Sterling North životopis

americká, 1906 - 1974

Životopis

Sterling North, celým jménem Thomas Sterling North, byl americký spisovatel, kterého nejvíce proslavil autobiografický román Dareba (Rascal: A Memoir of a Better Era) z roku 1963.

Narodil se v roce 1906 v druhém patře stodoly poblíž jezera Koshkonong. Dětství prožil ve vesničce jménem Edgerton (v jeho knihách ji přejmenoval na "Brailsford Junction") ve státě Winconsin. V dětství ho trápila obrna, která ho i málem stála život. Měl sestru Jessicu Nelson North, která byla rovněž spisovatelka, ale psala spíše poezii, a bratra Herschela, který bojoval v první světové válce. Staral se o něj pouze otec, protože jeho maminka zesnula, když bylo Sterlingovi 8 let.

Jeho první literární pokusy pochází z doby, kdy nedokončil Univerzitu v Chicagu. Pracoval v redakcích Chicago Daily News, The New York World-Telegram, a také v The New York Sun. Jeho prvotinou byla kniha The Pedro Gorino vydaná v roce 1929. Druhou knihou byla Plowing on Sunday (Nedělní orání) vydaná v roce 1934. Milníkem byl román Midnight and Jeremiah (Půlnoc a Jeremiáš), podle kterého Disney natočil v roce 1949 film So Dear to My Heart (Tak drahý/á mému srdci).

Vydal ještě mnoho dalších knih, ovšem nejznámější knihou se stal Rascal: A Memoir of a Better Era vydaný v roce 1963, který v ČR vyšel u nakladatelství Albatros pod názvem "Dareba" v roce 1978. Dílo je z velké části autobiografické - Sterling v něm vypráví o svém dětství a hlavně o svém nezvyklém domácím mazlíčkovi. Mazlíček je totiž mýval severní. Tato medvídkovitá šelma inspirovala Sterlinga k napsání ještě jednoho románu a to Raccoons are the Brightest People (Mývalové jsou ti nejchytřejší lidé) vydaného v roce 1966.

Podle jeho díla Rascal (Dareba) natočil Disney v roce 1996 film. A později podle této knihy navíc vznikl v Japonsku seriál s názvem Araiguima Rascal (mýválek dareba), který se stal velkým hitem a způsobil, že se v Japonsku zvýšila poptávka po mývalech severních jakožto domácí mazlíčcích. To ve výsledku vedlo k tomu, že se mýval severní rozšířil ze Severní Ameriky také do Japonska, kde jakožto invazivní druh žije v nemalých počtech do dnes.

V roce 1990 byl dům, ve kterém Sterling North vyrůstal, předělán na muzeum, které je tématicky zaměřeno na Sterlingův život a dílo.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.