmíru vydařená.
Zajímavé dějové zvraty a stupňující se napětí, jak to bude celé pokračovat a jak to skončí, mě nedovolili přestat poslouchat, dala jsem to za jeden víkend. Určitě doporučuji a doufám, že se brzo dočkáme audioverze i dalšího autorova díla.

AndreaOn
AndreaOn
17.01.2024 5 z 5

To bylo dost dobre, zajimave, neotrele, napinave. Moc se mi to libilo, na to, ze sci-fi neni uplne muj zanr.

DarylDixon
DarylDixon
14.01.2024 4 z 5

Pěkně roujeté, napínavé. Akorát mi vadilo, že ke konci už to bylo moc rychlé a takové nedodělané. Ale má to své kouzlo.

FMMMM
FMMMM
02.01.2024 4 z 5

Přečteno během dvou dnů, jako oddechovka, před „náročnou četbou“. Škoda nedotaženosti knihy a hlavně konce, kde některé postavy zmizí (Amanda), u které jsem myslel, že nějak zapadne k hlavnímu hrdinovi. Nebo třeba Leighton, výzkumný tým, předchozí 2 „cestovatelé“. Konec s mnoho Jassony, mi připadal najednou nějak nelogický, překombinovaný, až zbytečný a opět zase ukončen jen tak bez „velkého finále“.

soupik2012
soupik2012
22.12.2023 4 z 5

Zajímavá myšlenka a námět ke zpracování románu. Pro mě jsou vrcholem fyzikálního vědění Newtonovy zákony, takže netuším jestli popisované jevy jsou nebo nejsou pouhou utopií, ale čistě z laického pohledu, mi tak četné štěpení přišlo dost nevěrohodné. Především mě zaráželo, že každý z nich chtěl to samé. Přitom povahově stejní nebyli. To mi přišlo nelogické. Naopak se mi líbilo, že byl příběh vyprávěn v ich-formě. Ale neubráním se pocitu, že tento příběh šlo napsat o dost lépe. Myslím si, že by podle této knihy mohl vzniknout hodně dobrý film. Audiokniha je načtena dobře a načetl ji pan Lukáš Hlavica.

denib
denib
21.12.2023 5 z 5

Překvapilo mě, jak dobrá knížka to je. Chytlo mě to hned od začátku a bavilo až do konce. Je tedy pravda, že jsem nedostala odpověď na všechno, zajímalo by mě, co se dělo pak. Ale to už by asi byla jiná kniha :-) Oceňuji také, že mě autor nezahltil množstvím technických detailů. A doteď přemýšlím o tom, jestli člověk může vyzrát sám na sebe...

Andynka
Andynka
10.12.2023 5 z 5

Panečku. Zase jedna kniha, která se mi doma válí dlouho a přitom je fakt skvělá.
Skvělé sci-fi, které mě opravdu bavilo od začátku do konce.
Občas se u knih, ktere se věnují vědě bojím, že se tomu bude autor hodně věnovat a ja se budu nudit. A co víc ani tomu nebudu rozumět. Ale tady všechno bylo hezky vysvětlené. A hlavně se na tom nestavěl příběh.
Ten je především o lidskosti.
Zároveň je zde velmi zajímavý pohled na možnost dalších světů.
Já se u čtení vážně bavila a knihu můžu jenom doporučit.

matogeminimato
matogeminimato
22.11.2023 4 z 5

Čo sa stane ak zistíme že máme nekonečné množstvo dvojnikov v iných ,,dimenziách,,ktorých životy môžu byť takmer identické ,alebo naopak totálne odlišné od našich?A čo keď sa rozhodne náš ,,dvojník,,vymeniť svoj život za náš?

Ales.BD
Ales.BD
14.11.2023 3 z 5

Slušně napsaný thriller, u kterého nesmíte příliš myslet. Stojí na staré teorii paralelních realit vznikajících po každém rozhodnutí ("kalhoty času") a způsobu jak se mezi nimi pohybovat. Pan spisovatel hodně ohýbá vědu, hlavně v poslední třetině se dostává do slepé uličky a závěr vlastně vůbec nic neřeší. Hlavním pozitivem je celkem rychlý spád děje.

majakmp3
majakmp3
27.10.2023 2 z 5

(SPOILER) Zajímavý nápad, ale provedení nenadchne.
Co byste dělali, pokud by jste měli možnost měnit svá rozhodnutí?
Díky experimentálnímu zařízení to možné je, ale nese to určitá rizika. Od každého bodu rozhodnutí existují dvě reality a tedy i dvě verze světů i protagonistů.
Jelikož každá realita probíhá v paralelním vesmíru neměl by to být problém, jenže zařízení umožňuje pronikat mezi jednotlivými vesmíry! Takže???
Takže zažijeme psychadelický příběh o tom, jak hlavní hrdina ušil sám na sebe boudu a že všech sil usiluje o to aby sám sebe opět přechytračil a vrátil celý svět i svůj život do starých kolejí.
Bohužel je to celkem nuda.
Hodnotím 60%.

Timkim
Timkim
21.10.2023 5 z 5

Jsem nadšen. Jelikož mám obecné znalosti o kvantech, časoprostoru, neutrinech a jiných fyzikálních věcech, poslech jsem si náležitě užili. Okamžitě se mi vybavil film Matrix. " Kterou kapslí si Neo vybereš?"
Při poslechu jsem se čím dál víc začal zaobírat myšlenkou, jak by vypadal můj život, kdybych se tehdy rozhodl jinak.....bylo to dynamické, neustálá akce a svižný děj. A dost superlativ, přečtěte nebo poslechněte si to sami. Rád doporučím.

bh69
bh69
12.10.2023 4 z 5

je to svižné a dobře napsané (i přeložené), takže tomu člověk odpustí pro scifi obvyklou absenci logiky a svérázný výklad kvantové fyziky :-)

Vesmich
Vesmich
08.10.2023 4 z 5

Začala jsem to číst bez jakékoliv předinformace, byť jen v podobě anotace, takže jsem nevěděla do čeho jdu. Tempo mi přišlo fantastické. Detailní popisy v první čtvrtině s tím tempem navíc dělaly docela divy- rozjezd, dupnutí na brzdu a zase rozjezd. Čtecí paráda, kdy se text nedá odložit. Technická stránka cestování mi tady nepřišla nijak důležitá, takže jsem si jí extra nevšímala a soustředila se na uvěřitelnost jednání postav. A v tom je trochu zádrhel. To, že naše různá rozhodnutí na různých křižovatkách ovlivní naší další cestu, jistě, to, že v okamžiku takové křižovatky může vzniknout cosi jako dva a více možných směrů, co by ne, akorát to tady drhne v tom, že každým takovým rozhodnutím budujeme svůj charakter. Takže když se našich X já octne na Y křižovatkách, tak ta volba neurčuje jen cestu, ale i odklon k trochu jiné podobě cíle, běžnou korekci, anebo úplnou změnu, protože každá volba přinese novou (a pro každého jinou) zkušenost a to je největší formativní učitelka. Proto bylo pro mě poněkud podezřelé to, že všechny štěpy, bez ohledu na rozdílné zkušenosti, množství voleb a délku cesty, sledovaly pořád úporně nekorigovaný stejný cíl, akorát jinými prostředky - někdo vlídnými, jiný méně vlídnými. Ve velkém finále se mi to začalo vizualizovat v podobě filmu Oživlé mrtvoly, jak banda jakýchsi mátoh leze z hrobu a utíká stejným směrem za stejným mordýřským cílem.A to mi přišlo směšné. Oni nebyli nestejní pouze ve volbě prostředků, prostě byli nestejní na základě zkušeností, takže se stejně nechovali a stejně nejednali, akorát stejně jako vosy padaly do sklenice se šťávou. Tak to mi pak přestávalo být jasné, proč tam v tom příběhu vlastně jsou. Zajímavé by pro mě nejvíc bylo sledovat, jak dlouho by ta rodinná idylka toho hlavního zláka bavila. Život ve spokojené průměrnosti zajištěné nikoliv společným prožitkem a společnou cestou, ale pouhým obutím si cizích bačkor. Rozhodně zajímavé čtení. Rychlé, svižné, akční.

m2056
m2056
13.09.2023 5 z 5

Kniha je velmi dobrá příběh je poutavě napsán tlak vás baví čekal jsem že autor bude hodně odborně popisovat co je Temná hmota na štěstí to bral jen krátce.