Tao-ťi životopis

Shitao · pseudonym

čínská, 1641 - 1707

Životopis

Shitao (čínsky 石濤), který žil v letech 1642 až 1707, byl čínský umělec, malíř, kaligraf a básník, který působil v pozdních obdobích dynastií Ming a Qing.

Shitao je známý pro svůj unikátní styl, který kombinoval tradiční literátské malířství dynastie Ming s odvážnými tahy štětcem a expresivními technikami jižní školy malby. Byl také jedním z prvních čínských malířů, kteří experimentovali s krajinomalbou v abstraktnějším a imaginativnějším stylu, často využívajícím vlastních osobních zážitků a emocí k vytvoření svých děl.

Mezi nejvýznamnější díla Shitaa patří série maleb nazvaná "Malířské rozpravy" (tzv. Hua shuo), které slouží jako průvodce pro aspirující malíře různými technikami, materiály a styly. Tyto malby ukazují, jak důležité je v umění malby osobní vyjádření a kreativita, spíše než pouhé následování zavedených pravidel a konvencí.

Shitao také psal poezii a byl kaligrafem. Jeho kaligrafie jsou považovány za mistrovská díla a jsou ceněny stejně jako jeho malby.

Shitao je v Číně stále považován za jednoho z nejvýznamnějších umělců své doby. Jeho vliv na čínské malířství a kaligrafii je dodnes patrný a jeho díla jsou vystavována v nejprestižnějších muzeích po celém světě. (zdroj životopisu: https://chat.openai.com/chat)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Tao-ťi - knihy

2007  96%Malířské rozpravy Mnicha Okurky

Žánry autora

Literatura naučná Umění

Štítky z knih

filozofie umění

Tao-ťi je 0x v oblíbených.