Ondřej Kepka životopis

česká, 1969

Životopis

Mgr. Ondřej Kepka (*28. září 1969, Praha) je český herec, režisér, scenárista, moderátor a fotograf, synovec herce Jaroslava Kepky, syn herečky Gabriely Vránové a Jiřího Kepky, profesora matematiky.
V listopadu 2017 se stal prezidentem české Herecké asociace.

Po absolvování Gymnázia Jana Nerudy (1988) se specializací ložisková geologie absolvoval herectví na Divadelní fakultě AMU (1992) a televizní a filmovou režii na FAMU (1996)

Je znám především jako malý (1980) i velký (1993) Honzík v populárních seriálech o Arabele.

Od 6 let účinkuje v televizi a ve filmu (Tetinka, Čas strachu a statečnosti, Všichni za jednoho, Maska, Synové a dcery Jakuba skláře), v dabingu (z poslední doby například seriály Malý bílý koníček, Sněžná řeka, Ti druzí, St.Tropez...) a v rozhlase: dramatizované četby (Anděl a kniha rekordů podle D. Fischerové), poezie, rozhlasové hry. Obdržel cenu Prix

Bohemia za herecký rozhlasový výkon (hra Dutopěvec nebo exot?)

Věnuje se též moderování. V poslední době jde například o autorský cyklus ZOOM - ČT 1999, kde vystupuje v roli moderátora, ale i spoluautora scénáře toho populárně-naučného cyklu pro filmaře amatéry.

Již při studiích pracuje pro Českou televizi jako režisér (profesionální debut Souboj natáčí jako student prvního ročníku režie). Bakalářské studium absolvoval středometrážním filmem Tvůj svět, magisterskou větev TV inscenací Dívka se zázračnou pamětí. Absolvoval v ročníku Dušana Kleina.

Věnuje se hrané tvorbě (TV filmy Spirála nenávisti, Stará láska nerezaví, Smetanový svět) a v neposlední řadě také dokumentům (Návštěva u Radovana Lukavského, Cesta ke slunci, Obyčejný život, natočil dva díly z cyklu Předčasná úmrtí...).

I když se nepovažuje za čistě autorského režiséra, napsal si k většině hraných i dokumentárních filmů scénář sám.

Má již i zkušenosti jako divadelní režisér: opereta Boccaccio a konverzační drama Anatol.

Jako fotograf se považuje za "vzdělaného laika" - jak říkával Karel Čapek. Fotografuje portréty, reportáže a krajinu. V roce 1999 vyšla jeho autorská fotografická kniha Kumštýři na vodě.

Je synem herečky Gabriely Vránové a synovcem herce Jaroslava Kepky. Jeho otec, Jiří Kepka, je středoškolským učitelem.

Zdá se to být naivní a patetické, ale opravdu "již od dětství" Ondřej Kepka fotografuje. Tuto vášeň podědil po svém otci Jiřím a strýci Jaroslavovi.

Má zkušenosti s portréty, reportáží, krajinou a divadelní fotografií. Rád experimentuje (například s citlivosti filmů - fotografoval na gradačně strmý film o citlivosti 8 DIN, experimentuje s barevností světla, s poměry jasů, kontrastů...).

Jak sám říká, nepíše si deník, ale fotografuje. Rád fotografuje na místech a za podmínek, které se k focení moc nehodí (například v noci, v mlze...).

Jeho fotografie vyšly v několika knihách (Souboje Borise Rösnera, Magnetický vítr - Gabriela Vránová, Nežít jen pro sebe - Táňa Fischerová, v řadě novin a časopisů, sám vytvořil několik fotofejetonů (například k 50tému výročí osvobození Plzně).

Fotografie Ondřeje Kepky dokumentují mimo jiné divadelní představení pražské Violy ve hrách Cypljónok žárenyj a Smích a písně Montmartru. Fotografoval pro divadlo F.X. Šaldy v Liberci a pro Divadlo pod Palmovkou.

V poslední době zaznamenal své vlastní představení, českou premiéru hry Stará láska nerezaví a nedávno i inscenaci Schnitzlerova Anatola, která je nyní na repertoáru (Městské divadlo Mladá Boleslav).

Pro radost vznikly i některé komerční fotografické práce - a tak například v Památníku Karla Čapka na Strži u Staré huti blízko Dobříše se prodává již několik sérií pohledů s tematikou muzea a okolí. Kepkovy pohledy najdete také v hotelu "9 skal" na Českomoravské vysočině a v rekreačním a sportovním středisku s vodáckou základnou AMU v Poněšicích u Hluboké nad Vltavou.

Z rozsáhlé série reportážních fotografií zachycujících vltavské kanoistické putování umělců všech oborů a generací vznikla jeho autorská kniha Kumštýři na vodě (Knižní klub - 1999).

Poslední dobou proniká i do tajů digitální fotografie. Ondřej Kepka připravuje vydání knížky Příběhy fotografií - pravděpodobně jaro - léto 2008. Vydání této knihy předchází stejnojmenná putovní výstava (11.8. - 20.9. 2007 - klášter Zlatá Koruna, 22.9. - 29.9. filmový festival Novoměstský Hrnec smíchu, dětský festival Oty Hofmana - říjen 2007 - Ostrov nad Ohří) (zdroj životopisu: http://www.ondrejkepka.com)

Ocenění