Roland Schimmelpfennig životopis

německá, 1967

Životopis

Roland Schimmelpfennig (*19.91967) je německý dramatik, dramaturg, pedagog a překladatel.

Po maturitě pracoval jako korektor v německo-tureckém měsíčníku v Istanbul. Novinařina ho však rychle přestala bavit. V roce 1990 se vrátil do Německa a začal studovat činoherní režii na mnichovské městské divadelní škole Otto Falkenberga v Mnichově.

Po dvou letech ze školy odešel do mnichovských Kammerspiele k tehdejšímu intendantu a režiséru Dieteru Dornovi, u kterého pracoval jako asistent režie. Působil jako externí pedagog ve škole Otto Falkenberga. Později se stal členem uměleckého vedení mnichovských Kammerspiele, kde se věnoval režii, dramaturgii i vedení divadla. V té době začal s psaním her. To se stalo prostředkem k úniku z praktického divadelního provozu. Impuls ke psaní dala setkání s dramatiky při inscenování jejich her. Nejzásadněji na Schimmelpfenniga zapůsobil Herbert Achternbusch. Díky němu poprvé sám napsal v roce 1993 hru s názvem Fisch um Fisch. V roce 1996 se stává autorem „na volné noze“ a o dva roky později odcestoval do USA.

Od roku 2000 píše dramata na objednávku pro různá německá a rakouská divadla. V letech 1999 až 2001 byl angažován jako dramaturg berlínskou Schaubühne am Lehniner Platz. Během sezóny 2001/2002 působil jako kmenový autor divadla Deutsches Schauspielhaus v Hamburku. V současnosti (2006) žije a pracuje v Berlíně. S partnerkou, herečkou a autorkou Justine del Corte, mají dceru Almu. (zdroj životopisu: wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.