Růžena Jesenská životopis

česká, 1863 - 1940

Životopis

Růžena Jesenská (17. června 1863, Smíchov – 14. července 1940, Praha) byla česká učitelka, básnířka a spisovatelka. Používala pseudonymy Eva z Hluboké, Martin Věžník.
V Praze absolvovala základní školu a Státní ústav učitelský. Dva roky učila na obecné škole v Mladé Boleslavi, později na různých školách v Praze. Působila jako redaktorka časopisů pro děti.
Soustavněji začala publikovat v polovině 80. let, zprvu verše v časopisech pro děti a mládež, později i pro dospělé. Intimní verše mají zprvu jednoduchou formu, melodičností a prostotou se blíží ohlasové poezii. Pod vlivem dekadence a symbolismu nabývá jejich výraz na obraznosti; jemněji a s větší odstíněností zachycuje duševní stavy a nálady.
Poměrně brzy se pokoušela i o prózu, první texty publikovala ve Světozoru pod pseudonymem Martin Věžník. Individuální psychologie postav, většinou ženských, je neprokreslená, soustředila se především na zachycování citů a vnitřní citové intenzity. (zdroj životopisu: Lexikon české literatury 2, ...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.