Oldřich Ševčík životopis

česká, 1945

Životopis

Vystudoval obory filosofie a historie na FF UK (doktorát 1975), docentura v oboru teorie architektury FA ČVUT (2002). V 70. a 80. letech spolupracoval s Filosofickým a Prognostickým ústavem AV ČR. Po Listopadu 1989 přednášel na řadě vysokých škol (FSv ČVUT, FF UK, VŠE, FAMU, VŠERS), byl nebo je členem oborových vědeckých rad (FF UK, FSv ČVUT a d.).

Specializuje se na teorii a dějiny architektury a vybraná témata filosofie a kulturologie. Pracuje v Ústavu teorie a dějin architektury FA ČVUT, v rámci doktorského programu mj. zajišťuje jednosemestrální cyklus přednášek "Filosofie a sociologie: Kulturně- civilizační vývoj Evropy".

Je autorem nebo spoluautorem (často s O. Benešem, J. Kamarýtem, J. Peškovou, P. Urlichem a d.) řady studií do oborových periodik, mj. Architekt, Bulletin ČKA, Stavba, Stavebnictví, ERA21, Zlatý řez, ARCH, Architektura&urbanizmus atd. a odborných publikací, např. Architektura-historie-umění (2002, rozš. vyd. 2007), Architektura šedesátých let (2009).

Napsal osm vysokoškolských skript s prvními českými překlady Gorsena, Habermase, Jenckse, Lyotarda, Rossiho, Portoghesiho a řady dalších. (zdroj životopisu: https://oldrichsevcik.webnode....)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.