Peter Berthold životopis

německá, 1939

Životopis

Peter Berthold (* 19.4.1939 Zittau) je německý ornitolog a etolog, profesor a doktor přírodních věd.
Vystudoval biologii, chemii a geografii na Univerzitě Eberharda Karla v Tybingenu (1964). V roce 1972 habilitoval z biologie na Univerzitě v Kostnici a v roce 1981 se stal profesorem tamtéž.
Od roku 1998 byl ředitelem a vědeckým členem společnosti Max-Planck na „výzkumném středisku pro ornitologii společnosti Max-Planck“ (nyní Max-Planckův ústav ornitologie), odkud v roce 2004 odešel do důchodu.
Se svojí ženou Gabriele Mohrovou se neúnavně podílí na mnoha projektech ochrany přírody. Zabývá se výzkumem ptáků a oblastí populační dynamiky, ochranou druhů a životního prostředí v ornitologii, zaměřuje se na genetiku a experimentální evoluční biologii ptáků, zejména změnu u tažných ptáků, dlouhodobé změny v ptačí říši a vlivy globálního oteplování.
Je autorem řady knih a více než 350 esejů v odborných časopisech, v letech 1970-2004 byl spoluautorem pracovní skupiny Die Vogelwarte při Německé ornitologické společnosti.
Za své originální a průlomové práce byl mnohokrát vyznamenán. (zdroj životopisu: http://de.wikipedia.org/wiki/Peter_Berthold)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.