Korporac€

Korporac€ https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423103/bmid_korporac-9lK-423103.jpg 5 49 25

O občana je zcela postaráno. Má zajištěný automatický nepodmíněný příjem, dotovaný byt a nejrůznější sociální jistoty. Zkrátka vše, kromě jediného - práce. Ta ani zdaleka není pro každého, a stala se výsadou privilegovaných, zejména pokud se jedná o post ve strukturách obří KORPORAC€. Pro hlavního hrdinu románu Adama je jeho kariéra vším. Uspět v rámci KORPORAC€ pro něj znamená uspět v životě, a je schopen pro to obětovat vše. Zdá se, že jeho postup vzhůru po strmém kariérním žebříku nemůže nic zastavit, až do momentu, kdy jedno ráno zjistí, že je všechno jinak. KORPORAC€ je kvazi-dystopický thriller prošpikovaný akcí, napětím, dějovými zvraty a filozofickými proklamacemi samozvaných mesiášů. Byť se jedná o jakési „sociální sci-fi“ (řečeno slovy jednoho z hrdinů románu), jde o velmi aktuální příběh, který vede čtenáře k zamyšlení, jakým směrem se může naše evropská společnost v nejbližších letech vyvíjet.... celý text

Přidat komentář

markus223
06.04.2023 5 z 5

Musím říct, že tohle se četlo jedna báseň. Jako zaměstnanec jednoho z tzv. korporátů jsem jsem se do kůže hlavního hrdiny celkem snadno vžil (byť tedy musím přiznat, že jsem nikdy nezažil nic tak extrémního, co je v knize popisováno). Z knihy je zcela jasně patrná kritika EU a obecně konzumní společnosti, ze které se vytratilo jakékoliv lidství. Při čtení má člověk takový divný pocit, že by něco podobného mohlo klidně během pár let nastat.

eliska3393
05.01.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Jak píše sám autor, knihu připravoval několik let a měl příběh promyšlený do posledního detailu. Asi proto jsem se nemohla od knihy odtrhnout :-) Až mě někdy mrazilo, jak dokonale popisuje praktiky "korporací".


Kexina
13.07.2021 4 z 5

Měla jsem trochu obavy, protože dystopie inspirované aktuálními politickými událostmi málokdy bývají povedené. Tady se ale veškeré obavy ukázaly jako liché. Kniha je příjemné počtení na jeden až dva večery. Napětí a humor jsou v příjemném poměru a občas se člověk neubrání reakci "jasně, tak na tohle autor naráží!".
Líbilo se mi i zakončení a vybrala bych si nejednu citaci. Snad jen jednu hvězdičku strhnu za zbytečné perverznosti (čím to, že mnoho spisovatelů - mužů si plete sci-fi žánr s pornem...).

mona42
02.01.2021 4 z 5

Korporace je první knihou, kterou jsem od autora přečetla. Děj situovaný do blízké budoucnosti se rozjíždí okamžitě a kniha zaujme hned na prvních řádcích. Velký Boris včele Korporace zaměstnává jen vyvolené. Dočasnou pracující elitu se ovšem nezdráhá po využití myšlenkového kapitálu poslat na dno společnosti. Automatizace výroby i praktiky společnosti degradují člověka prahnoucího po uznání na nicku plující mimo hlavní proud. Vše je nahlíženo různorodými postavami a jejich osudy vzbuzují spoustu otázek. Touha po moci, ovládání druhých, touha po pomstě či svobodě – to vše je zakomponováno do příběhu hlavního hrdiny Adama, který se zmítá v neočekávaných situacích. Knížka se četla dobře, přestože nejde o odpočinkový žánr a chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala v postavách a časových proměnách. Velmi oceňuji aktuálnost, široký záběr dotčeného, ale i humor a obyčejnou lidskost. Těším se na další autorova témata.

Pietrina
30.12.2020 5 z 5

Korporace se opravdu vydařila, dle mého názoru by mělo úspěch i zfilmování. Možná jen někde přidat něco více optimistického, takhle se čtenář může vážně obávat budoucnosti.

knihomolka_jaja
15.12.2020 5 z 5

Řekla bych, že pro mě byla Hénikova Korporace takový křest ohněm. Moje poprvé, co se týče knih zabývajících se současnou politickou či společenskou situací. Paradoxně se mi ale nekompromisní a surový přístup moc líbil. Autor si na nic nehraje a říká věci tak, jak jsou nebo tak, jak je sám vnímá. A je velice pravděpodobné, že se stejně jako já v mnoha názorech ztotožníte, anebo vás při nejmenší donutí k zamyšlení. A to se mi líbí.
Není to jen knížka, která na vás chrlí nějaký vymyšlený příběh. Dává něco navíc. Nemluvě o tom, že se v některých situacích vědoucně pousmějete nad zcela jasným spojením s lidmi a s realitou v České Republice.
Kniha je kombinací pohledů několika postav a audiozáznamů Adamovi zpovědi.
Adam je tuctový kravaťák z korporace, kde nemá nikdo nikdy nic jisté. O svou židli musíte neustále bojovat, bezohledně šplhat po profesionálním žebříku a nedívat se zpět. Up or Out, jak zmiňuje sám autor ve své knize nesčetněkrát.
Jenomže co když se jednoho dne probudíte a už od rána je všechno špatně? Nejdříve vám to nedává smysl, snažíte se najet do zažitých kolejí, ale ono to vypadá, že vám ty koleje někdo vyfoukl. Adam bojuje s podezřelou nevolností a zároveň se snaží přijít na kloub nezvyklým situacím, které se v jeho životě z ničeho nic objevily. Ze strachu o vlastní bezpečí se dává na útěk před systémem a hledá odpovědi na otázky, kterých má už od toho zatraceného rána plnou hlavu.

Miriva
10.11.2020 5 z 5

Mám přečtené všechny 3 knihy od p. Hénika a Korporac€ se mi líbila nejvíc, už se těším na další knihu od tohoto autora :-)

annettka1098
30.10.2020 5 z 5

Knize jsme se poměrne dlouho vyhýbala, protože první autorova kniha mne vůbec neoslovila, naopak. Ovšem když i kolegyně v kanceláři pěla na knihu chválu, tak mi to nedalo. Musím říct, že kniha je hodně velké překvapení, protože je skvělá. Myslím, že by ji s přehledem vydalo i nakladatelství Odeon. Kniha je od začátku čtivá, má krátké kapitoly, střídání vyprávěčů a děj běží jako na drátkách. Jako třešničkou na dortu je pak originalita příběhu, kterou jsme od českého autora zatím nečetla. Moc ráda bych se podívala i na film! ;)

jin0730
13.10.2020 5 z 5

Každý v sobě máme svého Adama Krammera. Hrdina příběhu v až nepříjemně reálné knize ztělesňuje naše samotné nechvalné stránky: sobecké touhy, egoismus a narcistickou sebestřednost, ochotu uspět i za cenu zničení všech kolem sebe, nemajíc slitování s kýmkoliv. Hluboko uvnitř tohoto manager monstra v drahém obleku za 1000€IM se však schovává pohřbený vylekaný chlapec, vláčený novodobým světem odlidštěnosti KORPORAC€, kteráž navzdory jakýmkoliv dosaženým úspěchům nemilosrdně vysává jeho potencionál a po vymačkání se bez nejmenšího zaváhání zbavuje Adamovi nepotřebné slupky. UP or OUT. Ve světě choroby jménem KORPORAC€ je člověk jenom prostředkem k dosažení jejího cíle, kdykoliv nahraditelný, od začátku až do konce plně postradatelný. Tento chlapec jménem Adam je tolikou pouze paralelou k anonymnímu a chladnému lidstvu. Využívaný. Pouze jedno číslo z oceánu dalších. Zrazený. Čtenář si v průběhu objevování jeho příběhu možná řekne "Tak už dost. Přestaňte už, netrapte ho tak!" Ale jak by k němu chladný svět, co budoval, mohl začít být náhle ze dne na den soucitným, když on k němu samotnému nikdy nebyl.. a chce se za každou cenu vrátit ke svému starému 'životu'? Lidé okolo nás vždy jen představují reakci, náš odraz v zrcadle. Přece ale zmatený chlapec jménem Adam může dobýt a změnit svět, avšak stojí ten o to vůbec? A stojí o to on samotný?

fablen
23.09.2020 5 z 5

Zajímavé čtení, ze kterého chvílemi až mrazí.

annie0101
02.04.2020 5 z 5

Na další počin p. Hénika jsem se velmi těšila a po jejím přečtení jsem nebyla zklamána :-) Spíše naopak :-) Jeho inteligentní humor, místy i pro některé čtenáře posunutý za pomyslnou mez se mi velice líbil a některé situace jsem si "užívala". Očekávala jsem velice kvalitní román a to bylo bez podmínek splněno :-) Děj byl kvalitně vymyšlen a velice napínavě zpracovaný. Myslím, že tato kniha odpovídá úrovni zahraničních autorů a PAN spisovatel má moc dobře "našlápnuto" na kariéru úspěšného spisovatele. Moc bych mu to přála, jelikož v českých kruzích je jich dle mého spíš pomálu.

PabloFuentes
29.03.2020 3 z 5

Kniha má několik velmi zajímavých myšlenek. Dokonce mi to občas připomínalo 1984 od George Orwella. Nicméně jsem měl docela dost problémy sžít se s hlavním hrdinou a aspoň trochu mu fandit. Možná o to víc mě potěšilo jeho finále. První knížka od autora se mi líbila malinko více, asi kvůli té odlehčenosti a vtipu. Zde působila jako vtipný element hlavně paní v tyrkysovém. Za mě krásné 3,5 hvězdy a budu se těšit na příští knihu s tématem lehkých drog.

Georgeno
09.03.2020 5 z 5

Kniha mě velmi mile překvapila svojí propracovaností děje. Čtenář se nenudí od začátku do konce knihy. Je zde hezky zachycen život a rizika člověka na vyšším postu a jak firemní kultura působí v dnešní době na člověka jako jednotlivce. Kniha odpovídá svým dějem na nejednu otázku dnešní společnosti: např. co je důležitější morálka firmy a tím i morálka společnosti a jednotlivce nebo peníze a zisk? Při dobrém marketingu se kniha může stát i kultovním dílem. Doporučuji.

apelttom
16.02.2020 3 z 5

Je to moc fajn. Má to pár originálních myšlenek, jen ty charaktery jsou občas lehce ploché. Ale počtení je to příjemné a člověk se nad tím občas pozastaví a ptá se: "Neděje se nám to už teď?". Hezky mrazivé.

Alivis
22.01.2020 5 z 5

Sám spisovatel sice svou knihu charakterizuje jako filozofický dystopický thriller, ale nemusíte mít žádný strach z těchto prapodivných slov. Nepotřebujete znát ani korporátní terminologii, ani dějiny ontologie a epistemologie. Děj má sílu, spád a plynulost Viktoriiných vodopádů (tedy před tím, co vyschly) a kniha je s největší pravděpodobností natřena neviditelnou lepící vrstvou, nebo nějakým preparátem vyvolávajícím závislost až typu Stockholmského syndromu. Její obsah vás sice mučí, ale navzdory tomu se mu s masochistickou radostí poddáváte, protože odložit ji na noční stolek vyžaduje nadlidské úsilí a stejně vás nenechá v klidu spát. Více v recenzi zde. https://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/korporac-pavla-henika-cteni-ktere-vam-musi-nekdo-vytrhnout-z-ruky-12336

Ouninka
22.12.2019 4 z 5

Zvláštní, nevšední a takové trošku jiné čtení...možná bych to maličko přirovnala ke knihám od Neal Shustermana....toto byla první kniha tohoto žánru, co jsem četla....chvílemi jsem se ztrácela v ději, ale to bylo pravděpodobně způsobené tím, že jsem ji nečetla v tahu, ale v období cca měsíc a půl. Určitě doporučuji přečíst během pár dní, určitě si děj užijete víc....za mě se mi první kniha Manekýni líbila více ( tím ale nechci říct, že by tato byla špatná)...je zvláštní :-). DOPORUČUJI VŠEM :-) !

manekýn056
19.12.2019 5 z 5

Kolik seminek "korporace" jsme již zasadili? Při čtení tohoto filozofického thrilleru Vás až děsí, jak může svět vypadat pod vládou jedné "dokonalé" společnosti. Jak absurdní a zároveň omezený a bezduchý může být život, jste-li součástí systému.
Je to hodně napínavé čtení, které Vás nutí číst dál a dál a přemýšlet, že některé věci tu už jsou a staly se normami. Půjde to ještě dál? Určitě doporučuji všem, kteří hledají napětí a chtějí pootevřít bránu blízké "korporátní" budoucnosti. Vynikajicí!

hanucha
10.12.2019 5 z 5

No to teda byla jízda! Do knihy jsem původně jen nahlédla, že si ji pošetřím na později, ale už mě nepustila... Pokud nemáte čas přečíst si ji najednou, tak ji ani neotvírejte, nebo se vám budou zdát zběsilé sny, tak jako mně :-) Pokud o to člověk stojí, a je na to naladěn, v knize je spousta míst k hlubšímu zamyšlení, ale dá se i proletět jen tak po povrchu. Rozhodně doporučuju!

parxel
09.12.2019 4 z 5

Od románu Korporace žádné hluboké myšlenky neočekávejte. Tohle je prostě typická "amnesia story" namixovaná s bojem o koryta. A postavy? Prostě parta kokotů, kteří se navzájem snaží sejmout a holdujou přitom análnímu sexu. Ale dohromady to funguje! A pokud jste navíc dostatečně morálně flexibilní, tak vám postavy dříve či později přirostou k srdci a než dočtete poslední stránku, tak se v nich zhlédnete jako v zdrcadle a nakonec vám budou chybět.

Knihu bych doporučil každému, kdo v rozlišování počtu pohlaví nebyl schopný překročit číslovku dvě, stejně tak jako všem milovníků zadečkového sexu.

Lin22
05.12.2019

Druhé dílo autora, thriller KORPORACE, je opět plné zvratů, tentokrát na vážnější téma. Kniha vás vtáhne již na první straně a díky zajímavému rozdělení kapitol, čtení odsýpá. V té zběsilé jízdě se zastavíte jen tehdy, kdy se dostanete k nějaké zajímavé myšlence, která vás donutí přemýšlet. Kniha tedy plní, co si předsevzala. Vyzdvihnout musím nejen autorův přehled, ale také bohatou slovní zásobu a originální, nápaditá přirovnání. Jen tak dál a těším se, s čím autor přijde příště.