Zbyněk Ludvík životopis

Zbyněk Ludvík Gordon · pseudonym

česká, 1961

Životopis

Vlastním jménem Zbyněk Ludvík.
Zbyněk Ludvík Gordon se narodil v Jičíně 19.2. 1961, do tří let žil s rodiči a sourozenci na Vlkavě, dětství a mládí prožil v malé vesnici Košátky, dále žil dva roky v Čelákovicích a v současné době žiji v Brandýse nad Labem. Pracoval v různých profesích, jako technik na tel. ústředně, jezný, redaktor, vydavatel, production manager v RA, vedoucí obchodního úseku, starožitník či obchodní zástupce.

Vlastní literární tvorbou se vážněji začal zabývat asi v 19 letech. V roce 1986 se seznámil s kruhem mladých autorů, kteří si začali říkat Skupina XXVI. S těmito, ale i dalšími autory, udržuje kontakt dodnes. Jeho básně lze nejspíše zařadit mezi reflexivní lyriku, v poslední době se věnuje i limeriku.

Časopisecky publikuje od roku 1986 ( Lidová demokracie, Mladý svět, Iniciály, Souvislosti, Tvar, atd.) Jeho básně byly zařazeny do různých almanachů a literárních revue, např. almanachy Skupiny XXVI, almanach K.H. Máchy, almanach Žleby, Přetržená nit, Co si myslí andělíček, aj. Samostatné básnické sbírky: Ve spárech holubice – Protis 1995 (1. vyd.), Ve spárech holubice – Protis 1996 (2. vyd), Dvář – Krásné nakladatelství 1997, Zrakovina - Protis 2004, Pontifikát empatie - Eminent 2013. V médiích Gordonovy básně zazněly například v televizním pořadu Básnické safari na ČT2 (2001) či v několika rozhlasových pořadech.
Autor se zabývá i textařskou činností, otextoval několik písní z oboru klasické a duchovní hudby. Své básně Gordon v rámci večerů autorského čtení recitoval v různých městech a místech, např. Kroměříž – Forfest, Praha- Viola aj., Moravské Budějovice, Brandýs n.L - Valentinské poetické večery, Třebíč, Vimperk-Arkády, Brno, Jemnice, Paříž (Fr.), atd. V současné době pracuje na své čtvrté samostatné sbírce básní. Skladby s jeho texty má na programu několik pěveckých sborů. Některé Gordonovy básně byly zhudebněny skupinou Zpětné zrcátko z Prahy. (zdroj životopisu: http://www.zlgordon.estranky.cz/clanky/basnikuv-zivotopis.ht)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.