Tajný náčelník: Rozhovory s průkopníkem neoficiálního hnutí psychedelické terapie

Tajný náčelník: Rozhovory s průkopníkem neoficiálního hnutí psychedelické terapie https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355790/bmid_tajny-nacelnik-rozhovory-s-prukopni-qMm-355790.jpg 4 10 2

Nečekaný objev psychedelických účinků LSD se v 50. letech 20. stol. stal vědeckou senzací. Nikdy předtím se žádná chemická látka nestala takovým příslibem pro tolik oblastí lidských zájmů. Politicky motivovaný zákaz psychedelik ve druhé polovině 60. let však znamenal konec všech výzkumů, přičemž toto rozhodnutí úřadů zmařilo pravděpodobně největší příležitost v dějinách medicíny, psychiatrie, psychologie a dalších oborů. Teprve v současné době se znovu rozebíhá oficiální testování LSD, MDMA ad. substancí v terapii psychických a psychosomatických poruch. Během padesáti let úředních restrikcí však i nadále probíhala neoficiální terapie, vedená odborníky, jako byl Tajný náčelník. Tento rozhovor přináší shrnutí jeho zásadních dlouholetých zkušeností s přípravou a vedením individuálních i skupinových psychedelických sezení a rovněž jasně ukazuje další možnosti osobnostního rozvoje člověka. Prolog napsal Stanislav Grof, Poctu Jákobovi Ann Shulginová, předmluvu Albert Hofmann. Přeložil Michal Strenk. „V tehdejší ilegalitě bylo nemyslitelné seznámit veřejnost s pozoruhodnými výsledky jeho práce. Je proto chvályhodné, že dnes, devět let po jeho smrti, se jeden z jeho přátel rozhodl zveřejnit podrobnosti o metodologii tohoto neohroženého psychologa. Výsledky jeho práce představují pádný argument v současné diskusi lékařských kruhů, zda opět povolit používání psychedelik v psychoterapeutické praxi.“ – Albert Hofmann (Předmluva) „Jákob tedy zvážil všechna pro a proti a rozhodl se vzepřít zákonu, pokračovat ve své práci s psychedeliky a přijmout osobní zodpovědnost za svoji činnost. Obstál u své „rodiny“, přátel a klientů, jejichž životy od základů změnil. Všichni na něj dnes vzpomínají s velkou láskou a vděčností. Zbývá počkat, jak ho posoudí dějiny. Je bezesporu rozumné dbát na zákony, je-li naším hlavním zájmem osobní bezpečí a pohodlí. Dějiny však ve zpětném pohledu nezřídka hodnotí daleko výše jednotlivce porušující sporné zákony své doby díky prozíravosti a vysokým morálním zásadám než lidi, kteří tyto zákony vydali.“ – Stanislav Grof (Prolog)... celý text

Literatura naučná
Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

The Secret Chief: Conversations With a Pioneer of the Underground Psychedelic Therapy Movement , 1997


více info...

Přidat komentář

hu_87
09.10.2021 4 z 5

Útlá a nenápadná knížečka, možná by se hodilo spíš označení brožurka, která se přečte strašně rychle.
Jak už píše Eldar80 - je to stručné a týká se to spíš rozhovorů a některých zážitků po tomto druhu psychedelické terapie; jako teorie je to ne příliš dostačující a ani případní nadšenci nebudou z knížečky příliš nadšení. Jde tu spíš o ten prožitek, zkušenosti s tou terapií, jak ta sezení probíhaly konkrétně u pana Jákoba a o co tam vlastně jde. A ono taky než se člověk dostane přes všechny ty počáteční úvody a prology, taky to jde znát.
Na konci jsou některé kazuistiky - zkušenosti lidí a jejich životní proměny po tomto druhu terapie.

Eldar80
18.02.2020 4 z 5

Na čtení mě nejvíc vyděsilo, když jsem po dvou hodinách zjistil, že jsem dávno za polovinou. Je to extrémně krátké. Brožurka je malá a má jen 140 stran. Málem jsem to obrečel. Rozhovor s Tajným náčelníkem měl mít aspoň 300 stran a ne 70. A ještě v tak malé knížce. Rozhovor obsahuje jen výběr toho základního.
Celá knížka je jen krátký úvod od Grofa, samotný rozhovor, závěr a pár zážitků. Hodně stručné, ale kupodivu pořád čtivé. Je to vlastně jen krátká ukázka či svědectví, co je s psychedeliky v psychoterapii možné.
Dobré pro základní představu, ale pokud si někdo myslí, že knihu použije pro vlastní experimenty, bude asi zklamán. K praktickým účelům se to moc nehodí. Ani to neslouží jako návod na samotnou terapii či setting.
Chybí dostatečná teorie k tomuto tématu. Je to především sentimentální vzpomínka na Tajného náčelníka. Důležitější je jeho osobnost a přístup než odborné informace. Chybělo třeba upozornění, že samotné užití psychedelik ještě nic nezaručuje. Zmínit to jen letmo podle mě nestačí.
Z rozhovoru je jasně patrné, že zásadní vliv má setting a terapeut. Jde o kvalitu sezení. A pak samozřejmě záleží na vnitřní motivaci. Uvedené zážitky klientů a popis jejich přeměny působí trochu nevhodně. Psychedelická zkušenost je příliš subjektivní. To ví každý, kdo se pokusil svou zkušenost někomu popsat.
Zkušenosti Tajného náčelníka jsou hlavně inspirující. Je to spíš pro čtenáře, kteří se orientují. Jako úvodní seznámení to dobré není. Už kvůli těm zážitkům. Leda jako odrazový můstek pro další studium. Vycházet jen z této knihy se však nedá. Všem zájemcům o problematiku určitě doporučuju. Po dočtení zůstane smutná nálada. Setkání s Tajným náčelníkem bylo moc krátké. 85%


Autorovy knížky

Myron J. Stolaroff
americká, 1920 - 2013
2017  78%Tajný náčelník: Rozhovory s průkopníkem neoficiálního hnutí psychedelické terapie