Rupert Spira životopis

anglická, 1960

Životopis

Rupert Spira se narodil v roce 1960. Je to anglický umělec (keramik), jehož díla lze nalézt v anglických galeriích, ale i v soukromých sbírkách po celém světě. Jeho umělecké vnímání se projevuje i v jeho zkušenostním přístupu k nedualitě. Umění samotné nepovažuje za reprezentaci nebo abstrakci skutečnosti, ale za zjevení neduálního charakteru skutečnosti – toho, že substancí všech věcí je láska a ne inertní hmota.
Rupert Spira se již v patnácti letech seznámil se súfijskou poezií Džaláluddína Rúmího a brzy nato se naučil dervíšský tanec. Poté se seznámil se svým prvním učitelem, Francisem Rolesem, který byl tenkrát studentem Šantánandy Saraswatího ze severní Indie. Ten jej naučil meditaci manter a seznámil ho s klasickým systémem Advaity – neboli ne-duality. Meditace manter byla pak jeho praxí následujících 25 let. Mezi tím se seznámil s učením Krišnamurtiho, četl Rámanu Maharšiho a Šrí Nisargadattu Maharádže. V polovině devadesátých let ho spirituální krize zavedla za jeho nejvýznamějším učitelem, Francisem Lucillem. Jeho první slova, která od něj Rupert slyšel, byla: „Meditace je univerzální „Ano“ všemu“. A ta slova se prý pro něj stala bodem obratu. Následujících deset let trávil všechen volný čas s Francisem a zkoumal s ním pocit oddělení, jak se projevuje v mysli ve formě našich přesvědčení, a jak se projevuje v těle jako dojem toho, že Já je lokalizováno a tedy omezené.

Rupert Spira má vlastní stránky, kde nalezneme část věnovanou jeho umělecké keramické činnosti a část věnovanou neduálnímu učení. Tam jsou odkazy na jeho knihy, články, videa, audionahrávky, odpovědi na otázky, plánovaná víkendová setkání, nebo delší retreaty, případně webináře (dvouhodinová online setkání). Osobně učí v Anglii, USA, Francii, Itálii, Holandsku, Dánsku a Belgii.

Rupert Spira žije se svou ženou v Oxfordu, cestuje po Evropě a USA, kde je možné se účastnit jeho krátkodobých i dlouhodobých seminářů. (zdroj životopisu: https://zitjeumenimilovat.cz/r...)

Ocenění