Zdeněk Gola životopis

česká, 1929 - 2021

Životopis

Houslista a pedagog Zdeněk Gola se narodil 25. března roku 1929 v malé osadě Bystrá v okrese Frýdek-Místek. První hudební vzdělání mu vštípil jeho tatínek Josef, který jako lidový muzikant hrál na rozličné dechové i strunné nástroje. Po absolvování hudební školy ve Frýdku u Gabriela Štefánka vedly jeho kroky na brněnskou konzervatoř do houslové třídy profesora Josefa Jedličky, u něhož pokračoval ve studiu i na JAMU. U Jedličky se Gola inspiroval zejména jeho efektivním využitím vyučovacího času a strukturace hodiny: „Ještě dodnes se obdivuji jeho schopnosti plánování obsahu každé lekce a také tomu, co všechno se dalo během ní stihnout”, vzpomínal po letech Gola.

Několik let Zdeněk Gola hrál ve Slovenské filharmonii, jejímž šéfem byl zkraje padesátých let legendární dirigent Václav Talich, který po komunistickém převratu a represích nesměl doma působit.

Poslední den roku 2021 zemřel český houslový pedagog Zdeněk Gola. Po absolvování Janáčkovy akademie múzických umění v Brně působil jako profesor houslové hry na Konzervatoři hudby v Ostravě. V roce 1966 odešel do Švédska, kde se uplatnil jako člen orchestru, koncertní mistr i sólista a pedagog. Je autorem četných pedagogických prací publikovaných ve Švédsku, Německu a České republice, kromě jiného i Techniky houslové hry.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.