Robert King Merton životopis

americká, 1910 - 2003

Životopis

Robert King Merton (narozen jako Meyer R. Schkolnick 4. července 1910, Filadelfie, Pensylvánie – 23. února 2003, New York) byl americký sociolog, představitel sociologického funkcionalismu, profesor Columbia University v New Yorku. Někdy bývá označován jako "poslední klasik sociologie".

Mezi lety 1931 až 1937 byl žákem Talcotta Parsonse na Harvardu. Ve svém díle na Parsonse navázal a dále rozpracoval jeho teorie. Reagoval přitom na kritiku strukturního funkcionalismu ze strany konfliktualistů. Základem sociologického zkoumání by měly podle Mertona být teorie středního dosahu. Vytvořením tohoto pojmu odpovídal na schizofrenní charakter dobové sociologie. Tvorba teorií středního dosahu tak má být kompromisem mezi na jedné straně velkými a všeobecnými teoriemi společnosti, jako např. Parsonsova, které však byly příliš vzdálené od empirické skutečnosti, na druhé straně pozitivistickými empirickými výzkumy, popisujícími pouze konkrétní skutečnosti bez snahy o teoretickou generalizaci. Merton rovněž položil základy sociologie vědy.

Mezi významné Mertonovy příspěvky sociologické teorii patří např. pojmy manifestní a latentní funkce: manifestní funkce jsou zjevné, vychází z vědomých intencí aktérů, kteří sledují určitý cíl, zatímco latentní funkce jsou skryté a jejich význam není aktérům známý. Známá je též jeho typologie způsobů individuální adaptace: konformismus, inovace, ritualismus, únik a vzpoura. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Robert King Merton - knihy

2007  78%Studie ze sociologické teorie

Žánry autora

Fejetony, eseje Literatura naučná Sociologie, společnost

Štítky z knih

výbor z díla sociologie

Merton je 2x v oblíbených.