Tomáš Šmíd životopis

česká, 1979

Životopis

Mgr. Tomáš Šmíd, Ph.D. (*1979 ve Zlíně), politolog a bezpečnostní analytik.
Vystudoval politologii a historii na FSS a filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Doktorát obhájil na Katedře politologie FSS MU. Je autorem či spoluautorem několika monografií, spolueditorem několika sborníků a autorem odborných studií, článků a statí, stejně jako popularizačních a publicistických textů. Je předsedou občanského sdružení Centrum pro bezpečnostní a strategická studia (CBSS), které se zabývá bezpečnostním výzkumem a jeho popularizací a vydává odborný recenzovaný časopis REXTER.
V letech 2009/2010 pobýval jako výzkumný stážista na Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů (MGIMO) v Ruské federaci a v roce 2010/2011 byl držitelem prestižního Fulbright-Masarykova stipendia na Central Asia-Caucasus Institute (CACI), School of Advanced International Studies (SAIS), The Johns Hopkins Univetsity, Washington, D.C.
Odborně se zabývá především výzkumem ozbrojených konfliktů, organizovaným zločinem a zahraničněbezpečnostními problémy v postsovětském prostoru s obzvláštní koncentrací na kavkazský region. (zdroj životopisu: Kniha Český organizovaný zločin)

Ocenění