Věra Šťovíčková Heroldová životopis

Hana Knížková · pseudonym

česká, 1930 - 2015

Životopis

Maturovala 1949 na Reálném gymnáziu Ch. Masarykové v Praze, jazykové vzdělání získala na Jazykové škole v Praze, složila státní zkoušky z angličtiny, francouzštiny a ruštiny.

V roce 1949 se stala redaktorkou Československého rozhlasu Praha. Jako zahraniční zpravodajka, specializovaná na problematiku tzv. třetího světa, navštívila od 1959 na kratší či delší dobu většinu afrických států a zemí Středního východu. Vydala několik souborů reportáží (Africké perokresby, 1960, Afrika rok jedna, 1963, Prostor pro naději, 1967, Bouře nad rovníkem, 1967). Po nuceném odchodu z Československého rozhlasu (1970) byla krátce zaměstnána jako asistenka v Náprstkově muzeu. S manželem, etnologem Erichem Heroldem (1928–1988) připravila antologii afrického kmenového orálního umění Africké lásky, africká manželství v životě a v zrcadle afrického umění (1994). Po 1990 se vrátila k rozhlasové publicistice jako externí spolupracovnice Československého a Českého rozhlasu.

Překládá beletrii z angličtiny a francouzštiny. V 70. a 80. letech, kdy nesměla publikovat, vydávala své překlady pod vypůjčenými jmény (Libuše Boháčková, Věra Bystřická, Zlata Černá, Josef Kandert, Hana Knížková, Greta Mašková, Eva Musilová, Dušan Zbavitel).

„Je překvapivé – a já na každého s láskou vzpomínám – že nejen blízcí přátelé, ale i vzdálení známí mi nabídli jméno, abych ho mohla použít jako pokrývače – tak se jim oficiálně říkalo,“ přiblížila. Spolu s manželem přeložili knihu anglického etnografa Jamese Frazera Zlatá ratolest, která má podtitul od magie k náboženství. „Byla to dobrodružná práce, protože vznikala v době normalizace. Manžel, který byl erudovaný vědec – než byl sesazen, byl ředitelem Náprstkova muzea – hlídal odbornou stránku věci a já jsem využila dvaceti let práce s češtinou. Pracovali jsme v harmonii, kterou ta kniha vyžadovala. Každá kapitola byla pro nás i osobním překvapením,“ uvedla Věra Šťovíčková-Heroldová. (zdroj životopisu: internet)

Ocenění