Rudé orchideje ze Šanghaje

Rudé orchideje ze Šanghaje https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491454/bmid_rude-orchideje-ze-sanghaje-2j8-491454.jpg 4 59 20

V roce 1937, když bylo korejské dívce Kim Sangmi čtrnáct let, její osud se změnil. Byla unesena japonskými vojáky a s desítkami dalších korejských dívek a žen přinucena stát se jednou z takzvaných „utěšitelek“ obšťastňujících japonské vojáky. Poznala peklo japonských nevěstinců, ale naděje i mimořádná síla charakteru jí pomohly vzdorovat strašlivému osudu. Ohromující vyprávění o údělu korejských žen v době válečného tažení japonské armády vychází ze skutečných událostí.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Les Orchidées rouges de Shanghai , 2001


více info...

Přidat komentář

monushka
včera 4 z 5

Tento pravdivý příběh dá čtenáři nahlédnout, kolik utrpení a bolesti je člověk schopen přežít a nezbláznit se z toho. Hodně emotivní čtení, u kterého mi i svévolně stékaly slzy.

soukroma
31.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Jsem ve čtvrtině, těší mne, že se dosud vyprávění týká především dětství hlavní hrdinky (narozené 1923) v Japonci okupované Koreji, které nebylo zrovna příjemné, ale opravdové hrůzy jsou už za humny, protože ji Japonci již unesli a putuje do Číny.
Oceňuji čtivost i autentičnost z pera francouzské novinářky a zprostředkovaný dostatečný vhled do dějin Korey a japonské okupace země i Číny. Předchozí knihy na stejné téma mi nijak zvlášť neutkvěly, ale zatím je asi brzy celkově soudit...
Po nahlédnutí do dalších komentářů přičiňuji svůj úvodní raději teď, pak se mi asi už nebude chtít...
Ano bylo hůř, hrůz a krutostí jen přibývalo, ovšem už se nejednalo o práci v nevěstinci, tam si své hrdinka odbyla ve svých 14-15 letech. Zadržením a odlifrováním do koncentráku v Charbinu (prakticky Mengeleho detašované pracoviště) teprve začínají hrůzy válečné a budou trvat od roku 1938 do 1945: hrdinka se zapojí do války tří armád v Číně (Japonci, Čankajšek a Mao), pomáhá komunisticky laděnému odboji, zamiluje se, aby svou lásku ztratila kvůli otestování biologické zbraně na civilistech...
Nadále prchá před svým nenávistným pronásledovatelem, takže ji čeká ještě delší kolečko po pevnině i moři přes Singapur, Jávu do japonské Hirošimy. A tam ještě přežije výbuch atomovky... A život jde pořád dál, již ne tak hrůzně, ale zase s větším či menším štěstím, soukromých katastrof a ztrát potká hrdinku ještě několik.
Putování po jihovýchodní Asii a zážitky válečných osmi let skoro připomínají stoletého staříka, jen se hrdinka nepohybuje v nejvyšších kruzích a je to skutečnost, a to mimořádně obludná (válečné hrůzy jsem už přeskakovala, mnohem syrovější a krutější než zážitky z nevěstince - tam do poloviny knihy byla hrdinka "jen" u dvou tří ohavných vražd a jedné hrůzné sebevraždy).

"Tvářil se záhadně, chvilku váhal, jestli má mluvit anglicky, naším spikleneckým jazykem, ale nakonec zvolil japonštinu. Neblahá předzvěst pro každého, kdo zná složitost asijských jazyků. Japonština je stejně jako korejština jazyk krutý k ženám a ke slabším, neboť nesmiřitelně odráží zafixovaný obraz světa a společnosti, hierarchicky uspořádaný podle dvou spojených os: sociální a osobní pozice, věku a pohlaví. K těmto kritériím se přidává nuance, jakou přináší výběr zdvořilostních částic, které se obměňují podle atmosféry rozhovoru: oficiálního nebo uvolněného. V několika okamžicích jsem temnou magií jazyka spadla na nejnižší stupeň stylistických vztahů."


Sidonka3
26.02.2024 2 z 5

O korejských "utěšitelkách" japonských vojáků jsem už něco četla, tahle knížka je mnohem drsnější a také poněkud divnější. Připravte se na hodně temnou knihu z válečného období, která vypráví o osudech, které musely být poznamenány krutými zážitky. Z tohoto důvodu jsem měla problém Rudé orchideje dočíst, popisovné údajně pravdivé příběhy čtenáře nešetří. Uvítala bych také trochu víc historie. Na podobné téma doporučuji podle mého názoru literárně lépe zpracované "Dcery dvouhlavého draka", které jsou čtivější a mají v sobě více světla.

mnohoknih
04.11.2023 5 z 5

Příběh korejsko- francouzské dívky, která byla unesena a donucena pracovat jako žena útěchy pro japonské vojáky. Románové zpracování dle skutečných zážitků. A ty zážitky nechcete ani číst, ani věřit, že se někomu staly. A že se staly tisícům žen. Sangmi v Korei, Naomi dle japonského rozkazu, číslo 2444 dle evidenčního listu, byla unesena ve 14 letech. 3 týdny žila v přesvědčení, že bude pracovat jako hosteska, stejně tak ostatní děvčata, která byla unesena zároveň. Na uvítacím večírku byly všechny znásilněny, popsaná brutalita je nepředstavitelná. Každé děvče mělo svoji plesnivou místnůstku, plnou hmyzu a za den obsloužilo i 30 odporných, zvrhlých japonských vojáků. Nemůžu to ani popsat. Jak to zvládala autorka, je mi záhadou. Však je to na stylu znát. Je neosobní a odtažitý tak moc, že je po pár stránkách jasné, že je plný nenávisti. Jsou tu i světlé chvilky. Sangmi měla pokrokového dědečka a tak uměla anglicky i francouzsky, takže po čase z ní udělali kurvu lepší společnosti. K Japoncům přibyli Číňani. Pak se znelíbila a byla převezena do nemocnice, kde se prováděli experimenty přímo na lidech. Sangmi byla ozářena a sledovali, co to udělá s jejím tělem. Jeden lidský zřízenec jí pomohl k útěku, na kterém se téměř umrzlá doplahočila do zapomenuté vsi. Nastává období uzdravování. Pak plicní mor, jehož bakterie shodili na ves z letadla. Pak období klidu na čajové plantáži. Pak pracovní tábor a ozáření výbuchem na Hirošimě. Na jeden život neskutečná nálož. V knize je i mapa, abychom si uměli představit, kam všude byla Sangmi poslána. Nechápu, jak to všechno nelidské zacházení mohla přežít. Já měla co dělat, abych zvládla čtení.

Ronny
29.10.2023 3 z 5

První půlka mě bavila,pak už jsem všech zvěrstev a utrpení byla zahlcena.Nakonec jsem knihu nedočetla.

5holek
21.10.2023 5 z 5

Děsivé svědectví o době, na kterou bychom neměli nikdy zapomenout, abychom stejnou zkušenost nemuseli absolvovat znovu. Obzvlášť otřesné mi přijde zjištění, že opravdového zadostiučinění se ty ztýrané ženy od japonské vlády nedočkaly, ta laxní "omluva" mi nepřijde dostačující. A dál převládá přístup tvářit se, že se to nikdy nestalo. A také skutečnost, že zvráceného chování pod vlivem ideologie se může dopustit i člověk vzdělaný, jinak milující otec a manžel.

Mandlevest
01.09.2023

Knihu nehodnotím, stačil mi jeden večer a pár desítek stran a vím, že knihu nezvládnu číst dál. Ač jsem si po Karikově knize Na smrt, kterou jsem před časem dočetla jen s velkým sebezapřením, myslela, že teď už snad přečtu všechno, silně jsem se přecenila. Nepřečtu všechno, mám hlavu v dlaních a zavírám oči, které se plní slzami skoro každou stránku už teď a je mi jasné, že už to bude jen horší. Tento příběh sepsala autorka na základě skutečného příběhu korejské dívky, unesené za války Japonci. Je mi to tak moc líto.

Ovecka_Saki
29.08.2023 3 z 5

Celkem mě mrzí, že dávám jen 3* ale vůbec mě nebavilo zbytečně dlouhé popisy obyčejných věcí, zbytečná ztráta stran. Na Sangmi jsme byla několikrát extrémně naštvaná (celkově jsem ji moc nemusela) a nejvíc jsem si přála, aby na konci manželce řekla, co všechno její manžel prováděl před tím, než spáchal tu hrdinskou smrt!
O Japoncích jsem věděla, že byli zmetci, ale tohle je fakt hnus, se ani nedivím, že byli spojenci Němců. Je mi líto, že atomovka byla svržena na obyčejný lid, který byl dá se říct nevinný, Japonci si to zasloužili, ale hodit na vojáky a nejlépe na samotného Hirohita, ten by si opravdu zasloužil upálit zaživa, aby si to co nejvíc "užil".

orinka3
14.08.2023 5 z 5

Kniha, šokující svou naprostou otevřeností. Hlavně by se to nemělo číst před spaním, usíná se pak velmi nesnadno. Příběh inteligentní, citlivé korejské dívenky v třicátých letech minulého století, která nemá zázemí ve své rodině, ale přesto dychtí po vzdělávání a dobrém životě. Sní o svém biologickém otci, o tom, že se její matka změní a dá jí pravou mateřskou lásku. Oporu má jen v prarodičích, po smrti milované babičky už jen u dědečka. Rodiče se rozhodnou Kim poslat z rodiny pryč, protože jim komplikuje život a od té doby se začínají její životní tragédie. Z dobrých majetkových poměrů se náhle ocitá v rodině, co žije v bídě. Okupace Japonci zasahuje do života každého Korejce, jejich rozpínavost a krutost jsou poznat všude. Chtějí vymazat Koreu z mapy světa a tvrdě trestají jakýkoliv projev vlastenectví. Kim už nesmí používat ani své rodné korejské jméno. Pravý horor nastane, když ji Japonci násilně odvlečou spolu s jejími kamarádkami, aby sloužily jako sexuální otrokyně vojákům. Už jsem toho přečetla hodně, ale scéna, kdy nevinná děvčata poznávají, JAK budou pracovat, mnou otřásla. Ta strašná zvířeckost, necitelnost, přezíravost a zvrácenost nemytých důstojníků, se kterou je zbavili panenství a pak je předhodili dalším....jenom díky síle své osobnosti Kim přežila a je nanejvýš správné, že se o své zážitky podělila. Díky i autorce, která napsala skvělý román. Já jsem byla několik desítek let svého života přesvědčena, že Japonci byli obětí války. Jenže ve zralém věku se mi dostalo mnoha důkazů o tom, že to bylo naopak. To Japonci útočili, mrzačili, mučili a okupovali! Ne nadarmo za války získali přezdívku Žlutí ďáblové. Dobře, i když méně krutě, o tom píší manželé Hejzlarovi v románu Na řece. Je to moc smutné, ale když dočtete takovou hrůzu, jakou dnes hodnotím, nenapadne vás, jako mě "oni si tu atomovku vlastně zasloužili"? Jakési zadostiučinění přišlo 70 let po válce, kolik těch žen se toho dožilo?! https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/japonsko-se-omluvilo-za-sexualni-otroctvi-korejek-v-druhe-svetove-valce_201512281203_sbartosova

Markiibuks
12.08.2023 5 z 5

No, tohle teda bylo drsné čtení. Příběh byl moc hezky napsán. Nedokázala jsem číst tak jako jindy, musela jsem si dávat pauzy, abych vstřebala ty hrůzy. Pro mě jedna z nejlepších knih, které jsem letos přečetla. Myslím, že ji jen tak nedostanu z hlavy, že na ni nezapomenu. Uloží se mi někde tam, kde již mám Loutkaře z gheta a Nejmenuji se Miriam. Drsné příběhy, na které nelze zapomenout.

Kskaja
26.07.2023 5 z 5

Silné čtení. Ještě dlouho budu vzpomínat.

Sabulep
09.07.2023 4 z 5

Velmi silný příběh, který stojí za přečtení, obdivuju tu touhu přežít. Bohužel strhávám hvězdičku za spisovatelky práci, zbytečné zdlouhavé popisy, věty. Možná to bylo překladem.

Rania
12.06.2023 5 z 5

No, to teda byl jízda. Co na to říct? Ze lidská zloba, stejně jako síla jednotlivců přežít a snášet utrpení nezná hranic

Bianka.
24.05.2023 4 z 5

Skutečný příběh dívky, čtrnáctileté školačky, které se život v jediném okamžiku převrátil naruby. Čtete o příšerných zvěrstvech páchaných japonskými vojáky v Koreji, v Číně, v Indonésii a zároveň sledujete cestu malé Sangmi na pozadí historických údálostí během války Japonců s Číňany a poté i s USA. Je to hodně drsné a nedala jsem jí na jeden zátah, některé věci jsem musela nejdříve vydýchat. Nikdy jsem něměla valné mínění o japonských vojácích, ale tato kniha je staví na úroveň nacistů v koncentračních táborech. Jednu hvězdu sundavám za někdy únavné popisy prostředí a historie. Také trochu moc náhod, ale to ničemu nevadilo. Doporučuji.

niki-chan
15.05.2023 4 z 5

Hodně drsný příběh podtrhnutý historií, tradicemi a z nich vyplývajícím chování jednotlivých postav. Náhody v knize mi občas přišly až moc, ale surovost války naprosto realistická.

hrosulik
10.05.2023 5 z 5

Silné čtení.

maryzka
14.04.2023 3 z 5

Nyní nám ukazují život na asijské polokouli. Z dostupných knih, které se mi do rukou dostali je pro mě občas nepochopitelné. Tyto země, které měli tradice, zvyky, obyčeje, tak se jejich život změnil na počátku 20. století.( moje domněnka). Taky televize občas vysílala filmy z těchto zemí( především čínská koprodukce a nedávno jsem viděla na internetu film ,,Komorná" , kde v sexuálních otázkách nic není tabu. To je jenom na okraj.
Tato dívka byla unesena dost brzo, vytrpěla si toho dost i když měla štěstí někdy na lidi, ale tady je dobře popsána psychologie lidí i jejich vliv na život po válce. Taky mi dlouho trvalo, než jsem pochopila i bombu vpuštěnou na Hirošimu. Lidi jak vidno se potýkají s následky dodnes.

DreamerX9
09.04.2023 4 z 5

No tak tohle bylo silný kafe. Kniha je skvěle napsaná čtivá akorát jsem si občas musela dát pauzu protože co kapitola to rozum zůstal stát nad lidskou krutosti, která může mít mnoho podob. Za mě i velmi zajímavé z historického kontextu. Autorka velmi dobře vystihla i hlavní postavu, která měla v souvislosti s událostmi skvěle popsanou i psychologickou stránku. Autorku obdivuji jen za sepsání. Kniha je velmi silným příběhem o lidské vytrvalosti v tak krutých podmínkách.

ERIK 2
02.04.2023 5 z 5

Není slov jak vyjádřit obdiv jak spisovatelky tak i hlavní hrdinky. Po "Loutkáři z ghetta" další kniha na kterou budu dlouho, ale dlouho myslet.

eva3992
26.03.2023 5 z 5

Drsné, kruté, smutné, nepředstavitelné, tak to jsou slova, která Vás napadnou při čtení této knihy. Příběh, který Vás přenese do Asie v těžkých dobách a rozhodně Vás nenechá chladnými.

Korejská dívka Kim Sangmi byla unesena ve svých čtvrnácti letech. Byla donucena stát se sexuální otrokyní japonských vojáků. Prošla si neskutečnou cestou ze Soulu, přes Šanghaj, Singapur až do Hirošimy. Díky naději a odvaze dokázal přežít hrůzy, které ji celých osm let doprovázely.

Příběh vznikl na základě skutečných událostí, kdy statisíce, nejen korejských, dívek byly unášeny a musely se stát takzvanými ženami útěchy. Autorka díky vzpomínkám a vyprávění těch, co přežily, sestavila neskutečný příběh, který se Vám dostane pod kůži.

Nelehké japonsko-korejské vztahy je historické období, o kterém se v knížkách tak často nepíše, jsem vždy ráda, pokud se díky příběhům dozvím něco nového, stejně jako v této knize. Vždy mě zarazí, že se na světě děly takové krutosti, a to ještě v relativně nedávné minulosti.

Celý příběh je napsán velice čtivě. Navíc je z něj cítit, jak ho sama autorka prožívá a že jí není lhostejný. Je vyprávěn z pohledu mladé dívky, tím mě to ještě více pohltilo a vtáhlo do děje. Celou dobu jsem s ní soucítila a fandila jsem jí.

Připravte se na drsné a kruté čtení. Rozhodně to však není tak, že by nás autorka chtěla prvoplánově šokovat, naopak to tam vše patří a dokresluje atmosféru. Není to ale nic pro slabé povahy.

O druhé světové válce v Evropě toho už mám načteno vcelku dost, myslím, že nastal ten pravý čas, dozvědět se i o tom, jaké hrůzy se děly jinde ve světě. Pokud máte stejně jako já rádi knihy o těžkých lidských osudech, knihy z válečného prostředí, kde se píše hlavně o jednotlivcích, tuto knihu si rozhodně přečtěte.

Myslím, že ani nedokáži slovy vyjádřit, jak silné a emočně náročné toto čtení bylo. Po dočtení budu knížku jednoznačně doporučovat všem a všude.

Štítky knihy

Japonsko Čína Šanghaj prostituce Japonci historické romány

Autorovy knížky

Juliette Morillot
francouzská, 1959
2023  88%Rudé orchideje ze Šanghaje

Kniha Rudé orchideje ze Šanghaje je v

Právě čtených4x
Přečtených75x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených6x
Knihotéce85x
Chystám se číst140x
Chci si koupit30x
dalších seznamech1x