Lvi na výsluní

Lvi na výsluní https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495943/bmid_lvi-na-vysluni-WOG-495943.jpg 4 43 10

Floriovi, chudí přistěhovalci z Kalábrie, dobyli Palermo. Z opovrhovaných apatykářů se stala nejvýznamnější sicilská rodina, jež ovládla obchod, dopravu a nejdůležitější průmyslová odvětví, přiženila se do aristokratických kruhů a vstoupila do politiky… Cesta za úspěchem je trnitá, ještě těžší však je se na vrcholu udržet. Pokračování strhující ságy o skutečných osudech významné sicilské rodiny se soustředí na Ignazia Floria, který se ujímá rodinného impéria po smrti jeho zakladatele, svého otce Vincenza. Ignaziův příběh se odehrává na pozadí bouřlivých událostí, sociálních nepokojů a politických konfliktů mladého Italského království v sedmdesátých a osmdesátých letech 19. století. Je příběhem vítěze a „dobyvatele“, ale také nešťastné lásky a věčného dilematu těch, kdo jsou nuceni se místo srdcem rozhodovat hlavou a musejí dávat přednost zájmům vyššího dobra před vlastním štěstím.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

L'inverno dei Leoni , 2021


více info...

Přidat komentář

sladkovka
15.03.2024 3 z 5

Tak druhý díl se mi o trošku líbil víc než ten první. Možná to bylo tím, že byl zaměřený více na hlavní postavy a přišlo mi tam méně zbytečných stránek. Konec byl hodně smutný a dostal mě víc než první díl.

5holek
20.09.2023 5 z 5

I druhý díl trilogie strhující, tentokrát větší důraz na psychologii postav. Další úspěšná generace, ale za cenu osobních obětí. Konec dosti smutný a už předznamenává tvrzení, že po dvou úspěšných generacích třetí dovede vše k zániku.


Joyce24
13.07.2023 5 z 5

Tento díl se mi opět velmi líbil, jsme svědky dalšího rozmachu rodiny Floriových, a to především díky Ignaziovi.
Konec byl smutný a i vzhledem k nedávné totožné situaci v rodině, jsem ho obrečela.
Už teď se těším na třetí díl a jsem zvědavá, zda se budou obchody pod vedením Ignaziova syna dále rozvíjet či ne.

Siwan
07.05.2023 4 z 5

První díl byl víc poetický a příběhový, v tomto mi připadalo, že se autorka snažila vměstnat obrovské množství informací o tom, čeho všeho rodina Floriů dosáhla do malého množství stran a na soucit s postavami, nebo snad na to začít je mít rád nebo nerad prostě nebyl prostor...ale stále zajímavé a dobře popsané.

knihveru
16.11.2022 5 z 5

Autorka má velký vypravěčský talent. Druhý díl ságy opět skvělý, přesto se mi více líbila jednička. Těším se však na pokračování!

Szilvia1
21.09.2022 4 z 5

V druhém dílu o Floriových se dozvíme jak Ignazio získá ještě větší moc a bohatství pro své děti.A nakonec umírá,a předává moc do ruky svého syna i když je přesvědčený,že jeho dcera by byla tou správnou osobou,která umí být obchodnice.Knížka byla pěkně napsaná,ale první díl byl lepší.

astroweb
29.06.2022 3 z 5

Oproti prvnímu vynikajícímu dílu, je závěr poměrně slabší. Není už to vzestupu z ničeho, ani osobní vztahy již nejsou tak skvěle vypsány.

BubliBubli
24.06.2022 5 z 5

Druhý díl se točí kolem Ignazzia, který už se narodil do bohaté, úspěšné rodiny, přesto i on musel obětovat svůj život firmě. Opět nádherný jazyk, skvělý překlad a neskutečný příběh, který nedá vydechnout. Souhlasím s Maryzkou, že v dalším díle je jasný konec "zásah, potopená".

maryzka
15.06.2022 3 z 5

Tak nevím jestli to je už v češtině tady, ale už jsem četla oba díly. Druhý díl spíš popisuje společenské, politické události, kterým Itálie čelí. Je tady malý zájem o rodinná dramata i ta věru nejsou k zahození. Jinak si po přečtení této knihy myslím, že další generace rodinný rozkvět podniku dotáhne ke krachu.

Ahmose
05.06.2022 4 z 5

Druhý diel začína presne tam, kde skončil prvý. Nie je o nič horší, ale ani lepší. Nesie sa v rovnakom duchu, štýle, jazyku a žiaľ aj s tým istým nedostatkom, ktorý mi vadil v prvom diely. Autorka miesto toho aby dala postavám väčšiu hlbku a my sme sa niečo dozvedeli aj o ich vnútornom svete zaťažuje text opismi obchodovania, podpisovania zmlúv a rokovaní. Zaradila síce oveľa viac častí z pohľadu Ignaziovej manželky, takže máme možnosť dozvedieť aj niečo o domácnosti a súkromnom živote, ale nedáva veľmi priestor na vytvorenie nejakého vzťahu k postavám. Myslím si, že cieľom autorky nie je ani tak napísať román ako skôr kroniku tohto významného talianskeho rodu. Ťažko sa mi hodnotí kniha, ktorá je po historickej stránke kvalitná a veľmi rýchlo sa číta, ale ten literárny zážitok zďaleka nie je taký, aký by mohol byť. Každopádne milovníci histórie si prídu na svoje a kniha si zaslúži pozornosť, len ma mrzí, že autorka sa veľmi nesnažila niekam posunúť.