Obonete S. Ubam životopis

česká, 1977

Životopis

Mgr. Obonete S. Ubam (*1977) je afročeský podnikatel, právník a spisovatel.
Narodil se české matce a nigerijskému otci, kteří se vzali během studií v Kyjevě, v bývalém Sovětském svazu. Rodiče však byli nuceni se, po velkém tlaku ze strany komunistických státních orgánů, po několika letech na dálku rozvést. Vyrůstal s matkou a otčímem v Bruntále a v patnácti letech odjel poprvé do Nigérie, aby blíže poznal svého otce, generála policie. Tam se seznámil s jeho dvěma manželkami a svými početnými sourozenci. Později zde nastoupil do kadetní školy.
Po svém návratu do Československa pokračoval ve studiu na gymnáziu, během kterého se jako člen českého výběru zúčastnil prvních Světových středoškolských atletických hrách v New Portu. Po maturitě krátce podnikal, než nastoupil na Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově. Stal se tak prvním afročeským vojákem v historii AČR. Po absolutoriu pokračoval v profesionální službě na oddělení zahraničních styků Ministerstva obrany, kde pracoval jako protokolární tlumočník kabinetu ministra a poradce Hlavního inspektora ochrany lidských práv v rezortu obrany.

Po ukončení vojenské kariéry se stal spoluzakladatelem a předsedou Ligy etnických menšin ČR a vedl několik celostátních mediálních kampaní a dalšími projekty proti rasismu. Po odchodu z čela LEM vystudoval práva, působil na několika manažerských postech a nakonec se rozhodl věnovat budování česko-nigerijských obchodních vztahů jako předseda Czech-Nigerian Bussines Alliance.

Po náhlém úmrtí svého otce se odstěhoval do Nigérie, kde za dramatických okolností převzal vedení rodinné firmy, správu fondu nemovitostí a podporoval ve vzdělávání svých sedmi mladších sourozenců. Mimo to nadále pokračoval ve studiu mezinárodního práva a angažoval se v politice. Za přínos k rozvoji nigerijského kmene Annang mu byl udělen tradiční šlechtický titul. Po sedmi letech strávených v Nigérii přesídlil do jižního Španělska, kde založil realitní kancelář a věnuje se podnikání v nemovitostem. Je autorem knihy Sedm let v Africe. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.