Sonia Landau životopis

Krystyna Żywulska · pseudonym

polská, 1914 - 1992

Životopis

Krystyna Zywulska, vlastním jménem Sonia Landau (1.9.1914 Łodz - 1.8.1992 Düsseldorf) byla polská spisovatelka, fejetonistka, textařka a výtvarnice židovského původu. Manželka Leona Andrzejewskiho.
Narodila se jako Sonia Landau, studovala práva na univerzitě ve Varšavě, studium přerušela 2. světová válka. V roce 1941 byla její rodina deportována do varšavského ghetta. Po dvou letech se jí za dramatických okolností podařilo s matkou utéct, otce musely v ghetu zanechat. Pak pracovala v polském odboji pod falešným jménem Sophia Wiśniewska, kde pracovala v sekci výroby falešných dokladů. V roce 1943 byla zatčena gestapem. Při výslechu ve varšavské aleji Jana Szucha udala jméno Krystyna Zywulska. Byla umístěna do žěneské věznice Pawiak a následně jako politická vězeňkyně poslána do koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz a odkud do Birkenau. Byla jednou ze sedmi z celkem 800 lidí, které přežily tento transport. Pracovala v ženském oddělení pro registraci nových vězňů (tzv. Kanada), v bezprostřední blízkosti plynových komor. Zde skládala básně (nedaly se zapsat), které se časem staly pro její spoluvězeňkyně velmi důležité. Učily se je na paměť a předávaly je dál. Dochovalo se jen osm básní, z nichž čtyři zařadila do své knihy Přežila jsem Osvětim. 18. ledna 1945, během pochodu smrti, evakuace koncentračního tábora z Osvětimi do Slezské Vodičky, se jí podařilo utéct na hranici Brzeszcz a Javišovic, poté se ukrývala u tamních obyvatel. Po návratu do Varšavy se provdala za přítele z dětství Leona Andrzejewského (1910-1978), příslušníka bezpečnostního aparátu, s nímž měla dvě děti. Byla členkou Ústředního výboru KSČ a členkou Ústředního výboru KSČ v roce 1950.
Koncem 50. let se ve Varšavě seznámila s Thomasem Harlanem, jehož otec Veit Harlan, v době národního socialismu režíroval propagandistické filmy. Thomas Harlan se zabýval sledováním nacistických zločinů osob, které byly v té době významnými osobnostmi ve Spolkové republice Německo. Pomáhala mu v bádání, jehož zveřejnění bylo ve Spolkové republice Německo nežádoucí, ale které nakonec přispělo k nastartování procesů s několika bývalými nacisty v 60. letech. Když následně začali objevovat obdobné kariéry bývalých nacistů v Německé demokratické republice, objednavatelé knihy, v níž mělo být vše uveřejněno, celý projekt stopli.
V roce 1963 napsala svou další knihu Pusta voda o zkušenostech varšavského ghetta, v které odhalila svůj židovský původ. Když se po březnu 1968 v Polsku rozhořela antisemitská kampaň, byla ostrakizována a její synové byli nuceni zemi opustit. Ve jejich stopách se vydala nejprve do Mnichova a pak do Düsseldorfu, kde se trvale usadila. Zde přeložila obě své autobiografické knihy do němčiny. Na konci života se věnovala malování obrazů. Zemřela na leukémii. Je pohřbena v Düsseldorfu. (zdroj životopisu: pl.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.