Badun Badun komentáře u knih

☰ menu

Dívka ze Summer Hillu Dívka ze Summer Hillu Jude Deveraux (p)

Je to čtivé a vtipné, děj dobře ubíhá a vyvrcholení je potěšující. Zkusil jsem i další knihy autorky a mám pocit, že cca v roce 2016 za ní začal psát někdo jiný. Ta změna stylu oproti starším dílům je neuvěřitelná a upřímně řečeno jsem rád. Její díla z předchozích let jsem zkusil a odložil po prvních pár odstavcích. Teď jen zjistit kdo to za ní píše a mám novou oblíbenou autorku :-)

10.05.2024 5 z 5


Pád říše římské Pád říše římské Jiří Kovařík

Kvalita knih pana Kovaříka bohužel výrazně klesá a je znát, že plodnost autora je na úkor kvalitě. Už dlouhodobě mi nesedí jeho styl, kdy neustále cituje z historických autorů i ve chvíli, kdy je to informačně bezvýznamné. Tato kompilace je bohužel jedno z jeho nejslabších děl.

10.05.2024 1 z 5


Husité - Ve znamení kalicha Husité - Ve znamení kalicha Veronika Válková

Čtu to dětem před spaním, jim se to líbí. Možná i proto, že některé odstavce, co neposouvají děj a jejich smysl chápe jen autorka, vynechávám. Když vidím jak je autorka plodná, tak jí trochu podezírám z neochoty si to po sobě přečíst, aby už mohla psát něco dalšího. Stejně tak mi nedává smysl a i děti se pořád ptají, proč mají obě hlavní hrdinky stejné jméno Bára a Barča nebo Barbora. Těžko se mi ta knížka hodnotí, protože mám pár výhrad k logice děje a dost ke stylu psaní, ale dětem se to líbí.

09.11.2023 3 z 5


Řecký sen Řecký sen Samantha Tonge

Mám rád romantické příběhy, ale musí dávat alespoň trochu logiku. Zapomenutá vesnice na Kosu, navíc stojící u moře, která je na pokraji krize, protože tam nejezdí turisti? A během týdne se všechno promění, protože jim cizinka z anglie poradí jak mají podnikat a turisty nalákat? Tohle mohla napsat jen bílá angličanka, která vyrostla na příbězích o tom jak její předci přinášeli civilizaci zaostalým národům a jen díky nim se kolonie povznesly z bídy a svrabu. Dalším dílům téhle autorky se raději vyhnu. Mimochodem, kdo byl na Kosu tak ví, že ten ostrov projedete za den autem a je tam jedno město a asi deset vesnic. Takže i z tohoto hlediska pokulhávala logika některých událostí.

02.10.2023 2 z 5


Fakt šílená jako já Fakt šílená jako já Jo Watson

Je to vtipné, děj docela uhání vpřed a moc se to nekomplikuje. Oddechovka jak se patří. A ještě jako bonus se můžete zamyslet, jestli do toho mobilu nekoukáte trochu moc často. Takže dobře utracené peníze (no dobře, půjčil jsem si to náhodou v knihovně :-)

21.09.2023 5 z 5


Služebná z hostince Služebná z hostince Dilly Court

Dějová linka je docela zajímavá, ale zpracování dost plytké, bez napětí a nějakého většího dramatu. Dalo se z toho vytěžit mnohem víc.

26.06.2023 2 z 5


Honba za démonem: Příběh o překonání zvukové bariéry Honba za démonem: Příběh o překonání zvukové bariéry Dan Hampton

Souhlas s tím co napsal Meybe-. O překonání zvukové bariéry naprosté minimum, jen se dozvíte že Američani jsou ve všem nejlepší. S tím vývojem aerodynamiky vysokých rychlostí jim trochu pomohli němci a s motory angličani, ale jen v začátcích a pak už je ve všem amíci překonali. Pár zajímavých informací v knize přeci jen padne - např. že General Motors zažaloval americkou vládu za bombardování továren Opel v Německu a dostali odškodné 30 miliónů dolarů. Byli totiž vlastníci Opelu a vláda jim tak ničila jejich majetek.

23.05.2023 3 z 5


Slepá vášeň Slepá vášeň Meg Cabot

Tohle je taková plynulá nekomplikovaná jízda k předem jasnému cíli. Dokážu si to představit i jako film a v podstatě to má všechny parametry holywoodského trháku. Čte se to jedním dechem a člověk ani nestihne přemýšlet nad některými nelogičnostmi. Než se člověk zamyslí, tak se akce zase valí dál.

11.01.2023 4 z 5


Jak začíná láska Jak začíná láska Meg Cabot

Autorka mě vždycky bavila tím, že umí psát dialogy. Tohle je psané formou emailů a to se moc nedá skloubit, ale i tak je to ale příjemné počtení. Z mužského hlediska musím trochu rýpnout do závěru, (SPOILER ALERT) protože většina chlapů by se nikdy nepropůjčila k tomu abych pomohli policii dostat kamaráda do lochu (ani když je to pitomec). Ten závěr to chtělo vymyslet maličko líp.

11.01.2023 4 z 5


Mám tě ráda, nemám tě ráda Mám tě ráda, nemám tě ráda Jo Watson

Je to crazy komedie a jinak se to nedá brát. Logika a realita? K čemu by to bylo. Bavil jsem se od začátku do konce.

06.01.2023 4 z 5


Vůně medu Vůně medu Susan Wiggs

Čte se to samo a měl jsem z toho dobrý pocit. Je to sice dost průhledné už od začátku, ale jsou chvíle kdy ani nechci žádné dramatické dějové zlomy a jen si užívám, že jde všechno jak by mělo a jen se těším, až se stane co má se stát. Jako včelařský učedník bych mohl maličko rýpat do některých popisů kolem včel, ale to v podstatě s dějem vůbec nesouvisí a ty detaily jsou bezvýznamné. Nebojte se včel a sledovat roj je zážitek.

23.12.2022 4 z 5


Obchůdek na rohu Obchůdek na rohu Nicola May

Konečně není chudá holka za anděla, ale je normální, vulgární, pije a v opilosti skončí občas s někým v posteli. Takže je to mnohem blíž skutečnému životu než jiná díla. Proto to asi spoustu lidí nebavilo. Ale nebojte se, romantika nakonec zvítězí a dopadne to dobře

10.12.2022 3 z 5


Záhadná zmizení Záhadná zmizení Jiří Šandera

Být to o dvě třetiny kratší, tak bych to možná dokázal dočíst. Každá stránka knihy obsahuje asi tak třetinu informací co děj někam posouvá a zbytek je vata, která nemá žádný význam a jen si autor trénuje pero. Četl jsem to dětem před spaním a po několika kapitolách jsme to vzdali. Hlavní postavy dost ploché a kromě jmen se vlastně v ničem neliší, i když jeden je kluk a další tři holky. Ale kdyby to bylo namícháno jakkoliv jinak, tak by to nic nezměnilo. Jiné knihy autora neznám, ale po téhle zkušenosti se ani nebudu snažit to změnit.

14.11.2022 2 z 5


Římská čest Římská čest Simon Scarrow

Oproti předchozím dílům dost slabé. Je to v podstatě jen taková akční řežba bez nějakého většího historického přesahu. Asi trochu příprava na díl o povstání Icenů. Víceméně jsem to prolistoval, protože ani dialogy nebyly moc obohacující. K tomuto dílu série se vracet určitě nebudu.

28.10.2022 2 z 5


Krysy Jejího Veličenstva Krysy Jejího Veličenstva Tuvia Tenenbom

O brexitu jsem se toho moc nedočetl, zato o palestině a antisemitismu dost. Autor bohužel nedokáže tohle téma opustit a tak je to vlastně úplně zbytečná kniha.

04.09.2022 2 z 5


Attila: Barbarský král a pád Říma Attila: Barbarský král a pád Říma John Man

Autor nasbíral ohromné množství informací nejen o Attilovi, ale i původu Hunů, o gótech i římanech, stejně jako o archeologii a krajině odkud hunové pocházeli. Občas zabrousí i k mongolům. A má potřebu nám všechny ty informace předat, což je asi největší problém téhle knihy. Není to příběh, který by plynul a vtáhnul čtenáře, není to ani vážná historická práce i když je to samozřejmě odborně na výši. Zkrátka je toho moc, není to úplně přehledně napsané a čte se to pomalu.

06.02.2022 3 z 5


Barbaři: Neotřelý pohled na dějiny Římské říše Barbaři: Neotřelý pohled na dějiny Římské říše Terry Jones

V podstatě je to o tom, že historii píší vítězové a to co víme o "barbarech" od římanů, nemusí být vždycky úplně pravda. Docela svižně napsané. Je z toho znát, že předlohou byl komentář k TV dokumentům, takže je tam trochu touha "objevit senzaci", ale drží se to v určitých mezích. Každopádně to stojí za přečtení, už jen proto aby se člověk trochu zamyslel nad vývojem Evropy i z jiného než běžně prezentovaného pohledu.

24.01.2022 4 z 5


Duchové Šumavy Duchové Šumavy Martin Sichinger

Téma zajímavé, i příběh vymyšlený logicky, ale zpracování slabší. Trochu jsem se nevyznal v postavách, protože většina je dost plochá. Rozlišují se v podstatě jen jménem a pak je ta orientace těžší. V některých scénách jsem tak moc nechápal co se děje. Kdyby to šlo víc do hloubky, tak to mohlo být klidně dvakrát delší a nevadilo by to. Jako by se autor bál trochu se rozepsat.

21.01.2022 2 z 5


Letec Otto Hanzlíček Letec Otto Hanzlíček Matěj Hanauer

Zajímavá publikace, kterou tvoří z velké části deník pilota Otto Hanzlíčka, který opustil vlast v roce 1939. Přes Polsko a Francii se nakonec dostal do Anglie, kde bohužel zahynul v řadách RAF. Zajímavé jsou zejména jeho kritické názory na důstojníky a generalitu v odboji, což zaznívá i z jiných vzpomínkových knih, ale tím že je to přepis deníku, tak je to o dost živější a kritičtější než vzpomínky psané po letech.

06.05.2021 5 z 5


Shermany dobývají Evropu: Vzpomínky britského velitele tanku 1944–45 Shermany dobývají Evropu: Vzpomínky britského velitele tanku 1944–45 David Render

Výborná kniha o tom jak lze bojovat s tanky Tiger i ve slabším Shermanu, jak je těžké válčit v tanku bez podpory pěchoty, ale především o tom, jak žije obyčejný voják a co to znamenalo bojovat v tanku. Objeví se i kritika zabedněných důstojníků, kterých britský systém dokázal vyprodukovat nebývalé množství.

03.05.2021 5 z 5