Eldar80 Eldar80 diskuze u knih

☰ menu

Tibetská kniha mrtvých (První úplný překlad) Tibetská kniha mrtvých (První úplný překlad) Mistr Padmasambhava

Neslučujte prosím tohle vydání s ostatními. Všechna předchozí vydání pochází z neúplných překladů. Zásadní rozdíl je vidět v počtu stran.

11.04.2024


Změň svůj dech a začnou se dít věci Změň svůj dech a začnou se dít věci Rostislav Václavek

Typický profil hodnotitelů. 23 v jeden den ohodnocených knih a jediný komentář u této knihy. Co mě nejvíc zarazilo, že se to děje i poté, co je zde na to upozorňováno. Ale třeba to jsou fanoušci autorů, kteří jsou k tomu nabádáni, dělají to v dobré víře a nedochází jim, že to pak vypadá jako podvod.

27.03.2024


Ikony evoluce Ikony evoluce Jonathan Wells

Logika: Evoluce je dokázaná experimentálně. Není to teorie ve smyslu nepotvrzené hypotézy experimentem. Dnes máme znalost DNA a archeogenetiku. Příklad: dokážeme vyrobit octomilku s nějakým genetickým postižením a předpovědět vývoj postižení na několik generací dopředu. Pak stačí odchovat dostatečný počet generací octomilek a srovnat výsledek s předpovědí. Této problematice se věnuje kniha:
John Gribbin: Pátrání po dvojité šroubovici
Právě proto díky octomilkám byla udělena spousta Nobelových cen. Doplňte si prosím vzdělaní a nepište hlouposti na knižním webu.

04.03.2024


Úvod do tibetského buddhismu Úvod do tibetského buddhismu John Powers

Koho zajímá čínská propaganda na českém internetu, tak ať si najde článek "O tradičním Tibetu: propaganda versus fakta", kde slovenský sinolog a tibetolog Martin Slobodník okomentoval nejčastěji šířený hoax. (Článek je bohužel dohledatelný už jen na dezinformačním webu manipulatori. Na puvodni webu tibetania už není.)

29.02.2024 5 z 5


Úvod do tibetského buddhismu Úvod do tibetského buddhismu John Powers

Autor je další příznivec školy Gelug (Dalajlama). Tihle lidé na mě nedělají dobrý dojem. Co doslovně tvrdí je vlastně v rozporu s přáním 16. Karmapy (Kagjü). Na druhou stranu ten odpor ke vzdělání se nedá popřít... že by tohle byl důvod nízké čtenosti?
Poslední poznámka v kapitole o škole Gelug:
"Jedním z paradoxů toho, jakým způsobem si někteří lidé na Západě osvojují buddhismus, je běžná protivzdělanecká zaujatost mnoha nově na víru obrácených nadšenců, zejména těch, kteří neovládají tibetštinu. Lamové, které uctívají, strávili zpravidla desítky let intenzivním studiem, což je předpokladem pro získání učitelské kvalifikace. Protivzdělanecký postoj převládá hlavně u těch lidí ze Západu, kteří studují u lamů z řádů Kagjü a Ňingma (ale neomezuje se jen na ně), zdůrazňujících, že samotné studium není samo o sobě dostačující a že k dosažení pokročilé úrovně uvědomění je třeba se věnovat i meditaci; sami však absolvovali důkladný základní výcvik v exoterických i ezoterických oborech. Neznám jediného tibetského lamu, který by neabsolvoval takovou průpravu a prostě se uchýlil do osamělého ústraní; myšlenka, že by člověk mohl úspěšně meditovat bez znalosti cesty - buddhistických systémů meditace a nástrah a protiléků -, je pro tibetské lamy stejně směšná jako představa, že by se někdo mohl rozhodnout řídit vůz z New Yorku do Kalifornie se zavázanýma očima, prostě nastoupit do vozu bez pohledu na mapu nebo toho, že by se vyptal na cestu, naplnil palivovou nádrž a doufal, že nějak dojede na místo určení."

29.02.2024 5 z 5


Síla viru: Kronika jedné epidemie Síla viru: Kronika jedné epidemie Martina Riebauerová

Lenka.P7: Nejsem si jistý, že popisujete DK efekt správně. Nebo se jeho definice změnila? V dalším případě ten jev pravděpodobně neexistuje, protože se jednalo o chybnou interpretaci statistických dat. To neberte jako můj názor, ale vycházím ze sledování @HynekCigler na X (twittru). (Mohu zaslat přesný odkaz na vlákno.)

26.02.2024


Příběh tantry Příběh tantry Viliam Poltikovič

Aktuálně v Levných knihách za 69 Kč.

12.10.2023


Cesta bílých oblaků Cesta bílých oblaků Anagárika Góvinda (p)

Možná tam není vůbec žádná souvislost, ale světelné jevy má na svědomí geologické podloží.
A letos 9.9. v Maroku bylo též zemětřesení a též se opakovaly světelné efekty na nebi. Stačí dát vyhledat "zemětřesení záblesky" a najde to víc článků.

08.10.2023


Vimalakírtiho sútra Vimalakírtiho sútra neznámý - neuveden

Osmá kniha vyšla opět s pořadím 6. Je to uvedeno na obálce skutečné knihy i webu nakladatelství.

08.09.2023


Zaklínač: Stříbrný meč Zaklínač: Stříbrný meč Andrzej Sapkowski

Odpověď v diskusi zřejmě nenalezena :-) Sežeňte si Poslední přání. Tohle jsou povídky, které vycházely, jak to Sapkowski postupně psal a už nikdy to nevyjde. A pochybuju, že vám někdo půjčí sběratelskou záležitost.

07.05.2023


Šílenství davů Šílenství davů Douglas Murray

Jen teoretický dotaz na žánr. Nebylo by přesnější místo Literatura naučná knihu zařadit do Žurnalistika, publicistika?

12.02.2023 4 z 5


Pozvedněte svou hru Pozvedněte svou hru Alan Stein Jr.

V Progres Guru asi někdo ztrácí nervy. Není to zbytečné? Stejný den, stejná kniha... ostruzilovamark, ludmilarihova, janickazrudicka
Ještě u Klínu něco bylo... Ach jo. :(

14.09.2022


Alter ego efekt Alter ego efekt Todd Herman

Vypadá to, že tři profily ivetkaprochazko, kristyrychla a marta52nova jsou podvod, protože ve stejný den všechny napsali komentář ke třem stejným knihám:
Klín, Alter ego efekt a Pozvedněte sou hru od nakladatelství Progres Guru.
Pěkně ubohé.

01.08.2022


Sapiens: Stručné dějiny lidstva Sapiens: Stručné dějiny lidstva Yuval Noah Harari

lazarus: Možná by se to víc hodilo přímo na profil autora. Co sem tak četl komentáře, tak lidem se prostě líbí, když jim někdo říká, co chtějí slyšet. Co se týče zábavy je kniha dobrá. Co se týče historie je to paskvil. Ono se to už řešilo u 21 lekcí pro 21. století. Viz komentáře uživatele bulat.

26.03.2022


Očkování - hrozba nebo záchrana? Očkování - hrozba nebo záchrana? Tomáš Kašpar

siena: Odkaz, který uvádíte vede na osobní profil nějakého Turka jménem Vedat Or. :) Správný odkaz je:
Opravte si to, já pak tohle smažu.
A tohle je asi ono že?

Díky.

27.11.2021


Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

jerisno: Proč tak moc lžete? Celá sága navazuje na předchozí dva soubory povídek, takže to co tady tvrdíte je sprostá lež. Ještě druhý díl ságy čerpá z povídek. Akorát zbytečně klamete lidi, kteří pak neví jakým dílem začít a opakovaně kvůli tomu vznikají zbytečné diskuse.

02.10.2021


Morálka lidské mysli Morálka lidské mysli Jonathan Haidt

NGC6715: Nacismus nepovažuji za svobodný a už vůbec ne spravedlivý systém. Jinak tuhle vadnou ideologii vůbec neznám a tak si z toho nic neberu.
Stačí mi 2 poslední věty. Ty samozřejmě podepisuji.

07.06.2021


Tajné dějiny jezuitů Tajné dějiny jezuitů Jiří Novotný

U vydání z roku 98 je zase úplně jiný Jiří Novotný. Takže jeden z nich bude špatně.

07.06.2021


Morálka lidské mysli Morálka lidské mysli Jonathan Haidt

NGC6715: Konzervatismus (český) nemusí být přece pouze, jak uvádíte: "Jste neoliberálové nebo libertariáni", ale může být i levicový ne? (KSČM, SPD) To o čem mluvíte je spíš klasická pravice ne? (Hrubě řečeno voliči ODS.) To co píše thorir je konzistentní. Kde přesně je chyba netuším, protože je zřejmé, že tyhle termíny nejsou přenositelné z USA na Evropu. Na podobný problém jsem narazil i v knize Chování. Tam také chybí politické kvadranty a to liberální pravice a levicový konzervatismus. Jinak z mého pohledu, čím více má člověk morálních hledisek, tím lépe. To je myslím zřejmé z historie.

06.06.2021


Aby bylo jasno aneb Vrátí se Marx a Lenin? Aby bylo jasno aneb Vrátí se Marx a Lenin? Jana Bobošíková

Gambit12: A co má být onou krizí konzervatismu? Jak se to má projevovat? Já žádnou takovou krizi nevidím. Já zase vidím krizi liberalismu. Ať už v USA či na Západě.

18.03.2021


Súmrak demokracie: Zvodné lákadlo autoritárstva Súmrak demokracie: Zvodné lákadlo autoritárstva Anne Applebaum

newtory: Proč? Copak není dobré znát názory protistrany? A nebo si myslíš, že to skutečně nemá úroveň a proto není dobré to číst?

14.03.2021


Pohřbený obr Pohřbený obr Kazuo Ishiguro

Atuin: Jistě, není. S fantasy to nemá společné nic. Asi si někdo myslí, že rytířské romány ze 14. století jsou fantasy, když tam jsou draci a obři. Ach jo. Docela mě zklamalo, že Argo občas píše ke knihám dost stupidní anotace. To bych od takového nakladatelství nečekal. Asi nejhorší anotaci jsem zatím našel u Nezmara.

19.12.2020 3 z 5


Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Barbarak: To sice ano, ale některé překlady se velmi liší, jak je níže zmíněno.

26.11.2020 4 z 5


Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

Mapa (neautorizovaná, s českou nesedí úplně, další podrobnosti jsem už zapomněl):
https://i.imgur.com/iBPt9.jpg

02.11.2020 4 z 5


Ministerstvo nejvyššího štěstí Ministerstvo nejvyššího štěstí Arundhati Roy

micha-ella: Protože Omega běžně przní knihy. Vydává je se špatným překladem nebo klidně použije starý překlad , na který vypršela práva. V diskusi je vlákno, které se Omeze věnovalo.

24.08.2020


Pád Cařihradu Pád Cařihradu Mika Waltari

U některých komentářů se objevuje kritika, že kniha obsahuje příliš náboženských úvah. Ale vždyť o čem jiném by kniha měla být, když to byla příčina pádu Cařihradu? Když pominu, že náboženství mělo ve středověku mnohem zásadnější roli než dnes. Pro nás prakticky nepředstavitelnou.
Tady je článek, který možná pomůže zasadit si problematiku do širších souvislostí. Jedná se o 9. odstavec začínající: "Pokud by se Houellebecqovo proroctví..."
(Což samozřejmě může někdo vnímat jako spoiler, tak jako odpovídající heslo na wikipedii.)

17.07.2020 4 z 5


Jak zachránit západní civilizaci Jak zachránit západní civilizaci Ben Shapiro (p)

Gambit12: Děkuji za odpověď. Knihu si zkusím sehnat. Ano, Matěj Stropnický mne taky překvapil. Od Chomského jsem zatím nic nečetl.

30.05.2020


Jak zachránit západní civilizaci Jak zachránit západní civilizaci Ben Shapiro (p)

Gambit12: Člověče, ty máš za tuhle diskusi víc palců než za komentáře ke knihám. :D Hodně vysoko míříš! :D Jak si vysvětluješ ztrátu sebereflexe u současné liberální levice? (Nová levice, progresivisté či neomarxisté.) Úplně se jim posrala zpětná vazba. A nebo to je tím, že humanitní vysoké školy ovládl pouze jeden politický směr? Jak je možné, že spousta z nich zůstala myšlenkově v době před 30 lety a nezaregistrovali jak se svět změnil? Stačí krátce nebo bez reakce. Zatím marně hledám nějakou rozumnou odpověď.

30.05.2020


Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

V komentářích se objevují stezky po chybějící mapě. Ta je však tady:
https://i.imgur.com/iBPt9.jpg
Nemělo by tohle být případně v Zajímavostech? Myslel jsem, že to je obecně známá věc, ale hodně lidí očividně o mapě nic netuší.

25.05.2020 4 z 5


Lidské rasy: Evoluce a chování z pohledu životní strategie Lidské rasy: Evoluce a chování z pohledu životní strategie John Philippe Rushton

Minulost, rok 1993:
Jeden druh psychologického výzkumu, který je více než dvacet let ostře napadán ze strany menšin, radikálů a některých liberálů, je výzkum genetických rozdílů v duševních schopnostech. Arthur Jensen, H. J. Eysenck a Phillipe Rushton, mezi jinými, se snažili prostřednictvím statistické analýzy zjistit, jaký je příspěvek genetiky u průměrně horších výkonů černochů ve většině mentálních testů; za své úsilí byli obviněni z rasismu, napadeni studentskými skupinami a zavrženi většinou svých kolegů, kteří nejen že s jejich poznatky nesouhlasí - na to mají naprosté právo - ale tvrdí, že takový výzkum je společensky škodlivý a měl by být zastaven, nebo dokonce zakázán.
Takovéto narušování výzkumu se stalo běžnější, útočnější a nepřátelštější v současné éře "politické správnosti" na půdě vysokých škol.
Morton Hunt: Dějiny psychologie

Současnost, rok 2020:
Přednáška o výzkumu lidských ras smazána z youtube. Snaha dopátrat se pravdy je označena za projev nenávisti. Facebook, Twitter a youtube jsou v dnešní době zcela regulérně cenzurovány. Tedy nemáme svobodu slova. (Ta totiž buď je nebo není.) Viz případ Voldemort. Situace se za 27 let extrémně zhoršila. Daniel Vávra k případu Voldemort:

(Omlouvám se, ale nehodlám reagovat ani na souhlasné ani na nesouhlasné příspěvky. Pouze mě zaujala ta pasáž v knize. Tuhle knihu jsem totiž ještě nečetl a zaujalo mě, že ta situace je špatná už 47 let. Politickou korektnost jsem ve své naivitě považoval až za fenomén poslední doby.)

19.05.2020


Athény a Jeruzalém - úděl duchovní říše Západu Athény a Jeruzalém - úděl duchovní říše Západu Jacques Attali

Aktuálně v Levných knihách. 05.2020

18.05.2020 4 z 5


Tajná kniha Šerosvitu Tajná kniha Šerosvitu * antologie

Jedná se o jeden příběh složený z kapitol od jednotlivých autorek. Věta "Formálně se jedná o antologii samostatných povídek, které jsou ale provázány společným motivem a společným světem." nedává moc smysl, když na sebe kapitoly navazují. Ani přímo vydavatel tuhle větu v anotaci nemá: https://www.albatros.cz/tituly/3225609/tajna-kniha-serosvitu/
Co mě prostě zaráží je reakce moderátorů, kteří nejsou schopni vysvětlit svoje stanovisko. Komunikace s uživateli totální bída.

01.05.2020 4 z 5


Jonathan Strange & pan Norrell Jonathan Strange & pan Norrell Susanna Clarke

Knizectvi: Jaký historický výzkum máte na mysli? O lidech, kteří se magií v době děje knihy zabývali v knize není ani slovo. Podle mě je to celé fikce. Mohl být zmíněn třeba John Dee, který je skutečnou historickou postavou. Žil však mnohem dřív. Autorka naopak zasadila děj do vhodného období, aby měla prostor pro fantazii. Umístit to do pozdější doby by znamenalo další konfrontaci s realitou. O desítky let později totiž v Anglii vznikl Hermetický řád Zlatého úsvitu. To stejné platí pro Francii, kde se objevují okultisté také až později. Např. Eliphas Lévi (1810-1875)
Na druhou stranu jsem Dějiny magie, četl už hrozně dávno (20 let), tak je možné, že se v něčem pletu.
https://www.databazeknih.cz/knihy/dejiny-magie-86063

22.03.2020 2 z 5


Bible Bible neznámý - neuveden

ma71: Druhé video jsou jen shrnuté vědecké poznatky v populární formě. Tam se o žádné věření nejedná. To co říká Charvát si každý musí přebrat sám. S extrementy jste začal vy. Pak nezbývá než si doplnit vzdělání a nebo se prostě k Bibli nevyjadřovat. Bez adekvátních znalostí to stejně nemá žádný význam. Smír může být, stačí když sem nebude nic psát.
Tady se řeší nesmyslná válka s nahlašováním pozitivních komentářů. Úplně zbytečně se zde hromadí příspěvky. A do toho sem navíc píšete věci, které nemají žádný přínos. Pro nikoho. Další zbytečné příspěvky o ničem. K čemu je to dobré?
Drtivá většina uživatelů dala Bibli 5 hvězdiček. Jak zdejší debatu může obohatit někdo, kdo nechápe problematiku a tak dal Bibli odpad? Nijak. Viděl jsem stovky rozhovorů a desítek jsem se účastnil, kde ateisté brojí proti křesťanství a výsledek je nula. Nikoho to nezajímá. O vaše názory tady nikdo nestojí. To je tak těžké pochopit?
Nebo napište něco užitečného k tématu. Ale ne milionkrát řečené názory, které stejně nic nezmění. To co říká Charvát a to co ve výsledku Bible je to stejné. Jen Bible je prostě zoufale zastaralá. Proto se dnes spousta lidí zabývá esoterikou. Protože je nepřístupný text Bible a její alegorie nebaví luštit. A nebo taky můžete vypláznout několik tisíc za kurz MBSR. A přitom je mindfulness jen "vykradená" buddhistická meditace. Ona totiž bdělá přítomnost je v křesťantví a judaismu také. Jen do toho tahají koncept Boha.
Proto jsem tak zareagoval. Protože jsem stejné názory viděl milionkrát a NIKDY to k ničemu nevedlo...

07.03.2020


Bible Bible neznámý - neuveden

ma71: Píšete totální nesmysly. Pokud jste skutečně ročník 71, tak byste se měl hluboce stydět. Vaše názory na úrovni 15 letého dítěte jsou směšné. Máte jednoznačnou pravdu ve vaší první větě. Jste nevzdělaný.
Podle vašich přečtených knih jste nečetl nic o náboženství, ale ani duchovnu a dokonce nic historického. Pouze pár historických románů. A nebo nejste ročník 71, je vám méně než 20 a pak jsou takové hloupé názory akceptovatelné. Pak nezbývá doufat, že časem dostanete rozum. Otázkou je, proč se vyjadřujete k něčemu o čem nic nevíte. Jste jen další krásná ukázka Dunning–Krugerova efektu.
Radím neodpovídat. Vzhledem k přečtené literatuře na to nemáte. A pokud už ano, tak doporučuji nejdřív se podívat na tyto videa:
První video je krásná ukázka následku, o kterém se mluví ve druhém, které je čistě naučné a odpovídá zhruba nynějšímu vědeckému poznání. To jen proto, abychom už od začátku věděli o čem se vlastně bavíme a předešli tak nedorozumění. (Od pana Charváta je možné víc. Možná jsem nevybral nejlepší.

05.03.2020


Tajný náčelník: Rozhovory s průkopníkem neoficiálního hnutí psychedelické terapie Tajný náčelník: Rozhovory s průkopníkem neoficiálního hnutí psychedelické terapie Myron J. Stolaroff

Snad brzy už legálně. MDMA a PTSP
http://beyondpsychedelics.cz/mdma-asistovana-terapie-bude-dostupna-mimo-klinicke-studie/

20.02.2020 4 z 5


Kybernemoc! Kybernemoc! Manfred Spitzer

Něco o lootboxu

18.02.2020 4 z 5


Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

PetrCepek: Nemáte pravdu. Jedná se o třetí díl jak lze vidět na všech nových vydání. Sáze předchází povídky.

04.01.2020 4 z 5


Korporac€ Korporac€ Pavel Hénik

Zase anonymní profily? To je fakt zoufalý. Stačí se mrknout na tohle:
https://www.databazeknih.cz/knihy/japonska-bojova-umeni-415015

19.11.2019


Japonská bojová umění Japonská bojová umění Antonín Nowak

:D 5 hvězd od anonymních profilů? ??? Ano nebo ne?
(Čím víc proužků, tím víc Adidas.)

01.11.2019