Jass Jass diskuze u knih

☰ menu

Iskrivá Iskrivá Kristin Cashore

Pro případ, že by to někoho zajímalo sem vkládám komentář ke čtvrtému dílu série "Winterkeep", který vyšel v lednu 2021.
(*****) 19.-21.2. 2021
Existence čtvrtého dílu mě vyloženě zaskočila, vždyť od vydání "Bitterblue" uběhlo skoro deset let, a pokud nejste George R. R. Martin, tak po takové době už nikdo další díl nijak zvlášť neočekává. Obzvlášť v případě takovéto série, kde jednotlivé díly stojí v podstatě samostatně. Knížka sklidila poměrně velké množství kritiky (zdroj: komentáře na goodreads :D) za to, že je další z řady sérií roku 2010, která se z ničeho nic rozhodla, že po deseti letech vydá další díl (viz Hunger Games, Stmívání a nějaké další, na které si upřímně nevzpomínám). Je to oprávněné? Za mě je jednoznačně ne. Přiznávám, že jsem byla v určité výhodě a už při četbě "Bitterblue" jsem věděla, že čtvrtý díl existuje, a tudíž je pro mě "Winterkeep" naprosto přirozeným pokračováním, protože rozvíjí věci, které "Bitterblue" naznačila (hlavně co se postav a vztahů týče).
K samotné knize. Na rozdíl od ostatních dílů nám "Winterkeep" představuje hned několik vypravěčů, nikdy bych nečekala, že mým oblíbeným vypravěčem se stane Giddon (kterého jsem ještě v "Bitterblue" pouze tolerovala) a mořská obluda (na těsném druhém místě). Giddonův vývoj je ale naprosto neuvěřitelný a autorka si za práci s jeho postavou zaslouží veškerý obdiv. Nová hlavní postava Lovisa, která tvoří určité srdce příběhu mi k srdci zas až tak nepřirostla, nicméně to nemění fakt, že je to nejrealističtější autorčina postava. Byla pro mě celkově nesnesitelná, ale když člověk zváží čím vším si za život prošla a že je jí jenom šestnáct... je jednoduše geniálně napsaná a ostatní úhly vyprávění ji vyvažují, takže to mému požitku z knihy rozhodně neubralo.

"Balls," Bitterblue repeated in frustration, as if that were an explenation. Then she said the word in Keepish, but Lovisa was clearly unenlightened.
"Like, balls to play a game with?" said Lovisa. "Is that a swear word in Lingian?"
"No!" said Bitterblue. "Like a man's scrotum!"
"Oh! You call that balls?"
"Yes!"
"We call it kittens," said Lovisa. "Because they're so delicate."

Musím vám vůbec říkat, jak neuvěřitelnou kulturní a jazykovou různorodost autorka předvádí? O telepatických liškách ani nemluvím, tak liškoidně napsané lišky jsem snad nikdy neviděla (možná proto, že jsem knížku z liščí perspektivy ještě nečetla...). Celkově se kniha nese v poměrně temném duchu jako "Bitterblue" a bolest, kterou mi působila, byla neuvěřitelná (ale ten správný druh, víte?). Taky se znovu zvyšuje podíl LGBT tématiky a v určité míry i rasové rovnoprávnosti (nemám tohle spojení ráda, protože implikuje existenci rasy, ale jiné vyjádření mě teď nenapadá), i když je to samozřejmě fantasy, takže kulturní stránka problému je trochu omezené.
Celkově je pro mě Kristin Cashore zatím největším překvapením roku (a neříkejte mi, že sotva začal) a jsem ráda, že jsem se k ní po tolika letech vrátila, protože o tohle bych nerada přišla. Nejlepší zprávou pro mě je, že tímhle to ještě nekončí, protože autorka ještě plánuje další díl, jehož hlavní protagonistkou by měla být Hava. Nemůžu se dočkat!

22.02.2021 5 z 5


Klan Rudé lišky Klan Rudé lišky John Flanagan

Tak to teda nevím... Přiznávám, že obavy převažují nad nadšením, 12 mě otrávila a tak nějak pochybuju, že to tenhle díl vylepší... Přesto nepochybuji, že nakonec neodolám :D

14.12.2018


Jasným plamenem Jasným plamenem Patricia Briggs

Neuvěřitelné, vůbec jsem nevěděla, že vydání dalšího dílu je takhle blízko, ale zrovna včera jsem si znovu četla čtvrtý díl alfy a omegy a říkala si, že je lepší, než se mi napoprvé zdál... Tomu říkám znamení, skoro mám chuť rovnou běžet do knihkupectví... dost možná to vážně udělám...

30.11.2018 5 z 5


Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

Vážně... To by mě v životě nenapadlo! A to se mi to vydání z roku 82 tak líbí... Ale vážnou knihu tam mám taky...

02.10.2016 5 z 5


Winter Winter Marissa Meyer

Jo, řekla bych, že tahle verze by měla být finální http://www.kniznivesmir.cz/2016/08/vydani-winter-odlozeno-na-rijen/ . Je i docela pěkná, ty originální se mi sice líbí víc, ale zas je to o dost lepší než příšerná obálka Cinder.

23.09.2016 5 z 5


Snížkova dobrodružství Snížkova dobrodružství Michaela Burdová

Ježiši! Tak o tomhle vážně nevím, co si myslet... Na jednu stranu mě vždycky zajímalo, jak to bude dál, ale trochu se obávám, že by bylo lepší nechat to ukončené.

03.09.2016


Uvnitř mé hlavy Uvnitř mé hlavy Francesca Zappia

Vážně se mi to líbilo, ale musím říct, že já jsem čekala více toho neskutečného. Asi to zní trochu krutě vzhledem k tomu, co všechno nakonec v životě Alex nebylo skutečné. Ale chyběly mi tam nějaké detaily, nic takového tam vlastně kromě Šarlatových vodopádů a červených humrů nebylo.
SPOILERY
Hned jak tam bylo zmíněno, že jediné, čím si může být jistá je její sestra Charlie, říkala jsem si, že asi nebude skutečná, a když se to potvrdilo, bylo mi tak neskutečně smutno, mám dva mladší sourozence a představa, že bych si je prostě vymyslela... Chvíli mi trvalo, než jsem pochopila to s kouzelnou osmičkou, na obálce knížky se totiž z nějakého nepochopitelného důvodu píše o hračce z dětství, i když jde o kulečníkovou kouli. Celá ta část okolo Kouzelné osmičky byla trochu divná, ale tak co.

Každopádně to byl vážně nádherný citlivý příběh, o kterém budete přemýšlet i po dočtení.

30.07.2016 4 z 5


Prastarý meč Prastarý meč Rick Riordan

barleyfox: Týjo, tak tohle mi úplně uniklo :), jak se to mohlo stát? Ale stále jsem optimistou, Percy Jackson je dost oblíbený a myslím si, že Apollo přeloží. Ale ano, uvidíme... :)

22.06.2016 4 z 5


Prastarý meč Prastarý meč Rick Riordan

Přijde mi to dost pravděpodobné, když vydávají i tuhle sérii. The Trials of Apollo je navíc úzce spjatá s oblíbeným Percy Jacksonem, takže to považuji za dost pravděpodobné, i když žádné oficiální zprávy se ještě neobjevily...

07.06.2016 4 z 5


Turnaj na Gorlanu Turnaj na Gorlanu John Flanagan

Schválně jestli si už tady Halt stříhá/řeže vlasy saxonským nožem :D

29.04.2016 4 z 5


Turnaj na Gorlanu Turnaj na Gorlanu John Flanagan

Přesto, že vím, že kniha bude zajisté opět skvělá, nemůžu se ubránit jistému skepticismu, samozřejmě, že nechci, aby tenhle jedinečný příběh skončil, ale tak nějak mám pocit, že se opět bude opakovat to, co už jsme jednou viděli. U Hala a Volavek to ještě vcelku fungovalo, protože to vše bylo dosazené do námořního prostředí, které celému příběhu dodalo nový háv, ale tady... Jsem vážně zvědavá... Doufám, že mě autor ještě dokáže překvapit.

29.04.2016 4 z 5