Otakar J. Mika životopis

česká, 1953

Životopis

Narozen 26.1.1953 v Opavě. Ing., specializace na chemické inženýrství, expert na terorismus, zbraně hromadného ničení, ochranu obyvatelstva a životního prostředí, krizový management a prevenci závažných průmyslových havárií.

Vystudoval Vojenskou akademii v Brně (1972-1977), kde získal vysokoškolskou kvalifikaci v oboru chemického inženýrství. Kromě řady domácích odborných kurzů absolvoval v roce 1996 odborný kurs na škole NATO v německém Oberammergau a stipendijní studijní stáže na prestižních britských univerzitách v Cambridge (Centrum mezinárodních studií) a v Oxfordu. Z armády odešel v roce 1997, o devět let později začal přednášet na Vysokém učení technickém v Brně.

Jako autor či spoluautor publikoval několik odborných knih a vysokoškolských skript a asi 300 článků a statí v nejrůznějších českých (Mezinárodní politika, Historie a vojenství, Vojenské rozhledy, Chemické listy) i zahraničních (Defense News, Chemical Biological Warfare Review, ASA Newsletter) periodikách a sbornících. Účastnil se také řady konferencí po celém světě (USA, Velká Británie, Rusko, Skandinávie, Chorvatsko, Japonsko). Příležitostně spolupracuje s hnutím Pugwash, oceněným Nobelovou cenou míru za rok 1995. Vedl autorský tým grantu Ministerstva vnitra „Nové hrozby terorismu“ (2002-2003) a grant Fondu rozvoje vysokých škol „Dekontaminace a sanace životního prostředí“ (2008). Na grantu Fondu rozvoje vysokých škol „Ochrana před následky chemického terorismu“ (2007) se podílel jako spoluautor. Koordinoval také velké bezpečnostní projekty z oblasti průmyslové chemické bezpečnosti pro státní instituce, regiony a podniky v České republice i na Slovensku.

Od roku 2001 podporuje v rámci projektu Adopce afrických dětí na dálku se svou rodinou chlapce z keňského Nairobi, kterému se tak dostává vzdělání, které by mu jeho rodina nebyla schopna zajistit. (zdroj životopisu: http://www.humanistickastrana.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.