Mykola Oleksandrovič Daškijev životopis

ukrajinská, 1921 - 1976

Životopis

Nikolay Dashkiev se narodil v rodině učitele ve městě Krasnokutsk (v současné době oblast Charkov). Po absolvování střední školy nastoupil na geofyzikální fakultu Leningradské univerzity, ale studium nestihl kvůli vypuknutí války dokončit. Špatný zrak neumožnil Nikolajovi hned se dostat do armády, ale od února 1943 se účastnil bojových akcí - jako obyčejný střelec, poté jako radista a velitel komunikačního oddělení. Daškjev se zúčastnil bitvy o Kursk Bulge, překročení Dněpru ve Vyšhorodské oblasti, operace Korsun-Shevchenko, a později bojoval v Karpatech, Polsku a Československu. Mezi jeho ocenění patří Řád rudé hvězdy, Medaile Za vojenské zásluhy a Medaile Za odvahu. Již za války začal publikovat jako básník.

Po válce Nikolaj Daškjev pokračoval ve studiu na Charkovském pedagogickém institutu, který v roce 1948 absolvoval s titulem z fyziky.

Od poloviny 50. let Nikolaj Daškjev jako scenárista aktivně spolupracoval s Kyjevským studiem populárně-vědeckých filmů, kde byl natočen krátký film podle jeho příběhu „Setkání s tajfunem“.

Na konci 60. let se Nikolaj Dashkiev, který kromě práce na vlastních dílech pracoval jako literární konzultant v Charkovském divadle hudební komedie, přestěhoval do Kyjeva.

Díla Nikolaje Daškjeva byla přeložena do mnoha jazyků světa, včetně angličtiny, francouzštiny, němčiny a čínštiny.

Spisovatelův pracovní den byl 14-16 hodin, jeho zdraví bylo podlomeno brzy a zemřel v únoru 1976 , než dosáhl věku 55 let. Jeho poslední román vyšel téměř deset let po jeho smrti. Také posmrtně, v roce 1981, byla vydána dvousvazková sbírka děl Nikolaje Daškjeva. (zdroj životopisu: https://ru.wikipedia.org/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Mykola Oleksandrovič Daškijev - knihy

1957  %Vítězství života

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

ukrajinská literatura

Daškijev je 0x v oblíbených.