Sally Morgan životopis

australská, 1951

Životopis

Sally Morgan (narozena 18. ledna 1951 v Perthu, Západní Austrálie) je jednou z nejznámějších australských domorodých umělců a spisovatelů.
Sally Morgan se narodila v Perthu v roce 1951 jako nejstarší z pěti dětí. Dlouho věřila, že její rodina pochází z Indie, ale v 15 letech zjistila, že mají předky Palku z oblasti Pilbara. Toto odhalení jejích skrytých kořenů a následné hledání její identity bylo spouštěčem její první knihy My Place, která vyšla v roce 1987. V ní vypráví příběh o svém sebeobjevení prostřednictvím kontaktu se svou domorodou kulturou a historií. V Austrálii se prodalo více než půl milionu kopií. Kniha vyšla také v USA, Evropě a Asii.
Její druhá kniha Wanamurraganya byla vydána v roce 1989. Je to biografie jejího dědečka Jacka McPheeho. Vydala také pět knih pro děti.
Kromě své práce jako spisovatelka si Sally Morgan vysloužila mezinárodní uznání jako umělkyně. Její práce jsou zastoupeny v mnoha soukromých i veřejných sbírkách v Austrálii a Spojených státech, včetně Australské národní galerie.
Sally Morgan získala mnoho ocenění a uznání. V rámci oslav Deklarace lidských práv z roku 1993 byl její tisk Outback vybrán mezinárodními historiky umění jako jeden ze třiceti obrazů a soch, které představují článek Deklarace na poštovní známce.
Nicméně My Place zůstává jejím nejvlivnějším dílem, a to nejen kvůli své široké popularitě, ale také proto, že poskytlo nový vzor pro další spisovatele, zejména pro ty s domorodými kořeny.
Dnes je Sally Morgan ředitelkou Centra pro domorodou historii a umění na University of Western Australia. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění