Patricia Neal životopis

Fannie Flagg · pseudonym

americká, 1944

Životopis

Fannie Flagg (*21.9.1944) je americká spisovatelka, scénáristka a herečka. Narodila se jako Patricia Neal. Když začínala svou hereckou kariéru, nemohla svoje rodné jméno, protože jedna Patricia Neal už byla tehdy registrovaná v Actors' Equity Association (americkém odborovém svazu herců) a byla to velmi známá herečka. Protože na volbu svého nového "hereckého" jména měla pouze hodinu, zvolila křestní jméno Fannie na radu babičky (že je to prý vhodné jméno pro herečku) a příjmení Flagg jí poradila kamarádka.

Její kariéra začala již v 5. třídě, kdy napsala a režírovala svou první hru s názvem The Whoopee Girls, ve které si i zahrála. Od té doby se nezastavila. V 19 letech začala psát a produkovat televizní speciály a později psala pro pořad Candid Camera, ve kterém též vystupovala. Prosadila jako herečka a spisovatelka v televizi, filmech a divadle. Zahrála si např. ve světoznámém filmu Pomáda (1978). V témže roce zvítězila se svou povídkou na Festivalu spisovatelů v Santa Barbaře. Je autorkou bestsellerů Daisy Fay and the Miracle Man (1981); Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe (1987); Welcome to the World, Baby Girl! (1998) ; Can´t Wait to Get to Heaven (2006). V roce 2020 jí vyšla kniha The Wonder Boy of Whistle Stop, která volně navazuje na Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe.

Její scénář k filmu Smažená zelená rajčata (1991) byl nominován na Oscara a Americkou Cenu spisovatelů a získal vysoce uznávanou cenu Scripters Award. Fannie Flaggová žije v Alabamě a v Kalifornii. (zdroj životopisu: www.mlp.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.