Paul B. Malone životopis

americká, 1930 - 2014

Životopis

Paul Malone začal jevit zájem o otázky vedení, když byl kadetem v americké vojenské akademii ve West Pointu. Po absolutoriu vojenské akademie prošel mimořádně aktivní vojenskou kariérou, nejdříve jako výsadkář a ranger - specialista pro boj zblízka, později jako vojenský pilot četných typů letounů a vrtulníků. Během svého prvního nasazení ve vietnamské válce byl vážně raněn, když ze svého vrtulníku řídil akci na záchranu pěšího praporu obklíčeného v džungli. Toto zranění přivodilo změnu v jeho vojenské kariéře; od plnění bojových úkolů přešel ke koncepční a učitelské činnosti ve vojenském školství. Za plnění vojenských úkolů obdržel třikrát vyznamenání Legion of Merit, dále Distinguished Flying Cross a mnohá další vyznamenání včetně Purple Heart.
Paulův zájem napsat praktickou knihu o otázkách vedení zesílil, když získal doktorát v oboru obchodní a podnikové správy a vyučoval na Národní univerzitě obrany ve Washingtonu, D. C. Učil předměty týkající se vedení a řízení a měl mnoho posluchačů na všech typech studia na Národní univerzitě obrany, a po odchodu z armády v hodnosti plukovníka také na Univerzitě George Washingtona, kde byl mimořádným profesorem v oboru podnikové správy.
Paul měl vrozenou zálibu pro inovace, humor a vtipné vyjadřování. Začal s kreslenými vtipy jako kadet ve West Pointu, v nichž si dělal jemnou legraci ze "systému". Když v pozdější fázi života zahájil učitelskou kariéru, dospěl k závěru, že správně zkoordinovaná kombinace odlehčeného přístupu a vážného učení by mohla být velmi produktivní. Jeho experimentování v této oblasti, kde se mu ne všechno vždy povedlo, přineslo styl výuky, jehož charakteristickými rysy byly neomezený entusiasmus, občasná neúcta k zavedeným hodnotám a - v celkovém hodnocení - vysoce spokojení zákazníci. (zdroj životopisu: Z knihy Mějte je rádi a veďte je, str. 180)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.