5holek 5holek komentáře u knih

☰ menu

Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Nebavilo.

02.05.2024 2 z 5


Neobyčejná Grace Neobyčejná Grace Fran Littlewood

Nic oslňujícího, zřetelná inspirace Volným pádem, který je ale o třídu lepší. Dost mi vadilo i střídání časových rovin. Do Grace jsem se vcítit nedokázala, mnohdy mi skutečně přišla hysterická.

02.05.2024 3 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Není to lehké čtení a nedokázala jsem je "zhltnout" na jeden zátah. Silný příběh a určitě odpovídá dobovým reáliím, jenom mi pořád něco chybělo, to něco, co chytlo za srdce u Žítkovských bohyní. Jakoby moc kalkul.

02.02.2024 4 z 5


Holky z nezisku Holky z nezisku Martin Nezval

"Smála jsem se, až mě mrazilo v zádech." Půjčuji z jednoho hodnocení, protože přesně vystihuje moje pocity. Ano, nadsázka, ironie, ale obávám se, že reality je v tom až dost. Pokřivený svět!

02.02.2024 5 z 5


Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Napadá mě biblické "hoď kamenem" nebo jak tu někdo zmínil, nebyli jsme v jejich kůži. Rozhodně je tu hodně o čem přemýšlet a těžko zapomenout.
Autorce bravo za neotřelé téma.

05.01.2024 5 z 5


Rudé orchideje ze Šanghaje Rudé orchideje ze Šanghaje Juliette Morillot

Děsivé svědectví o době, na kterou bychom neměli nikdy zapomenout, abychom stejnou zkušenost nemuseli absolvovat znovu. Obzvlášť otřesné mi přijde zjištění, že opravdového zadostiučinění se ty ztýrané ženy od japonské vlády nedočkaly, ta laxní "omluva" mi nepřijde dostačující. A dál převládá přístup tvářit se, že se to nikdy nestalo. A také skutečnost, že zvráceného chování pod vlivem ideologie se může dopustit i člověk vzdělaný, jinak milující otec a manžel.

21.10.2023 5 z 5


Lvi na výsluní Lvi na výsluní Stefania Auci

I druhý díl trilogie strhující, tentokrát větší důraz na psychologii postav. Další úspěšná generace, ale za cenu osobních obětí. Konec dosti smutný a už předznamenává tvrzení, že po dvou úspěšných generacích třetí dovede vše k zániku.

20.09.2023 5 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Výborně podaná psychologie hlavní postavy, hodně náročné téma. Bylo mi Jarka docela líto, uvědomění si pravdy o sobě samém a hlavně vědomí toho, co to znamená pro další život. K tomu opovržení a nenávist okolí, které démonizuje i toho, kdo se ničím neprovinil.

20.09.2023 5 z 5


Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Napínavé, i když dosti komplikované, chvíli mi trvalo se zorientovat v postavách. Navíc takovou sbírku psychopatů opravdu jen tak nevidíte, není tam snad jediná postava budící sympatie.

20.09.2023 4 z 5


Služebná Služebná Alicja Sinicka

Průměr, těžko uvěřitelné, ale čte se obstojně.

03.08.2023 2 z 5


Poslední měsíční dívka Poslední měsíční dívka Barbara Davis

Hezká odpočinková knížka, od všeho trochu - romantika, krimi, zajímavá historie, odpuštění, hledání. Moc dobře se četla.

26.07.2023 4 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Jak tu kdosi napsal - když miluješ, není co řešit - a já miluji. Miluji ten vyvážený balanc mezi smíchem a pláčem, miluji ten nadhled, tu spoustu životní moudrosti, to pohlazení po duši, které přetrvává. A v neposlední řadě šťastné konce.

11.07.2023 5 z 5


Smlouva na lásku Smlouva na lásku Alessandra Torre

Hodně, hodně sexu a téma dosti omleté, ale zase co už tu nebylo stokrát.

03.07.2023 2 z 5


Múza Múza Jessie Burton

Líbilo, obě dějové linie. I když anglický kastovní systém mi blízký opravdu není. A rozuzlení opravdu nečekané. Jenže Miniaturista je Miniaturista...

03.07.2023 4 z 5


Až ji najdou Až ji najdou Lia Middleton

Není špatná, jen mi přijde těžko uvěřitelná. Celkově mi psychologie postav moc nesedí - miluje ji, podvede s kamarádkou a nakonec podvádí kamarádku s ní. Vím, že tohle se stát může, ale co potom ten vztah k dcerce a to u obou?

03.07.2023 3 z 5


Kouzlo všité do šatů Kouzlo všité do šatů Barbara Davis

Sladké, romantické, příjemná oddechovka.

03.07.2023 2 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Nadchlo natolik, že už ji mám v knihovničce.

25.05.2023 5 z 5


Nový život Nový život Katharina Fuchs

Překvapivě líbila, zajímavý autentický pohled na válkou rozpolcenou zemi a příběh dvou silných žen. Trošku jsem se ztrácela ve jménech, ale na čtivosti to neubírá. Jen mě mrzí, že jsem až pozdě zjistila, že existuje předcházející díl, určitě si jej přečtu.

21.01.2023 3 z 5


Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Chytila za srdce, napsaná velmi dobře, i když jednoduše. Vidím za příběhem živé lidi a nedokážu si takovou situaci představit. Kolegyně mojí maminky byla Řekyně a takto na Moravě zůstala. Mamince vyprávěla, že její matka po cestě byla nucena odložit další děti, když se o ně nemohla postarat. Já jsem ji znala už jako ženu s českým jménem (možná nuceně) a vůbec nevím, jestli byla se sourozenci v kontaktu. Opravdu těžko představitelné.

15.01.2023 5 z 5


Její konec Její konec Shari Lapena

Překombinované, ale čtivé. O výstižných charakterech se příliš mluvit nedá. Mile mě překvapila reakce hlavní hrdinky, když se konečně dokázala vzchopit.

14.12.2022 3 z 5