Sabina Slonková životopis

česká, 1973

Životopis

Od roku 1991 pracovala 12 let v deníku MF Dnes. Od roku 2003 byla členkou redakce deníku Hospodářské noviny. V roce 2005 se stala členem týmu, který založil zpravodajský portál Aktuálně.cz, v němž nyní působí jako šéfreportérka. Ve svých reportážích se zaměřuje na témata korupce, klientelismu, financování politických stran atd.

V roce 2000 byla obviněna v kauze Olovo kvůli tomu, že odmítla policii sdělit, od koho se spolu s kolegou Jiřím Kubíkem dozvěděla o pamfletu proti političce ČSSD Petře Buzkové. Hanopis vznikl v týmu poradců premiéra Miloše Zemana. Prezident Václav Havel Slonkové udělil milost, stíhání pak definitivně zastavil žalobce jako neodůvodněné.

V roce 2002 vyšetřovala policie objednání vraždy Slonkové, kterou měl provést recidivista a toxikoman Karel Rziepel na objednávku pracovníka ministerstva zahraničí Karla Srby. Slonková o něm psala řadu článků, kde mimo jiné upozorňovala na jeho majetkové poměry a ovlivňování zakázek na ministerstvu. Soud pak poslal Srbu na dvanáct let do vězení.

V únoru 2009 jí soud uložil pokutu 20 000 korun za „ochranu svého zdroje“ v kauze tajné schůzky z ledna 2008 mezi kancléřem prezidenta Jiřím Weiglem a někdejším Zemanovým poradcem Miroslavem Šloufem v hotelu Savoy ohledně volby prezidenta. (zdroj životopisu: Wikipedie)

Ocenění (1)

2001 - Cena Ferdinanda Peroutky