Nový život

Nový život https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495213/bmid_novy-zivot-660317e69cc9d.jpg 4 77 24

Dvě ženy – dva životní sny a nelehká 50. léta v rozděleném Berlíně. Katharina Fuchs velice autenticky, poutavě, s ohledem na detail, ale zároveň citlivě líčí skutečné příběhy dvou silných žen: své tety, která se stala jednou z prvních předsedkyní soudu v historii Německa, a své matky, módní návrhářky působící v Západním Berlíně. Na pozadí působivého příběhu popisuje zároveň nelehké osudy rodin rozpolcených válkou a následným rozdělením Německa. Therese jako dceři důstojníka wehrmachtu odepře NDR studium na univerzitě, a tak se přestěhuje do Západního Berlína. Zde je svědkem toho, jak narůstající rozdíly mezi Západem a Východem začínají zároveň rozdělovat i její rodinu. Ani studium neprobíhá hladce – konzervativní profesoři a spolužáci ho Therese a její jediné spolužačce výrazně ztěžují. Zdá se, že švagrová Gisela má pro Therese pochopení – také by ráda vystoupila ze své společensky očekávané role. Pro švadlenu z obyčejných poměrů je sice Theresin bratr „dobrou partií“, avšak role ženy v domácnosti jí rozhodně nestačí. Giseliným snem je v nově vzniklé kolébce módy navrhovat vlastní střihy.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Neuleben , 2020


více info...

Přidat komentář

Madelisi
31.03.2024 5 z 5

Pokračování Dvou hrstí života. Jak předchozí knížka rychle skončila, tak zde jsme měli zopakování předchozích událostí. Dozvěděli jsme se mnohem podrobněji, co vše předcházelo svatbě Felixe a Gisely. Moc se mi líbilo, že se ti odehrává v Německu padesátých let.
Příběh postav je velmi čtivé. Já jsem zde ocenila historické reálie. Autorka nám ukázala prostředí studia práv, tvorbu módy, pašování na Východ, ale hlavně rozdíl mezi životem na Západě a Východě. Zaujalo mě, že lidé po odchodu z východního Německa dostali v SRN odškodnění za vyvlastněný majetek. Nebo že žena potřebovala souhlas manžela pracovat nebo jenom cestovat. Tyto reálie se v románech moc často zatím nevyskytují.
Závěrem chci říct pouze to, že tato kniha dát čtenáři dvě věci. Velmi zajímavý příběh a seznámení se s poválečnými reáliemi.

ANDY28
06.03.2024 5 z 5

Úžasně, čtivě napsaný příběh ze života. Nikdy jsem nepřemýšlela jak v padesátkách lide prožívali skonfiskování majetku, pro mě to jsou hrdinové.


Mandlevest
21.02.2024 5 z 5

Padesátá léta minulého století v Berlíně, kdy byl rozdělen na východní a západní část,to nebyla lehká doba a pro plnění snů dvou emancipovaných hrdinek, Therese a Gisely, už vůbec ne. K pokračování knihy Dvě hrsti života, který se mi moc líbil, jsem se dostala po dosti dlouhé době a tak mi občasné připomínky zásadních dějových zvratů z první knihy vůbec nevadily, spíše naopak. Obě knihy vychází ze vzpomínek autorky na svou maminku a tetu, silné ženy, které se nezalekly složitosti doby a šly za svými sny. Pěkné čtení, první díl se mi možná líbil trošku více, ale i tato kniha byla poučné a poutavě napsané čtení.

Airelle
06.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Skvělé pokračování Dvou hrstí života, které jsem si prostě nemohla nechat ujít, mě nadchlo. Četlo se to úplně samo a já málokdy vydržela udržet počet stran že společného čtení.

Tentokrát je příběh jedné rodiny vyprávěn z pohledu Therese a Gisely, občas i z pohledu Charlotte a Anny a někdy i Felixe. Kniha není tak emotivní jako první díl, ta mi v několika chvílích zlomila srdce. Druhý díl mi přišel víc plný naděje a ač obě ženy bojovali s dobou, ve které žily, bylo to vesměs pozitivní. Therese studuje práva a dnes a denně bojuje se zkostnatělým systémem, kde není zvykem, aby práva studovala žena. Potýká se se šikanou od profesorů a není vůbec jisté, jestli školu dostuduje. Gisela zas bojuje s tím, že se od ní jako od vdané ženy neočekává, že bude pracovat a někam se ve svém oboru posouvat, přičemž ona touží po tom být módní návrhářkou. Její manžel Felix zase se svými přáteli pašuje zboží z NDR a je v neustálém nebezpečí a pod dohledem tajné služby.

Byla to zajímavá sonda do dějin poválečného Německa. A těším se, co dalšího se o dějinách Německa dozvím z autorčiny další knihy Vteřiny života.

Szilvia1
28.09.2023 5 z 5

Pokračování příběhu o tetě a matce autorky jak si přešli životem v poválečném Německu je napsáno krásně a čtivě.Muselo to být těžké tak studovat,že každý na Vás čumí a celý život Vás sledují a vědí o Vás všechno.Muselo to být dost stresující.Ještě na mě čeká další knížka od autorky.

mira399
12.09.2023 4 z 5

Pěkné pokračování knížky Dvě hrsti života o předcích autorky. možná se mi to líbilo o kousek méně,ale každopádně je to čtivě napsáno. Dozvěděla jsem se i něco nového z historie a vřele doporučuji k přečtení.

ivousekk
13.08.2023 5 z 5

Vynikajici pokracovani. Opet skvely vhled do historie, nyni do povalecneho Nemecka. Snad prvni knizka, co jsem cetla, a resilo se v ni rozdeleni Berlina a Nemecka samotneho. To bylo velice zajimave. Skvele postavy, silne zeny, poutave osudy. Skoda jen, ze konec byl v ramci epilogu tak zrychleny. Snesla bych vice kapitol.

KarolinaKačí
14.06.2023 5 z 5

Druhý díl autorky, popisující rodinnou historii v po válce rozděleném Berlíně. Opět poutavé, laskavé i napínavé čtení, které hladí po duši a zároveň i mrazí.
Chvilku mi trvalo, než jsem se zorientovala v postavách, protože první díl jsem četla asi před dvěma lety.

PájaHája
29.03.2023 5 z 5

I pokračování se mi líbilo. Doporučuji.

rakakan
24.02.2023 5 z 5

Stejně jako z prvního dílu jsem i teď nadšená. Při čtení jsem si krásně vybavovala předešlý díl, i když jsem ho četla dva roky zpět. Můžu jen napsat vezmi do rukou a čti. Všechno do poslední stránky. Nejlépe oba díly po sobě.

Anetst
21.02.2023 4 z 5

Knihu jsem četla krátce po přečtení prvního dílu a chvíli mi trvalo než jsem "přepla", co se týče jmen apod. Kniha se četla pěkně, ale jak už tu někdo psal, příbeh Therese mě zaujal mnohem více než Gisele. Byla jsem ráda, že se dovysvětlily některé otevřené příběhy z prvního dílu. Dávám 4 ⭐️.

Josh
31.01.2023 5 z 5

Kdo si počká ten se dočká - překladu a tedy pokračování nádherné rodinné ságy Dvě hrsti života, které mám po roce v rukou. Očekávání po debutu byla po tomto čase akorát, aby měl člověk objektivní pohled. Jenže autorka svým stylem, živostí textu a příběhu, který vás do sebe pohltí – nečtete, ale hltáte každou stránku – mne (opět) převezla:o))

Nelehké období po 2SV je v románech zobrazeno málokdy, všichni směřují příběhy do doby války. Přitom 50.léta v Německu, podobně jako u nás budování socialismu, byla další těžkou zkouškou, jež řadě lidí zbortila sny o skvělém životě po válce. Jenže v Německu musely rodiny čelit nejen vyrovnání se s odpovědností a skutky jejích členů za 2SV, ale navíc také rozdělení rodin dle toho v které části státu žili, protože ho někdo „rozdělil“ jako dort. Ani toto téma není v románech běžné, jestli vůbec. Připomíná mi to korejské knihy (např. Modlitba za matku), kde rodiny trpí (dodnes) rozdělením díky ideologii.

Čtenář si jistě najde detaily, ať k postavám nebo událostem, které bude komentovat jako málo/moc ne/reálné, avšak za mne je to nepodstatné a vím, že si příště přečtu obě knihy za sebou a setkání s mnoha hrdiny mi udělá opět radost.

5holek
21.01.2023 3 z 5

Překvapivě líbila, zajímavý autentický pohled na válkou rozpolcenou zemi a příběh dvou silných žen. Trošku jsem se ztrácela ve jménech, ale na čtivosti to neubírá. Jen mě mrzí, že jsem až pozdě zjistila, že existuje předcházející díl, určitě si jej přečtu.

Myš007
11.01.2023 5 z 5

Dočetla jsem první díl pod názvem Dvě hrtsti života a hned jsem se vrhla na pokračování. Teď marně přemýšlím, zda byl lepší první, nebo druhý díl. Opět psáno stylem střídání kapitol, tentokrát mezi Therese a Giselou, což příjemně oživí čtení. Velmi zajímavý pohled na život v poválečném Německu a problémy mezi východem a západem. Dávám do doporučených :-)

KLHannah
02.01.2023 4 z 5

Kniha mě velmi nadchla. Četla jsem i první díl, tak Anna s Charlotte pro mě nebyly neznámé postavy, stejně tak jako jejich rodinní příslušníci. Jak jsem v prvním díle preferovala životní osud Anny, její příběh mě bavil prostě víc, příběh její dcery Gisely, která jde téměř v matčiných stopách, příliš nezaujal. Na můj vkus málo průbojná, její manžel Felix tomu taky moc nepřipadl. Jeho aktivity mi byly celkem protivné. Za to Therese, dcera Charlotty, byla mou hrdinkou. I když mě mrzí, jak to bylo s Fredem.
Životní úsek hrdinek jsme sledovali kratší dobu, než v předešlé knize a já doufala, že bude třetí díl. Ale dle konce to vypadá, že knihy zůstanou jen dvě. Za mě velká škoda. Četlo se to krásně. Autorka umí držet napětí (třeba u Therese a výsledku zkoušek), její styl psaní se mi líbí.

VIVINKAR
01.12.2022 4 z 5

Ve chvíli, kdy jsem dočetla první díl, Dvě hrsti života, jsem v knihkupectví narazila naprosto náhodou na Nový život. Takže jeho koupě byla jasná volba. Co se týká příběhu Therese a Gisele, byl sice zajímavý ale slabší, než příběhy Anny a Charlotte. I tak byla kniha velmi čtivá a příběh rychle ubíhal.

MilackovaN
21.10.2022 2 z 5

Ani nevím, jak knihu ohodnotit. Musím říci, že jsem od autorky čekala více, ale do čtení jsem se musela nutit. Po dočtení jsem se sama sebe, co mi kniha dala. Odpověď byla nic. Takže za mě ne.

clarkens
15.10.2022 4 z 5

Začátek mě moc nechytl, ale pak se to rozjelo. První díl jsem četla před delší dobou, ale ničemu nevadilo, návaznosti byli spíše minimální

xena2711
09.10.2022 4 z 5

Volné pokračování knihy Dvě hrsti života. Román vypráví o životě po 2.světové válce, přesněji rok 1950-54. Berlín je rozdělen na dvě části a rodiny díky tomu také. A pak je tu móda, která je pro hrdinky obou knih na prvním místě. Stojí za přečtení.

Mlsnákočka
04.10.2022 5 z 5

Autorka píše velmi čtivě a i když jsem první díl četla před třičtvrtě rokem, příběh mi vyvstával před očima. Líbilo se mi zasazení děje do padesátých let minulého století a nastínění poválečné situace v tehdejším rozděleném Německu. Hlavní postavy Therese a Gisela byly sympatické a na svou dobu hodně odvážné. Velmi povedené dílo.

Štítky knihy

Berlín

Autorovy další knížky

Katharina Fuchs
německá, 1963
2021  90%Dvě hrsti života
2022  85%Nový život
2023  83%Vteřiny života

Kniha Nový život je v

Právě čtených2x
Přečtených93x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených10x
Knihotéce122x
Chystám se číst133x
Chci si koupit20x
dalších seznamech3x