Jass Jass diskuze

☰ menu

Práve čítaný príbeh - čo v ňom nájdeme?

Koukám, že se to tu zas malinko zaseklo... tak přijdu možná s trochu netradiční volbou. Právě čtu "Bygone Badass Broads: 52 Forgotten Women Who Changed the World" od Mackenzi Lee, což je knížka (jak možná někteří odhadli z názvu), která popisuje příběhy 52 žen, které historie vyprávěná muži jaksi... pozapomněla, přestože si místo v naší kultuře a paměti rozhodně vysloužili. Jejich příběhy pocházejí skutečně ze všech částí světa, ale jeden z mých (zatím) nejoblíbenějších je právě z Indie. Jmenovala se Lakshmibai a v první polovině 19. století byla raní v Jhansi. Jako velmi mladá se provdala za mahárádžu Gandaghar Rao a měli spolu dítě, které bohužel krátce na to zemřelo a Rao vážně onemocněl. Aby se zajistilo pokračování linie, před adoptovali syna, Rao ho jmenoval svým nástupcem a krátce na to zemřel. Asi nikoho nepřekvapí, že Británie chtěla situace využít a připojit Jhansi ke svému koloniálnímu území. Lakshmibai se každopádně nedala a její armáda Britskému impériu vydržela vzdorovat překvapivě dlouho - je ikonicky zobrazována na koni, jak vede svoje vojsko do boje, v ruce meč a na zádech svého syna... No, asi nikoho nepřekvapí, že ten příběh nekončí šťastně...

Pokud je takovéhle množství Indie pro splnění zadání dostačující, tak ať pokračuje ten, kdo čte knihu, jejíž hrdinka (případně některá z klíčových postav) by zapadla do společnosti žen z této knihy - tzn. hrdinka, která je pro vás jakýmkoliv způsobem inspirací nebo předmětem obdivu atd...

16.03.2022


Hledám knihy na téma...

AnDyB: Takových knih jsou mraky :-) Možná by pomohlo říct, jaký žánr preferujete? Já momentálně zase jedu v urban fantasy, takže co okamžitě vyskočilo mně je:
Kate Daniels, kde se na začátku skutečně nemůžou vystát, ale chvilku trvá, než se skutečně dají dohromady (ale jiskří to mezi nimi celou dobu).
https://www.databazeknih.cz/serie/kate-daniels-711

Mercedes Thomson. ... Platí asi tak to stejné jako u Kate...
https://www.databazeknih.cz/serie/mercedes-thompsonova-126

Jinak abych teda zkusila přidat něco úplně jiného, tak Simon Snow... Je v podstatě Draco Malfoy-Harry Potter fanfiction, takže víc enemies to lovers to snad ani být nemůže...
https://www.databazeknih.cz/serie/simon-snow-9703

A pokud ještě něco jiného... tak mojí oblíbenkyní - co se současné romance týče - je Elle Kennedy. A řekla bych, že "Návrh" taky celkem dost sedí zadání...
https://www.databazeknih.cz/serie/off-campus-5540

16.03.2022


Hledám knihy na téma...

Daysy: To je ale záludné zadání, mám pár nápadů, které ho částečně splňují, tak uvidíš, jestli tě něco zaujme :D
1. Když se řekne podobné Harry Potterovi a odpočinkové, tak mě okamžitě napadne série Sedmý smysl od Ilcy Pacovské. Duchem je to série HP vážně podobná, i když se rozhodně nedá říct, že by byla neoriginální. Je to ale série pro děti... na druhou stranu má určitý přesah (ostatně jako HP).
https://www.databazeknih.cz/serie/sedmy-smysl-2092

2. Když jsem u té české fantastiky, tak mě ještě napadá Tereza Janišová a její Erilian - to je dětské o trochu méně... i když pořád dětské. Nicméně to není dlouhé, postav je jen pár a celkově je to hodně kompenzované a plné nečekaně originálních nápadů.
https://www.databazeknih.cz/serie/erilian-3658

3. Možná nejlíp by zadání mohlo sedět Nedej se Rainbow Rowell, které je naprosto bezostyšně inspirováno HP. Vždycky jsem trochu nervózní, když tuhle knihu/sérii doporučuju, protože se zdá že lidé tu knihu buď naprosto nesnášejí, nebo milují... Mně to přišlo vtipný, dobře napsaný... Postav není přehršel a fantasy prvky jsou celkem krotké...
https://www.databazeknih.cz/serie/simon-snow-9703

3. Další dobrou volbou by mohla být cokoli od Ricka Riordana... ale to je zase dětštější - hlavně začátek jeho tvorby, kterou je ale nejlepší začít... Nicméně, pokud máš ráda řeckou mytologii, tak je to... čiré potěšení číst :-)
https://www.databazeknih.cz/serie/percy-jackson-300

4. Tak mě napadá... pokud se nebráníš grafickým románům, tak naprosto perfektní je Nimona Noelle Stevenson - to je počin, u kterého není tak úplně jasné na jakou věkovou skupinu cílí, nicméně... je to neuvěřitelně vtipný, odpočinkový a přesahů jsou tam mraky... (Taky je to trochu smutný... ale... )
https://www.databazeknih.cz/knihy/nimona-400352

5. Ve svých doporučeních jsem se dost přiklonila na stranu dětských knih... tak mám teď trochu výčitky a na závěr bych přidala ještě nějaké "dospělácké" odpočinkové fantasy... nejsem si jistá, jestli splňují to ostatní, ale... doporučila bych autorky Ilonu Andrews a Patriciu Briggs.
Kate Daniels má postav trochu víc, ale nabalují se hodně pomalu (a rozsahem to rozhodně není žádné epické fantasy). A nevím, jestli bych řekla, že je to pohádkové... ale má to perfektní humor, skvělou romantickou linku, která ale zároveň není hlavní focus celé série a celkově... prostě super. Jen se série nedá soudit podle prvního dílu, který je... možná bych i řekla slabší, ale hlavně je vidět, že to autoři ještě neměli dopromyšlené.
https://www.databazeknih.cz/serie/kate-daniels-711
Patricia Briggs je možná o trochu pohádkovější...
https://www.databazeknih.cz/serie/mercedes-thompsonova-126

Tak doufám, že jsem se alespoň něčím trochu trefila...

18.10.2021


Fantasy pro muže

Hadati: Jsem ráda, že nejsem jediná kdo má dojem, že tahle skupina změnila jméno :D
Jinak díky za doporučení, Skleník vypadá zajímavě. Poslední fantasy co jsem četla já, bylo Paoliniho "Poutník, čarodějnice a červ" a to teda bylo dost zklamání (i přes nízká očekávání)...

04.10.2021


1. Kniha z lékařského prostředí

Osobně s tímhle tématem dost bojuju, a jak jsem četla místní příspěvky, došlo mi, že jsem v minulých letech četla několik knih, které by do tohoto zadání poněkud netradičním způsobem mohly spadat. (Samozřejmě, že "lékařské prostředí" se dá interpretovat různě, takže pokud se vám něco zdá nedostatečně lékařské, tak se zařiďte podle svého svědomí :-) )

"Tessia - zrození čarodějky" je fantasy příběh, nicméně hlavní hrdinka učící se čarodějnickému řemeslu je zároveň léčitelkou a celý příběh je vlastně o vzniku léčitelské magie.
https://www.databazeknih.cz/knihy/dejiny-sachakanske-valky-tessia-zrozeni-carodejky-93551

"Nerilka" je další fantasy, jedná se o součást série "Drakeni z Pernu", ale tyto knihy lze číst v libovolném pořadí a Nerilka je zcela samostatná. Respektive je dvojčetem "Morety", která pojednává o stejné události z jiné perspektivy. Řekla bych, že na pořadí nezáleží, ale není to pravda, vždycky v jednom případě o některé překvapení přijdete... možná by bylo lepší číst Moretu první, ale... je to těžká volba :D Každopádně jsou to knihy o pandemii ve světě obývaném draky. Moreta je vypravovaná z pohledu dračí jezdkyně, Nerylka z pozice iksté dcery menšího feudála. Nerilka je o něco lékařštější, ale... asi by tam mohly spadat obě.
https://www.databazeknih.cz/knihy/odpadlici-z-pernu-nerilka-14479
https://www.databazeknih.cz/knihy/drakeni-z-pernu-moreta-pani-pernskych-draku-14478

"Setkání s cizincem" je nadprůměrnou červenou knihovnou/historickou romancí. Hlavní hrdinka je první licencovanou lékařkou ve viktoriánské Anglii. Jedná se sice o čtvrtý díl, ale lze číst i samostatně. (Nicméně pokud tenhle žánr máte rádi, doporučuji přečíst od začátku, protože jednotlivé díly na sebe navazují více, než je v žánru obvyklé... nebo si alespoň přečtěte první díl před druhým, já to napoprvé neudělala a byla jsem trochu zmatená...)
https://www.databazeknih.cz/knihy/ravenelovi-osudy-rodu-ravenelovcov-setkani-s-cizincem-380661

"Ještě než umřu" je poněkud tradičnější volba, protože je o dívce, která umírá na rakovinu. (Já vím, já vím...) Nicméně mi přišla o něco hlubší a filosofičtější než tyhle knihy obvykle bývají. Hlavní hrdinka je místy na zastřelení (čti: je výborně a věrohodně napsaná), moc se mi líbil styl psaní... a je to krátké. Podle knihy byl natočený film. (K tomu bychom samozřejmě mohli přiřadit "Hvězdy nám nepřály", "Jestli zůstanu" - tam není rakovina, ale dopravní nehoda - a "Všechno úplně všechno," které se čte
v podstatě samo.
https://www.databazeknih.cz/knihy/jeste-nez-umru-56619
https://www.databazeknih.cz/knihy/hvezdy-nam-nepraly-168907
https://www.databazeknih.cz/knihy/jestli-zustanu-jestli-zustanu-74704
https://www.databazeknih.cz/knihy/vsechno-uplne-vsechno-269796

"Jednou ano, dvakrát ne" je těm předchozím v mnohém podobná, ale na druhou stranu taky úplně jiná. West má těžkou nehodu a... dál uvidíte sami, upozorňuji, že tahle kniha obsahuje brutální a neočekávaný zvrat (nebo byl neočekávaný alespoň pro mě v době, kdy jsem to četla...)
https://www.databazeknih.cz/knihy/jednou-ano-dvakrat-ne-218255

Když už jsme u těch ždímáků emocí, tak nemůžu nezmínit "Je to i můj život", což je zase příběh o rakovině, ale zase trochu jinak. Protože vlastně vůbec o rakovině není, ale o rodině a rodičovství...
https://www.databazeknih.cz/knihy/je-to-i-muj-zivot-613

Ale vraťme se zas k o něco netradičnějším titulům. Do zadání by myslím mohla sedět i série "Taťána a Alexandr", jejíž první díl "Měděný jezdec" je o obléhání Leningradu. Hlavní hrdinka nicméně později v příběhu začíná pracovat jako zdravotní sestra a myslím, že tenhle aspekt jejího života se objevuje ve všech dílech. (Pokud se vám líbila "Cizinka", kterou už tu někdo zmiňoval, tak si myslím, že by vám mohlo sednout i tohle...)
https://www.databazeknih.cz/serie/tatana-a-alexandr-2817
https://www.databazeknih.cz/knihy/cizinka-cudzinka-cizinka-37101

Výborný typ, který tu už zazněl, ale mě by asi nikdy nenapadl je "Egypťan Sinuhet," představovat asi nemusím :D
https://www.databazeknih.cz/knihy/egyptan-sinuhet-patnact-knih-ze-zivota-lekare-310526

V nemocničním rámci se odehrává také Čapkův "Povětroň", i když tam ta nemocnice skutečně představuje jen to prostředí :-)
https://www.databazeknih.cz/knihy/povetron-26613

Jinak děkuji za stálé opakování "Vyhoďme ho z kola ven", které si chci přečíst už dlouho, ale stále na něj nemohlo dojít. (Samotnou by mě to vůbec nenapadlo s tím lékařským prostředím spojit.) Za připomenutí "Noční směny," o které už jsem kdysi slyšela a zaujala mě a za zcela nový tip "Maják v Alexandrii."

23.07.2021


Hledám knihy na téma...

Twigxi: Na větrné hůrce je výborná kniha, ale bohužel se neodehrává na hradě :D Jinak... hodně lidí si myslí, že to je romance, protože Bronteovi se dávají do stejné přihrádky s Austenovou, ale... romantická linka tam sice je, ale nemá se číst pozitivně (je to hodně problematický a toxický vztah). Jednou jsem slyšela někoho říct, a myslím, že to je velmi přesné, že to je knížka o cyklu násilí. Většina postav je brutálně nesympatická, ale to k tomu patří... Duchařské prvky jsou tam taky. Jestli to zní zajímavě, tak určitě doporučuju.

18.07.2021


Hledám knihy na téma...

twigxi: Z toho, co píšete, se mi zdá, že vlastně hledáte gotický román, s tímto žánrem bohužel nemám velké zkušenosti a stejně jako Eicherika mě napadají Záhady Udolfa, které jsem ale ještě nečetla... Možná bych zkusila prozkoumat tento štítek:
https://www.databazeknih.cz/stitky/goticke-romany-5796?orderBy=&id=1
I když ze zběžného nahlédnutí je zřejmé, že zdaleka ne všechny knihy se odehrávají na hradě... A některé ani moc nesedí na ten gotický román (třeba Opatství Northanger je spíše parodií na tento žánr a Frankenstein je spíše filosofický román...)
A možná by nebyl marný ani tento štítek, i když to vypadá, že velká část je literatura faktu:
https://www.databazeknih.cz/stitky/gotika-217

17.07.2021


Čitateľské fórum.

Mirka2778: Ten zbytek si ještě musím nechat doprojít hlavou, nicméně je důležité si uvědomit, že ač Shakespeare děj svých her rozmisťuje napříč celou Evropou, v pozadí je vždycky Londýn a Anglie. Tudíž si myslím, že způsob nástupnictví v Dánsku je téměř bezvýznamný - Shakespeare většinou reálie míst, kam své hry zasazuje vůbec nezná a dělá to jen z toho důvodu, aby se vyhnul problémům s cenzurou... (nebo ne jen proto, ale je to jeden z hlavních důvodů...)

01.05.2021


Čitateľské fórum.

Mirka2778: U Macbetha naprosto souhlasím - čarodějnice mu prorokovaly, že bude králem... vůbec nebylo potřeba, aby někoho vraždil, stačilo si počkat... Hamletovi se dneska večer podívám na zoubek...

Nedávno jsem četla "Školu malého stromu" (https://www.databazeknih.cz/knihy/skola-maleho-stromu-38598) (jen bych tu ráda dodala, že jak s autorem, tak s knihou mám určité... řekněme ideologické problémy) a je tam jedna pasáž, kde diskutují některá Shakespearova díla, neskutečně jsem se u toho nasmála, tak vám sem přidávám, co si dědeček myslí o panu Macbethovi a paní Macbethové :D

"Babička četla pomalu, hlavu skloněnou ke knížce, dlouhé copy jí visely až k podlaze. Dědeček se houpal s mírným vrzáním sem a tam. Vždycky jsem poznal, že jsme se dostali k napínavému oddílu, protože dědeček se přestal houpat.
Když babička četla o Macbethovi, viděl jsem ve stínech na stěnách srubu obrysy zámku a čarodějnice jako živé a přitiskl jsem se pevně k dědečkově houpací židli. Když se babička dostala až k tomu bodání, krvi a ostatním věcem, dědeček se přestal houpat. Řekl, že se to všechno nemuselo stát, kdyby si Lady Macbethová hleděla ženskej věcí a nestrkala nos do toho, co měl správně dělat pan Macbeth, a vůbec, nebyla to žádná „lady“; nemohl pochopit, proč jí tak vlastně říkali. Tohle všechno vyhrkl dědeček v zápalu prvního čtení. Později, když si to srovnal v hlavě, mudroval, že s tou ženskou (odmítl jí nazývat lady) muselo být něco v nepořádku. Vyprávěl, jak jednou, bylo to v říji, viděl laň, která nemohla najít jelena a dočista se zbláznila, narážela do stromů a nakonec se utopila v řece. Pokračoval, že se to nedá s jistotou říct, protože pan Shakespeare vo tom nic přesnýho neříká, ale že všecka vina jde na účet pana Macbetha – to naznačuje spousta věcí – na co ten člověk šáh, skončilo průšvihem.
Hodně se tím natrápil, ale nakonec došel k závěru, že největší chyba byla přece jen v paní Macbethové, poněvač mohla žár svý ničemnosti uhasit jiným způsobem, třeba mlátit hlavou do zdi, dyž už ne jinak, a ne zabíjet lidi."

30.04.2021


Čitateľské fórum.

R.E.M. Úplně mi čteš myšlenky, poslední týden skoro neustále myslím na svůj Hamletovský rest. Ohledně Macbetha jsem měla vysoká očekávání a tak mě trochu zklamal... Mám ještě pár perliček, ale přidám je sem o něco později (potřebuju ještě něco dodělat...).

30.04.2021


Potřebuji poradit....

Lenka.Vílka: Úžasná detektivní práce, moc děkuji za snahu :D Svět si asi přece jen musí uchovat nějaká svá tajemství... XD

26.04.2021


Potřebuji poradit....

Lenka.Vílka: Díky! Ta jiná obálka mě stresovala :D
S tím e-bookem je to trochu zvláštní, zkusila jsem ho teď hledat přímo přes "fra" a tam ho v nabídce vůbec nemají... A v seznamu knih, které vydali také není uvedeno, že by to vyšlo ve dvou formátech... Ale kdo by si k neoficiálnímu e-booku vytvářel vlastní obálku?

22.04.2021


Potřebuji poradit....

Mám dotaz poněkud technického charakteru. Začala jsem číst knížku "Modlitba za úsvit luny" (https://www.databazeknih.cz/knihy/modlitba-za-usmev-luny-47985), ale když jsem si ji chtěla přidat, uvědomila jsem si že má jinou obálku, přestože všechny ostatní informace sedí. Po chvilce hledání se ukázalo, že je to tím, že jde o e-knihu (přestože je momentálně zadána měkká/brožovaná vazba). Chtěla jsem chybu napravit, ale knihy mají kromě tohoto (obálky a vazby) všechny informace totožné, včetně ISBN... Dvě knihy se stejným ISBN vložit nepůjdou, že?

22.04.2021


Hnusná potvora

Zmínil už někdo paní Norrisovou z Mansfielského panství? Větší... potvoru neznám. (I když s Umbridgeovou si teda dost šlapou na paty...)

09.04.2021


Nejbližší akce aneb Co, kdy a kde ve světě literatury

Moc děkuji za odkaz na povídky od Virginie Woolfové, audio je to vážně moc povědomé. Doma jsme pak plynule přešli na Flushe, který byl snad ještě lepší. Na Vltavě je teď prodloužen do 25.4., rozhodně moc doporučuji :-)

https://vltava.rozhlas.cz/virginia-woolfova-flush-pribeh-lasky-a-pratelstvi-v-podani-jiriny-jiraskove-8451228

03.04.2021


Práve čítaný príbeh - čo v ňom nájdeme?

Po chvíli zvažování, které roky asi tak určují napoleonskou dobu (Napoleonův život? 1769/1821 Napoleonské války? 1803/15) a ve kterém roce se odehrává kniha, kterou čtu? (podle mě v samotné knize není uvedeno, nicméně autorka na ní začala pracovat v roce 1811 a vydala ji v roce 1814). Pak je tu také otázka, jestli je "z napoleonských dob" míněno tématicky nebo historicky... (historicky zdá se, moje kniha bezproblémově spadá do zadání, tématicky už tak moc ne... nebo alespoň zatím Napoleon tuším zmíněn nebyl)
Po chvíli zvažování celého dilematu jsem se rozhodla, že Mansfieldské panství je román z napoleonských dob dostatečně. Mansfieldské panství je jedna z nejzvláštnějších knih, co jsem kdy četla, hrozně se mi líbí, ale musím ji dávkovat po malých částech, protože je tam tolik k zamyšlení. Díky tomu ji čtu už skoro rok... Ať tedy pokračuje někdo, kdo nějakou knihu čte déle než měsíc.

23.03.2021


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Josef: Včera už jsem to nedohledávala, ale dneska jsem se na to ještě dívala a kniha v češtině vyšla v roce 2005, takže 15 let by to být mohlo... Něco sedí, něco ne... Odkaz na knihu když tak tady: https://www.databazeknih.cz/knihy/princeta-a-kapitan-11500

04.03.2021


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Josef: V souvislosti s nelineárním plynutím času mi naskakuje "Princetta a kapitán", řada parametrů sedí, ale hlavní hrdinkou je dívka...

04.03.2021


Poraďte fantasy/scifi knihu prosím.

666joxer: Jasně, že existuje... Bohužel jsem po krátkém nahlédnutí do své čtecí historie zjistila, že jsem teď moc samostatných knížek nečetla a nejsem si jistá, jestli je ten zbytek takové fantasy, jaké byste si představoval...
Nicméně Jonathan Strange & pan Norrell rozhodně stojí za přečtení (i když to je trochu švindl, protože existuje povídková sbírka ze stejného světa).
https://www.databazeknih.cz/knihy/jonathan-strange-pan-norrell-261103
Některé Prachettovi knihy jsou úplně samostatné - třeba Národ, který je podle mě naprosto skvělý.
https://www.databazeknih.cz/knihy/narod-17196
Bílí havrani se mi taky moc líbili, ale tam jsou veškeré magické prvky dost v pozadí. https://www.databazeknih.cz/knihy/bili-havrani-351545
Z úplně jiného soudku přihodím knížky Jenny-Mai Nuyen, které se mi hodně líbily, ale ty jsem četla skutečně dávno (tak před 10 lety), takže skutečně netuším, nakolik je to dobrý tip...
https://www.databazeknih.cz/autori/jenny-mai-nuyen-2009

25.01.2021


Čitateľské fórum.

Mirka2778: To rozhodně není přízemní otázka, řekla bych, že je to otázka nanejvýš zajímavá, i kdyby jen z toho důvodu, že je vina stereotypně házena na Lady Macbeth, která ač v tom rozhodně není nevinně taky rozhodně není jediným vlivem. Myslím, že už jsem to jednou psala, ale řeknu to ještě jednou, mě vlastně Lady Macbeth trochu zklamala, ze způsobu, kterým je později vyobrazována jsem čekala trochu silnější kafe... (Nemám u sebe teď svoji knihu s poznámkami, jinak bych se k tomu vyjádřila trochu podrobněji...)

Všem se omlouvám, že se očividně taky nejsem schopná držet tématu, ale ještě krátce k těm Čechám. Zimní pohádku jsem nečetla, tak nevím, jak je to s tím pobřežím, ale v černé komedii Něco za něco naprosto září zločinec českého původu Barnardin, ta hra je celkově skvělá, ale jeho scény... jeho schopnost vymluvit se z jakékoli nepříjemnosti je skutečně česká...

20.01.2021